Västra Malung  Uppdaterat: 2015-07-29
  Län : Dalarna
  Status 2005-06-01 : Inga stationära vargar

  Ingen stationär varg

  Varg som bildat par i Lövsjöen vistades här under januari 2005

  161020 Malungsbonde får ersättning för rovdjursangrepp
  En björn har dödat ett får och skadat ett nötkreatur. De totala kostnaderna för rovdjurets angrepp blir 28 571 kronor.

  161012 Två djurägare får ersättning för rovdjursdödade får
  Två djurägare får nu ersättning av Länsstyrelsen Dalarna efter att de fått sina får dödade av rovdjur. Den 2 september hörde en djurägare i Malung av sig till Länsstyrelsen Dalarna med en ansökan om ersättning för får som angripits av varg.

  160906 Anmälan om jaktbrott - björnhona med ungar har skjutits
  En anmälan om jaktbrott har upprättats efter att en björnhona skjutits i Byråsen i Malung-Sälens kommun.

  160831 Länsstyrelsen överklagar beslut om skyddsjakt på varg
  Länsstyrelsen i Dalarnas län har lämnat in en överklagan av förvaltningsrättens dom rörande beslut om skyddsjakt på varg och björn i Malung-Sälens kommun.

  160816 SRF överklagar skyddsjakt på varg och björn i Malung-trakten
  I torsdags gav Länsstyrelsen i Dalarna tillstånd till skyddsjakt efter en varg och en björn inom ett område nordväst om Malung.

  160811 Länsstyrelsen Dalarna har i dag beslutat om skyddsjakt på varg och björn
  Området som berörs ligger runt Råberget och Momyckelbergets fäbod norr om Malung. Beslutet tas efter fem angrepp på fyra olika fäbodar under en månads tid.

  150905 Fåraherdar ordnade rovdjursvaka i manifestation mot närgångna vargar
  Fårfarmare över hela landet är bekymrade över de konflikter som de drabbas av när rovdjuren blir för närgångna. – Främst är det vargen som skapar bekymmer för många av oss, förklarar Lena Lindberg på Boisgården i Heden i Lima, där en av de så kallade rovdjursvakorna arrangerades i hennes fårhage under torsdagskvällen.

  150527 Fire nye observasjoner av ulv i Stange og Løten
  Ulven er nærgående i Stange for tida. To ulveobservasjoner i viltkamera fredag 23. mai samt nærkontakt med ulv nord for Malungen og i Løten bekymrer.

  141211 Ersätts för vargdödad hund
  En jägare i Lima får ersättning av länsstyrelsen för sin hund som blivit ihjälbiten av varg. Det var i höstas som hunden blev tagen av varg. Länsstyrelsens besiktningsman har med 100 procent säkerhet kunna fatställa att hunden blivit dödad av en varg. Ersättningen uppgår till 20 000 kronor.

  140506 Maj-Britt mötte björn på gården
  Maj-Britt Jonsson hade besök av en björn hemma vid gården på Batabacken i helgen. - Först när jag kom ut tänkte jag vad det var för en figur som stod där ute. Sedan fick jag se att det var en ståtlig björn, stor och svart som stod på bakbenen och tittade mot mig. Det var en upplevelse.

  140308 Orimligt att EU lägger sig i viltförvaltning"
  Ett 50-tal intresserade personer hade bänkat sig då moderaterna i Malung-Sälen höll ett öppet möte i Sixten Jernbergs museum om rovdjursfrågan. Dalariksdagsmännen Ulf Berg och Carl-Oskar Bohlin medverkade.

  140109 30 övervakningskameror i Västerdalarnas skogar
  Sveriges lantbruksuniversitet får länsstyrelsens tillstånd att sätta ut 30 övervakningskameror i skogarna i Malung-Sälen och Vansbro kommuner. Övervakningen ingår i ett projekt om ”Järven i skogslandet”.

  131023 Vargtik sköts när den attackerade jakthund
  Vargtik sköts när den attackerade jakthund

  131023 Varg sköts vid Brunnberg
  Varg sköts vid Brunnberg

  131013 Varg skjuten i Löten
  Varg skjuten i Löten

  130914 Shetlandsponny dödad av varg i Yttermalung
  En shetlandsponny dödades i torsdags av varg söder om Yttermalung. Länsstyrelsens besiktningsmän har konstaterat att det inte råder några tvivel om att hästen dödats av just varg.

  130819 Fårägare i Malung ersätts för vargangrepp
  Fårägare i Malung ersätts för vargangrepp

  130811 Ponny dödad av vargar
  En shetlandsponny dödades av varg i torsdags, troligtvis av två vargar.

  130811 Ponny blev dödad av vargar
  En shetlandsponny dödades av varg i torsdags, troligtvis av två vargar.

  130727 Varg tog får
  För några veckor sedan attackerade en eller flera vargar får vid en fäbod i trakterna kring Malung. Två tackor och tre lamm har hittats döda.

  130715 Såg björn med ungar
  Agneta Strömgren från Lima trodde knappt sina ögon. En morgon på väg till jobbet fick hon se en björnhona med tre ungar.

  130618 Malung-Sälen: Vill ha ändrad rovdjurspolitik
  Rovdjurspolitiken måste omprövas, det anser kommunstyrelsen i Malung-Sälen som nu skriver till både EU-kommissionen, Sveriges miljöminister Lena Ek och Naturvårdsverket om detta.

  130618 Malung-Sälen: Vill ha ändrad rovdjurspolitik
  Rovdjurspolitiken måste omprövas, det anser kommunstyrelsen i Malung-Sälen som nu skriver till både EU-kommissionen, Sveriges miljöminister Lena Ek och Naturvårdsverket om detta.

  130617 Unik björnbana ger säkrare jakt
  Sedan styrs den av en liten fjärrkontroll som kan få björnar att komma fram ur buskage och dyka upp med hund i sällskap eller bara komma rakt mot jägaren i hög fart.

  130605 Kommunstyrelsen vill ompröva rovdjurspolitiken
  Rovdjurspolitiken måste omprövas. Det kräver kommunstyrelsen i Malung-Sälen i ett brev till EU-kommissionen, den svenska regeringen och Naturvårdsverket. I brevet poängteras bland annat att 1 700 kommuninvånare i en namninsamling krävt att vargstammen i Malung-Sälen minskas radikalt och att de som lever och bor i områden med rovdjur får ett större inflytande över rovdjurspolitiken.

  130605 Förnya rovdjurspolitiken!
  En enig kommunstyrelse i Malung-Sälen kräver att rovdjurspolitiken måste ses över, och skriver till EU-kommissionen, Sveriges regering och Naturvårdsverket.

  130507 Vädjan om Fiskgjusen
  Fåglarna har det tufft nuförtiden, de minskar i antal enligt Bertil Helmersson.

  130423 Ett iskallt vargmöte för malungsbo
  Plötsligt stod han öga mot öga med en varg, och blev liksom iskall...

  130403 Öppet möte om rovdjurspolitiken
  Ulf berättade bland annat att Moderaterna eftersträvar en rovdjurspolitik med balans i stammarna, att beslut om rovdjurens förvaltning ska flyttas närmare de berörda människorna och att ersättningen till de människor vars tamdjur skadats av rovdjur bör höjas.

  130323 Vargfrågan utanför kommunal kompetens
  Vargfrågan ligger utanför den kommunala kompetensen. Det anser majoriteten i kommunstyrelsens arbetsutskott i Malung-Sälen och det blir svaret på en vargmotion från moderaternas fullmäktigegrupp.

  130307 Lars-Axel berättade om rovdjuren
  F d naturbevakaren Lars Axel Magnusson från Lima var gäst vid senaste veckomötet hos SPF Skinnarbygd. Han har varit anställd vid länsstyrelsen i 25 år, och är numera pensionär.

  130219 Vi ska inte ha någon folkomröstning"
  MALUNG: Kurt Podgorski angående varguppropet Kommunalrådet Kurt Podgorski, S, tycker inte att det ska hållas någon folkomröstning i vargfrågan i kommunen.

  130214 Aktion i Malung-Sälen
  räver minskad vargstam. I en folkaktion kräver nu 1 700 röstberättigade invånare i Malung-Sälens kommun att kommunens politiker ska verka för en minskning av vargstammen.

  130213 Vargupprop i Dalarna
  Drygt 1.700 medborgare i Malung-Sälens kommun har skrivit under en namninsamling där de bland annat kräver att kommunpolitikerna ska verka för en minskning av vargstammen i kommunen.

  130201 Vargjakten inledd utan fällda vargar
  Det kommer att bli tufft för den som fäller en varg och det är inte lätt att se vilken varg det är man siktar mot, medger en av de utställda skyttarna.

  130201 "Vi har spårat vargarna"
  Det kommer att bli tufft för den som fäller en varg och det är inte lätt att se vilken varg det är man siktar mot, medger en av de utställda skyttarna.

  130117 Inte välkomna till Malung
  Dalateaterns repeterar 'Varg' som har premiär om en månad Uppsättningen ska turnéra runt om i Dalarna men bl a Malung har tackat nej.

  130111 Dags att komma överens i vargfrågan
  Störande och orädda individer måste snabbare komma i fråga för skyddsjakt.

  121229 Hundskytten var veterinär
  Det säger veterinären Nils Oscarsson som på juldagen sköt ihjäl hunden Hutch i tron att det var en varg.

  121229 "Det här blev tokigt"
  Det säger veterinären Nils Oscarsson som på juldagen sköt ihjäl hunden Hutch i tron att det var en varg.

  121203 Ulv skutt i Stange
  deltok i ulvejakta. 50 mann deltok i jakten som søndag resulterte i at en om lag 50 kilo tung hannulv ble felt ved Malungen.

  121105 De protesterar mot rovdjurspolitiken
  Ett 15-tal personer från Malung i söder till Torgås i norr har fått nog av den rådande rovdjurspolitiken, därför anordnades på söndagen en rovdjursmanifestation.

  121024 Ojämnt älgjaktsresultat "Katastrof" i Yttermalung
  I Yttermalung har årets älgjakt varit rena katastrofen.

  121014 Varg påkörd i Lima
  En varg blev påkörd och dödad av en personbil i Lima på lördagsförmiddagen.

  121013 Föreläsning om rovdjur - Så möter du björnen
  Naturfilmaren Bosse Kristiansson från Vålådalen kommer till Malung på tisdag kväll. I Hole bystuga ska han föreläsa och visa filmer under rubriken 'Rovdjur i klimatförändringarnas spår'.

  121012 Föreläsning om rovdjur Så möter du björnen
  Kvällens tema är björnen - hur farlig är den, vad gör man om man möter den i blåbärsskogen, hur farlig är en mamma med ungar och hur reagerar björnar på hund eller häst?

  120828 Nu ska man jaga björnbajs
  För oss jägare är det värdefullt att vara med och samla in spillning för att på så vis kunna få ett underlag för att få en utökad tilldelning på björn, säger Jan-Anders Thorud, som är ordförande i Malungs jaktvårdskrets.

  120828 Ecco dödades vid fäboden
  MALUNG: Vargdödad hund

  120824 Beagle vargdödad utanför Malung
  Nu på morgonen vargdödades en åttaårig beaglehane vid Örsåsens fäbod, cirka en mil öster om Malung. 81011

  120607 Inget bidrag till vakthund
  Nej, det blir inget bidrag till att skaffa en boskapsvaktande hund som kan skydda mot rovdjursangrepp.

  120607 Inget bidrag till vakthund
  Nej, det blir inget bidrag till att skaffa en boskapsvaktande hund som kan skydda mot rovdjursangrepp. 11020

  120216 Djurägare ersätts efter rovdjursangrepp
  En djurägare i Malung-Sälens kommun får 87 395 kronor i ersättning efter att flera djur dödats av varg, det har länsstyrelsen i Dalarna beslutat.

  120111 Släppte ut hunden, då kom vargen
  När Stig Hansson i Kyrkbyn släppte ut hunden så kunde den ha hamnat i gapet på en varg som plötsligt dök upp ute på gården.

  111230 Ersätts för vargdödad kalv
  En jordbrukare i Lima får ersättning med drygt 22 000 kronor för en kalv som blev dödad av varg i höstas.

  111221 Ersätts för lodjursriven hund
  En Transtrandsbo får 7 500 kronor i ersättning för veterinärkostnader med mera sedan hunden blivit riven av rovdjur.

  111119 Varg skjuten - skyddsjakten fortsätter
  En varg fälldes under skyddsjakt i Malung i måndags kväll, men skyddsjakten kommer ändå att fortsätta enligt ett beslut av länsstyrelsen.

  111119 Skjutna vargen ingen årsvalp
  Vargtiken som sköts i Malung var ingen årsvalp. Det visar obduktionen som gjorts vid Statens veterinärmedicinska anstalt.

  111117 Skyddsjakten på varg fortsätter i Malung
  Skyddsjakten av varg i trakten av centrala Malung fortsätter. Det har Länsstyrelsen Dalarna beslutat, trots att en varg sköts på måndagskvällen.

  111117 Skyddsjakt fortsätter i Malung
  MALUNG - Länsstyrelsen Dalarna har beslutat att skyddsjakten av varg i trakten av centrala Malung fortsätter. Trots att en varg sköts på måndagskvällen.

  111116 Närgången varg avlivad
  Den närgångna vargen i Malung har nu skjutits. På måndagskvällen hade vargen följt efter en kvinna som var ute och promenerade med sin hund, varpå jägare kopplades in för att avliva vargen.

  111116 En varg blev skjuten, då dök en annan upp
  På måndagskvällen sköts en varg vid folkparken Orrskogen i Malung. Men den vargen var inte ensam i samhället. Redan nästa morgon sågs ytterligare en varg i samma område.

  111110 Varg på rävjakt i centrala Malung
  Skyddsjakten på en närgången varg i Malung hade ännu på onsdagen inte gett något resultat.

  111108 Varg angrep jakthund
  En gråhundstik på älgjakt i Granbergslaget väster om Malung blev angripen av en varg. Händelsen inträffade på Lisskogsåsen.

  111105 Vargen synlig vid fårhagen i Vallerås
  Den varg som länsstyrelsen beviljat skyddsjakt på i Malung sågs vid flera tillfällen på torsdagskvällen i närheten av fårhagen där cirka 25 får blev rivna av varg i förra veckan.

  111103 Närgången varg får skjutas
  MALUNG: Varg i centrala Malung Vargen som flera människor sett i centrala Malung skall skjutas. Vargen var mycket närgången mot en kvinna som rastade sin hund på söndag morgon.

  111102 Länsstyrelsen säger ja till skyddsjakt av varg i Malung
  Länsstyrelsen Dalarna säger ja till skyddsjakt av en varg i trakten av centrala Malung. En rad observationer och angrepp av varg har gjorts i området under hösten.

  111102 Ja till skyddsjakt på varg i Malung
  Länsstyrelsen Dalarna säger ja till skyddsjakt av en varg i trakten av centrala Malung. En rad observationer och angrepp av varg har gjorts i området under hösten.

  111101 Vill ha bra stängsel
  LUNG: Nej till skyddsjakt på varg. Länsstyrelsen Dalarna har beslutat att säga nej till skyddsjakt av varg i Malung, Leksand och Idre.

  111101 Hundägare mötte varg - mitt i centrum
  En morgonpigg hundägare blev överraskad och närmast vettskrämd då en varg plötsligt dök upp på gatan i centrala Malung.

  111023 Nej till skyddsjakt av varg i Malung, Leksand och Idre
  Länsstyrelsen Dalarna har beslutat att säga nej till skyddsjakt av varg i Malung, Leksand och Idre.

  111022 Nej till vargjakt
  Länsstyrelsen i Dalarna har idag sagt nej till skyddsjakt på varg i Vallerås i Malung, i Helgbo utanför Insjön och i renbetesområdet i Idre.

  111021 Ansöker om skyddsjakt på fårdödande varg
  En ansökan om skyddsjakt på den varg som på tisdagskvällen dödade 25 får i Vallerås i Malung har lämnats in. Ägaren av de 31 får som angreps av vargen Hans- Erik Bladh uppger att av de 31 fåren har 25 dödats av vargen

  111020 Varg rev minst 23 får
  Den hittills största fårtragedin som inträffat i Malung skedde sent på tisdagskvällen i Vallerås cirka en mil norr om centrala Malung.

  111020 Nej till skyddsjakt på varg i Lima
  Dagen efter att 23 får dödats av varg norr om Malung kommer Länsstyrelsen med beskedet att de säger nej till skyddsjakt på varg i samma område.

  111014 Hundägare får ersättning för vargriven hund
  10 000 kronor i ersättning får en hundägare i Lima av länsstyrelsen sedan hunden blivit angripen och biten av vargar i Rörbäcksnäs.

  111014 Brist på kalvar i älgskogen
  Jaktlag som tidningen talat med i Malung rapporterar att det i stort sett är gott om älg, men däremot är det svårt att fylla kalvkvoten för många.

  111008 Vill utrota vargrevir
  Lima besparingsskog och utsatt bonde ansöker om skyddsjakt

  110928 Kalv dödad i hage
  Närgångna vargar oroar människor och djur i Torgås TORGÅS Fäbodbrukaren Bengt Halvarsson i Torgås har ett 30-tal kor och kalvar i en hage i Hammarsbyn.

  110916 Björn skjuten i självförsvar
  En stor björn sköts av en jägare vid niotiden på fredagsmorgonen i Sörsjön i Malung- Sälens norra kommundel. Polisen har startat en utredning om misstänkt grovt jaktbrott och länsstyrelsen gjorde också under fredagen en undersökning på platsen.

  110831 Älgkalv riven av varg väster
  I slutet av förra veckan hittades rester efter en ihjälriven älgkalv i trakterna väster om Malungsfors. Allt tyder på att det är vargen som har rivit älgkalven.

  110830 Varg angrep och skadade jakthund i Malung
  Stövaren Kung fick flera vargbett som behandlades av veterinär. Ännu ett vargangrepp på en jakthund har inträffat i Malung.

  110821 Millerd attackerad av varg i Sörsjön - klarade sig med bitskador i ryggen
  En fågelhund utsattes sent på torsdagseftermiddagen av ett vargangrepp i trakterna av Sörsjön.

  110813 Vargar angrep hund
  En stövare blev svårt biten då den angreps av två vargar i trakterna väster om Löten helgen som gick. - Hunden vårdas på djurklinik och det var mycket kritiskt i början, men det ser ut som att den kommer att överleva, säger hundägaren.

  110809 Vargangrepp vid Råbergets fäbod
  Ett vargangrepp har inträffat vid Råbergets fäbod utanför Malungsfors. Flera djur skadades och ett lamm fick så svåra skador att man tvingades avliva djuret.

  110427 Körde på varg i Yttermalung
  En bilist anmälde på måndagsmorgonen att han hade kört på en varg i Nordanåker, Yttermalung. Vargen försvann från platsen och jägare som tillkallades spårade djuret.

  110114 Får ersättning för vargdödad hund
  En malungsbo får 20 000 kronor i ersättning av länsstyrelsen för att vargar bet ihjäl hans hund.

  101224 Nytt vargrevir i Malung
  Ett nytt vargrevir med minst sex vargar har upptäckts väster om Malung, skriver Dalarnas Tidningar på nätet.

  101218 Ersätts för vargdödad hund
  081011 En Limabo som fick sin jakthund dödad av en varg i november vid Gvalptjärnsberget i Lima kommer att få 20 000 kronor i ersättning för hunden.

  101123 Vargflock i Malung
  Det kommer in allt fler rapporter om vargar i Malungstrakten vilket kan tyda på att det finns betydligt fler vargar än man tidigare känt till.

  101108 Varg sköts i Lima sedan vargen dödat jakthund
  En varghanne blev under lördagen i samband med älgjakt skjuten i Lima.

  101018 Varg tog jakthund i Lima
  För älgjägaren Gösta Tallskog, 75, Blästheden, slutade älgjaktsveckan tråkigt.

  101007 Spännande teaterupplevelse med varg och lamm i "rollerna"
  Många barn i Malung och Sälen har fått se en teater om en varg och ett lamm.

  100930 Rovdjur hos PRO
  Nyligen gästade Birger Johansson PRO Malung. Han visade bilder och berättade om Rovdjur i Malung.

  100916 Kanske borde hela revir tas bort"
  Den moderate riksdagsmannen Ulf Berg besökte en fäbodbrukare i Malung under onsdagen.

  100910 Varg påkörd på Rotsjövägen
  En varg blev på ondagsmorgonen påkörd på Rotsjövägen som ligger sydväst om Malung.

  100903 Minskad älgstam och färre älgjägare
  I Yttermalung är älgstammen en spillra av vad den var för något år sedan.

  100903 Malungsbor såg varg
  Malungsborna Hans-Göran Larsson och Birgitta Larsson fick vara med om en fin upplevelse häromdagen då man åkte bil efter Petsjövägen väster om Gärdås i Malung.

  100903 De villa ha fortsatt jakt och ingen inplantering av varg
  Ingen inplantering av varg. Kvotera vargjakten. Socialdemokraterna i Orsa, Älvdalen och Malung har ståndpunkten klar.

  100831 Varg mitt i byn
  På söndag kväll såg flera personer en varg i Västra Fors, norr om Malung.

  100831 30 björnar skjutna på en vecka
  MALUNG: Björnjakten avslutad. Jägarna i Dalarna vill ha utökad licens med 15 björnar.

  100830 Björn rev fyra får i Rörbäcksnäs
  Natten mellan fredag blev Roger Olssons får vid Svartåsens fäbod utsatta för en attack av björn.

  100828 Björn orsakade problem i Transtrand
  En björn orsakade boende i trakterna av Kläppen i Transtrand stora problem på torsdagskvällen.

  100818 Vargar tog nötkreatur i Sörsjön
  En kviga och en kalv har i sommar hittats dödade i markerna vid Särksjön norr om Sörsjön.

  100707 Varg påkörd efter Europaväg 45
  En viltolycka där det med största säkerhet var en varg som blev påkörd inträffade på lördagskvällen efter Europaväg 45 i trakterna av Stöllet mellan Malung och Värmland.

  100628 Radiostyrd björn sätter jakthundar på prov
  Upp till bevis i skogen när blivande björnhundar får möta permobilnalle.

  100430 Järven - en ovanlig syn
  Järv är en ganska ovanlig syn. Men Torsten Hagberg, Malung, rapporterar att han fick se en järv söder om Björbo.

  100321 Dödläge om Sörsjövargar
  Flaggspel och blinkljus tror inte byborna på. Länsstyrelsen och befolkningen i Sörsjön/Nornäs är långt ifrån överens om hur vargproblemet i byarna ska lösas.

  100313 Varg inne i bebyggelsen
  Det finns fortfarande en hel del varg i bygden, trots att motorvagnen mellan Malung och Borlänge decimerade beståndet med fyra djur under onsdagsmorgonen.

  100312 Vargen kom glidande och försvann på ett ögonblick
  Strax innan klockan sex i onsdags morse blev en vargflock – sannolikt ungdjur – påkörd av rälsbussen i väglöst land mellan Malung och Äppelbo.

  100312 Varg inne ibebyggelsen
  Det finns fortfarande en hel del varg i bygden, trots att motorvagnen mellan Malung och Borlänge decimerade beståndet med fyra djur under onsdagsmorgonen.

  100312 Det känns bra att alfaparet är oskadat-
  En lyckad eftersöksjakt. Redan tidigt i går förmiddag var länsstyrelsens personal och eftersöksjägare på plats i skogarna sydväst om Sillerö utanför Yttermalung för att söka efter den fjärde skakade vargen som i onsdags blev påkörda av tåget.

  100311 Spårning av fjärde vargen har inletts
  Polis och varspårare inledde tidigt på torsdagsmorgonen spårning av den fjärde av de vargar som på onsdagsmorgonen påkördes av rälsbussen mellan Yttermalung och Äppelbo.

  100311 Sista vargen nu avlivad
  Den fjärde vargen som påkördes av tåg i onsdags är nu avlivad.

  100311 Nya vargar undersöks av SVA
  En flock med fyra vargar blev tidigt på onsdagsmorgonen påkörda av en rälsbuss mellan Yttermalung och Äppelbo i Dalarna.

  100311 Ingen misstanke om brott
  Det finns ingen misstanke om brott gällande de tågdödade vargarna.

  100310 Fyra vargar påkörda av tåg
  Fyra vargar blev på onsdagsmorgonen påkörda av ett tåg i Yttermalung i Dalarna.

  100125 Varg i Sörsjön - igen
  Skyddsjakten som genomfördes före jul och jägarinvasionen i samband med licensjakten strax efter nyår tycks inte ha gjort något stort intryck på vargflocken i Sörsjön.

  .....

vargrevlogonew73