Tunturi  Uppdaterat: 2017-12-01
  Län : Dalarna
  Status vintern 2015/2016 : Revirmarkerande par
  Status januari 2017
  Min : 4
  Föryngring 2016 : ja

  Nytt revirmarkerande par vintern 2015/2016

  Hanen är en genetisk viktig invandrad varg.

  Mars 2016 fanns indikationer på försök till illegal jakt på vargarna där man bland annat använd snöskooter.

  Det har även förekommit att vargspår trampats sönder för att döjla var vargarna befinner sig.

  NVV sköt till pengar för ökad bevakning.

  Hanen spårades senast 3 november 2016

  Länsstyrelsen misstänker illegal jakt som orsak och är inte främmad för att tillsammans med markägarna stoppa all jakt i området under några år såsom man gjorde i Dalarna och Hälsingland efter att jägarna där jagat med olagliga medel på björn.

  Mer om saken här:

  2017


  Per januari 2017: Honan och 3 årsvalpar har spårats i området.

  170111 Invandrarvargen i Tunturi försvunnen
  Den ryske invandrarvargen i Tunturireviret i norra Dalarna är försvunnen. – Vi har spårat tiken ensam vid ett flertal tillfällen, säger Lena Berg vid länsstyrelsens rovdjursavdelning i Dalarna.

  160820 Vargvalpar födda norr om Orsa
  Det har fötts vargvalpar i det nya Tunturireviret norr om Orsa. I slutet av förra året kunde Länsstyrelsens naturbevakare konstatera att det fanns spår av ett nytt vargpar - som också markerade revir - norr om Orsa.

  160819 Länsstyrelsen Dalarna: Vargvalpar i Tunturireviret
  Länsstyrelsen Dalarna kan konstatera att det fötts en valpkull i Tunturireviret norr om Orsa. Det var i december 2015 som länsstyrelsens naturbevakare spårade ett nytt revirmarkerande par i reviret.

  160129 Länsstyrelsen: Fyra kända vargrevir i Rättviksskogarna
  Det finns fyra kända vargrevir som berör Rättviks kommun Långsjön, Draggen, Kuk(k)umäki och Tunturi. - Om vargstammen fortsätter att öka riskerar vi att få fler och mindre revir, där vargarna söker sig närmare bebyggelse för att finna mat, säger flera jägare i Rättvik.

  160127 Ny varg behövs för stark vargstam i Sverige
  En ny varghane från finsk-ryska vargbeståndet har invandrar till Sverige och befinner sig med en vargtik norr om Orsa i nya vargreviret Tunturireviret.

  160124 Ny genetiskt viktig varg invandrad till Dalarna
  En ny genetiskt värdefull varg har identifierats i Tunturireviret, norr om Orsa. Länsstyrelsens personal börjar nu spåra i området för att se hur långt reviret sträcker sig.

  160122 Ny genetiskt värdefull varg identifierad
  En varg från den finsk-ryska populationen har identifierats i Tunturireviret, norr om Orsa i Dalarnas län, via insamlade DNA-prover.

  160122 Länsstyrelsen spårar ny varg
  Den nya, genetiskt värdefulla vargen har identifierats i Tunturireviret, norr om Orsa. Länsstyrelsens personal börjar nu spåra i området för att se hur långt reviret sträcker sig.

  160122 Ännu en invandrad varg upptäckt Hanne som revirmarkerar norr om Orsa
  Ny version. En ny så kallat genetiskt värdefull har påträffats i Tunturireviret norr om Orsa i Dalarna. I det första pressmeddelande som skickades ut från Naturvårdsverket påstods att man inte känner till var vargen befinner sig.

  .....

vargrevlogonew73