Tiveden 2Visa Tivedenreviret på en större karta


  Uppdaterat: 2017-12-01
  Län : Örebro
  Status vintern 2012/13 : Revirmarkerande par
  Status vintern 2013/14 : Familjegruppe
  Status vintern 2014/15 : Familjegruppe
  Status vintern 2015/2016 : Ensam stationär hona
  Föryngring 2013 : ja
  Föryngring 2014 : ja
  Föryngring 2015 : nej

  2013

  19 februari flyttades ett invandrad vargpar från Övertorneå ner till Örebro län där de släpptes i Tiveden Nationalpark.

  Båda hanen och honen är märkte med sändare och avmaskades mot dvärgbandmask. M 13-11 tik M 13-12 hane

  Hanen vägde 44 kilo och honan 38 kilo.

  Efter en månad var de fortfarande kvar vilket inte var Naturvårdsverkets avsikt.

  Man utgick från att dessa vargar som alla andra vargar som flyttats skulle vandra vidare.

  Mellan utsläppsplatsen och E20 i norr, fanns det vid utsläppstidspunktet ett annat revirmarkerande par enligt Länsstyrelsen i Örebro län.

  160120 Älgkadaver hjälpte vargspårare på traven
  I skogarna mellan Laxå och Röfors har vargar fällt ett byte för att få mat i kylan. Håkan Gibro är naturbevakare på Länsstyrelsen och spårar varg för att bidra till inventeringen.

  160120 Älgkadaver hjälpte rovdjursspårare på traven
  I skogarna mellan Laxå och Röfors har vargar fällt ett byte för att få mat i kylan. Håkan Gibro är naturbevakare på Länsstyrelsen och spårar varg för att bidra till inventeringen.

  151112 Gör som i England
  Insändaren kan kommenteras fram till klockan 18 den 12 november.RelateratLaxå.

  140921 Skyddsjakt på varg i Åtorp
  Länsstyrelsen har idag den 19 september beslutat om skyddsjakt på den varg som rivit får under morgonen på en gård utanför Åtorp, mellan Laxå och Degerfors. Fårägaren hittade tre döda får i sin hage i morse och ytterligare ett får fick avlivas på grund av sina skador.

  111108 Filmat djur var en varg
  Det djur familjen Jinnestrand filmade från sin villa utanför Laxå i helgen har nu konstaterats vara en varg.

  110728 Björnspår i Åtorp och Laxå
  Björnspår har setts både nära Åtorp i Degerfors kommun och vid Myggeboda nordost om Laxå. Det bekräftar länsstyrelsens rovdjursspårare Sven-Olov Svensson från Degerfors, som varit på plats och kvalitetssäkrat observationerna.

  110728 Björnspår har säkrats
  Länsstyrelsen har konstaterat björnspår i skogarna strax nordost om Laxå. Observationen gjordes för ett par veckor sedan.

  110315 Vargfrågan måste närmare kommunerna
  Nästan hälften av kommunalråden i varglänen tycker att kommunerna borde få mer att säga till om i vargfrågan. - På nåt sätt måste man komma ner till de människor som det berör, säger Tommy Holmquist, kommunalråd i Laxå.

  110118 Vargjakten fortsätter i tre län
  Licensjakten på varg fortsatte under tisdagen. Vid lunchtid meddelades att en varg träffats mellan Degerfors och Laxå i Hasselforsreviret i Örebro län och jakten avlystes.

  160425 Invandrarvargar går förlorade
  Av Tivedenvargarna och andra nytillkommande de senaste åren, kan endast tre av 14 vargar med nya östliga gener säkert sägas vara vid liv idag.

  160316 Vargen från Tivedenreviret avlivad
  Den varg från Tiveden som påträffades i östra Jämtland i januari, avlivades på morgonen tisdag 15 mars efter beslut om skyddsjakt.

  160315 Tivedenvargen flyttas inte
  Vargflytt ingen långsiktig lösning, enligt verket.

  160315 Ja till skyddsjakt på Tivedenvargen
  Länsstyrelsen i Jämtland tog redan på måndagen beslut om skyddsjakt på Tivedenvargen. - Vi har fått in en ansökan om dispens för att få använda hagelvapen vid skyddsjakten, säger Rikard Janson, biträdande avdelningschef på Naturvårdsverket, i Jakt & Jägares Webbradio.

  160312 Liberg: Flytta vargen till Dalsland
  Vargforskare Olof Liberg tror inte att det blir någon lätt match för Naturvårdsverket att lyckas med flytten av Tivedenvargen.

  160307 Tålamodet med Tivedenvargen tryter -Måste flyttas eller avlivas innan snön försvinner”
  Den så kallade Tivedenvargen spåras fram och tillbaka mellan Jämtland och Västernorrland och frustrationen stiger i drabbade samebyar.

  160307 Tålamodet med Tivedenvargen tryter "Måste flyttas eller avlivas innan snön försvinner"
  Den så kallade Tivedenvargen spåras fram och tillbaka mellan Jämtland och Västernorrland och frustrationen stiger i drabbade samebyar.

  160304 Ett lodjur får avlivas i Tiveden Dödade får inne i ladugård
  Länsstyrelsen har givit tillstånd till skyddsjakt på ett lodjur i Askersunds och Laxå kommuner.

  160205 Strömsundsvargen en het potatis
  Naturvårdsverket och länsstyrelsen i Jämtland har fått en riktigt het potatis att hantera. Vargen från Tivedenreviret vandrar runt i sämsta tänkbara område, skogarna kring Strömsund där det finns 7 000-8 000 renar i närheten.

  160204 Viktig varg springer oskyggt bland hus
  En varghane från Tivedenreviret har setts flera gånger i byn Lövberga i norra Jämtland. Kicki Grankvist som bor i byn lyckades fotografera vargen.

  160204 Ny "invandrare" befinner sig i jämtländska Strömsund
  En genetisk mycket viktig varg, vars föräldrar är invandrarparet i Tiveden, befinner sig i Strömsund i Jämtland. Ett urinprov som samlades in för någon vecka sedan visar att vargen är född i Tiveden av föräldraparet.

  151108 Tre vargvalpar från Tiveden i livet
  Naturvårdsverket har tidigare rapporterat om antalet valpar från reviret i Tiveden, som är genetiskt viktiga vargar. Sedan våren 2013, när ett invandrat vargpar flyttades till Tiveden, har två valpkullar fötts.

  151023 Tivedenvargar vandrar långt
  Det skandinaviska vargforskningsprojektet, Skandulv, har haft i uppdrag från Naturvårdsverket att studera vargars spridningsavstånd i relation till vargtätheten.

  151011 Oklart om värdefullt vargpar fått nya ungar
  Vargen som kördes på i Halland härstammade från Tivedsparet. Foto: Bertil Nilsson / Länsstyrelsen Skåne (Arkivbild) Det dröjer till vintern innan det går att ta reda på om vargparet i Tiveden har fått några ungar i år.

  151010 Viktig varg dödad
  En varg som blev påkörd och dog utanför Oskarström i Halland i somras härstammade från det genetiskt viktiga vargparet i Tiveden, uppger Naturvårdsverket.Tre av parets ungar har skjutits i skyddsjakt och minst tre har dödats i trafikolyckor.

  151009 Ännu en vargvalp från Tiveden dödad i trafiken
  I mitten av juli i år dödades ännu en av valparna från vargparet i Tiveden i trafiken. Det visar ett DNA-prov från vargen.

  151009 Ännu en genetiskt viktig varg påkörd
  En varg som blev påkörd och dog utanför Oskarström i Halland i juli härstammade från det genetiskt viktiga vargparet i Tiveden.

  151009 Värdefull varg död
  Den varg som kördes på utanför Oskarström i somras var genetiskt viktig. Den tillhörde det invandrande vargparet i Tiveden som bidragit med nytt blod till den svenska vargstammen.

  151009 Påkörd varg var genetiskt viktig | Västerbottens-Kuriren
  En varg som blev påkörd och dog utanför Oskarström i Halland i juli härstammade från det genetiskt viktiga vargparet i Tiveden, uppger Naturvårdsverket. Vargparet är viktigt eftersom båda invandrade till Sverige österifrån 2013, och därmed ger nytt blod till den svenska vargstammen.

  151009 Påkörd varg var genetiskt viktig - Sverige - Corren.se - Nyheter Linköping Östergötland
  Natur En varg som blev påkörd och dog utanför Oskarström i Halland i juli härstammade från det genetiskt viktiga vargparet i Tiveden, uppger Naturvårdsverket. Vargparet är viktigt eftersom båda invandrade till Sverige österifrån 2013, och därmed ger nytt blod till den svenska vargstammen.

  151009 Påkörd varg var genetiskt viktig - Omvärld
  En varg som blev påkörd och dog utanför Oskarström i Halland i juli härstammade från det genetiskt viktiga vargparet i Tiveden, uppger Naturvårdsverket. Vargparet är viktigt eftersom båda invandrade till Sverige österifrån 2013, och därmed ger nytt blod till den svenska vargstammen.

  151009 Påkörd länsvarg var genetiskt viktig
  En varg som blev påkörd och dog utanför Oskarström i Halland i juli härstammade från det genetiskt viktiga vargparet i Tiveden, uppger Naturvårdsverket.

  150730 Valpar kan klara sig om de förlorar en förälder men risken för splittrad grupp ökar
  Föräldrahannens ”försvinnande” vintern 2013-2014 från reviret Tiveden reser frågan om ensamma föräldravargar kan klara att föda upp en kull valpar.

  150730 Många bakslag för Tivedenvargarna
  Vargparet som vandrade in österifrån till Norrbotten 2013 gav hopp om nytt friskt blod till den kraftigt inavlade svenska vargstammen.

  150702 Bakslag för Tivedenvargarna
  Askersund (JJ) Vargarna i Tivedenreviret i skogarna runt Askersund har inte fått den utveckling som rovdjursvännerna önskat sig.

  150511 Tiveden-varg dog i Skåne
  Det flyttade vargparet i Tiveden har hittills fått två valpkullar, 2013 och 2014. Av valpkullen från 2013 har inget djur ännu bildat eget revir. En varg kördes över av en bil i Skåne tidigare i år, nu har DNA-prov visat att det var en ung varg från kullen 2014.

  150509 Ytterligare en vargvalp från Tiveden död - blev överkörd i Skåne
  Det flyttade vargparet i Tiveden har hittills fått två valpkullar, 2013 och 2014. Av valpkullen från 2013 har inget djur ännu bildat eget revir.

  150307 Nya vargvalpar i Örebro | Västerbottens-Kuriren
  En ny kull med minst tre vargvalpar har konstaterats i ett revir i Tiveden, vid gränsen mellan Västergötland och Närke, skriver Naturvårdsverket på sin hemsida. De nyfödda vargarna är viktiga för den skandinaviska vargstammen eftersom föräldrarna är två invandrade vargar.

  150307 Nya vargvalpar i Örebro - Sverige - Corren.se - Nyheter Linköping Östergötland
  Varg En ny kull med minst tre vargvalpar har konstaterats i ett revir i Tiveden, vid gränsen mellan Västergötland och Närke, skriver Naturvårdsverket på sin hemsida. De nyfödda vargarna är viktiga för den skandinaviska vargstammen eftersom föräldrarna är två invandrade vargar.

  150307 Nya vargvalpar i Örebro - Omvärld
  En ny kull med minst tre vargvalpar har konstaterats i ett revir i Tiveden, vid gränsen mellan Västergötland och Närke, skriver Naturvårdsverket på sin hemsida. De nyfödda vargarna är viktiga för den skandinaviska vargstammen eftersom föräldrarna är två invandrade vargar.

  150307 Nya vargvalpar bra mot inavel
  En ny kull med minst tre vargvalpar i reviret i Tiveden i Örebro län glädjer Naturvårdsverket. Det genetiskt viktiga vargarna som fått valpar i Tiveden vandrade in i Sverige via Norrbotten vintern 2012/2013.

  150307 En ny kull med minst tre vargvalpar har konstaterats i ett revir i Tiveden, vid gränsen mellan Väste
  "Valparna är genetiskt viktiga och kan bidra till att minska inaveln i den skandinaviska vargstammen om de får egna valpar", säger Helene Lindahl, handläggare på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande. 2013 föddes fem valpar i Tivedenreviret.

  150306 Nya vargvalpar i Tivedenreviret
  Reviret i Tiveden har fått tillökning. Länsstyrelsen i Örebro kan nu konstatera att det finns en ny kull med vargvalpar.Naturvårdsverket menar att den nya kullen är viktig för att minska risken för inavel i den skandinaviska vargstammen, eftersom föräldraparet är två invandrade vargar.

  150306 Nya vargvalpar i reviret i Tiveden
  Det genetiskt viktiga vargparet i Tiveden har en ny kull med valpar. Det konstaterar Länsstyrelsen, efter vinterns genomförda inventering där man i god spårsnö lyckats spåra minst tre valpar.

  141224 Tivedenvargar fångade på bild
  Den här bilden togs i söndags kväll. En åtelkamera någon mil sydväst om Askersund registrerade fyra vargar i Tivedenreviret. Området ligger väster om väg 49 och i höjd med Tikanäs i Vätterns skärgård. Det är inom gränsernas för det länsstyrelsen anser är Tivedenvargarnas revir. Österut finns en annan grupp vargar, som människor rapporterat observationer på.

  141203 Fyra vargar synliga i Tiveden?
  Det finnas uppgifter som tyder på att det finns minst fyra vargar i Tivedenreviret, dit samhället flyttade ett finskryskt vargpar senvintern 2013.

  140705 Webbradio: Vargbältet för trångt för Tiveden?
  Det kan vara den misslyckade vargförvaltningen i vargbältet som lett till att tre avkommor från Tivedenvargarna skjutits i skyddsjakter. Den slutsatsen kan man dra av det vargforskaren Johan Månsson säger.

  140705 Bygdefolk for rovdyrs brev til Klima- og miljøminister Tine Sundtoft om skytingen av 2 genetisk verdifulle ulver!
  Myndighetene i Norge er ansvarlige for at 2 genetisk meget verdifulle ulver er skutt! Både den 1 år gamle ulvetispa som ble skutt i Vågå i Oppland 15. mai i år, og den 1 år gamle hannulven som ble skutt i Sykkylven i Møre- og Romsdal 5. juni i år, kommer fra det genetisk viktige Tiveden-reviret i Sverige. Tre av de verdifulle valpene fra Tiveden-reviret er nå skutt (en ettårig hannulv skutt i Jämtlands län i Sverige i mai i år).

  140704 Rovviltets Røst krever full stans i ulvejakta
  Aksjonen Rovviltets Røst krever nå full stans i alle fellingsforsøk i landet inntil DNA på ulv foreligger.Etter at Rovdata kom ut med nyheten om at ulven i Vågå som ble skutt i mai, også viste seg å være en genetisk viktig ulv, må noe gjøres, krever Aksjonen Rovviltets Røst.Nå er det tre ulver fra det viktige reviret Tiveden i Sverige som er skutt ut, og kun to er tilbake. Det ville være svært kritikkverdig om flere blir skutt, mener ARR.

  140704 Bara en valp kvar från Tiveden
  Efter att ytterligare en genetiskt viktig vargvalp blivit skjuten återstår nu bara en av de ursprungligen fem valparna från förra årets i Tivedenkull.

  140702 Nok en Tiveden-valp er skutt
  DNA-analyser viser at også ulvetispa som ble felt i Vågå i Oppland i mai i år kom fra det genetisk viktige Tiveden-reviret i Sverige.

  140702 En tredje vargvalp från Tiveden skjuten i Norge
  Ytterligare en fjolårsvalp från Tiveden har konstaterats skjuten i skyddsjakt i Norge, denna gång i Oppland fylke den 15 maj i år. I Norge analyseras rovdjuren efter att de skjutits och nu har undersökning skett av den aktuella vargen.

  140630 Ny sammanställning över vargstammens släktträd fram till 2013
  Det var 40 vargpar som födde ungar i Skandinavien år 2013. I nio av dessa par var ena partnern avkomma till invandrade vargar. Det är färre än 2012, då det var 12 par. Samtidigt bekräftades det att två nya invandrare har fått ungar för första gången under 2013, i Tiveden. Läs mer i rapporten nedan!

  140628 Krönika: Dags att köpa ryska vargar?
  Naturvårdsverket stoppade skyddsjakten på varg i Kristinehamn. Det kan nämligen inte uteslutas att någon av Tivedenvalparna riskerar att skjutas. På bevarandesidan smackar man välbelåtet. Rovdjursföreningen konstaterar att det ska mycket till för att tillåta skyddsjakt på varg det närmaste halvåret. Jakt & Jägares Mikael Moilanen frågar sig om det inte är bäst, i alla fall minst smärtsamt, om samhället nu åker till Ryssland och hämtar ett antal hundra vargar till det isolerade svenska vargreservatet.

  140626 Ytterligare en vargvalp från Tiveden skjuten i Norge
  Fjolårsvalpen från Tiveden blev skjuten i Sykkylvens kommun den 6 juni i år. Att det är en fjolårsvalp från Tiveden visar de DNA-analyser som Rovdata i Norge genomfört.

  140625 Genetisk viktig ulv ble skutt i Norge
  Rovdata melder i dag at det var en ulv fra Tiveden-reviret som ble skutt i Sykkylven 5. juni. Ulven som ble skutt var en svært viktig del av arbeidet for å hindre innavl i den skandinaviske ulvebestanden. - Dette er det motsatte av kunnskapsbasert forvaltning. Avlivingen av den genetiske viktige ulven svekker det viktige arbeidet for å unngå innavl blant ulver i Skandinavia kraftig, sier Nina Jensen, generalsekretær i WWF.

  140625 Genetisk verdifulle ulver er skutt
  Hannulven som nylig ble skutt i Sykkylven i Møre og Romsdal kom fra det genetisk viktige Tiveden-reviret sør i Sverige. Det viser DNA-analyser som Rovdata har gjennomført.

  140625 Bygdefolk for Rovdyr: En meget genetisk viktig ulv er skutt!!
  Myndighetene har skutt en genetisk viktig ulv uten først å undersøke DNA-viktigheten!!! Dette er brudd på loven og internasjonale avtaler. Hannulven som ble skutt i Sykkylven i Møre- og Romsdal 5. juni i år kommer fra det genetisk viktige Tiveden-reviret sør i Sverige. Og stammer fra et finsk-russisk ulvepar som emigrerte til Norrbotten i Sverige vinteren 2012/2013. Genetisk er dette paret og deres avkom ulikt den skandinaviske ulvestammen. Nå har myndighetene i Norge gjort den store tabben å skyte en av disse genetisk viktige valpene UTEN først å undersøke om dette er en genetisk viktig ulv. Bygdefolk for rovdyr stiller seg svært kritisk til at det felles ulv før det er gjennomført gentest.

  140606 Vargvalp från Tiveden skjuten
  En fjolårsvalp från Tivedenreviret är skjuten i skyddsjakt. Naturvårdsverket har tidigare flaggat för att man ska vara försiktig när det gäller skyddsjakt på Tivedenvalparna eftersom de bär på viktiga gener. Men trots det sade Naturvårdsverket ja till samebyns begäran om skyddsjakt.

  140606 Varg från Tiveden fälld i skyddsjakt
  Den fjolårsvalp från Tiveden som identifierades med hjälp av DNA på gränsen mellan Jämtland och Dalarna har blivit fälld i skyddsjakt. Vargen befann sig i kalvningsland för renskötseln och risken för allvarliga skador var stora.

  140527 Viktigt att värna Tivedenvalpar på vandring
  De genetiskt viktiga fjolårsvalparna i Tiveden verkar ha lämnat reviret. En DNA-analys visar att åtminstone en av valparna passerat gränsen mellan Jämtland och Dalarna och troligen har även de andra i kullen börjat sin vandring för att skapa egna revir. Enligt Naturvårdsverket bör man vara försiktig när det gäller beslut om skyddsjakt på valparna.

  140527 Vargvalparna i Tiveden har lämnat reviret
  En av de genetiskt viktiga vargvalparna som föddes våren 2013 i Tivedenreviret har nu lämnat reviret. Troligen har även de andra fjolårsvalparna lämnat reviret.

  140523 Fullgod kompensation för utsatta vargar dröjer
  Naturvårdsverket fortsätter arbeta med den genetiska förstärkningen av vargstammen. I regeringsuppdraget ingår att föreslå hur människor som påverkas negativt av vargutsättning ska kompenseras. Men till djurägare i Tivedenområdet har endast 500.000 kronor avsatts för kompensationsåtgärder.

  140425 Halv miljon för Tivedenvargar
  En halv miljon kronor har avsatts av Naturvårdsverket som ska kompensera de problem som Tivedenvargarna orsakat.

  140402 Ingen vet vart vargvalpar tagit vägen
  Vargvalparna i Tiveden borde ha sändare som sina föräldrar. Det tycker viltspåraren Gillis Persson i Gullspång.

  140131 Inget stöd till löshundsjägare nära Tiveden: Nej igen till vargvästar
  Nu har länsstyrelsen tagit slutlig ställning: Jacob Sandström, som jagar nära de finskryska vargar som samhället planterade i Tiveden, får inte bidrag till skyddsvästar till hundarna. I sitt beslut pekar länsstyrelsen på att det inte finns bevis för att skyddsvästar fungerar mot varg.

  140126 Webbradio: Besked till vargdrabbade dröjer
  Det har snart gått år utan att jägare och tamdjursägare i Tiveden fått besked om kompensation för de två ryska vargar samhället planterade ut i området. Nu berättar Helene Lindahl på Naturvårdsverket att utredning pågår. Men det är ett svårt jobb, säger hon i Jakt & Jägares webbradio. Det finns nämligen inga specifika pengar avsatt för ändamålet.

  140112 Tivedsvargarna ska spåras
  Imorgon spåras vargfamiljen i Tiveden för första gången i år. Snöfallet gör nu att vargarnas rörelser och deras valpar kan kartläggas.

  131222 Webbradio: Drabbade av Tivedenvargar hittills blåsta på ersättning
  Det pyr av ilska i lantbrukar- och jägarkretsar i området där staten i våras planterade ut två ryska vargar. Det handlar om de så kallade Tivedenvargarna som skjutsades med bil från Norrbotten.

  130915 Tiveden-vargar räddar vargpolitik?
  Tiveden-vargar räddar vargpolitik?

  130911 Vargwebben ska hjälpa lantbrukare
  Från och med i september finns vargwebben på nätet, där man kan följa vargfamiljen i Tiveden och se var den befinner sig och rör sig runt i reviret.

  130903 Tivedsvargarna på webben
  Vargarna som i vintras flyttades till Tiveden har fällt åtminstone tio älgar sedan i slutet av mars, har länsstyrelsen kunnat konstatera.

  130713 Webbradio: Drabbad av flyttvargar vill ha bidrag till vargvästar
  Jacob Sandström jagar strax söder om det område samhällets inplanterade flyttvargar etablerat revir i Tiveden. För att skydda sina båda jakthundar vill Jacob Sandström utrusta dem med skyddsvästar.

  130710 Minst fem valpar i Tiveden
  I vintras genomförde Naturvårdsverket flytt av ett vargpar från Norrbotten, båda med finsk-rysk härstamning och därmed genetiskt värdefulla, placerades i Tiveden i Örebro län.

  130710 Minst fem valpar föddes i Tiveden av invandrade vargparet - se film på valpkullen
  Det invandrade vargpar som flyttades från Norrbotten till Tivedens nationalpark i södra Örebro län i slutet av februari har fått valpar.

  130710 Det finns minst fem vargvalpar i Tiveden
  Det vargpar som flyttades från Norrbotten till Tiveden tidigare i år har fått valpar. Detta kan bidra till att genetiskt förstärka den inavlade svenska vargstammen.

  130625 Vad kom ni överens om när vargarna flyttade in?
  ...Bo Hagström, ordförande i LRF Gullspångs kommun, som nu är en av dem som ställt krav om ersättning från Naturvårdsverket för de som berörs av vargarnas utplacering i området kring Gullspång, Tiveden och Undenäs.

  130620 Vargarna i Tiveden sprider stor oro - nu kräver lantbrukare ersättning
  Nu kräver lantbrukare i området kring södra Tiveden kompensation från Naturvårdsverket för kostnaderna och den oro som de utplacerade vargarna fört med sig.

  130615 Stort intresse för flytt av varg
  När vargparet från Tornedalen flyttades till Tivedens nationalpark visste bara Naturvårdsverket om det. Informationen kommer nu istället, som vid ett välbesökt möte i Undenäs i onsdags kväll.

  130613 Polis bevakade jägarmöte
  Polis och ordningsvakter mötte jägare och fårägare när de kom till ett möte om Tivedenvargarna utanför Karlsborg igår kväll. Vad arrangerande länsstyrelse och Naturvårdsverk hade förväntat sig är oklart, men där förekom varken stenkastning eller brinnande bilar.

  130529 Vargvalpar kan ha fötts i Tiveden
  Det verkar som det vargpar som flyttades från Norrbotten till Tiveden tidigare i år har fått valpar, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

  130529 Vargvalpar i Tiveden
  2013-05-29 Stockholm (JJ) Naturvårdsverket tror att vargparet som flyttades till Tiveden i vintras nu har valpat.

  130529 Kan finnas vargvalpar i Tiveden
  Det vargpar som flyttades från Norrbotten till Tiveden tidigare i år fick troligen valpar i maj, uppger Naturvårdsverket.

  130529 Det kan finnas vargvalpar i Tiveden
  Viltskadecenter har bedömt att vargparet med stor sannolikhet fått valpar i mitten av maj.

  130501 LRF ställer krav efter inflyttade vargar
  LRF i kommunerna kring Tiveden ställer nu krav på Naturvårdsverket och länsstyrelsen i Västra Götaland. Anledningen är det vargpar som Naturvårdsverket flyttat till området och som nu ska ha etablerat sig.

  130425 Tivedenvargar räcker för förnyad stam
  Bild: Naturvårdsverket

  130424 Tivedenparet räcker för förnyad vargstam
  Bild: Naturvårdsverket

  130409 Lyckad flytt av Tornedalsvargar
  För en dryg månad sedan flyttades ett vargpar från mellersta Tornedalen till Tivedens nationalpark i Närke. Flytten blev ovanligt lyckad.

  130327 Ingen mask hos Tivedenvargarna
  Halvårsväntan som tumrergel Tumregeln är annars att en varg ska ha varit i Sverige minst sex månader innan den kan flyttas.

  130322 Vargparet har etablerat sig i Tivedenområdet
  Det vargpar som flyttades från Norrbotten till Tivedens nationalpark går fortfarande tillsammans och verkar ha etablerat sig i det geografiska området Tiveden kring nationalparken.

  130320 Dags byta namn på Torndedalsparet - kvar i Tiveden efter fyra veckor
  ckor har nu gått sedan Tornedalsparet fångades in utanför Övertorneå och kördes ner till Tiveden där de släpptes. Och de är fortfarande kvar i det område de ganska snart började patrullera av. Det börjar allt mer likna ett normalt beteende hos två revirvargar. - Paret visar inga som helst tecken på att vilja ge sig av, säger Olof Liberg.

  130319 Flyttat vargpar bildar revir i Tiveden
  Det mesta talar för att det vargpar som den 20 februari flyttades från Tornedalen till Tiveden blir kvar i utsättningsområdet. – Nu har det gått så lång tid så vi har mindre och mindre förhoppningar om att de ska röra sig bort från platsen, säger Magnus Kristoffersson, projektledare för vargflyttningar på Naturvårdsverket.

  130318 ”Jag tror vargarna från Torneå stannar i Tiveden”
  Vargforskare Olof Liberg tror att flyttvargarna från Övertorneå blir kvar i Tiveden. – De utforskar fortfarande markerna, men efter tre veckor rör de sig i ett område som är normalstort för ett vargrevir i södra halvan av landet, säger Liberg.

  130228 Flyttade vargparet kvar i "slussen"
  Det vargpar som förra veckan flyttades från Tornedalen till Tiveden har inte lämnat området. Det berättar Magnus Kristoffersson, projektledare på Naturvårdsverket.

  130227 Flyttvargarna i Tiveden rör sig i litet område
  En vecka efter flytten har de finskryska vargarna i Tiveden fortfarande inte börjat röra på sig nämvärt. – Vi tror att de slagit minst ett byte, men de rör sig inte alls lika mycket som vilda vargar normalt gör, säger Magnus Kristoffersson på Naturvårdsverket.

  130225 Flyttvargarna kvar i Tivedens nationalpark
  Flyttvargsparet från Övertorneå är fortfarande kvar i området där de släpptes. Deras sändare har nu börjat fungera och vid niotiden på måndagsmorgonen kom signaler från dem.

  130225 Bönder arga efter flytt av vargar
  När Naturvårdsverket beslutade att släppa ut två vargar i Tivedens naturreservat startade de samtidigt ett krig mot bönder med betesdjur.

  130222 Vargparet från Norrbotten har lämnat utsättsplatsen
  Vargparet som flyttades från Norrbotten under tisdag till onsdag har lämnat utsläppsplatsen i Tivedens nationalpark, på gränsen mellan Västra Götaland och Örebro län.

  130222 Vargpar utsläppt i Tivedens nationalpark
  Två vargar flyttades av Naturvårdsverket i tisdags och onsdags från ett renskötselområde i Norrbottens län. Vargarna är av finsk-ryskt ursprung och anses vara genetiskt värdefulla i arbetet med att minska inaveln i den svenska vargstammen.

  130222 Torneåvargarna släppta i Tiveden
  Enligt vad Jakt & Jägare erfar släpptes vargparet som flyttades från Övertorneå ut i Tivedens nationalpark. Den sannolika planen är att samhället därmed försöker förmå vargarna att skygga för de stora vägarna E20 och E18 och stanna i vargbältet.

  130222 Tiveden inte lämplig för vargutsättning
  I onsdags släppt Naturvårdsverket två vargar som fångats i Norrbotten i Tivedens nationalpark på gränsen mellan Örebro och Västra Götalands län.

  120413 Möte om nya vargrevir i Närke
  Vi håller på att få flera nya vargetableringar i södra Närke. Hasselforsreviret har vi sedan tidigare men mycket tyder på en ny etablering i Tiveden på gränsen till Västergötland och en annan nedanför Hjortkvarn på gränsen till Östergötland.

  111215 Vargflytten strider mot reglerna
  Naturvårdverket struntar i de regler regeringen satt upp för att släppa ut flyttvargar. Söndagens utsättning i Tiveden, norr om Karlsborg, av det flyttade vargparet strider både mot att det inte ska finnas varg i utsläppsområdet och att det ska finnas acceptans från befolkningen.

  111215 Finskrysksvenska vargparet "slussades" ut i södra Tiveden norr om Karlsborg
  Det finskrysksvenska vargparet som fångades in i det snöklädda Idre i söndags släpptes i södra Tiveden norr om Karlsborg, som var en av de två platser som Västra Götaland angivit som möjligt område att slussa ut flyttade vargar.

  111105 Oro och motstånd mot nya vargutsättningar
  Det är ännu osäkert om några vargar kommer att sättas ut i Tiveden och nordöstra Kilsbergen. Lantbrukarnas riksförbunds (LRF) avdelning i Tivedsbygden är orolig inför beskedet att deras närområde bedöms som lämpligt.

  111104 Oro och motstånd mot nya vargrevir
  Det är ännu osäkert om några vargar kommer att sättas ut i Tiveden och nordöstra Kilsbergen. Lantbrukarnas riksförbunds (LRF) avdelning i Tivedsbygden är orolig inför beskedet att deras närområde bedöms som lämpligt.

  111016 Här kan det bli utsättning av varg
  Om en vuxen varg skulle släppas ut i Örebro län, så skulle Tiveden eller nordöstra Kilsbergen kunna vara lämpliga områden.

  111014 Tiveden och Kilsbergen möjligt för utsättning av vuxen varg
  Skulle eventuellt en vuxen varg släppas i Örebro län - då kan nordöstra Kilsbergen eller Tiveden vara möjliga områden.

  111014 Oenigt kring vargutsättning i Örebro
  Länsstyrelsen i Örebro föreslår Tiveden och nordöstra Kilsbergen som utsättningsplatser för varg om det blir aktuellt.

  110601 Tystnad och vargar ska locka till Tiveden
  Tivedens nationalpark har ungefär 100 000 besökare varje år. Men nu hoppas man locka ännu fler. Bland annat med guidade upplevelsevandringar.

  .....

vargrevlogonew73