SkultunaVisa Skultunareviret på en större karta


  Uppdaterat: 2012-12-09
  Län : Västmanland
  Status juni 2011 : Revirmarkerande par
  Status vintern 2011/12 : Familjegruppe, efter mars osäker status
  Antal vintern 2011/2012
  Min : ?
  Föryngring 2010 : nej
  Föryngring 2011 : ja, 7-8 valpar
  Föryngring 2012 : troligen nej

  Löpblod registrerat 22 februari 2011

  Mer information 1 >>>

  Tiken registrerades i reviret vintern 2011/2012

  Tiken och ett ungdjur avlivades vid skyddsjakt mars 2012

  140528 Misstänkt varg var vovve på rymmen
  Nej, det var ingen varg som sprang omkring i Skultuna förra veckan. Efter att en bekymrad läsare hört av sig till VLT med en bild kunde mysteriet lösas: det var en hund som hade rymt hemifrån.

  140511 Vart tog björnen vägen?
  För exakt ett år sedan rapporterade vi om en björn som setts i skogarna vid riksväg 66 och i Skultuna. Det var en brunbjörnshane som lufsade fram i jakt på en ny partner. Men vart tog den vägen?

  130724 Ökänd nazist planerade massaker
  Varg Vikernes greps tillsammans med sin fru på deras gård i Frankrike med fem skjutvapen inköpta av kvinnan.

  130723 Skyddsjakten ledde till att Skultunareviret upplöstes
  Skyddsjakten ledde till att Skultunareviret upplöstes

  130722 Vargvän dömd för dödshot mot tjänsteman
  Hotet riktades mot rovdjurshandläggaren i februari 2012 i samband med skyddsjakten på varg i Skultunareviret i Västerås.

  130506 Möte med björn i Skultuna
  När Ina Eriksson var på väg hem från Surahammar till Skultuna i fredags kväll så stod en björn mitt på vägen. Man blev mest förvånad, säger Ina som bad sonen fota björnen.

  121215 Vargar gick till attack" Jag fick panik"
  Två vargar syntes i natt på skogsvägen mellan väg 66 och Skultuna. När en bilist försökte fotografera vargarna gick de till attack.

  120906 Vargarna tvingar dem att ge upp som fårbönder
  Vargarna i Skultunareviret i Västmanland tvingar nu Walter och Gunilla Preiholt att ge upp och sluta med fåren. - Vi hade planerat att utöka verksamheten, men nu har vi beslutat oss för att lägga ned.

  120620 På något sätt måste vi få den skygg": Här är den orädda vargen
  En varg uppträder uppseendeväckande oskyggt i Skultunareviret utanför Västerås. - Den vill inte gå undan utan lägger sig ned och trycker som en fälthare.

  120601 Så mycket kostade jakten i Skultunareviret
  Nu börjar länsstyrelsen i Västmanland få grepp om hur mycket vårvinterns skyddsjakt på varg i Skultunareviret kostade. - Det kommer att landa någonstans kring 150 000 till 200 000 kronor, säger Pierre Ahlgren, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen i Västmanland.

  120505 Skjutna Skultunavargar hade ätit får
  De båda vargar som sköts i Skultunareviret under skyddsjakten misstänks ha ätit fårkött under sina sista måltider.

  120413 Tre vargar vid hus i Skultuna
  - Jag har fyra barn som jag inte vågar släppa ut själva längre oavsett om länsstyrelsen påstår att vargen är ofarlig.

  120404 Bättre med skjuten hona än skjuten hane
  Det var bra att det var varghonan och inte den vuxna hanen som sköts i Skultunareviret, säger vargforskaren Olof Liberg efter att två vargar i reviret sköts i förra veckan.

  120331 Varg som sköts var vuxen hona - inte valp
  Den varg som sköts i Skultunareviret i förrgår kväll har nu konstaterats vara alfatiken i vargflocken i Skultunareviret - inte en fjolårsvalp som man misstänkt.

  120329 Ung vargtik felaktigt skyddsjagad - andra vargen skjuten i Skultunareviret
  Under onsdagskvällen sköts en ung tikvarg i Skultunareviret. Det skedde i samband med skyddsjakten på varg som Länsstyrelsen beslutade om i början av året.

  120329 Därför sköts vargen
  Efter att varg nummer två har skjutits hoppas länsstyrelsen att vargflocken i Skultuna-reviret lärt sig ett skyggare beteende.

  120329 Ännu en varg avlivad i Skultunareviret
  Varg nummer två är avlivad vid skyddsjakten i Skultunareviret, Västmanland. Vargen sköts på onsdagskvällen. Det handlar enligt länsstyrelsen troligen om en ung vargtik.

  120329 Andra vargen skjuten i Skultunareviret
  Under onsdagskvällen sköts en honvarg i Skultunareviret. Det skedde i samband med skyddsjakten på varg som Länsstyrelsen beslutade om i början av året.

  120328 Svårt att skjuta rätt varg
  Det är alfaparet i Skultunareviret länsstyrelsen är ute efter. Samtidigt medger ansvarig tjänsteman att det inte går att se skillnad på föräldrar och valpar i en jaktsituation.

  120328 Stoppa omedelbart skyddsjakten på vargarna i Skultunareviret! SRF i brev till Länsstyrselsen
  Svenska Rovdjursföreningen kräver i ett brev till Länsstyrelsen i Västmanland att omedelbart avsluta skyddsjakten på vargarna i Skultunareviret .

  120327 Varg skjuten i Skultunareviret
  Under söndagsmorgonen sköts en hanvarg i Skultunareviret. Det skedde i samband med skyddsjakten på varg som Länsstyrelsen beslutade om i början av året.

  120327 Varg skjuten i Skultuna: Fjolårsvalp fälldes?
  (Uppdaterad version) På söndagsmorgonen vände turen för skyddsjägarna i Skultunareviret i Västmanland. En hanvarg sköts.

  120327 Det var inte föräldrahanen i Skultuna som sköts i söndags - det var en av revirets ungvargar
  Alla jaktetiska aspekter är nu lagda åt sidan i vargpolitiken. I söndags morse sköts föräldrahanen i Skultunareviret - trodde man.

  120327 Avlivade vargen i Skultuna en årsunge
  Det var en årsunge som avlivades i Skultunareviret i Västmanland i söndags. Den slutsatsen drar man på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) efter att ha obducerat kroppen.

  120326 Varg skjuten i Skultunareviret
  Nu har en varg skjutits i Skultunareviret under den skyddsjakt som länsstyrelsen beslutade om i början av året. Det var i söndags morse som en varghane sköts, uppger länsstyrelsen.

  120319 Vargen gäckar jägarna
  Den förlängda skyddsjakten på två vargar i Skultunareviret har ännu inte gett något resultat.

  120318 Planer på åteljakt i Skultunareviret
  Länsstyrelsen i Västmanland överväger att prova med åteljakt för att skjuta alfaparet i Skultunareviret. – Det är en metod vi diskuterar, säger rovdjurshandläggare David Bruun.

  120229 Förlängning av skyddsjakt på vargar
  Länsstyrelsen har idag beslutat om förlängning av skyddsjakt på två vargar i Skultunareviret. Länsstyrelsen har under några veckor försökt spåra och avliva de två föräldradjuren i reviret, men inte lyckats.

  120228 Vargstam växer men anslag krymper
  Samtidigt som skyddsjakten på varg i Skultunareviret mellan Västerås och Sala pågår, så står det klart att det fattas statliga medel för arbetet med rovdjur i flera län där vargen sprider sig.

  120227 Kritiserad vargjakt
  Två vargar i Skultunareviret i Västmanland jagas just nu av länsstyrelsens jägare. Vi träffar lantbrukarna Walter och Gunilla Preiholt på Rörbo gård, som fått får dödade av varg och Rovdjursföreningen som överklagat jakten.

  120226 Ingen varg skjuten än
  På onsdag går tiden ut för skyddsjakt på två vargar i Skultunareviret, men än så länge har ingen varg skjutits. Det berättar Pierre Ahlgren, ansvarig för rovdjurs-inventering på Länsstyrelsen för P4 Västmanland.

  120226 Här jagas varg på löpande räkning
  Det kan bli en dyrbar skyddsjakt på de vuxna vargarna i Skultunareviret. Alla jägare som deltar får betalt och uppdraget drar ut på tiden.

  120225 Svårt att spåra vargar
  Bristen på snö den här veckan har gjort det svårt för länsstyrelsen att fortsätta skyddsjakten på två vargar i Skultuna-Västerfärneboreviret i veckan.

  120221 Fortsatt jakt på varg
  Skyddsjakten av varg i Skultuna-Västerfärnebo-reviret fortsätter, men än så länge har ingen varg skjutits.

  120216 Chans till vargjakt i Skultunareviet
  Natten mot onsdagen föll den nysnö som länsstyrelsen väntat på. Avlivningen av det vuxna vargparet i Skultunareviret i Västmanland kan starta.

  120214 Lodjur dödat i trafiken
  Ett lodjur blev under natten till söndagen påkört vid Åkesta, mellan Västerås och Skultuna.

  120211 Snö saknas för vargjakt
  Länsstyrelsen väntar på mer snö för att kunna spåra upp vargarna i Skultuna-Västerfärneboreviret för att kunna genomföra den skyddsjakt av två vargar som det tidigare har beslutats om.

  120128 Vargjakten är överklagad
  Elva organisationer och privatpersoner har överklagat länsstyrelsens beslut om skyddsjakt på varg i Skultuna-Västerfärneboreviret.

  120128 Elva vill stoppa jakten i Skultunareviret
  Beslutet om skyddsjakt på varg i Skultunareviret har överklagats av elva organisationer och privatpersoner. Fem av överklaganden är redan avvisade av Naturvårdsverket.

  120125 Livskraftig rovdjurstam ska bevaras
  Miljöminister Lena Ek från Centerpartiet besökte i går Västmanland för att sätta sig in i rovdjurs-situationen, och då framförallt i Skultunareviret.

  120123 Snart dags för vargjakt i Skultuna
  Tiden är utmätt för alfaparet i Skultunareviret. Planläggning av skyddsjakten pågår för fullt och nu vädjar länsstyrelsen att allmänheten ska låta skyddsjägarna jobba ostört.

  120117 Skultunavargar kan jagas från helikopter
  Skyddsjakten i Skultunareviret kan bli den första där samhället sätter in helikopter för att avliva vargar utanför renskötselområdet.

  120105 Hör webbradioreportaget: Hövdingen om krisen i Skultunareviret
  Fyra hundar har dödats inom loppet av knappt ett halvår i Skultunareviret utanför Västerås i Västmanland. En skyddsjaktansökan på samtliga vargar i reviret är nu på väg till myndigheterna.

  120104 Ännu en hund dödad: Söker skyddsjakt på hela Skultunareviret
  På tisdagen dödades ännu en hund av vargar i Skultunareviret i Västmanland. Tomas Jonasson miste sin andra jakthund.

  120102 Bordercollie svårt skadad av Skultunavargar
  Bordercollien Tony vårdas på djursjukhuset i Strömsholm med allvarliga skador. Han blev biten av varg på en gård som ligger i Skultunareviret.

  111121 Hundägare mötte varg i Skultuna
  När Tilly Pettersson i Skultuna, norr om Västerås, gick ut men sin lilla hund Ludden för sista kvällspromenaden började hunden plötslig morra.

  111012 Vargnärvaron skapar dilemma
  Får och kor behövs för att hålla landskapet öppet. Familjen Preiholts djur har attackerats av varg från Skultunareviret ett flertal gånger.

  111008 Begär skyddsjakt på alla Skultuna-vargar
  Nu ansöker Västmanlands Fåravelsförening, Jägarförbundet i Västmanland och LRF Region Mälardalen om skyddsjakt på alla vargar i Skultuna/Västerfärnebo-reviret.

  111004 Ny massaker på Rörbo gård: Vargstängsel hjälpte inte
  Det rovdjurssäkra stängslet på Rörbo gård i Västmanland håller inte vargarna på utsidan. Natten mot måndagen slog Skultunavargarna till i en massaker mot fåren.

  110928 Rekordstor vargkull "finns inte"
  Enligt länsstyrelsen i Västmanlands hemsida har det inte skett någon föryngring i Skultunareviret trots att föryngringen är en av de mest väldokumenterade i landet då den rekordstora kullen fotograferats.

  110915 Vargen stod vid husknuten"
  John Lindfors i Svanå, utanför Skultuna, fick besök av en varg på onsdagskvällen.

  110813 Ännu en hund dödad i Skultunareviret
  Ytterligare en hund har dödads av varg i trakten av Västerfärnebo i Västmanland. - Det är med största sannolikhet varg som dödat jämthunden, säger Lars Björk, besiktningsman i Västmanland.

  110726 Sju-åtta valpar i Skultunareviret: Unik bild på stor vargkull
  Här är bildbeviset. Vargparet strax norr om Västerås har fött en stor kull valpar. Sju eller åtta årsvalpar följer tiken i Skultunareviret.

  110726 Första hunden vargdödad i Skultunareviret
  Skultunavargarna har sannolikt attackerat sin första hund. På söndsmorgonen blev en sällskapshund av rasen pumi ihjälbiten på en vid gård i Sörhörende i Västerfärnebo.

  110716 Var det Skultunahanen som dödades av bil?
  Vargen som dödades av en bil mellan Sala och Västerås var en hane som vägde drygt 40 kilo. Frågan är om det var hanvargen i nybildade Skultunareviret som fick sätta livet till.

  110716 Var det Skultunahanen som dödades av bil?
  Vargen som dödades av en bil mellan Sala och Västerås var en hane som vägde drygt 40 kilo. Frågan är om det var hanvargen i nybildade Skultunareviret som fick sätta livet till.

  101230 Vargrevir norr om Västerås
  Jakt & Jägare har tidigare skrivit om Skultunavargarna, strax norr om Västerås, när en grupp sällskapshundar under en promenad med sina ägare anfölls av en av vargarna.

  101228 Vargrevir i Skultuna
  Det finns ett vargrevir i trakten runt Skultuna bestående av en hona och en hane.

  101008 Många kom på möte om varg i Skultuna-trakten
  Nära ett hundratal personer kom till Haraker, norr om Skultuna, igår kväll på ett informationsmöte om vargen, eller vargarna, som synts i trakten.

  101005 Varg stoppar Kent och Bamse
  Hösten 2010 har fått en sorglig start för jägarna i Skultuna norr om Västerås.

  101004 Storstadsvargar utanför Västerås
  Två vargar har observerats utanför Skultuna, bara ett par mil från Västerås.

  100917 Se filmen: Så upplevde de vargattacken
  Jenny Ferm och tre kompisar fick obehaglig närkontakt med en varg i skogen strax utanför Skultuna i Västmanland härom kvällen.

  100916 Jenny mötte vargen utanför Skultuna
  När Jenny Ferm var ute i skogen utanför Skultuna igår kväll mötte hon en varg.

  100915 Varg attackerade hundar i Skultuna
  Vid 20-tiden på tisdagskvällen attackerades två hundar av en varg i utkanten av Skultuna.

  100915 Han var 20 meter från vargen
  Anders Kimby var ute och sådde på sin åker utanför Skultuna i helgen när han fick se något ovanligt.

  .....

vargrevlogonew73