Sjunda
  Uppdaterat: 2017-12-01
  Län : Stockholm/Södermanland
  Status vintern 2014/15 : Familjegruppe
  Status vintern 2015/2016 : Stationär varg
  Föryngring 2014 : ja
  Föryngring 2015 : ja

  2014


  Nytt revir för vintern 2014/2015

  Honan är från Forshagareviret 1 G1-14

  Hanen är från Sandsjöreviret 3 G108-14

  2015


  Större vargangrepp på får den 22 juni 2015. 26 får dödade.

  Mer information 1 >>>

  Vargtik skjuten 29 september 2015. Rättsfall.

  2017

  Januari: Ensam stationär varg

  161130 Ingen varg skjuten under skyddsjakten i Sjundaområdet
  Idag upphör länsstyrelsens skyddsjakt på varg i Sjundaområdet, i gränstrakterna mellan Stockholms och Sörmlands län.

  161111 Snön bingo för vargjägare: "Nu finns det hopp"
  Snöfallet är bingo för dem som vill att jakten på en varg i Sjundaområdet ska lyckas. Skyddsjakten efter en varg i Sjundaområdet, markerna mellan Järna och Gnesta, fortsätter.

  161110 Skyddsjaktledare hoppar av
  Anders Broby, som varit jaktledare under skyddsjakten efter en varg i Sjundareviret, har avsagt sig alla åtaganden som berör skyddsjakten.

  161012 Skyddsjaktsbeslut räddar Sjundavargen
  Länsstyrelsen i Stockholm har satt upp regler som i praktiken innebär att skyddsjakten på en varg i Sjundareviret har små förutsättningar att lyckas.

  160908 Två vargar kan finnas kvar i Sjunda
  En hittills okänd varg har identifierats i Sjundareviret. Analys av spillningar som länsstyrelsen har samlat in visar att sex valpar föddes i reviret våren 2015.

  160906 Ännu en varg hittad i Sjunda
  Först hittades spillning från tre valpar i det före detta Sjundareviret. Sedan dök en fjärde upp och strax före midsommar visade nya DNA-analyser att en femte valp fötts i reviret.

  160901 Skyddsjakten i Sjundareviret förlängs till sista november
  Skyddsjakten efter varg i det gamla Sjundareviret förlängs till den 30 november. Det beslutade Länsstyrelsen i Stockholm under onsdagen.

  160901 Skyddsjakt på varg förlängs ännu en gång
  Skyddsjakten på varg i Sjundareviret i Sörmland och Stockholm förlängs till sista november. Det har Länsstyrelsen i Stockholm beslutat.

  160828 Vargspillning hittad vid Sjundareviret
  Under veckan var Länsstyrelsen ute och spårade efter varg i det gamla Sjundareviret. Tre vargspillningar hittades och har nu skickats in på analys.

  160824 Klockan klämtar för vargjakten i Sjundareviret
  I helgen dödades fyra får i en vargattack på Molstabergs gård utanför Gnesta och ytterligare fyra får fick senare avlivas.

  160820 Sjundavarg skjuten i Norge
  En vargtik från Sjundareviret har skjutits i Norge. Vargtiken sköts under skyddsjakt efter att ha attackerat får i Gudbrandsdalen.

  160818 Klarhet om vargskytt dröjer
  För snart ett år sedan sköts tiken i Sjundareviret där skytten hävdade att det var ett paragraf 28-skott. Utredningen pågår fortfararande, skriver Länstidningen Södertälje.

  160818 Bajset visar: Antalet älgar har halverats av vargen
  Vårens inventering av älg i Sjundareviret visar på ett skrämmande resultat. Antalet älgar har halverats sedan förra inventeringen 2014.

  160725 Färska spår av varg hittade
  Skyddsjakten på varg i Sjundaområdet fortsätter fram till den sista augusti. Förra veckan kom rapporter om en observation av varg och även spillning.

  160630 Skyddsjakten efter varg i Sjundaområdet förlängs till sista augusti
  Länsstyrelsen i Stockholms län har idag beslutat att förlänga skyddsjakten efter en varg i Sjundaområdet i Södertälje kommun till den 31 augusti.

  160628 Ännu en varg i Sjunda: "Vi blev lite förvånade"
  Det finns fortfarande varg i trakterna runt Mölnbo. Spillning från en tidigare okänd fjolårsvalp har hittats.

  160626 Utredning av vargskjutning drar ut på tiden
  Efter lång väntan är analyssvaren nu klara i brottsutredningen. Men åklagaren tror ändå att det dröjer till senhösten innan utredningen av dödskjutningen av vargtiken i Sjundareviret är klar.

  160624 Minst fem vargvalpar i Sjundareviret
  Det föddes minst fem vargvalpar i Sjundareviret i Stockholm/Södermanland förra året. Det visar DNA-analys.

  160621 Vargjakten runt Mölnbo fortsätter
  Skyddsjakten efter varg i Sjundaområdet förlängs, det har länsstyrelsen beslutat idag. Förlängningen gäller t o m 30 juni.

  160611 Skyddsjakten efter varg förlängs
  Länsstyrelsen i Stockholms län beslutade under fredagen att förlänga skyddsjakten efter en varg. Länsstyrelsen utlyste skyddsjakten efter vargen i Sjundaområdet, som tillhör Södertälje kommun, redan den 3 maj.

  160530 Skyddsjakten fortfarande resultatlös
  Skyddsjakten på varg i före detta Sjundareviret har nu pågått i drygt tre veckor, men än har ingen varg synts till.

  160527 Två veckor kvar - ingen varg skjuten
  Skyddsjakten på den varg som tros hålla till i Sjundaområdet och som rivit får vid Molstabergs säteri avslutas den 10 juni.

  160525 Skyddsjakt får fortsätta
  Fyra organisationer har överklagat länsstyrelsens beslut om skyddsjakt i Sjundaområdet. Men nu har förvaltningsrätten avslagit samtliga och gett länsstyrelsen rätt.

  160525 Rätt att skyddsjaga varg i Sjundareviret
  Förvaltningsrätten anser att länsstyrelsens beslut om skyddsjakt efter en varg Sjundareviret utanför Södertälje var riktigt.

  160521 Fårägare vill att alla vargarna skjuts
  Fårägarna på Molstaberg kräver att alla vargar i Sjundareviret skjuts eftersom de anser att alla är oskygga och har dödat får.

  160516 Fårägare kräver snabbt beslut om skyddsjakt
  Följetongen kring vargarna i Sjundareviret fortsätter. Nu har länsstyrelsen att ta ställning om en begäran om en total skyddsjakt.

  160515 Skarpt läge för vargen i Sjunda
  På Molstaberg pågår en omstridd skyddsjakt. När mörkret faller slår sig jaktledaren Anders Broby ner i änden av fårhagen, och spanar mot skogsbrynet där vargen kan tänkas dyka upp.

  160515 Så går vargjakten i Sjundareviret
  Skyddsjakten på en varg i Sjundareviret har nu pågått snart två veckor. Jaktledare Anders Broby berättar i Jakt & Jägares webbradio hur det går i jakten.

  160514 Larm om varg satte fart på jägarna
  Det var ingen varg. Men igår fick ett annat djur fart på vargjägarna. Vargjakten i Sjundareviret går vidare. I torsdags eftermiddag hettade det till rejält när ett varglarm ringdes in till jaktledare Anders Broby av ett trovärdigt vittne.

  160512 Svår uppgift att skjuta en varg
  En dryg vecka har gått sedan länsstyrelsen i Stockholm beslutade om skyddsjakt på en varg i det som tidigare var Sjundareviret.

  160507 Skyddsjägare efterlyser vargobservationer
  Skyddsjakt på en varg i Sjundareviret är igång sedan i tisdags, då beslutet kom från länsstyrelsen i Stockholm. Jaktledaren Anders Broby har goda förhoppningar om att lyckas med jakten - men efterlyser färska vargobservationer från allmänheten.

  160506 Experten: Sjösavargen troligtvis valp från Sjundareviret
  Under onsdagen har även flera observationer, av vad som kan vara varg, gjorts i Nyköpingstrakten.

  160504 Vargjakten i Sjunda igång - och överklagad
  Först kom beskedet om skyddsjakt på varg i Mölnboskogarna. Sedan dröjde det inte mer än en dryg timme innan beslutet var överklagat.

  160504 Skyddsjakten får fortsätta
  Förvaltningsrätten avslår Wolf Association Swedens begäran om inhibition av länsstyrelsens beslut att tillåta skyddsjakt på en varg i Sjundareviret.

  160503 Skyddsjakt på varg överklagas
  Organisationen Wolf Association Sweden, WAS, överklagar länsstyrelsen Stockholms län beslut om skyddsjakt på varg i Sjundareviret.

  160503 Länsstyrelsen tillåter vargjakt i Sjundareviret
  Länsstyrelsen i Stockholms län har idag beslutat om skyddsjakt i Sjundareviret

  160503 Beslut om skyddsjakt efter en varg i Sjundaområdet
  Länsstyrelsen i Stockholms län har idag beslutat om skyddsjakt efter varg i Sjundaområdet i Södertälje. Skyddsjakten gäller ett djur och är tillåten från och med idag till och med den 10 juni i år.

  160428 Varg i Sjundareviret gick till attack mot hund
  I onsdags gick en av vargarna i Sjundareviret till attack och skadade gårdens hund. Ägarna hade sina barn ute i trädgården och chockades av händelsen.

  160421 Svaret om vargattacker: "Vi har erbjudit akutåtgärder"
  Skyddsjakt på vargarna i Sjundareviret är en sista utväg. Vid nya attacker mot får finns andra åtgärder att ta till, säger Göran Åström på länsstyrelsen.

  160421 Ny skyddsjakt kan bli aktuell
  Fåren är ute - men kan leva farligt i det vargdrabbade Sjundareviret i Molstaberg. Länsstyrelsen utesluter inte skyddsjakt igen om nya attacker skulle inträffa.

  160421 Ersättning för stängsel drar ut på tiden
  Förra året dödades ett 80-tal får på Molstabergs säteri av vargarna i Sjundareviret. Under vintern har fårägarna varit i dialog med länsstyrelsen, en dialog som dragit ut på tiden.

  160402 Ett halvår efter vargskott - ännu inga besked
  Det har nu gått ett halvår sedan vargtiken i Sjundareviret mellan Gnesta och Nykvarn sköts till döds. Men utredningen är inte klar.

  160309 Kameror redan på plats i Sjundareviret
  Länsstyrelsen i Stockholm har redan tillstånd för att använda kameror i syfte att inventera rovdjur, något som bland annat gjorts i Sjundareviret.

  160209 Tre valpar bekräftade i Sjunda
  De DNA-analyser som länsstyrelsen i Stockholm analyserat visar på minst tre vargvalpar i Sjundareviret. Nu har länsstyrelsen i Stockholms län gjort DNA-analyser av urin- och avföringsprov som de samlat in under vintern.

  160209 Spår av tre vargvalpar i Sjundareviret
  Två vargar i Sjundareviret i Sörmland fångade på bild tidigare. Foto: Länsstyrelsen i Stockholm.

  160208 Två tikar och en hane i Sjundareviret
  Det finns åtminstone tre vargvalpar i Sjundareviret. Det visar DNA-analyserna av de urin- och avföringsprov som länsstyrelsen i Stockholm samlat in under vintern.

  160129 Minst tre valpar i Sjundareviret
  Analyser av vargspillning och urin visar att det finns minst tre vargvalpar i Sjundareviret i södra Stockholms län. I Sjundareviret finns det minst tre valpar, visar analyser som gjorts på spillning och urin.

  160120 Varghanen kan ha lämnat reviret
  Länsstyrelsen väntar på genanalyser för att få klarhet i hur många vargar som just nu finns i Sjundareviret runt Järna och Mölnbo.

  160108 När snön faller kan vargarna spåras
  I mellandagarna kom så säsongens första snöfall, och när marken väl var vit var länsstyrelsens besiktningsmän snabbt ute i Sjundareviret för att kartlägga vargarnas rörelser.

  151217 Bidrag till skyddsväst för jakthund
  Nu kan du som jagar i Sjundareviret och är bosatt i Stockholms län söka bidrag till skyddsväst för din jakthund.

  151216 Minst två vargvalpar i Sjundareviret
  Länsstyrelsen har nu fotograferat två av de vargungar som föddes i våras i Sjundareviret, Stockholms län. Men obduktionsrapporten från vargtiken som sköts i höstas, visar att det kan ha fötts sex valpar.

  151216 Minst två bekräftade vargvalpar i Sjundareviret
  Länsstyrelsen har nu fångat två vargungar som har fötts i Sjundareviret på bild. Obduktionsrapporten från vargtiken som sköts i höstas visar att det som mest kan ha fötts sex valpar under våren 2015.

  151215 Vargungar fångade på bild
  Länsstyrelsen bekräftar att två vargungar fötts i Sjundareviret i Södertälje län. Myndigheten har .

  151214 P28-skott i Sjunda alltjämt en polissak
  Polis och åklagare fortsätter utredningen om påstått grovt jaktbrott i samband med att vargtiken i Sjundareviret sköts Det var i slutet av september som en privatperson boende i Sjundareviret i Stockholms län sköt vargtiken.

  151117 LRF Mälardalen kräver skyddsjakt
  En och samma fårägare inom Sjundareviret har fått 70 får dödade sedan i somras, fördelat på tio olika tillfällen.

  151117 De senaste veckornas angrepp på får i Sjundareviret
  Under veckorna 45 och 46 skedde flera angrepp på får vid en gård i Sjundareviret. Nedan finns en sammanställning över angreppen.

  151116 Ridolycka inträffade i Sjundareviret
  En kvinna skadades i Sjundareviret i samband med en ridtur där hästen plötsligt drabbades av panik.Olyckan inträffade under söndagseftermiddagen i närheten av Molstabergs gård, utanför Gnesta.

  151116 Ridolycka i Sjundareviret - hästägare misstänker varg
  En kvinnlig ryttare skadades på söndagen i Sjundareviret i södra delen av Stockholms län. Olyckan skedde under en ridtur där hästen råkade i panik och skenade.

  151116 Hästolycka kan bero på varg
  En kvinna kastade sig av sin skenande häst under en ridtur i Sjundareviret i Mölnbo på söndagsförmiddagen.

  151114 LRF kräver skyddsjakt på Sjundavargar
  Mälardalen vill att länsstyrelsen i Stockholms län tar beslut på skyddsjakt på vargarna i Sjundareviret. Djurhållare i området är satta under stor press.

  151110 Möte om Sjundavargarna
  På söndag, 15 november, anordnar Svenska rovdjursföreningen ett möte i Järna med titeln Leva med vargar i Sjundareviret.Enligt inbjudan kommer föreningen att berätta om Sjundavargarna och svara på frågor om vargar, samt informera om föreningens arbete med att sätta upp rovdjursavvisande stängsel.

  151106 Ännu ett angrepp på får i Sjundareviret
  Under natten till onsdagen ägde ännu ett angrepp på får rum vid gården Molstaberg i södra länsdelen. Två lamm dödades och två tackor fick avlivas som följd av angreppet.

  151105 Gård drabbad av sjunde vargangreppet
  Fårgården Molstaberg utanför Gnesta har återigen drabbats av ett vargangrepp.Sedan i midsomras har ägarna på Molstaberg fått sina får rivna av varg från Sjundareviret.

  151017 I nattens mörker väntar alla på vargen
  Det är inte bara vargen som rör sig i Sjundareviret om natten. Här vaktar vargvärnare bland ortsbor och viltjägare.

  151015 Sjundavargar och nattfjärilar
  I slutet av september sköts alfatiken i Sjundareviret. Här en bild på en Kolmården-varg. Foto: Daniel Mott CC BY-SA 2.

  151009 Åklagaren inväntar analys i Sjundareviret-fallet
  Åklagaren väntar på analyssvar i utredningen av den skjutna vargtiken i Sjundareviret i Södermanland. Därefter fattas beslut om han ska gå vidare med misstankarna om grovt jaktbrott.

  151009 Här är statens oskyltade vargkamera
  ”Obehagligt att kameran sitter riktad mot en stor stig”. Björn Henricsson var på söndagspromenad i skogen i Sjundareviret i Stockholm.

  151006 Var är vargen?
  Ingen har sett varghanen i Sjundareviret sedan augusti, nu vill Länsstyrelsen ha in fler uppgifter om observationer.

  151001 VARGTIKEN SKJUTEN Del av större utredning - åklagaren förtegen
  Den man som under tisdagsmorgonen sköt vargtiken i Sjundareviret är misstänkt för grovt jaktbrott. Och förundersökningen av brottet är del i en större utredning.

  151001 Misstänkt vargskytt ingår i större utredning
  De misstankar om grovt jaktbrott som riktas mot mannen som igår sköt en varg i Sjundareviret är en del i en pågående utredning.

  151001 Länsstyrelsen frågande inför polisen
  Att mannen som sköt vargtiken i Sjundareviret är misstänkt för brott har Arne Söderberg på länsstyrelsen svårt att förstå.

  150930 Vargtiken i Sjundareviret är skjuten
  Under tisdagsmorgonen sköts en av vargarna i Sjundareviret enligt paragraf 28 i jaktförordningen. Länsstyrelsen vill nu ha in fler rapporter om var varghanen befinner sig.

  150930 Vargtiken i Sjundareviret skjuten
  Tidigt på tisdag morgon dödades en av vargarna i Sjundareviret i den södra länsdelen. Enligt uppgift var den på väg att angripa en hund några mil från Nykvarn.

  150930 Vargskytt misstänkt för jaktbrott
  Enligt uppgift från tidningen Svensk Jakt har polisen inlett en förundersökning om grovt jaktbrott efter att Sjundatiken sköts under tisdagen.

  150930 Vargskytt misstänkt för grovt jaktbrott
  På tisdagen sköts alfatiken i Sjundareviret. Ett klart paragraf 28-fall, ansåg länsstyrelsen. Men polis och åklagare resonerar annorlunda och nu har en förundersökning om misstänkt grovt jaktbrott inletts.

  150930 Varg skjuten i Sjundareviret
  En hundägare sköt ihjäl en varg i det så kallade Sjundareviret, mellan Södertälje och Gnesta, på tisdagsmorgonen.

  150930 Naturfotografen: "Det var en tidsfråga"
  När Petter Rybäck, naturfotografen som stått öga mot öga med Sjundatiken, nåddes av nyheten att vargen hade skjutits blev han inte förvånad. - Det här skulle hända, säger han.

  150930 Misstanke om jaktbrott fanns redan innan vargen sköts
  I går inleddes en förundersökning mot den man som sköt vargtiken i Sjundareviret. Mannen misstänks för jaktbrott. Nu kan SN avslöja att åklagare redan hade ögonen på vad som hände i området.

  150930 Hundägare sköt ihjäl varg
  En hundägare sköt ihjäl en varg i det så kallade Sjundareviret mellan Södertälje och Gnesta idag tisdag morgon."Han var ute på promenad med sin hund och bedömde att vargen på väg att attackera hunden.

  150930 Flera kan ha planerat att skjuta varg i Sjundareviret
  Det har sedan en tid tillbaka funnits misstankar om att en eller flera personer planerat att skjuta varg olagligt i Sjundareviret. Händelsen igår, när en vargtik sköts ihjäl, ingår nu i den utredningen.

  150929 Forskare: Sjundavargarna är inga hybrider
  På ett informationsmöte i helgen, som SN skrev om i går, hävdade en vargforskare att vargarna i Sjundareviret i själva verket är hybrider.

  150920 Skarp kritik mot varghanteringen: "Det här är JO-mässigt"
  För en vecka sedan gick tiden för skyddsjakt på en varg i Sjundareviret ut, och nu i veckan inträffade ännu ett angrepp på får vid Molstabergs säteri utanför Gnesta.

  150918 Länsstyrelsens tankar om Sjundareviret Miljödirektör Göran Åström intervjuas i webbradio
  Landshövdingen i Stockholm, Chris Heister vill inte låta sig intervjuas om vargarna i Sjundareviret och den saboterade och misslyckade skyddsjakten.

  150917 Ännu ett får rivet i Sjundareviret
  På onsdagsmorgonen dödades ytterligare ett får i en hage på Molstabergs säteri. Personal från Länsstyrelsen i Stockholm har konstaterat att det även denna gång rör sig om angrepp från varg.

  150913 Vargvänner saboterade skyddsjakten-
  Den infekterade skyddsjakten på varg i Sjundareviret misslyckades. Eller lyckades om man ska se det med länsstyrelsens och vargkramarnas ögon.

  150913 Han mötte en av Sjundavargarna
  Tärd och mager var den varg som naturfotografen Petter Rybäck mötte i skogen. Han är övertygad om att det är tiken i Sjundareviret och att hon har diat valpar.

  150911 Vargjaktens sista dag
  Idag är sista dagen för skyddsjakt på den varg som får skjutas i Sjundareviret mellan Nykvarn och Gnesta. Vargarna har under våren och sommaren rivit eller dödat ett 60 tal får.

  150911 Naturvårdsverket avslår överklagande om skyddsjakt på varg i Stockholms län
  Naturvårdsverket avslår överklagandena som gäller skyddsjakt på varg i Sjundareviret mellan Södertälje och Gnesta.

  150911 Länsstyrelsens beslut om skyddsjakt korrekt
  Länsstyrelsen Stockholms beslut om skyddsjakt på en varg i Sjundareviret var juridiskt korrekt. Det konstaterar Naturvårdsverket som har avslagit de överklaganden som har gjorts mot Länsstyrelsens beslut från augusti.

  150905 Johan ylar med vargar
  Så sent som i torsdags tog vargparet i Sjundareviret utanför Södertälje livet av nio får och Länsstyrelsens skyddsjakt pågår för fullt.

  150904 Vargarna inte längre kvar vid Molstaberg
  Nu har skyddsjakten av en varg i Sjundareviret pågått i tre veckor. Med en vecka kvar av jaktperioden har ingen varg skjutits, och mycket tyder på att djuren inte ens varit inom jaktområdet.

  150904 Nytt vargangrepp i Sjundareviret
  På torsdagsmorgonen upptäcktes ett angrepp av varg i en fårhage. Nio får dödades, varav sex tackor och tre lamm. Angreppet skedde på en gård ett par kilometer utanför Hölö i Sjundareviret i den södra länsdelen.

  150901 Petters möte med Sjundavargen
  Skogsturen gav naturfotografen Petter Rybäck en unik chans när han plötsligt stod öga mot öga med en vargtik.

  150901 "C överdriver dramatiken med Sjundareviret"
  Svar till Centerpartiets inlägg i SN 15/8 rörande Sjundareviret.Det utspel som Centerpartiet Gnesta, Nykvarn och Södertälje har gjort är överdrivet kraftfullt formulerat. De tycker det var bra att länsstyrelsen gett klartecken till skyddsjakt på en av de vuxna vargarna i Sjundareviret.

  150829 Vargtiken fångad på bild
  Naturfotografen Petter Rybäck från Södertälje stod under en minut öga mot öga med vargtiken i Sjundareviret, söder om Stockholm, och hann ta runt 50 bilder av henne.

  150827 Svår skyddjakt på varg i Sjundareviret
  I snart två veckor har det rått skyddsjakt på den varg som har attackerat får i Sjundareviret. Men enligt skyddsjägarna har jakten visat sig vara allt annat än lätt.

  150827 Se till att skjuta vargen
  Jag ifrågasätter länsstyrelsen när det gäller vargarna på Sjundareviret.

  150823 Han har spelat in vargarnas ylanden
  Johan Örlander, 36, har levt i Sjundareviret i två månader i sommar. Häromkvällen lyckades han spela in vargarnas ylande i skogen.

  150823 "Trots skyddsjakt behövs stängsel"
  Även om skyddsjakt har beviljats på en av de vuxna vargarna i Sjundareviret så är det endast en temporär lösning. Länsstyrelsen menar i beslutet att "rovdjursavvisande stängsel och andra förebyggande lösningar" är nödvändiga på sikt.

  150822 Föräldrar oroliga för vargen
  Föräldrar är oroliga för att den uppmärksammade vargen från Sjundareviret i Sörmland och Stockholm kan ha setts vid skolan i Mölnbo i Stockholms län, öster om Gnesta. Det rapporterar .

  150818 Här smyger varg fram på natten
  Länsstyrelsens kamera fångade en av vargarna i Sjundareviret. Vargen är helt omedveten om kameran när den nosar runt på marken.

  150817 Vi behöver inte vargrevir i Sörmland- Lokala C-politiker vill att Sjundavargarna skjuts
  Centerpartiet i området som berörs av Sjundavargarna ger sig in i debatten och vill att samtliga vargar i reviret skjuts.

  150817 Skyddsjakten på varg i södra Stockholms län stoppas inte
  Länsstyrelsen i Stockholms län fattade i fredags beslut om skyddsjakt på en av vargarna i det så kallade Sjundareviret mellan Södertälje och Gnesta.

  150817 Skyddsjakten kvarstår
  På måndagen tog Naturvårdsverket beslut om de överklaganden som kommit in gällande skyddjakt på en av vargarna i Sjundareviret.

  150817 Skyddsjakt på varg stoppas inte
  Skyddsjakt på en av vargarna i Sjundareviret fick klartecken i fredags. Trots överklagande får jakten nu fortsätta.

  150817 Ingen paus i vargjakten
  Naturvårdsverket ger grönt ljus till fortsatt jakt i Sjundareviret utanför Gnesta, trots att skyddsjakten överklagats.

  150816 Centerpartiet i Gnesta kräver utökad skyddsjakt av varg
  Det finns inte plats för varg i Sjundareviret, som ligger i Sörmland och Stockholms län. Det anser Centerpartiet i Gnesta, Nykvarn och Södertälje.

  150815 Lst ger klartecken för skyddsjakt på varg
  Länsstyrelsen i Stockholm ger grönt ljus för skyddsjakt på en av vargarna i det så kallade Sjundareviret.

  150815 Just nu: vargjakt inleds i Stockholm
  Länsstyrelsen i Stockholms län har idag fredag beviljat skyddsjakt på en av vargarna i det så kallade Sjundareviret.Beslutet motiveras framförallt med att andra åtgärder inte längre anses hjälpa mot fortsatta angrepp.

  150814 Sjundavargarnas öde avgörs i dag
  Vad händer i en bygd när ett vargpar flyttar in? I Sjundareviret mellan Järna och Gnesta har varg dödat ett 60-tal får sedan midsommar.

  150814 Länsstyrelsen tillåter skyddsjakt på varg
  Länsstyrelsen i Stockholm har i dag beviljat skyddsjakt på en av vargarna i det så kallade Sjundareviret. Beslutet motiveras framför allt med att andra åtgärder inte längre anses hjälpa mot fortsatta angrepp.

  150814 Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på varg
  Länsstyrelsen i Stockholm har i dag fattat beslut om att en av vargarna i Sjundareviret får skjutas. Inget annat bedöms fungera för att skrämma bort vargarna.

  150814 Länsstyrelsen avslår skyddsjaktansökan i Södermanlands län på vargarna i Sjundareviret
  Länsstyrelsen i Södermanlands län beslutade idag att avslå den ansökan om skyddsjakt på samtliga vargar i den del av Sjundareviret som gäller Södermanlands län.

  150814 LRF kritiskt till beslutet om skyddsjakt
  Sture Johansson, ordförande för Lantbrukarnas riksförbund, LRF, i Mälardalen är kritisk till att länsstyrelsens inte fattat beslut om skyddsjakt på varg i hela Sjundareviret i Stockholm och Sörmland, att det enbart blev en varg och under för kort tid.

  150814 Klartecken för vargjakt i Stockholm | Västerbottens-Kuriren
  Länsstyrelsen i Stockholm har beviljat skyddsjakt på en varg i det så kallade Sjundareviret, mellan Södertälje och Gnesta. Men Länsstyrelsen i Södermanland avslår skyddsjakt på sin sida länsgränsen.

  150814 Klartecken för vargjakt i Stockholm - Sverige - Corren.se - Nyheter Linköping Östergötland
  Jakt Länsstyrelsen i Stockholm har beviljat skyddsjakt på en varg i det så kallade Sjundareviret, mellan Södertälje och Gnesta. Men Länsstyrelsen i Södermanland avslår skyddsjakt på sin sida länsgränsen.

  150814 Klartecken för vargjakt i Stockholm - Omvärld
  Länsstyrelsen i Stockholm har beviljat skyddsjakt på en varg i det så kallade Sjundareviret, mellan Södertälje och Gnesta. Men Länsstyrelsen i Södermanland avslår skyddsjakt på sin sida länsgränsen.

  150814 Just nu: Länsstyrelsen i Stockholm beviljar skyddsjakt på en av vargarna
  Länsstyrelsen i Stockholm har i dag beviljat skyddsjakt på en av vargarna i det så kallade Sjundareviret utanför Gnesta. Beslutet motiveras framför allt med att andra åtgärder inte längre anses hjälpa mot fortsatta angrepp.

  150812 Specialteam ska sköta vargjakter i Sörmland
  Länsstyrelsen utbildar nu 27 sörmländska jägare som ska kunna skjuta varg och lo vid beslut om skyddsjakt. Några av dem kan få i uppgift att skjuta Gnestavargen om det blir skyddsjakt i Sjundareviret.

  150812 Skyddsjakt i Sjunda lär dröja
  Efter fem vargangrepp på får behandlar nu Stockholms län en skyddsjaktansökan. Men efter att den senaste kompletteringen inkommit sent igår är handläggaren osäker på om beslut kommer i veckan.

  150812 Sjunda-vargarnas framtid utreds skyndsamt
  Länsstyrelsen i Stockholm har nu formellt börjat utreda frågan om skyddsjakt på varg i Sjundareviret nära Gnesta, sedan LRF har kompletterat sin ansökan.

  150812 Ansökan om skyddsjakt på vargpar i Stockholm
  Efter fem vargattacker på knappt två månader i det så kallade Sjundareviret har LRF Mälardalen och Södermanland lämnat in ansökningar om skyddsjakt till sina respektive länsstyrelser.

  150810 Fler får rivna i Sjundareviret
  Lördagen 8 juli hittades sju rivna får på en gård i södra Stockholms län. Det var det femte angreppet av vargarna i Sjundareviret, och totalt har 58 djur har dödats eller skadats så svårt att de måste avlivas.

  150809 Ny vargattack utanför Gnesta - flera får rivna
  Än en gång har en varg från Sjundareviret attackerat får på Molstabergs säteri. Vid lördagsmorgonens attack miste sju får livet på gården, som ligger utanför Gnesta.

  150809 Ny vargattack på fåren i Molstaberg
  Fåren på Molstabergs säteri har under helgen ännu en gång attackerats av en varg från Sjundareviret, rapporterar SVT Sörmland och Södermanlands nyheter.

  150807 Ännu en ansökan om skyddsjakt på varg i Gnesta
  Ytterligare en ansökan om skyddsjakt på varg i Sjundareviret utanför Gnesta har inkommit till länsstyrelserna i Stockholm och Sörmland. Den här gången kommer den från LRF.

  150807 LRF-föreningar ansöker om skyddsjakt på samtliga vargar i revir
  Ytterligare en ansökan om skyddsjakt på varg i Sjundareviret utanför Gnesta har inkommit till länsstyrelserna i Stockholm och Sörmland.

  150806 Ännu en ansökan om skyddsjakt på varg
  Ännu en ansökan om skyddsjakt på varg i Sjundareviret utanför Gnesta har kommit in till länsstyrelserna i Stockholm och Sörmland.

  150806 Skjut inte Gnestavargen-
  Nästa vecka väntas länsstyrelsen besluta om skyddsjakt på varg i Sjundareviret utanför Gnesta. Föreningen Djurskyddet Sverige tycker att det är fel att skjuta vargen.

  150806 Jägarförbund kräver skyddsjakt i Sjundareviret
  Jägarnas riksförbund i Stockholms län kräver nu skyddsjakt inom Sjundareviret utanför Gnesta där varg har attackerat och dödat ett femtiotal får.

  150806 Finns inte utrymme för frilevande varg-
  I samband med kravet på skyddsjakt på varg i Sjundareviet har Yvonne Oward, ordförande för Jägarnas Riksförbunds distrikt i Stockholm, gjort ett uttalande som ifrågasatts.

  150806 Beslut om jakt väntas nästa vecka
  Frågan om vargarna i Sjundareviret engagerar. Men beslutet om skyddsjakt dröjer. Beslut om det blir skyddsjakt eller inte på vargarna i Sjundareviret förmodas komma under nästa vecka.

  150806 Ansökan om skyddsjakt på varg kan avslås
  Jägarnas riksförbund har i sin ansökan om skyddsjakt på varg inte kommit med någon förklaring till hur förbundet självt drabbats av vargarnas framfart i Sjundareviret.

  150804 Jägarnas riksförbund: "Människor far illa när de blir drabbade"
  Jägarnas riksförbund i Stockholm kräver skyddsjakt på vargarna i Sjundareviret. – Vi har ett visst ansvar för att de på plats ska känna sig skyddade, säger Yvonne Oward, ordförande.

  150803 Jägare kräver skyddsjakt i Sörmland
  Jägarnas riksförbund i Stockholms län kräver skyddsjakt inom Sjundareviret utanför Gnesta. I området har vargar attackerat och dödat ett femtiotal får under sommaren.

  150801 LRF begär skyddsjakt på vargarna i Mölnbo
  Lantbrukarnas riksförbund, LRF, begär skyddsjakt på vargarna i Sjundareviret.

  150730 Ännu ett vargangrepp
  Under natten till tisdag (28 juli) skedde ett vargangrepp i Sjundareviret. Denna gång blev en tacka riven och dödad.

  150729 VARGATTACKERNA Ännu ett får dödat av varg
  Ännu ett får har dödats av vargar från Sjundareviret. Den här gången är det en mindre gård med en liten fårbesättning som drabbats.

  150729 Varg dödade får - igen
  Ännu ett får har dödats av vargar från Sjundareviret. Den här gången är det en mindre gård med en liten fårbesättning som drabbats.

  150729 Fjärde angreppet av Sjundavargar
  Natten till tisdag inträffade ytterligare ett vargangrepp på får i Sjundareviret. På en mindre gård i närheten av Molstabergs gård, där de tre tidigare attackerna ägt rum, påträffades ett vargdödat får.

  150722 Ingen skyddsjakt - trots tre vargattacker
  Tre gånger har vargparet i Sjundareviret attackerat ett femtiotal får i södra delen av länet. Men enligt länsstyrelsen är skyddsjakt inte aktuellt.

  150719 Nytt vargangrepp i Sjundareviret
  Ännu ett vargangrepp "“ det tredje på en månad "“ ägde natten till lördag rum på Molstabergs gård i södra delarna av Stockholms län, på gränsen till Södermanland.

  150716 En till vargattack kan aktualisera skyddsjakt
  Om vargparet i Sjundareviret attackerar tamdjur en gång till skulle det bli tredje gången gilt. Då kan det bli aktuellt med skyddsjakt enligt Länsstyrelsens standard.

  150705 Nytt rovdjursangrepp i Sjundareviret
  Ännu ett rovdjursangrepp på tamdjur har inträffat i Sjundareviret i södra Stockholms län. Fyra tackor hittades på torsdagen döda i samma hage som drabbades strax före midsommar.

  150623 26 får dödade vid rovdjursangrepp
  På midsommaraftons morgon upptäcktes 26 dödade får vid en gård utanför Gnesta i södra Stockholms län. Gården ligger i det nybildade Sjundareviret, och Länsstyrelsens besiktningsmän har konstaterat att det sannolikt är en eller två vargar som dödat fåren.

  150622 36 får dödade av vargen
  Nu börjar det. Vi får se när vi drabbas i Skillingarydstrakten, säger en av våra läsare med anledning av två attacker mot får i Blekinge och Södermanland.26 får dödades av varg natten till midsommarafton i Sjundareviret, som ligger på gränsen mellan Stockholm och Södermanland.

  150621 Varg angrep fårbesättning
  Under natten till midsommarafton har det skett ett vargangrepp i Sjundareviret, på gränsen mellan Stockholm och Södermanland.

  150620 "När de kommer in i en fårhage slår det slint"
  Området kring Molstabergs säteri där 26 får attackerades av varg på midsommarafton ligger i ett 30 000 hektar stort vargrevir. Sjundareviret är känt sedan i augusti.

  150616 Tecken på vargvalpar i Stockholms län
  Mycket tyder på att det fötts vargvalpar i det så kallade Sjundareviret. Reviret berör Stockholms- och Södermanlands län.

  150616 Rovdjursnyheter i Stockholms län
  De första tecknen på att det fötts vargvalpar i Sjundareviret har nu kommit. Dessutom har Länsstyrelsen fått in bekräftade uppgifter om varg på Adelsö, samt foto på en stor björn utanför Hallstavik.

  150616 Nyheter från Sjundareviret
  De första tecknen på att det fötts vargvalpar i Sjundareviret, som gränsar mot Södermanlands län, har nu kommit.

  .....

vargrevlogonew73