SjösvedenVisa Sjösvedenreviret på en större karta


  Uppdaterat: 2017-12-01
  Län : Gävleborg
  Status juni 2011 : Familjegruppe
  Status vintern 2011/12 : Familjegruppe
  Status vintern 2012/13 : Familjegruppe
  Status vintern 2013/14 : Familjegruppe
  Status vintern 2014/15 : Familjegruppe
  Status vintern 2015/2016 : Familjegruppe
  Föryngring 2010 : ja
  Föryngring 2011 : ja
  Föryngring 2012 : ?
  Föryngring 2013 : ja
  Föryngring 2014 : ja
  Föryngring 2015 : ja

  Samma område där tidigare Amungenvargarna fanns

  1 död varg 2011

  Löpblod registrerat 27 jan 2011 6 februar blev en varg i reviret överkört och dödad av några lokala jägare på sjöen Fansen. 1 av dessa blev sedan dömda för brottet till 1 år och 9 månaders fängelse. Ytterligare en jägare kan komma att dömas.

  Mer information 1 >>>

  Mer information 2 >>>

  Refrat från rättegången:

  2013


  Tiken från Korsån 1 DNA-id Sv/No : M09-15 / V301

  Hanen från Korsån 1 DNA-id Sv/No : G51-10

  Föryngring kvalitetssäkrad.

  Enligt rapport för vintern 2015/2016 har namnet ändrats till Blyberget


  170110 Jakten avslutad - men alftatik kan vara kvar i Blybergsreviret
  Det kan bli fortsatt jakt på varg i Blybergsreviret söder om Bollnäs. Anledningen är att alfatiken fortfarande kan vara kvar och vid liv.

  170109 Trots jakt: Alfatiken kan finns kvar i Blybergsreviret
  Det är osäkert om alfatiken har skjutits vid licensjakten på varg i Blybergsreviret i Hälsingland. – Det ska göras en akut DNA-analys av en av tikarna som fälldes så vi vet säkert, säger länsstyrelsens naturbevakare Sone Persson som besiktigat samtliga fällda vargar i reviret.

  170103 Första vargarna skjutna i årets jakt - följ vargjakten här
  Nu är licensjakten på varg i Blybergsreviret inledd. Vi rapporterar när en varg blir skjuten. Vid 11.22 på tisdagen meddelade länsstyrelsen att två vargar hade fällts.

  170102 Vargjakten är igång
  Årets vargjakt har inletts. Snöbristen har försenat jaktstarten i Dalarna men i Blybergsreviret, norr om Ockelbo, är jakten inledd.

  161228 Vargjakt på gång i Blyberg
  Gruvberget (JJ) Om mindre än en vecka drar licensjakten på varg i gång. I Gävleborgs län planerar man att plocka bort Blybergreviret.

  161219 Länsstyrelse: Skyddsjakt kan äventyra kommande licensjakt
  Länsstyrelsen i Gävleborgs län öppnar för skyddsjakt på varg i Blybergsreviret. Men myndigheten flaggar samtidigt för att en eventuell skyddsjakt i så fall kan få till följd att licensjakten på varg i reviret går om intet!

  161219 Bara rester kvar av karelaren Krutov
  Tredje jakthunden blybergsvargarna dödat i höst. På lördagen dödade vargarna i Blybergsreviret söder om Bollnäs ytterligare en jakthund.

  161114 Länsstyrelsen säger nej till vargjakt - trots dödade hundar
  Tre attackerade hundar – två av dem dog. Trots det beviljar inte länsstyrelsen skyddsjakt på varg i Blybergsreviret i Gävleborgs län.

  170108 Licensjakten på varg avlyst i Gävleborg
  Under lördagen den 7 januari fälldes de två sista vargarna i Blyberget-reviret. Därmed är kvoten fylld i Gävleborgs län och jakten är avlyst.

  161230 Licensjakt efter varg i Gävleborgs län 2017 - ändring av jaktområde
  Länsstyrelsen har den 28 december beslutat att ändra avgränsingen av jaktområdet för licensjakten på varg. Detta eftersom nya spårningar har förbättrat Länsstyrelsens kunskap om var vargarna i Blyberget och omgivande revir rör sig.

  161229 Efter många turer - nu drar vargjakten igång
  På måndag börjar vargjakten där sex vargar i Gävleborg ska fällas. Hela reviret omkring Blyberget söder om Bollnäs ska bort, men det är bara ett av länets 14 revir och jägare i länet är kritiska.

  161107 Jakt överklagas igen
  Upphäv licensjakten på sex vargar i Blyberget innan december, eller skjut upp jakten tills Förvaltningsrätten sagt sitt.

  161101 Gemensam överklagan på överdriven licensjakt i Gävleborg
  Svenska Rovdjursföreningen har tillsammans med Naturskyddsföreningen i Gävleborg överklagat licensjakten på sex vargar Blybergetreviret.

  160930 Licensjakt efter varg i Gävleborgs län 2017
  Länsstyrelsen Gävleborg har beslutat om licensjakt på högst 6 vargar inom reviret Blyberget. Syftet med att besluta om licensjakt i Gävleborgs län är att begränsa de negativa socioekonomiska konsekvenserna och underlätta tamdjurshållning för att därigenom skapa förutsättningar för en hållbar vargförvaltning, förbättra möjligheten för samexistens och på detta sätt bevara vargstammens gynnsamma bevarandestatus.

  160926 Varg i Blyberget-reviret fälld med stöd av § 28 jaktförordningen
  Under fredag förmiddag fälldes en varg under pågående älgjakt när den försökte angripa en jakthund i reviret Blyberget strax söder om Alfta.

  160210 Länsstyrelsen säger nej till skyddsjakt på varg i Sjösvedenreviret
  Strax före jul, under loppet av drygt en månad, dödades tre hundar av vargar i närheten av Sjösvedenreviret. Sedan dess har två ansökningar om skyddsjakt lämnats in till länsstyrelsen, men myndigheten har nu avslagit båda.

  160208 Avslår skyddsjaktansökan på varg
  Det blir ingen skyddsjakt på varg inom Sjösvedenreviret. Detta trots att tre hundar kan ha dödats av varg inom reviret under hösten.

  160127 Två vargar skjutna i Tandsjöreviret
  Under tisdagen sköts två vargar i Tandsjöreviret söder om Lillhärdal. Vargparet i Tandsjöreviret är av skandinaviskt ursprung, tiken är född i Tandsjöreviret 2013 och hanen i Sjösvedenreviret söder om Bollnäs.

  151217 Drever vargdödad i Sjösvedenreviret.
  Andra jakthunden sjösvedenvargarna tar på kort tid. Ännu en jakthund dödades på onsdagen av vargarna i Sjösvedenreviret i Gävleborg.

  151119 Vargbitne Fight dog i Monas famn
  Mona Holm och sambon Thomas Lantz upplevde i söndags varje jakthundsägares mardröm. De hade släppt lovande jämthunden Fight på älg i trakterna av Sjösveden i Ovanåkers kommun.

  141201 Hund angreps av varg under jakt nära Annefors
  En gråhund blev attackerad och dödad av en eller två vargar under en älgjakt sydväst om Bollnäs i helgen. Förmodligen rör det sig om Sjösvedenreviret. – Det skulle kunna vara två vargar. Finns det snö är det lättare att komma med bra svar. Men det fanns rimfrost i gräset och kan vara så, säger Sone Persson, länsstyrelsens naturbevakare.

  131202 Lantbrukare i Alfta orolig för ytterligare vargattack
  Förra veckan rapporterade vi om att en vargflock på 13 individer ska ha observerats inom Sjösvedenreviret i södra Hälsingland.

  131121 Rekordstor flock siktad i Bollnäs
  En vargflock på 13 individer ska ha iakttagits inom Sjösvedenreviret i Bollnäs. – Jag trodde knappt mina ögon, säger en av observatörerna.

  131120 Rekordstor vargflock observerad
  En flock på 13 vargar ska ha observerats inom Sjösvedenreviret i södra Hälsingland. Om observationen är korrekt är det den största vargflocken i landet i modern tid.

  130410 ”Försvunnen” Sjösvedenvarg finns kvar
  Tidigare under vintern har länsstyrelsen Gävleborg, felaktigt, uppgett att alfatiken i Sjösvedenreviret saknades. Sannolikt fick det till följd att ingen jakt beviljades i reviret vid den selektiva vargjakten i vintras, trots att alfadjuren är helsyskon.

  130205 Därför blev det ingen jakt i Sjösvedenreviret
  Kritik har riktats mot beslutet att inte tillåta jakt i det starkt inavlade vargreviret Sjösveden, Gävleborg. Men nu kommer förklaringen till beslutet: alfatiken i reviret är försvunnen.

  130116 Rättegången om Fansenvargen blir i april
  De åtalade försvaras av kända Stockholmsadvokater. Förra året åtalades två män för att ha dödat en varg i Sjösvedenreviret vid sjön Fansen.

  120506 Vargvalpar väntas i tre revir
  Det har hänt saker i vargreviren i vinter. I Haveröreviret och Tenskogsreviret, som berör Ljusdals kommun och Sjösvedenreviret i Bollnäs kommun väntas vargvalpar i maj.

  120217 Höga kostnader för märkning - till vilken nytta?
  I Gävleborgs län pågår sedan en tid arbetet med att försöka märka alfatiken i Sjösvedenreviret, inför en eventuellt utsättning av vargvalpar.

  120205 Vargtikar ska sändarförses i Sjösvedenreviret och i Korsåreviret
  T(JJ) Vargtikarna i Sjösvedenreviret i Åmot och i Korsåreviret, som ligger nära Hofors, ska få sändare. Även i flera andra revir ska tikarna sändarförses.

  111217 Nio vargar i Sjösveden - Galvenvarg saknas
  Länsstyrelsens naturbevakare i Gävleborg har spårat nio vargar från Sjösvedenreviret. Däremot har länsstyrelsen inte lyckats lokalisera den så kallat genetiskt viktiga hanvargen i Galvenreviret.

  111111 Rovdjursspårare meddelade inte vargföryngring
  Länsstyrelsen i Gävleborg har nu kvalitetssäkrat vargföryngring i Sjösvedenreviret. Men föryngringen hade kunnat fastställas redan för drygt tre månader sedan om en av länsstyrelsens rovdjursspårare meddelat sina iakttagelser.

  110926 Stövare attackerad av Sjösvedenvargar
  På lördagsmorgonen attackerades en stövare av en varg under på harjakt nordväst om Åmot.

  110825 Nya vargvalpar födda i länet
  I Tenskogsreviret i Ovanåker har årsvalpar kunnat konstateras, men även i Sjösvedenreviret i Ockelbo och Korsåreviret i Hofors är det sannolikt att det finns vargvalpar.

  110406 Här kan vargvalparna hamna
  Sjösveden-reviret i södra Hälsingland och Korsån-reviret på gränsen mellan Gästrikland och Dalarna blir platserna där de två vargvalpar kan sättas ut, det beslutade Länsstyrelsen i dag.

  110114 I Sjösveden vill man värna revirets alfavargar
  I den lilla byn Sjösveden på Bollnäs finnskog sköts under förra årets licensjakt det dåvarande Amungenrevirets alftapar. Det tyckte Sjösvedenborna var dumt. Nu vill de uppmana jägarna att inte skjuta alfaparet i det nya Sjösvedenreviret eftersom de också har valpar.

  100202 Sjösvedenborna sörjer alfaparet
  Byborna i Sjösveden bor mitt i det så kallade Amungereviret, och har lärt sig leva med vargar runt knuten.

  .....

vargrevlogonew73