Pajala/Gällivare  Uppdaterat: 2015-11-18
  Län : Norrbotten
  Status mars 2005 : Upplöst

  160612 Död björn förbryllade
  En björn hittades på lördagen död utanför Nattavaara. Den togs senare om hand av polisen. Personer som observerat den döda björnen fastsurrad på en släpvagn vid OKQ8 i Gällivare började under lördagen höra av sig till NSD med frågor kring händelsen: Tjuvskjuten, trafikdödad eller självdöd?

  150601 60 år: Birger Backebjörk
  år fyller den 3 juni Birger Backebjörk, Sammakko. Han arbetar som samordnare på PSI i gruvan Malmberget. Tidigare har han jobbat han som radio- och tv-reparatör och som säljare på Domus Gällivare.

  150527 Gällivarebo dömd för jakthäleri
  Hovrätten fastslår tingsrättens dom och Gällivarebon döms till dagsböter för jakthäleri. I oktober 2012 upptäckte en man en slaktplats på hans jaktområde.

  141008 Björnjakten slut i Norrbottens län
  Den sista björnen, en hona, fälldes i söndags i Gällivare. Nu är björnjakten slut i Norrbottens län för i år. Så här sammanfattas den.

  140821 Nej till skyddsjakt på järv
  Baste cearru sameby inom Gällivare har fått avslag på en ansökan om skyddsjakt på järv.

  140620 Rovdjursdödade renar: Hoppas att nå en toleransnivå på 10 procent ganska fort
  Högst 10 procent rovdjursdödade renar. Det har riksdagen beslutat. Därför höll Sametinget igår ett möte i Kiruna med samebyarna norr om Gällivare för att prata om hur det här målet ska nås.

  140306 Skyddsjakt på lo tillåts i Gällivare
  Länsstyrelsen i Norrbotten har gett tillstånd till skyddsjakt på lodjur i Gällivare. Detta efter en ansökan från Gällivare skogssameby.

  130930 Gällivare: Åtalade för björnjakt frikända
  GÄLLIVARE, Kuriren. Det blev frikännande domar för två män från Gällivare, 31 och 38 år, som åtalats för förföljelse av en björn i Gällivare kommuns södra del våren 2002.

  130924 Andreas Olofsson har fällt fem björnar i år och kan vara länets mesta björnjägare
  Just nu pågår björnjakten för fullt i Norrbotten. Hittills har 49 av årets kvot på 90 björnar skjutits och fem av de har fällts av jägaren Andreas Olofsson som jagar i trakterna byn Purnu, utanför Gällivare.

  130914 Dramatisk björnjakt i Gällivare
  Dramatisk björnjakt i Gällivare

  130823 I Saltdal har de jaktet bjørn i uker. Remi (40) skjøt to på én dag
  Olsen er Saltdals mest erfarne bjørnejeger, og befinner seg nå på jakt i Sverige. Onsdag skjøt han to bjørner i Gällivare, på dag én av den svenske bjørnejakta.

  130523 Björnpredation på ren och potentiella effekter av tre förebyggande åtgärder
  Vi valde att arbeta i två skogssamebyar eftersom vi bedömde att problemen med björnpredation på ren i de flesta fall är större i skogssamebyar än i fjällsamebyar. I avgränsade delar av Udtja och Gällivare skogssameby försågs dräktiga vajor med proximitysändare. Dessa sändare sänder ut en signal som detekteras av björnarnas GPS-sändare och får dem att ta en position per minut istället för en position var 30:e minut, då de är i närheten av en sändarförsedd vaja.

  130510 Rekordbjörn märkt i Gällivare
  Bild: Projektet Björnpredation på ren Rekordbjörn märkt.

  121204 Rapport: Kalvning i hägn minskar kalvdöden
  Med hjälp av GPS-sändare har forskarna kunnat följa 2500 renar och 25 björnar inom Udtja och Gällivare sameby i Norrbotten.

  120921 Om brott och konflikt i Miljötrender från SLU
  Här säkrar Lars-Thomas Persson från Gällivare skogssameby spår som visar att det är en björn som rivit renkalven.

  120619 Vargbesök i Gällivare
  Gällivare har fått besök av en varg. Under den gångna veckan och helgen har ett flertal personer sett vargen när den vandrat omkring och utforskat området.

  120618 Varg i Malmberget?
  Nu strömmar rapporter om varg i Gällivare in till redaktionen. Håkan Nilsson och Nils-Erik Nilsson var på väg till arbetet tidigt på måndagmorgon när de såg vargen.

  120617 Björn påkörd av två tåg
  En yngre björn blev offer för tåg under lördagsförmiddagen. Platsen var Harrträsket, sex kilometer söder om Gällivare. Två tåg körde över björnen, en yngre hane, innan den kunde tas bort från järnvägsspåret och föras till lokstallarna i Gällivare, enligt vakthavande polisbefäl Thomas Schäufele.

  120522 Älg avlivad efter björnattack
  En älg fick avlivas efter en misstänkt björnattack utanför Gällivare på måndag.

  120514 35 renar föll utför stup
  En död renhjord upptäcktes i Gällivare fjällvärld i torsdags. Enligt Unna Tjerusj sameby har en järv drivit 35 renar utför ett stup i östra delen av Teusadalen.

  120426 Bristande tro på lo
  Nej, några lodjursspår invid Egnahemsvägen i Gällivare tror inte länsstyrelsen på.

  120418 Spår av lo i villaområdet?
  Att bo nära naturen är en sanning i Gällivare men lodjursbesök tillhör inte vanligheterna. - Men jag har haft lodjur här förr, säger Sixten Kemi, som bor i ett av Gällivares största villaområden

  120416 Hundägare ersätts för örnangrepp
  En kvinna i Gällivare har beviljats ersättning från länsstyrelsen sedan hennes hund blivit angripen av en kungsörn.

  120306 Ja och nej till skyddsjakt
  Länsstyrelsen ger tillstånd till skyddsjakt på lodjur i Arjeplog, efter en ansökan från Semisjaur-Njarg sameby. Länsstyrelsen avslår däremot en ansökan om att få bedriva skyddsjakt på lodjur från Gällivare skogssameby.

  111216 Järvar ska filmas vid lyan
  Länsstyrelsen har gett tillstånd till sin egen fältenhet att sätta upp 30 kameror vid järvlyor i Jokkmokks, Kiruna, Gällivare, Arvidsjaurs och Arjeplogs kommuner.

  110930 Björnantalet minskar inte
  Hälften av Gällivare skogssamebys renkalvar dödas av björnar. Situationen är densamma varje år och det verkar inte bli annorlunda i år.

  110928 Renskötare dömd till dagsböter
  Gällivare tingsrätt har dömt en renskötare till dagsböter för brott mot områdesskyddet. Anledningen är att han sköt en björn i Sjaunja naturreservat, utan att ha tillstånd.

  110904 Björnar påverkar älgstammen
  Fler älgar än väntat dödas av björn visar ett projekt som just nu pågår i Gällivare kommun. Nu ska projektet utvidgas och omfatta hela Norrbotten.

  110823 Vill sporra till björnjakt
  Gällivare. Skottpengar och en beräkning av hur många älgar som björndödats i Gällivare ska motivera jägarkåren att jaga björn i år.

  110516 Utsatt varg avlivad från helikopter
  En av de två vargar som sattes ut i landet tidigare i år har avlivats under skyddsjakt inom Gällivare skogssameby.

  110515 Gällivare: Vargen är skjuten
  Den så kallade Dokkasbergsvargen sköts på söndagsfömiddagen. Beslutet om skyddsjakt fattades tidigt på tisdagsmorgonen.

  110513 Gällivarevargen nu mindre än tio mil från fångstplatsen - hotas redan av skyddsjakt
  I dag passerade han Boden. Galvenavkomman som fångades in på Gällivare samebys renbetesmarker första veckan i april och släpptes söder om Garpenberg i södra Dalarna är snart tillbaka i området mellan Gällivare och Överkalix där han fångades in.

  110513 Flyttvarg nära kalvande renhjord i Norrbotten
  Nu är den snart tillbaka på platsen den flyttades ifrån - varghanen som planterades ut i södra Dalarna. Under torsdagen visades dess sändare att den bara har fyra-fem mil kvar till platsen där Gällivare sameby har sina kalvande renar.

  110510 Samebyn: Vi ska ansöka om skyddsjakt
  Vargen som vandrat tillbaka till Norrbotten från Dalarna hotar att ställa till stor skada. Gällivare skogssameby har beslutat att ansöka om ny skyddsjakt.

  110505 Vargen finns väster om Burträsk
  Vargen som mest troligt är på väg till Gällivare befinner sig väster om Burträsk.

  110430 Björnprojekt inleds i Gällivare
  Gällivare. Björnens roll som renpredatorer fastställs i ett projekt i Gällivare skogssameby. I helgen förseddes två björnar med radiosändare.

  110430 Björnpredation på ren
  Studien är en del av ett regeringsuppdrag kring åtgärder för att minska rovdjursskador på ren och genomförs av Viltskadecenter, Udtja sameby, Gällivare skogssameby och Skandinaviska björnprojektet.

  110429 Dispens för vapen på snöskoter
  . Totalt tolv personer, bland annat i Kiruna och Gällivare, har fått dispens för att få ha med sig vapen på snöskoter.

  110426 Båda flyttvargarna i "fel" områden
  Den varg som flyttades till från Gällivare till södra Dalarna marscherar nu snabbt norrut. Vid niotiden på tisdagsmorgonen befann den sig alldeles söder om länsgränsen till Jämtland.

  110418 Anmäler till stöd för varganmälare
  Nu har minst fyra JO-anmälningar kommit på grund av vargflytten från Gällivare till Dalarna.

  110413 OK för vapen på skoter
  Länsstyrelsen i Norrbotten beslutar att en jägare i Gällivare får ha med sig vapen på snöskotern inför jakt på lodjur.

  110412 Jägare riktar kritik mot varghantering
  Nu riktar Jägarnas Riksförbunds dalaavdelning skarp kritik mot Länsstyrelsen, med anledning av Gällivarevargens flytt till Dalarna.

  110412 Jag får vakta min tunga och min iPhone"
  - Jag får vakta min tunga och min iPhone, säger Stig-Åke Svensson, miljövårdsdirektör, efter att ha blivit avlyssnad när han frågade en kollega: 'Hur mycket kan vi ljuga?' om den så kallade Gällivarevargen.

  110412 Hemligt var vargen släpptes i Dalarna
  I fredags kväll fick Dalarna ytterligare en varg. Den så kallade Gällivarevargen som rivit renar, flyttades då från renbeteslandet i Lappland till Dalarna.

  110412 Flyttade vargen har börjat vandra
  Den varghanne som förflyttades från Gällivare till sydöstra Dalarna har börjat röra på sig. Ända sedan den placerades ut på natten mellan fredag och lördag har vargen legat stilla, men tidigt i morse började den vandra från platsen.

  110410 Varg flyttad från länet
  På fredagskvällen flyttades en varg från Gällivare till trakterna runt Borlänge. Vargen är en avkomma till en varg som kommit österifrån.

  110410 Renrivande varg nu flyttad till Dalarna
  Den varg som rivit renar i Gällivaretrakten har nu flyttats till Dalarna. På fredagskvällen flyttades en varghanne på 46 kilo från Gällivare till trakterna runt Borlänge, där den släpptes ut.

  110410 Problemvargen flögs till Dalarna
  Här är bilderna på Borlänges nya varg. I går kväll flyttades den problemtyngda Gällivarevargen till sydligare breddgrader.

  110409 Gällivarevargen flyttad i Dalarna
  Den varg som orsakat problem för Gällivare sameby, i norra Lappland, Norrbottens län, flyttades under fredagskvällen med flyg till - Dalarna.

  110408 Varg flyttas till södra Dalarna?
  Naturvårdsverket undersöker nu möjligheterna att flytta en genetiskt värdefull varg från Gällivare i Norrbotten till södra Dalarna.

  110408 Varg flyttas till Dalarna
  Redan i helgen kan en varg från Gällivare flyttas till ett område i södra Dalarna.

  110408 Naturvårdsverket överväger flytt av ytterligare en varg
  Naturvårdsverket undersöker nu möjligheterna att flytta en genetiskt värdefull varg från Gällivare i Norrbotten till Mellansverige.

  110329 Skyddsjakt på jaktseminarium
  Den nya lagen om skyddsjakt diskuterades i fredags när det hölls ett seminarium om jakträtt och jaktfrågor på Avki i Gällivare.

  101118 Varg i Báste sameby
  En varg har upptäckts i Báste sameby i Gällivare kommun. Vargen har rivit renar och samebyn har ansökt om skyddsjakt.

  100730 Minihund med rätt att jaga björn
  Gällivare. Borderterriern Markulis Red Jasper i Gällivare är unik.

  100617 Kvinnlig bilförare körde på björnhona
  En björnhona blev strax efter klockan 17.00 på söndag kväll påkörd av en kvinnlig bilförare efter Sikträskvägen, som ligger i Gällivare kommun.

  100609 Björnpredation på ren
  Studien är en del av ett regeringsuppdrag kring åtgärder för att minska rovdjursskador på ren och genomförs av Viltskadecenter, Udtja sameby, Gällivare skogssameby och Skandinaviska björnprojektet.

  100604 Rovdjursskador på renar
  Som en del av ett regeringsuppdrag kring åtgärder för att minska rovdjursskador på ren genomför Viltskadecenter, Udtja sameby, Gällivare skogssameby och Skandinaviska björnforskningsprojektet en studie av björnpredation på renar.

  100302 Vargen är nu avlivad
  Den varg som sedan i november hållit till i Gällivare skogssameby avlivades i lördags.

  100227 Varg får skjutas norr om Boden
  Gällivare skogssameby har fått klartecken från Naturvårdsverket om skyddsjakt på den varg som befunnit sig i ett område norr om Boden sedan åtminstone den 2 november förra året.

  151230 Här kan du se norrsken ikväll
  Vid norrsken kan man få se fascinerande formationer. "Vargen på himlen" fångades på bild över Pajala för några veckor sedan.Foto: Marja-Terttu KarlssonNorrsken är något vi vanligtvis förknippar med norra, för att inte säga nordligaste, Sverige.

  151222 Norrskensbilden sprider sig snabbt | Västerbottens-Kuriren
  Nyheter Norrskensvargen löper runt internet som en varg på jakt efter nytt revir. Alla tror inte på att den är helt naturlig. Det skriver Det var i onsdags som Marja-Terttu Karlsson i Pajala lyckades fotografera norrsken så att det såg ut precis som en varg på himlen.

  151221 Norrlandsvargen löper runt hela världen
  Pajala Norrskensvargen löper runt internet som en varg på jakt efter nytt revir. Alla tror inte på att den är helt naturlig.

  150520 Ja till skyddsjakt på järv och björn
  Länsstyrelsen har sagt ja till skyddsjakt på två järvar och en björn i Kiruna, och en björn i Pajala.

  141222 Trebent björn och ovanligt maginnehåll
  Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har nu summerat årets björnjakt. Den tyngsta björnen, en hane på 330 kilo, sköts i Pajala. Där sköts också en björnhona som levt på tre ben.

  141221 Vilken jättebjörn
  PAJALA Årets tyngst björn sköts i Pajala. Det var en bjässe som vägde hela 330 kilo.

  110521 Fler grymma och olagliga björnfällor hittade
  Ännu en dödsfälla för björn har hittats, den här gången nära Pello, fem mil norr om Övertorneå. Tidigare har två liknande fynd gjorts nära Olkamangi.

  110509 Jag flytt' int'
  Dokkasbergsvargen flyttades i början av april från Norrbotten till Dalarna. Men där ville den inte stanna. Den är på väg 'hem' till Norrbotten.

  110509 Grymt försök att döda björn avslöjat
  Pajala. Ett ovanligt grymt försök att avliva björn har avslöjats i Norrbotten.

  100615 Varg i farten igen i Männikkö
  En varg ska ha rört sig i trakterna av Männikkö i Pajala kommun.

  100111 Kräver förändring av djurskyddslagen
  Den växande rovdjursstammen börjar bli ett folkhälsoproblem som bidrar till att slå ut Sveriges djurhållning.

  .....

vargrevlogonew73