OlsjöVisa Olsjöreviret på en större karta


  Uppdaterat: 2015-08-01
  Län : Örebro/Dalarna
  Status vintern 2013/14 : Familjegruppe
  Status vintern 2014/15 : Familjegrupp
  Min : 3 innan licensjakten. 1 varg kvar efter licensjakten.
  Föryngring 2013 : ja
  Föryngring 2014 : nej

  2013


  Vid ett angrepp på en hund sköts en varghane med hänvisning till §28. Ljungåsen 29 september.

  2014


  Många påståenden om att vargarna i reviret är oskygga och Länsstyrelsen i Dalarna beslutar om skyddsjakt i reviret.

  Naturvårdsverket stoppa skyddsjaketen.

  Mer information 1 >>>

  2015


  Beslut om skyddsjakt efter varg i Dalarnas län

  Vuxen tik och två fjorlingar skjutna. En av vargarna skadeskjöts och avlivades först efter 45 minutter. Denna varg visade sig dessutom vare angripen av skabb.

  150130 Den sista vargen har skjutits i Olsjöreviret
  I dag sköts den fjärde och sista vargen Olsjöreviret och därmed är vargjakten över i det området.

  150129 Sjätte vargen skjuten
  Den sjätte vargen sköts under torsdagen i den pågående vargjakten. Det var en hona i Olsjöreviret i Ludvika strax efter klockan tio på förmiddagen.

  150129 Sex vargar skjutna i licensjakten
  Varg nummer sex av åtta fälldes i dag vid tiotiden i Olsjöreviret. Nu återstår en varg att skjuta i Olsjöreviret och en varg i Sångenreviret i årets licensjakt.

  150127 Ändrade förutsättningar för licensjakten på varg i Olsjöreviret
  Länsstyrelsen Dalarna har i dag ändrat några förutsättningar för licensjakten i jaktområdet kallat Olsjön i Ludvika kommun.

  150126 Vargjakten kan bli kortvarig
  Efter mycket om och men startade licensjakten på varg i Dalarna. Tidigt på lördagsmorgonen var det många jägare som placerat ut sig i det så kallade Sångenreviret i Leksand och Olsjöreviret i Ludvika kommun. Nu tyder mycket på att årets jakt kan bli kortlivad.

  150126 Fyra vargar skjutna i licensjakten
  Varg nummer fyra fälldes idag vid Ljungåsen inom Olsjöreviret. Det innebär att två av totalt tre vargar fällts i Olsjöreviret. I Sångenreviret är två av fyra vargar fällda. Licensjakten på varg i Dalarna startade lördagen den 24 januari, en timme före solens uppgång.

  150125 Vargjakten i Dalarna kan bli kortvarig
  Efter mycket om och men startade årets vargjakt i Dalarna. Tidigt på lördagsmorgonen var det många jägare som placerat ut sig i det så kallade Sångenreviret i Leksand och Olsjöreviret i Ludvika kommun. Nu tyder mycket på att årets jakt kan bli kortlivad.

  150125 Så var vargjaktens första dag
  Två fälldes i Sångenreviret och en varg i Olsjöreviret. Samtliga vargar var honor. Nu återstår fyra individer som får skjutas, varav två i Leksand och två i Ludvika.

  150125 Aktivister fördröjde avlivning: Skabbvarg fälld i Olsjöreviret
  En skabbvarg fälldes strax före lunch på lördgen i Olsjöreviret i Dalarna. Vargaktivister på plats gjorde att avlivningen fördröjdes omkring 45 minuter.

  150117 Jägare glada över nytt vargbeslut
  Igår kom länsstyrelsen Dalarna med ett nytt beslut som innebär jakt på sammanlagt sju vargar i Olsjöreviret i Saxdalen och Sångenreviret i Leksand med start nästa lördag. Något som gör Jägareförbundet nöjda.

  150116 Länsstyrelsen Dalarna tar ett nytt beslut om licensjakt på varg
  Länsstyrelsen Dalarna har i dag fattat ett nytt beslut om licensjakt på varg. Enligt Viltförvaltningsdelegationens beslut är det hela revir som gäller, och de som är uttagna är Olsjöreviret i Saxdalen och Sångenreviret i Leksand.

  141128 Många vargmöten inrapporterade från norr och väster om Väsman under 2014
  Från området väster och norr om sjön Väsman har det under året ovanligt ofta rapporterats om vargmöten. I området är det känt att det rör sig vargar från Olsjöreviret (västerut) och Tansenreviret (norrut) och flera incidenter har beskrivits. Som ett litet urval kan nämnas att det i våras begärdes och avslogs skyddsjakt på varg i Saxdalen, efter att människor berättat om vargmöte på nära håll och en sällskapshund hade blivit dödad.

  141028 Naturvårdsverket kör över länsstyrelse
  Olsjövargarna är inte farliga för människors säkerhet. Det anser Naturvårdsverket – som därmed stoppar skyddsjakten på varg i området.

  141027 Ingen skyddsjakt på varg i Olsjöreviret i Dalarna
  Den 17 oktober beslutade Länsstyrelsen om skyddsjakt på varg i Olsjöreviret i Ludvika kommun. Beslutet överklagades till Naturvårdsverket av en förening. Naturvårdsverket bifaller överklagan och skyddsjakten stoppas.

  141024 Ännu inget beslut fattat om skyddsjakt på varg
  Ännu på fredagseftermiddagen hade Naturvårdsverket inte meddelat något beslut angående skyddsjakten på varg i området Saxdalen/Grängesberg. Förra veckan beslutade länsstyrelsen om skyddsjakt på en varg i det aktuella området, där tre vargar från Olsjöreviret konstaterats röra sig nära bebyggelse.

  141020 I dag börjar älgjakten för Gunnar: Släpper hund bland Olsjövargarna
  Vid åttatiden i dag måndag drar jaktlaget i Blötberget-Gonäs igång sin älgjakt. Då släpps löshundar mitt i kärnområdet för problemvargarna i Olsjöreviret i Dalarna. Jaktledaren är klar över sin strategi, för hans största intresse är jakt med löshund.

  141008 Vargoro på Björkås
  Om det är en och samma varg eller möjligen flera ur det så kallade Olsjö-reviret som varit synliga nära bebyggelsen på Björkås i Grängesberg ska DNA-analyser av insamlad spillning ge svar på. Det analysbeskedet från Viltskadecenter i Grimsö kan bli avgörande för ett eventuellt beslut om skyddsjakt.

  140922 Bilden av vargen vid elljusspåret
  Vargarna i Olsjöreviret utanför Ludvika i Dalarna har skaffat sig riktigt bynära jaktmarker. Britt Malmberg flydde springande med sin gamla labrador när vargen dök upp på bara tiotalet meters avstånd och fortsatte mot henne. Mathias Dahlgren tog bilden som illustrerar den här artikeln, med sin mobiltelefon, och 40 katter uppges saknas i byarna.

  140403 Naturvårdsverket avslår skyddsjakt på varg i Olsjöreviret
  Enligt de uppgifter som framkommit så finns det inga påtagliga risker för allmänheten från vargarna som rör sig Olsjöreviret i Dalarnas län. Naturvårdsverket, länsstyrelsen och Viltskadecenter gör samma bedömning.

  140321 Beslut om skyddsjakt dröjer
  Naturvårdsverket hade förhoppningar om att kunna fatta ett beslut om den ansökta skyddsjakten på fem vargar i Olsjöreviret den här veckan, men nu ser det ut att dröja ytterligare. - Jag tror inte att vi hinner med det i dag. Detta är inte ett lätt ärende och vi behöver göra avvägningar och bedömningar utifrån gällande lagstiftning, meddelade Naturvårdsverkets handläggare Göte Hamplin på fredagen.

  140318 Vill skrämma problemvargar med lapptyg
  Länsstyrelsen Dalarna och Viltskadecenter säger i remissvar nej till skyddsjaktansökan på vargarna i Olsjöreviret. Därmed talar allt för att Naturvårdsverket också avslår skyddsjaktansökan.

  140317 Avstyrker skyddsjakt på vargarna
  Naturvårdsverket väntas vilken dag som helst ta beslut om skyddsjakten på de fem vargarna i Olsjöreviret ska beviljas eller inte. I vågskålen väger yttrandena från Länsstyrelsen Dalarna respektive Vilskadecenter tungt - och båda avstyrker nu skyddsjakt.

  140308 Webbradio: Bybor vill att Olsjövargar skjuts
  På lördagseftermiddagen var det vargmöte i Folkets Hus i Saxdalen. En stor majoritet av mötesdeltagarna enades om att söka skyddsjakt på de närgångna vargarna i Olsjöreviret utanför Ludvika. Vargarna är synliga inne i byarna och så sent som i onsdags morse dödades en sällskapshund alldeles intill hundägarens hus.

  .....

vargrevlogonew73