NoraVisa Norareviret på en större karta


  Uppdaterat: 2015-08-01
  Län : Örebro
  Status juni 2011 : Revirmarkerande par
  Status vintern 2011/12 : Familjegruppe
  Status vintern 2012/13 : Familjegruppe
  Status vintern 2013/14 : Familjegruppe
  Status vintern 2014/15 : Familjegruppe
  Min : 7 innan licensjakten 2015. 3 vargar skjutna.
  Föryngring 2011 : ja
  Föryngring 2012 : ja
  Föryngring 2013 : ja
  Föryngring 2014 : ja

  Löpblod registrerat 13jan - 14 feb 2011

  Hanen född i Kynnareviret

  Nytt revir i Örebro län

  Hanen en genetisk värdefull hane från Kynna

  Tiken från Lövsjön

  2013


  Hanen har försvunnit från reviret.

  En ny hane har tagit dens plats.

  Denna är från Hasselforreviret och gick ensam där en tid men har nu etablerat sig i Norareviret tillsammns med den tidigare tiken i reviret.

  Varg påkörd och dödad

  Varg avlivad efter fårattack

  2014


  Jägare sköt varg under rådjursjakt

  Varg sköts vid angrepp på hund

  Varg skjuten vid attack på hund

  Vildsvin Yxevargens sista måltid

  En hane blev bildödad på Rv 50 vid Fingerboda den 13 mars. Den tros tillhöra Norareviret.

  En hona bildödades vid Grecksåsar den 12 december.

  Hanen från Sandsjön2 G40-11

  Ny hona i reviret vintern 2013/2014 från Acksjön G107-11

  2015


  1 vuxen hane, 1 vuxen til och en årsvalp dödades vid licensjakten 2015

  160908 Varg påkörd av bil
  Ett larm om en påkörd varg, norr om Nora, inkom till polisen strax efter klockan 8 på onsdagsmorgonen. Det var en kvinnlig bilförare som färdandes på länsväg 764 körde på en varg i höjd med Paradiset vid Fåsjön norr om Nora på onsdagsmorgonen.

  160826 Ersätts för lo-dödat lamm
  En person i Nora har fått pengar beviljade från Länsstyrelsen. Det handlar om 1500 kronor i ersättning för att ett lamm dödats av ett lodjur.

  160817 Varg dödade fem får i Nora
  En varg har dödat fem får samt skadat ytterligare ett får. Detta har skett på en gård strax utanför Nora.

  160817 Varg dödade får i Timanshyttan
  Fem får dödades under natten till tisdagen av varg i Timanshyttan i Nora kommun. Länsstyrelsen konstaterade förödelsen under tisdagen.

  160430 Lodjur dödade två tackor i Moshyttan
  Liten hjälp från myndigheterna till djurägare på landet. Ett lodjur har de senaste dagarna rivit två tackor i Moshyttan utanför Nora.

  160420 Bete gynnar rödlistade arter
  Naturreservatet Näsmarkerna mellan Nora och Karlskoga har sedan länge varit känt för sin rika svampflora. I en ny rapport från Länsstyrelsen framgår att hela 380 arter har observerats här, varav 38 är rödlistade.

  150801 Ersätts för vargskadad hund
  En hundägare i Nora kommun har fått besked om ersättning från länsstyrelsen. Det var i maj i år som Norabons hund skadades av varg och fick tas till veterinär.

  150601 Jaktledare om vargjakt
  På onsdag kväll föreläser jaktledarna Kolbjörn Kindströmer och Fredrik Nordmark om vargjakt.

  150518 Johan räddade hunden Sissi ur vargens käftar
  Han löpte skrikande efter in i skogen med en snökäpp. Vi hade en sagolik tur, säger Jack Russeltiken Sissis matte Karin Andersson.

  150506 Närgången varg bet hund
  Måndagsmorgonen kunde ha blivit en hunds sista. När hunden skulle rastas stod en varg på gårdsplanen söder om Gyttorp. Hunden motade bort vargen men blev angripen och skadad innan rovdjuret skrämdes bort.

  150214 DNA-svar efter licensjakten: Varg från grannrevir fälld i Nora
  En av vargarna som sköts i Norareviret i licensjakten levde förra vintern i grannreviret Rombohöjden. På Rovdjursföreningen drar man slutsatsen att det är Rombohöjdens alfahanne som skjutits, men det tror inte tjänstemännen på länsstyrelsen.

  150205 Varginformation drog folk
  Det blev mycket information om varg, men den som hade väntat sig svar av politisk art fick gå hem frågande. Sådan diskussion var inte alls syftet med kvällen.

  150202 Tolfte vargen skjuten - jakten avslutad
  Under söndagen sköts den sista vargen i jaktområdet i länet. Troligen sköts den i vargreviret i Nora. - Det är med stor sannolikhet i Nora, säger Mariana Skoglund, enhetschef för art och vilt vid länsstyrelsen.

  150123 Tolv vargar fällda i årets licensjakt
  På torsdagen föll den tolfte vargen i årets licensjakt i Örebro län. Jakten som genomförts i två revir utanför Nora har pågått sedan den 16 januari. Licensjakten kunde pågå fram till den 15 februari men eftersom hela kvoten på tolv vargar är uppfylld så avbryts jakten tidigare.

  150117 Målarverkstad med vargar som tema
  Målarverkstaden på Nora bibliotek lockade många barn. Så många att extra bord fick ställas fram. - Det är ju proppfullt, jättekul, säger konstnären Brita Sandewall som leder målarverkstaden.

  150115 Vargjakten kan starta efter beslut i Kammarrätten
  Idag kom beslut från Kammarrätten som innebär att licensjakten på varg får starta. Tills vidare gäller det beslut som Länsstyrelsen fattat och som Naturvårdsverket fastställt, som innebär att maximalt 12 vargar i två revir utanför Nora får jagas fram till den 15 februari.

  150108 Jägareförbundet oroas av aktivistgruppens aktioner
  I måndags meddelade Naturvårdsverket att tolv vargar får skjutas i de revir som finns i Nora och Mårdshyttan under licensjakten på varg som pågår mellan den 9 januari till den 15 februari. Samtidigt kommer en aktivistgrupp att uföra 'naturstudier' i skogen.

  150107 Död varg kan vara jaktbrott
  En död varg hittades på en sjö utanför Nora. Vargen var angripen av skabb och misstänks vara skjuten. Om vargen skjutits utan att det varit i samband med angrepp på tamdjur betraktas det som ett jaktbrott. Miljöåklagare är informerad.

  150107 Död varg hittad - misstänkt jaktbrott
  En död varg har hittats på en sjö utanför Nora. Länsstyrelsen i Örebro tror att det kan röra sig om ett jaktbrott. Det var i måndags som en död varg hittades på en sjö vid Grecksnäs udde utanför Nora. Det finns misstanke om att vargen skjutits till döds, och därför har miljöåklagare nu inlett en förundersökning om jaktbrott.

  150107 Aktivister ska störa vargjakten
  En grupp aktivister uppger nu att de kommer att försöka störa licensjakten på varg i Nora och Mårdshyttan.

  150104 Bjørnemor fikk nyttårsbarn
  Første nyttårsdag oppdaget dyrepasserne i Bjørneparken i Flå at binna Nora (11) hadde fått tvillinger.

  141128 Vargjakt i Örebro län
  Länsstyrelsen i Örebro län har idag tagit beslut om jakt på varg. Örebro län är ett av de vargtätaste länen i landet. För att minska koncentrationen av varg har Länsstyrelsen beslutat om jakt på 12 vargar den kommande vintern. Vargreviren Mårdshyttan och Nora i norra delen av länet ingår i jakten.

  141007 Får betalt för vargdödad kviga
  Vargen dödade ett ungdjur av nöt. Nu får djurägaren 8000 kronor i ersättning för detta.

  140725 Mötte björnens blick
  Oskar Salzberg hade precis samlat ihop fiskefångsten. Då dök en björn upp. Några abborrar och gädda hade Oskar dragit upp ur Glomstjärnen i Nora på onsdagskvällen. Han samlade ihop fiskegrejerna för att ge sig av hemåt. Då knastrade det till i skogen. – Jag mötte björnens blick, den stod 60 meter in i skogen, säger Oskar Salzberg.

  131223 Lyckat jägarråd om älg och varg
  I mitten av november samlades ett drygt 70-tal jägare inom Hökhöjdens älgförvaltningsområde till ett mycket lyckat jägarråd arrangerat i Järnboås av Jägareförbundets kretsar i Nora, Hällefors och Lindesberg-Ljusnarsberg.

  131220 Vargdrabbad fårägare får 17 000
  Vargen dödade två baggar. Nu får fårägaren 17 000 kronor i ersättning. I slutet av oktober dödades två baggar av varg i trakten av Kåfallstorp utanför Nora.

  131213 Länsstyrelsen vill skrämma oskygg varg i Nora
  JJ (Nora) Personal från länsstyrelsen i Örebro har sedan en tid tillbaka försökt få kontakt med en eller flera oskygga vargar som visat sig inne i centrala Nora.

  131120 Vargen i Nora ska skrämmas bort
  Ögonvittne filmade vargen i Pershyttan. En ungvarg håller just nu till i Nora – många vittnar om att de sett den. Länsstyrelsen är på plats varje dag för att hitta och skrämma bort den.

  131107 Ersättning för vargangrepp
  Det är väldigt ovanligt att varg angriper nötboskap, men tidigt i höstas var det var som hände en bonde i Nora kommun. Nu har djurägaren fått ersättning från länsstyrelsen för det inträffade.

  131106 Närgången varg i Bergsmanshyttan
  Fyra besök på en vecka Bertil Dahlquist i Bergsmanshyttan utanför Nora fick ett ovanligt frukostsällskap. I trädgården stod nämligen en varg.

  131014 Vargen går hårt åt älgstammen i Stadra
  En slags protest mot ett allt för stort vargbestånd. Det är den bakomliggande orsaken kring att jaktlagen i Nora/ Stadra hade planer på att avstå jakt på älg i sitt område.

  131010 Vargförslag väcker ont blod
  Ett medborgarförslag om vargfri kommun i Nora är ingen kommunal angelägenhet, enligt en jurist som kommunen konsulterat.

  131003 Skyddsjakten i Norareviret stoppas
  Skyddsjakten i Norareviret stoppas

  131003 Skyddsjakt på varg stoppas
  Skyddsjakt på varg stoppas

  131003 Beslut om skyddsjakt i Nora rivs upp
  Naturvårdsverket har rivit upp Länsstyrelsens beslut om skyddsjakt på en varg i Noratrakten. Det var i fredags som beslut om skyddsjakt togs efter att flera vargangrepp skett på tamdjur mellan Nora och Järnboås.

  131002 Naturvårdsverket stoppar skyddsjakt i Norareviret
  Naturvårdsverket stoppar skyddsjakt i Norareviret

  131001 Ännu en överklagan mot vargjakt
  Ännu en överklagan mot vargjakt

  130930 Skyddsjakt i Nora - Nordulv överklagar
  Ett skyddsjaktsbeslut fattades av länsstyrelsen i Örebro län sent på fredagseftermiddagen. En varg skall skjutas i Nora kommun.

  130930 Beslut om vargjakt överklagas
  Beslut om vargjakt överklagas

  130928 Stoppa skyddsjakten i Nora"
  Svenska Rovdjursföreningen är starkt kritsik till den skyddsjakt som beviljats i Nora. De menar att det är ett obegripligt beslut, eftersom föräldrarhanen i Norareviret är en genetisk viktig varg för den svenska vargpopulationen.

  130928 Skyddsjakt på varg som angripit tamdjur
  Sent på fredagseftermiddagen beslutade Länsstyrelsen i Örebro län om skyddsjakt på den varg som angripit tre tamdjursbesättningar mellan Nora och Järnboås.

  130928 Jakt på Örebrovarg beslutad
  Sent på fredagseftermiddagen beslutade länsstyrelsen i Örebro län om skyddsjakt på den varg som angripit tre tamdjursbesättningar mellan Nora och Järnboås.

  130927 Varg får skjutas i Nora
  Varg får skjutas i Nora

  130927 Skyddsjakt på varg som angripit tamdjur
  Skyddsjakt på varg som angripit tamdjur

  130903 37 bybor bakom medborgarförslag mot varg
  37 bybor bakom medborgarförslag mot varg

  130901 Kalv troligen angripen av varg
  Kalv troligen angripen av varg

  130824 Drabbad fårägare vill ha kvar vargen
  Förenklad skyddsjakt och högre ersättning till drabbade djurägare.

  130621 Vargrevir stoppar älgjakt utanför Nora
  Det blir ingen älgjakt i år i Stadra Nora älgskötselområde. Anledningen till den inställda älgjakten är det vargrevir som finns inom älgskötselområdet.

  130315 Varg dödade getter - ägaren ersätts
  En varg dödade två getter i Älvhyttan utanför Nora. Nu har ägaren ersatts med 6 600 kronor enligt viltskadeförordningen.

  130209 Stopp ger avhopp i länets viltdelegation
  Kolbjörn Kindströmer, Nora, skogsägarledamot i Örebro läns viltförvaltningsdelegation kliver av. Det gör han i protest mot att den selektiva vargjakten stoppades i veckan.

  130204 Varg dödade två getter
  En varg dödade natten till söndag två getter på en gård i Älvhyttan mellan Karlskoga och Nora.

  121029 Kurt Natanaelsson och hans två hundar attackerades på söndagen av vargar utanför Gyttorp. På tio meters håll morrade och skällde djuren mot varandra innan vargarna backade
  Vargar attackerade hundar i Gyttorp

  120725 Är det här björnbajs?
  Ingvar Johnsson hittade överraskad vad han tror är björnbajs intill sommarstugan i Utnora. I så fall är det inte första gången det är björn i trakten.

  120703 Stängsel kan förhindra vargattacker
  Natten till i lördags attackerade en varg flera får på en gård mellan Nora och Lindesberg. Vid attacken dödades tre tackor.

  120702 Tio döda får i befarad vargattack nära Nora
  Tio får har i helgen dödats vid en befarad vargattack strax sydost om Nora i Örebro län. - Min bedömning är att det hänt någon gång mellan fredagen och lördagen, säger länsstyrelsens besiktningsman, Björn Fransson.

  120305 Nej till vargjakt i Norareviret
  Fyra djurägare i Lindesbergs kommun har ansökt om skyddsjakt på två vargar, men ansökan avslås av länsstyrelsen.

  120201 Skadade lodjur söks efter krock
  Vid halvåtta-tiden på kvällen rapporterade en bilist att han tror att han kört på ett lodjur vid sjön Vikern i närheten av Gyttorp.

  110410 Nytt vargrevir nära Värmlandsgränsen
  Ett nytt vargrevir har uppstått i norra delarna av Örebro län. Det är Stadrareviret mellan Nora och Hällefors som där ett nytt vargpar slagit sig ner.

  110409 Nytt vargrevir i Örebro län
  Ett nytt vargrevir har uppstått i Örebro län. Det är en genetiskt värdefull varghane som, tillsammans med en hona, har etablerat sig nordväst om Nora.

  110409 Nytt vargrevir i länet
  Vargpar har bosatt sig norr om Nora. En varg utvandrade till Norge - men en annan invandrade. Och därför har ett nytt vargrevir har uppstått i Örebro län.

  110324 Genetisk värdefull varg släppt i Kilsbergen
  - Det är en historisk händelse. Men vi är inte glada över tajmingen. Så sammanfattar landshövding Rose-Marie Frebran måndagskvällens utsläpp av varg i Kilsbergen mellan kommunerna Örebro, Nora och Karlskoga i Örebro län.

  110203 Vargens Dag: "Ett samtal om vargen" i Nora - 4 februari 2011 Kl 19.00
  SRF region Örebro arrangerar Vargens Dag i Nora den 4 februari.

  .....

vargrevlogonew73