vargrevlogonew73

Trots miljoner vargmöten, bara några enstaka angrepp

Trots tusentals besökare årligen i varghägnet i Kolmården och i andra djurparker runt om i världen där man kommer i närkontakt med vargarna, har det varit extremt få incidenter.

Dödliga angrepp från djurparksvargar finns det bara ett från senare år som går att verifiera, fallet med Patricia Wyman från en djurpark i Canada.
Efter bara fyra dagars anställning gick hon för andra gången ensam in till vargarna, och enligt den följande utredning, snubblade hon troligen över något gren vilket kan ha utlöst attacken som ledde till att hon dödades.

Kolmården_Kolmårdens_djurpark

Nu har tyvärr en kvinnlig djurskötare dödats av vargarna i Kolmårdens djurpark, och detta kommer helt klart att användas till max av de jägare och andra som inte vill ha viltlevande varg i Sverige, därför att den hotar deras jakthundar och deras får.
Vargens farlighet blir ett argument vi får höra mycket om de kommande åren, och då kommer detta fallet att användas om och om igen som argument för att inte ha varg i Sverige.

Men hur stor är risken egentligen?
Att inga människor har dödats de senaste par hundra år viftas åt sidan med att vi inte har haft några vargar i Sverige under den period. Endast Gysingevargarna är användbara i debatten enligt dessa, även om dessa egentligen säger mer om djurparksvargar än om våra viltlevande vargar.

Men, om man kollar lite mer noga så är det en helt annan bild som visar sig, nämligen den att det i Sverige på 1850 talet fanns 1 miljon barn på dåtidens landsbygd som dagligen vistades ensamma och exponerade för dåtidens flera tusen vargar. Dessutom fanns det nästan inga naturliga bytesdjur i skogarna så vargarna levde i stor utsträckning på tamdjur.
Trots det, inga kända angrepp på människor.

Det bäste vetenskapliga materialet om ämnet vargars farlighet för människan, kommer från forskarna Linell och Bjerke som gått genom en mängd material både historiskt och från nutid och sammanställd det i rapporten Rädslan för Varg.
Sedan finns det otaliga mycket engagerade jägare och vargmotståndare som gör egna ofta mycket konstiga tolkningar av vargens farlighet på diverse bloggar, hemsidor och i böcker, såsom klövviltforskaren och jägaren Valerius Geist.

Men är man ute efter knallhård verifierbar fakta och inte personligt tyckande från diverse konstiga människor med egen agenda, så är det Linells och Bjerkes rapport man bör studera tillsammans med Mark McNay's rapport A case history of Wolf Human encounters in Alaska and Canada.


Som man skriver på SVD så är djurskötare ett farligt yrke, och varje år blir flera lantbrukare dödade av vår trevliga och timida kossor, men DET är ju så klart en helt annan sak, eller?

.....

.....