JunseleVisa Junselereviret på en större karta


  Uppdaterat: 2014-04-14
  Län : Västernorrland, Västerbotten och Jämtlands län
  Status vintern 2012/13 : Revirmarkerande hona
  Status vintern 2013/14 : Försvunna
  Min : 0?
  Föryngring 2013 : nej

  100000KR FÖR TIPS OM VAD SOM HÄNT JUNSELEVARGARNA


  Svenska Rovdjursföreningen ger 100 000 kronor för upplysningar vad som har hänt Junseletiken och hennes hane. Vargparet har varit försvunnet sedan första halvan av februari. Upplysningarna ska leda till att vargarna hittas döda eller levande eller på annat sätt leda till att orsaken till deras försvinnande kan fastställas. Har du kännedom om vad som hänt hör av dig till Svenska Rovdjursföreningen. Tips om Junselevargen kan belönas med 100 000 kronor. http://www.rovdjur.se/press/aktuellt/tips-om-junselevargen-kan-belonas-med-100-000-kronor_6032

  2013


  Invandrad varg från Finland/Rysland som först hittades i närheten av Tåssåsen varifrån den flyttades till Kilsbergen. M 11-14

  Vandrade tillbaka, genom Norge och till Idre där den dannade par med en hane.

  Dessa båda flyttades sedan till området kring Karlsborg där de inte stannade men började vandra norrut igen. Under färden norrut tillbaka till renbetesområdet skilldes paret åt och hanen blev sedan skjuten väst om Mora.

  Honen sövdes en tredje gång när hon hade vandrat tillbaka till Jämtland och flyttes då till en utsläppsplats i Heby kommun i Uppsala Län, där hon släpptes, denna gången utan radiosändare. Så småningom vandrade hon till trakten av Junsele där hon fick sälskap

  Skyddsjakt beviligades men innan den avlystes igen hade man lyckads skjuta hanen.

  Mer information 1 >>>

  Mer information 2 >>>

  Mer information 3 >>>

  2014

  Per mars 2014 är Junseletiken och dens hana spårlöst försvunna trots intensiv letning i och utanför reviret och mycket bra spårförhollanden. Det finns misstanka om att vargarna fallit offer för den omfattande illegala jakten.

  Mer information 4 >>>

  Mer information 5 >>>

  Mer information 6 >>>

  Sameby betalar för tjuvjakt på rovdjur

  Omfattande illegal jakt på björn i nationalparker

  Omfattande tjuvjakt på rovdjur där sameby betalat jägarna

  150904 Kadaver som hittades var en hund
  Det kadaver, som såg ut att vara ett hunddjur, som hittades söder om Junsele under torsdagen var en hund och inte en varg.

  150904 Död varg kan vara Junselevargen
  Resterna av vad som kan vara en död varg har hittats två mil söder om Junsele. Dela Det var en privatperson som hittade kadravet i tisdags.

  150903 Är det resterna efter en varg? Kadaver påträffat två mil söder om Junsele
  Kan det vara resterna efter den berömda flyttvargen, eller hennes partner, på bilden? En privatperson hittade det starkt förruttnade kadavret söder om Junsele.

  150710 Likt sagans kejsare står vargens tillskyndare med bar rumpa | Västerbottens-Kuriren
  Junseletiken - en äkta fennoskandisk gråvarg? Bilden är tagen i Brunflo när tiken för andra gången flyttades ned till södra Sverige. Hon sprang efter denna flytt dock tillbaka till Norrland (Junsele).

  150708 PRO reste till djurpark | Västerbottens-Kuriren
  Vilhelmina PRO Vilhelmina har varit i Junsele djurpark. Cirka 30 glada medlemmar följde med på resan, enligt Berndt Karlsson från PRO Vilhelmina. Resan inleddes med ett stopp vid Hällaströms café där medlemmarna även fick veta mer om caféets historia.

  150518 Dessa hundraser är bäst på björn - hela listan
  Att testa sin jakthund på björn i hägn är efterfrågat. När de 350 platserna till det godkända hägnet i Junsele släpptes i våras tog det bara några timmar innan det var fullbokat.

  150304 Vargtiken i Junsele - följ ärendet
  Vintern 2013 fattade Naturvårdsverket beslut om skyddsjakt på en genetiskt viktig vargtik i Junsele. Beslutet överklagades och jakten stoppades.

  141204 Junselevargen får skjutas
  Efter många och långa turer står det nu klart att Junselevargen får skjutas.

  141204 Domstol fastslår skyddsjakt
  Svenska rovdjursföreningen protesterade mot skyddsjakten på de två Junselevargarna i vintras. Nu fastslår Högsta förvaltningsdomstolen beslutet att tillåta jakten. Trots protesterna fastställer Högsta förvaltningsdomstolen nu beslutet från i februari. Det innebär att skyddsjakten på de två vargarna, en av dem den omtalade Junseletiken, klubbas som tillåten.

  140929 Junselevargen nu teater
  I helgen var det premiär på teaterpjäsen Ulven Ylva om den så kallade Junselevargen.

  140730 Skyddsjakt på varg överklagas igen
  Inlandet. För tredje gången har årets skyddsjakttillstånd på Junselevargen överklagats. Rovdjuret är nu en fråga för Högsta förvaltningsdomstolen.

  140609 Att möta björn kräver massor av mod"
  Intresset för björnhundstesterna på Junsele djurpark är rekordstort. Det krävs stort mod av hundarna för att konfrontera en björn.

  140529 Jaktekipage drillades i eftersök
  I två dagar har Junsele djurparks björnar varit utsatta för ett riktigt hundliv. Så kan det bli när hundar och jägare ska utbildas i eftersök.

  140523 Ligger här en hund begraven?
  I nästa nummer av Svensk Jakt väcker vi på nytt frågan om det finns hybrider med hund i den svenska vargstammen. Den är inte ny, men har aktualiserats bland annat av den så kallade Junselevargen, som många tror är en lajka-korsning på grund av sin röda färg. Att flera svenska vargar verkar vara onaturligt oskygga ses också som ett tecken på hybridisering. Det pågår dessutom en stor rättegång i Finland om tjuvjakt på varg, där försvaret hävdar att det är varghybrider som skjutits.

  140522 Inga livstecken från Junselevargar
  Nu har det gått tre månader sedan det senaste livstecknet från vargparet i Junsele. Trots att länsstyrelsens personal letat ihärdigt och Rovdjursföreningen utlyst en belöning, förblir vargarna spårlöst försvunna.

  140425 Många tips om Junselevargen
  Ett trettiotal tips har kommit in till Svenska Rovdjursföreningen angående Junselesvargens öden och äventyr. För en vecka sen utlystes en belöning på 100 000 kronor för tips om vad som hänt henne och varghanen.

  140424 Jagad i över tre år - nu kan Junselevargen vara död
  Svenska rovdjursföreningen har fått in många tips om vad som hänt Junselevargen. Flera av dem tyder på att den har dödats. - Farhågorna att Junselevargen inte längre lever har ökat, säger Ann Dahlreus, generalsekreterare på Svenska rovdjursföreningen.

  140422 Flera tips om Junselevargen
  Sedan en belöning utfästes har flera tips om vad som hänt Junselevargen kommit in.

  140422 Flera tips om Junselevargen efter utlyst belöning
  Flera tips om vad som hänt Junselevargen har kommit in till Svenska rovdjursföreningen under påskhelgen. Tipsen kommer efter att föreningen utfäst en belöning på 100 000 kronor.

  140418 Pressmeddelanden: 100 000 kronor i belöning
  Svenska Rovdjursföreningen utlyser en belöning på upp till 100 000 kronor för upplysningar som kan klarlägga orsakerna till att den riksbekanta Junselevargen och hennes partner försvunnit från sitt revir.

  140414 Ingen skyddsjakt på vargarna i Junsele
  Naturvårdsverket beslutade avslå Vilhelmina södra samebys senaste skyddsjaktsansökan på det vargpar som befunnit sig i samebyns vinterbetesområde för ren. Naturvårdsverket bedömer att sannolikheten för att allvarlig skada ska uppstå är låg

  140414 Ingen skyddsjakt i Junsele
  Naturvårdsverket har beslutat att avslå ansökan om skyddsjakt på Junselevargarna. De bedömer sannolikheten för att skada ska uppstå som låg. I slutet av mars lämnade Vilhelmina södra sameby in en skyddsjaktsansökan angående vargparet i Junsele. Bakgrunden är att vargarna ska ha ställt till stor skada för rennäringen.

  140404 Ovisshet om Junselevarg
  Junselevargarna är fortsatt försvunna. Och det eventuella skyddsjaktsbeslutet dröjer. - Om skyddsjakt beviljas blir den ändå svår att genomföra nu, säger Lars Wiklund på länsstyrelsen.

  140402 Junselevargen kan ha utökat sitt revir
  Junselevargen kan ha utökat sitt revir i sydlig riktning. En färsk synobservation stärker den teorin. Det är ett tag sedan spår efter Junselevargen och den varghanne som hon har sällskap med observerades. En teori som nu förs fram är att vargparet har utökat sitt revir i riktning mot Sollefteå.

  140401 Flyttvargen fortsatt försvunnen
  Länsstyrelsens sökanden efter Junselevargarna är alltjämt resultatlösa. Man har sökt igenom det man tror är hela reviret, men utan att hitta vargarna. Under förra veckan inventerade fältpersonalen järv inom vargreviret och inte heller då hittade man några spår efter flyttvargen och hennes partner. - Vi är osäkra på exakt var ytterkanterna av reviret går, men vi har sökt i det vi tror är reviret, säger Irene Hedlund, enhetschef på länstyrelsen i Västernorrland.

  140329 DNA-analys ger svar om varg i länet
  Länsstyrelsen har under februari och mars månad följt upp ett antal rapporter om varg och flera av dem har också kvalitetssäkrats som varg. - I dagsläget kan vi medsäkerhet säga att det förekommit fyra olika vargar i Västerbottens län under 2014, om man räknar med vargparet i Junselereviret, säger Linda Backlund, rovdjursförvaltare på Länsstyrelsen. Det är betydligt färre än vissa rykten som jag har hört, fortsätter hon.

  140327 Mysteriet med Junselevargen
  Hon blev rikskändis efter att ha visat en sällsynt stark längtan mot norr. Nu är hon försvunnen, kvar finns bara spekulationer. Eftersom hon ställt till med problem i renskötselområden har hon flyttats söderut fyra gånger. Det resulterade bara i lika många vandringar tillbaka. Men nu är såväl vargtiken som hennes sällskap spårlöst försvunna och i Junsele undrar man vad som hänt.

  140325 Vargarna spårlöst försvunna
  LULEÅ Vad har hänt den rikskända Junselevargen? Den genetiskt viktiga vargtiken och den hane hon bildat revir med i gränslandet mellan Västerbotten och Jämtland är spårlöst försvunna. Länsstyrelsen har finkammat vargarnas revir efter spår, och konstaterat att de inte finns i området. Inte heller har spår upptäckts på något annat ställe.

  140325 Junselevargen och hennes hane försvunna - ändå vill renskötarna skjuta dem
  Trots intensivt letande under helgen har länsstyrelsen inte kunnat hitta några spår efter Junselevargen och hennes hane. Hypotesen just nu är att vargarna är försvunna från området. Några nya skador har inte heller rapporterats in sedan i februari. Ändå har den berörda samebyn lämnat in en ny ansökan om skyddsjakt på vargarna.

  140323 Junselevargar fortsatt försvunna
  Länsstyrelsens personal har nu sökt i genom större delen av Junselereviret utan att hitta vargarna. Man hittar varken gamla eller nya spår efter dem, trots att spårförhållandena i helgen varit mycket goda. Vargforskare Olof Liberg tror inte att vargarna lämnat reviret frivilligt.

  140321 Webbradio: Vargvalpar i Junsele flyttas?
  Om Naturvårdsverket misslyckas med att få Junselevargarna skjutna finns en annan idé för att rädda renarna undan en hel vargflock. I den händelse flyttvargen får valpar håller Naturvårdsverkets tjänstemän dörren öppen för att ta valparna från vargtiken och flytta dem till andra valpande vargtikar. Sektionschef Sara Hommen framhåller dock i Jakt & Jägares webbradio att det finns betydande problem med en sådan flytt av vargvalpar.

  140321 Junselevargen kan vara försvunnen
  Junselevargen och hennes hane har flera ansökningar om skyddsjakt hängande över sig men besluten blir uppskjutna gång på gång på grund av överklaganden. Men nu verkar det som att paret håller sig undan, för de har inte lämnat några spår efter sig på en månad nu.

  140321 Förvaltningsrätten: Rätt med skyddsjakt på Junselevargen
  Skyddsjakten på Junselevargen var korrekt. Det slog Förvaltningsrätten fast på fredagen. Efter att Naturvårdsverket 13 februari beslutade att tillåta skyddsjakt på Junselevargen krävde naturvårdsorganisationer att skyddsjakten skulle stoppas, med motivering att det saknades förutsättningar för skyddsjakt. Bland annat hävdade organisationerna att skadan som uppkommit inte var allvarlig och att det inte visat sig att vargarna ensamma orsakat olägenheterna, som åberopats. - Man måste kunna tolerera en liten förekomst av rovdjur även i renbetesområden, sa Nordulvs ordförande Jakob Norstedt-Moberg då.

  140319 Ska försöka spåra Junselevargen
  I morgon, torsdag kan det komma ett beslut om skyddsjakt på vargarna i Junselereviret.

  140318 Junselevargen spårlöst försvunnen
  Vart har Junselevargen tagit vägen? Den frågan ställer sig Länsstyrelsen i Västernorrland efter att vargtiken, och den hanvarg som hon haft sällskap av sedan i höstas, varit försvunna i en månad.

  140314 Ännu ett juridiskt bakslag för Naturvårdsverket
  Högsta förvaltningsdomstolen avskriver fallet om inhibition av skyddsjakt på den så kallade Junselevargen. Eftersom skyddsjakttiden redan gått ut på vargparet prövar inte ens Högsta förvaltningsdomstolen fallet.

  140312 Vargfrågan i centrum på stort symposium
  En av Junselevargens främsta förkämpar finns på plats på Vargsymposiet i Vålådalen. Jakob Norstedt-Moberg från Örnsköldsvik, ordförande i Föreningen Nordulv, bevakar vargens intressen och ser lagen som ett värdefullt stöd.

  140311 Beslut om Junselevargen överklagas - igen
  Kammarrätten ansåg att naturvårdsverket hade fel och att det faktiskt var rätt att skjuta vargen förra året. Nu överklagar föreningen Nordulv kammarrättens beslut till högsta instans.

  140307 Junselevargen på bild?
  Junselevargen kan ha siktats i byn Gulsele. Sigrun Gulin Kjellsen har troligtvis fångat henne på bild. – Det var ganska häftigt faktiskt.

  140303 Journalist ändrade åsikt i vargfrågan
  an har själv ändrat åsikt i vargfrågan. Nu skriver Mikael Moilanen en krönika i tidningen Jakt & Jägare om den hets i sociala medier som har blivit emot renskötarna i Junseleområdet, där två vargar vistats sedan en längre tid tillbaka. En gång i tiden hade han en annan åsikt om vargarna. Då tyckte han att vargen kunde vara i norra Sverige eftersom det bor mindre människor där. Men nu har Mikael Moilanen ändrat åsikt: - Efter att jag har börjat samtala med renskötare och samer och även människor som jobbar på myndighetsnivå i de här områdena, så har jag förstått att det går inte att kombinera varg och renskötsel.

  140227 Krönika: Renskötarna och rasismen
  Det svenska etablissemanget är på väg att skapa ett allvarligt läge för den samiska befolkningen. Varken styrande politiker eller massmedia verkar överhuvudtaget intressera sig för den svåra situation som två vargar medfört i renskötselområdet i Junsele. Istället lämnas fritt spelrum för en allt mer högröstad pöbelhop på de sociala medierna.

  140225 Rovdjursföreningen föreslår: -Mata Junselevargarna med älg”
  Rovdjursföreningen vill att Junselevargarna matas med älgar, så att de låter bli renarna och inte blir skjutna i skyddsjakt. Det framgår av föreningens skriftväxling med Förvaltningsrätten.

  140223 Anmäler att Junselevargen blivit hetsad av skoter
  En person har anmält till polisen att Junselevargen har utsatts för jaktbrott. Anmälaren anser att vargen har hetsats med skoter i samband. När Naturvårdsverket först beviljade skyddsjakt på Junselevargen skulle vargarna ringas in för att underlätta jakten. Det finns ingen utpekad person i anmälan. Polisen säger att det inte finns några belägg för att ett brott ska ha ägt rum, men att det kan vara brottsligt att ”hetsa en varg med skoter”.

  140222 Vill skynda på skyddsjakten
  Att skyddsjakten på Junselevargen stoppats ställer till problem för renskötarna. – Den här vargen har fått ett så stort politiskt och symboliskt värde, säger Jenny Wik-Karlsson på Svenska samernas riksförbund.

  140221 Natuvårdsverket överklagar till högsta instans
  Naturvårdsverket strider vidare om att få igenom skyddsjakten på Junselevargen. Efter att fått avslag i Kammarrätten överklagar man nu till Högsta Förvaltningsdomstolen.

  140221 Junselevargen till högsta instans
  De rättsliga turerna om Junseletiken fortsätter. Skyddsjakten på den genetiskt värdefulla tiken och hennes hane blir nu ett fall för Högsta förvaltningsdomstolen.

  140221 Förvirrande röra kring rödlätt varg
  Jag misstänker att det är fler än jag som har haft svårt att hänga med i karusellen kring Junselevargen, för sin rödlätta päls skull även kallad Rödluvan. Förvirrande är det i sanning, men så här ligger det till: I februari i fjol fattade naturvårdsverket beslut om skyddsjakt på tiken, som fyra gånger har flyttats från renbetesland söderut utan önskat resultat.

  140220 Bakgrund: Junselevargen
  I över tre år har den uppmärksammade Junselevargen jagats, sövts och flyttats. Men ändå överlevt. Men ursprungligen kallades vargen faktiskt för 'Idre-vargen' eller 'Rödluvan'.

  140219 Sametinget mejlbombat i internationell kampanj mot vargjakt
  Stoppa jakten av Junselevargen! - det kräver 700 människor från hela världen i en massiv mejlkampanj riktad mot bland annat Sametinget.

  140218 Naturvårdsverket överklagar förvaltningsrättens beslut
  Naturvårdsverket överklagar förvaltningsrättens beslut om att tillfälligt stoppa skyddsjakten på två vargar i Junsele. Naturvårdsverket anhåller om en snabb handläggning av ärendet då skadan redan är stor för rennäringen i det aktuella området.

  140217 Skyddsjakten på två vargar i Junsele är tillfälligt stoppad
  Skyddsjakten på två vargar är tillfälligt stoppad efter att Förvaltningsrätten i Stockholm beslutat om inhibition av jakten, det vill säga att skyddsjakten inte får genomföras i avvaktan på förvaltningsrättens slutliga avgörande i målet. Naturvårdsverket ska yttra sig till förvaltningsrätten senast den 20 februari.

  140217 Ingen skyddsjakt på Junselevargen - trots ja från Naturvårdsverket
  Naturvårdsverket sa i torsdags ja till skyddsjakt på Junselevargen. Det var Vilhelminas södra sameby ansökte om skyddjakt på den omdiskuterade vargen. Men beslutet överklagades direkt till Förvaltningsrätten och jakten stoppas nu tillsvidare medan en prövning görs. Rikard Jansson på Naturvårdsverket tycker att det är olyckligt

  140216 Jägareförbundet: Stor risk för illegal vargjakt
  Tidigare i år stoppades vinterns vargjakt. Och i går beslutade Förvaltningsrätten att återigen stoppa den kommande skyddsjakten på Junselevargarna. Nu varnar jägarförbundet för illegal jakt på varg. – Det är inte märkvärdigare än att om spritskatten är för hög börjar folk att smuggla. Det är samma sak här, säger Jägarförbundets rovdjursexpert Gunnar Glöersen.

  140215 Vargjakten i Junsele stoppas
  Vargjakten i Junsele stoppas tillfälligt. Under fredagen beslutade förvaltningsrätten att inhibera beslutet om skyddsjakt.

  140215 Vargarna spåras och ringas in
  Junselevargen och hennes hane ska lokaliseras redan under helgen. Naturvårdsverket har gett tillstånd att spåra och ringa in vargparet.

  140215 Nordulv får inhibition - skyddsjakten i Junsele stoppad
  Efter en intensiv dag där vi pendlat mellan hopp och förtvivlan kom nyss beskedet. Förvaltningsrätten bifaller Nordulvs yrkan att skyddsjakten på vargarna i Junselereviret stoppas tills domstolen granskat fallet.

  140215 Fortsatt debatt kring Junselevargen
  I går beslutade Naturvårdsverket att Junselevargen ska få skjutas och i dag kom kammarrättens dom som säger att det var rätt att låta Junselevargen skjutas redan förra året. Men än är inte sista ordet sagt då Förvaltningsrätten meddelat att skyddsjakten stoppas efter överklagan.

  140214 Pressmeddelande: Beslut om skyddsjakt på två vargar i Junsele
  Nu är renarna tillbaka i vinterbetesområdet för renskötseln i Junsele. Samma område där vargtiken i Junsele och en hanne har sitt revir. Det har även i år uppstått allvarliga skador för rennäringen och Naturvårdsverket har fattat beslut om skyddsjakt på vargarna.

  140214 Överklagar skyddsjakt
  Nu överklagar föreningen Nordulv Naturvårdsverkets ja till skyddsjakt på den så kallade Junselevargen. Föreningen begär också omedelbar inhibition av beslutet.

  140214 Ny storm kring Junselevargen
  Skyddsjakten på Junselevargen och hennes partner har redan överklagats av två föreningar – Nordulv och Wolf Army Sweden. Samtidigt får fjolårets beslut till skyddsjakt stöd i Kammarrätten. Tidigast på måndag kan jakten dra i gång.

  140214 Junselevargen ska skjutas - Svenska Rovdjursföreningen överklagar
  Naturvårdsverket har beviljat skyddsjakt på den genetiskt värdefulla vargtiken i Junsele och hennes nya hane. Vargparet har tagit mellan fem och åtta renar under de tre senaste månaderna. Trots att den berörda samebyn har upp till 2000 renar i det aktuella området bedömer Naturvårdsverket att skadorna är omfattande och att skyddsjakt är den enda möjliga lösningen.

  140214 Ja till skyddsjakt på Junselevargen
  Naturvårdsverket säger ja till skyddsjakt på ett vargpar, den så kallade Junselevargen och en varghane. Det är Vilhelmina södra sameby som begärt skyddsjakt för att vargparet angriper och skingrar renar. Fem till åtta renar bedöms ha dödats sedan i mitten av december.

  140214 Dom idag: Rätt skjuta vargen ifjol
  Det var lagligt att bevilja skyddsjakt på Junselevargen - ifjol. Kammarätten meddelade idag att Naturvårdsverkets beslut att bevilja skyddsjakt på varghonan i februari 2013 var i enlighet med gällande lagstiftning.

  140214 Beslutet om skyddsjakt var rätt
  Förvaltningsrätten stoppade skyddsjakten på Junselevargen förra vintern. Det beslutet överklagades till Kammarrätten av både samebyn och Naturvårdsverket.

  140214 Beslut om skyddsjakt efter varg i Västerbottens och Västernorrlands län (pdf)
  Naturvårdsverket beslutar om tillstånd till skyddsjakt efter de två (2) revirmarkerande vargar som uppehåller sig i Västernorrlands och Västerbottens län inom det område som anges i bilaga 1 till detta beslut.

  140214 Beklagligt med skyddsjakt på hårt prövad varg
  Endast fem renar är klart konstaterat dödade av vargar under de dryga tre månader renar funnits i området. Det kan knappast räknas som en allvarlig skada. Trots det har Naturvårdsverket nu beviljat skyddsjakt på Junselevargen och hennes hane.

  140207 Samexistens är lösningen - inte skyddsjakt på Junselevargen
  Vilhelmina Södra Sameby har återigen lämnat in en ansökan om skyddsjakt på den riksbekanta Junseletiken och hennes nya partner, en varghanne från reviret i Siljansringen i Dalarna. Den 28 januari lämnades ansökan in till länsstyrelsen i Västernorrland, som vidarebefordrat den till Naturvårdsverket, som nu handlägger ärendet.

  140207 Sameby vill få skjuta Junselevargen - igen
  Den riksbekanta Junselevargen och hennes nya hane lever farligt. Vilhelmina Södra Sameby har på nytt ansökt till länsstyrelsen om att få skjuta dem båda sedan de rivit minst sju av samebyns renar. Enligt byn finns ingen annan lösning än skyddsjakt.

  140207 Junselevargen lever farligt
  Den riksbekanta Junselevargen och hennes nya hane lever farligt. Vilhelmina Södra Sameby har på nytt ansökt till länsstyrelsen om att få skjuta dem båda sedan de rivit minst sju av samebyns renar. Enligt byn finns ingen annan lösning än skyddsjakt.

  140108 Ung hane går tillsammans med Junseletiken
  Tack vare DNA-analys vet man nu var den hanvarg som bildat revir med den röd-gula vargtiken i Junsele kommer ifrån. Analys från spillning visar att varghanen kommer från reviret Siljansringen i Dalarna. Hanvargen är född 2012.

  140103 Var tionde hund klarade björntest
  Resultaten från björnhundstesten i Junsele är nu sammanställda. Totalt har 337 hundar testats under 2013. 39 av de 337 testade hundarna blev godkända, alltså drygt var tionde hund. – Det är ett lite sämre resultat än 2012, säger Bengt Eriksson, en av de ansvariga för testverksamheten i Junsele.

  140102 Skabbig varg nallade älgskalle från garage
  Nya vargar i Ångermanland. Tillåtet att döda sjuka djur. Under jul- och nyårshelgen har två nya vargar, förutom vargparet i Junsele, upptäckts i Ångermanland. Det handlar om en varg i Forsed utanför Bollstabruk och en varg väster om Edsele.

  131229 Vargproblem för renskötseln
  Nu har vargarna i Junsele inlett vinterns fest på renkött. Den finskryska flyttvargen och hennes partner har dödat minst två renar.

  131220 Sista DNA-analysen var också från tiken
  Resultatet av den tredje och sista DNA-analysen har nu inkommit till länsstyrelsen gällande de två vargar som befinner sig i det så kallade Junselereviret.

  131215 Flyttvargen kvar i Junsele
  Den finskryska flyttvargen är kvar sitt revir i Junsele. Det visar DNA-tester av vargskit som länsstyrelsen fått svar på.

  131205 Spår efter två vargar i Junseletrakten
  Det ser ut som att Junselevargen har fått sällskap av en varghane. Naturbevakaren Stefan Tågestad säger till P4 Västernorrland att han sedan igår följt spår från ett vargpar.

  131129 Junselevargen är kvar i sitt revir
  Det verkar som att den så kallade Junselevargen, som vållade så mycket problem för samebyarna i området förra vintern, finns kvar i sitt revir kring Junsele, på gränsen mellan Västerbottens och Västernorrlands län.

  131127 Vargspår i Junsele
  Förra vintern var det ett väldigt rabalder kring den så kallade junselevargen, och nu har man återigen sett vargspår i närheten av Junsele, samtidigt som renar är på väg dit för vinterbete.

  131127 Nya spår efter Junselevargen
  Länsstyrelsen har hittat nya vargspår norr om Betarsjön utanför Junsele. – Troligtvis är det samma tik som varit där tidigare, säger rovdjurskonsulent Gunnar Ledström.

  131121 Laddat för konflikt i Junsele
  Renskötarna som har betesmarker i Junseletrakten bävar inför framtiden. På torsdagen hittades spår som tycker på att den omtalade flyttvargen är kvar i sitt revir – och nu börjar renarna komma ned i området.

  131116 Vargen är kvar - oro bland samer
  Förra vinterns uppståndelse kring Junselevargen har satt sina spår bland berörda samer. – Det var inte så himla trevligt att bli uthängd som vargmördare och odjur, säger renskötaren Tomas Nejne.

  131108 Många rykten om flyttvargen
  Det går många rykten om flyttvargen i Junsele. Personal som är involverade i arbetet nås av återkommande rykten om att hon är död, men sanningen är att en varg nyligen lämnade spår efter sig i reviret.

  131018 S byter fot i rovdjurspolitiken
  Om förslaget till ny rovdjursproposition går igenom kommer vi att slippa att den gångna vinterns vargkarusell i Junsele upprepas.

  130830 Roberts björn är Svensk rekord!
  Åsele/Junsele (JJ) Robert Salomonsson har skjutit en riktigt stor björn i Degersjö. Vikten är ännu okänd, men gårdagens björn på 205 kg är liten i jämförelse.

  130820 Flera överklaganden till Förvaltningsrätten av skyddsjakten på Skånevargen
  Två privatpersoner, varav en bifogat över 100 namnunderskrifter, och en förening har överklagat den beslutade skyddsjakten på varg i Skåne till Förvaltningsrätten, samma rättsinstans som stoppade jakten på Junseletiken i vintras.

  130812 Allt fler jägare åker till Junsele för att låta sina hundar möta björn
  Landets enda testhägn för att testa hundar hur hundar reagerar när de möter björn, finns i Junsele djurpark. Sedan starten 2006 har intresset ökat varje år och i år var alla tider fullbokade redan i april.

  130808 Jakthundar får möta björn i Junsele
  Jakthundar får möta björn i Junsele

  130808 Allt fler jägare vill låta sina hundar möta björn
  Landets enda testhägn för att testa hundar hur de reagerar när de möter en levande björn finns i Junsele djurpark. Sedan starten 2006 har intresset ökat varje år och i år så var alla tider fulltecknade redan i april.

  130730 Skyddsjakt på Junselevarg till högre instans
  Prövas på nytt Tidigare i år beslutade förvaltningsrätten att förbjuda skyddsjakten på Junselevargen. Domen överklagades - nu ska kammarrätten pröva saken.

  130729 Skyddsjakt på Junselevargen kan bli verklighet
  Skyddsjakt på Junselevargen kan bli verklighet

  130729 Kammarrätten prövar framtiden för Junselevargen
  Kammarrätten i Stockholm kommer nu att överpröva Förvaltningsrätten dom från början av sommaren som upphävde Naturvårdsverket beslut om skyddjakt på vargen.

  130720 Junselevargen kan ha setts i Ragunda
  Flera personer har sett en varg i närheten av Näverede. Det spekuleras i att det kan vara den välkända Junselevargen. – Det är inte så sannolikt, men inte omöjligt heller, säger Johan Nyqvist hos Länsstyrelsen.

  130719 I väntan på domen
  Junselevargen lever som vilken varg som helst men har ändå ögonen på sig. Och snart kommer kammarrättens dom om skyddsjakten ska återupptas.

  130618 Överklagar beslut om stoppad skyddsjakt på Junselevargen
  Vilhelmina södra sameby och SSR, Svenska Samernas Riksförbund, överklagar förvaltningsrättens beslut om att stoppa skyddsjakten på junselevargen.

  130618 Ã-verklagar beslut om stoppad skyddsjakt på Junselevargen
  Vilhelmina södra sameby och SSR, Svenska Samernas Riksförbund, överklagar förvaltningsrättens beslut om att stoppa skyddsjakten på junselevargen.

  130617 Rovdjur i fokus vid samemöte
  Kritiska till förvaltningsrättens dom om Junseletiken En av frågorna inom rovdjursdiskussionen var skyddsjakten på Junseletiken, där förvaltningsrätten ändrade Naturvårdsverkets beslut.

  130614 Verket överklagar om Junseletiken
  Ruona Burman, viltsamordnare på Naturvårdsverket.

  130614 Naturvårdsverket överklagar domen om skyddsjakt på vargtiken i Junsele
  Naturvårdsverket överklagar domen om skyddsjakt på vargtiken i Junsele

  130614 Naturvårdsverket överklagar domen om Junselevargen
  Naturvårdsverket överklagar domen om Junselevargen

  130614 Junsele. Vargdom om skyddsjakt överklagas
  Junsele. Vargdom om skyddsjakt överklagas

  130614 Fortsatt juridik kring vargen i Junsele
  Förvaltningsrätten upphävde den 28 maj beslutet om skyddsjakt.

  130613 Överklagar om Junseletiken
  Förvaltningsrättens beslut om att upphäva skyddsjaktsbeslutet på Junseletiken överklagas nu av Vilhelmina Södra Sameby och Svenska Samernas Riksförbund (SSR).

  130605 Tom Arnbom, Världsnaturfonden, i webbradio: – Junselevargen har fått sin chans
  Rovdjursexperten på Världsnaturfonden, Tom Arnbom, vill inte flytta Junselevargen en femte gång. Blir det problem mellan henne och renarna i höst tycker Arnbom att vargtiken ska avlivas. – Hon har fått sin chans nu. Hon ställer till problem när hon tar renar – och framförallt skingrar hon renarna, säger Tom Arnbom i Jakt & Jägares webbradio. Men han vill ha vargrevir i Norrland. Dessa ska dock inte få finnas i mer än några år på samma plats.

  130603 Junselevargen har kostat drygt nio miljoner kronor
  Bild: Naturvårdsverket

  130601 Dyr nota för Junselevargen
  Den riksbekanta Junselevargen har kostat samhället och Naturvårdsverket 7.4 miljoner kronor - pengar som bland annat betalats ut till samebyar där vargen dödat renar. Pengarna tas från budgeten för att bevara värdefull natur. Ruoma Burman, viltsamordnare på Naturvårdsverket. 16-timmen

  130601 7,4 miljoner kronor sedan november 2012 påstår Naturvårdsverket att det kostat att hålla liv i Junseletiken
  Sedan i november 2012 har Junselereviret kostat Naturvårdsverket 7,4 miljoner kronor. Då i november fick Naturvårdsverket av Regeringen uppdraget att se till att hålla liv i den finsk-ryska vargtiken med sina värdefulla gener. Hon hade tidigare under året bildat revir runt Junsele med en värmländsk hanvarg.

  130531 Statens nota för att hålla en varg vid liv: 7 miljoner
  Statens nota för att hålla en varg vid liv: 7 miljoner

  130531 Junselevargen kostat 7,4 miljoner
  Den så kallade Junselevargen har kostat Naturvårdsverket 7,4 miljoner kronor, det visar en sammanställning som myndigheten gjort.

  130531 7,4 miljoner i ersättning för Junseletiken
  Naturvårdsverket har redovisat sitt regeringsuppdrag med att bevara en genetiskt viktig varg - Junseletiken.

  130531 7,4 miljoner för Junseletiken
  Naturvårdsverket har redovisat sitt regeringsuppdrag med att bevara en genetiskt viktig varg - Junseletiken.

  130529 Skyddsjakt på Junselevarg stoppas
  Naturvårdsverkets beslut om skyddsjakt på vargtiken i Junseleområdet upphävs av förvaltningsrätten. Enligt rätten uppfyller Naturvårdsverkets beslut om skyddsjakt inte kriterierna för undantag från förbudet att döda varg.

  130529 Rätt igen om Junselevargen
  Svenska Rovdjursföreningen har återigen fått rätt i Förvaltningsrätten när det gäller skyddsjakten på den genetiskt viktiga vargen i Junsele. Förvaltningsrätten anser att jakt på vargen skulle kunna göra det svårare för vargstammen att uppnå gynnsam bevarandestatus och att det funnits fler lämpliga lösningar att prova istället för att besluta om jakt. Rätten ansåg inte heller att den skada som uppkommit varit tillräckligt allvarlig i förhållande till de tusentals renar som fanns i området.

  130529 Naturvårdsverket gjorde fel som tillåt skydddsjakt på varghona i Junseletrakten
  Naturvårdsverket gjorde fel som tillåt skydddsjakt på varghona i Junseletrakten

  130529 Förvaltningsrättens dom:
  2013-05-29 Förvaltningsrätten i Stockholm konstaterar i en dom efter överklagan från Naturskyddsföreningen att Naturvårdsverkgjorde fel när man tog beslut om skyddsjakt på den så kallade Junselevargen i februari.

  130529 Förvaltningsrätten upphäver skyddsjaktsbeslut på vargtik i Junsele
  Förvaltningsrätten upphäver skyddsjaktsbeslut på vargtik i Junsele

  130529 Förbundet höll vargmöte i Junsele
  På måndagskvällen hade Jägareförbundet kallat till vargmöte i Junsele. Blott ett 30-tal åhörare infann sig, och det blev tydligt att många av dessa missuppfattat förbundets målsättning i vargfrågan. – Vi måste bli tydligare med vad som står i vår handlingsplan, sa generalsekreterare Bo Sköld på mötet.

  130529 Fel med skyddsjakt på Junselevarg
  Idag åker Naturvårdsverket på ännu ett bakslag i vargfrågan. Det var fel att dra igång en skyddsjakt på den omtalade Junselevarghonan i vintras. Det slår förvaltningsrätten i Stockholm fast.

  130529 Det var fel av Naturvårdsverket att godkänna en andra skyddsjakt på Junseletiken
  Rovdjursföreningen och övriga naturorganisationer som i februari överklagade Naturvårdsverket beslut att godkänna en andra skyddsjakt på Junseletiken har nu fått rätt av Förvaltningsdomstolen. Junseletiken fick inte jagas.

  130528 Stockholm. Skyddsjakt på Junselevarg stoppas
  Stockholm. Skyddsjakt på Junselevarg stoppas

  130528 Skyddsjakt på Junselevarg stoppas
  Skyddsjakt på Junselevarg stoppas

  130528 Ny dom fel att skjuta Junselevargen
  Naturvårdsverkets beslut om skyddsjakt på den så kallade Junselevargen i februari var fel, enligt dagens dom från Förvaltningsrätten i Stockholm.

  130519 Svårt spårprov efter björn
  anordnades det första inofficiella spårprovet efter björn för hundar som godkänts i Junsele björnhägn sedan 2010. Spårprovet har kommit till då efterfrågan på dugliga björneftersökshundar ökar och testet i hägnet ger besked om hunden kan vara duglig att jobba lös med björnen, men inte vilken förmåga den har att spåra vilket ofta krävs vid ett skarpt eftersök.

  130513 Chef anmäld för jäv i vargfråga
  En chef på Naturvårdsverket har JO-anmälts för jäv i frågan om Junselevargen.

  130501 Unik förhandling i förvaltningsrätten avgör Junselevargens öde
  Följetongen om den riksbekanta Junselevargen fortsätter. Idag hålls en unik förhandling där förvaltningsrätten ska avgöra om man ska tillåta skyddsjakt på vargen, eller inte. Rättegången är unik eftersom det är första gången som miljöorganisationer är parter i ett mål som rör skyddsjakt. Både naturskyddsföreningen och svenska rovdjursföreningen är med på förhandlingen.

  130501 Junselevargen ödesfråga för gröna näringar i norr
  – Vi vill ha en kedja av vargrevir från norr till söder längs Norrlandskusten. Beslutet i förvaltningsrätten är viktigt för framtida handläggning av liknande ärenden . Det sa föreningen Nordulvs ordförande Jakob Norstedt-Moberg när Förvaltningsrätten på tisdagen hade muntlig förhandling om skyddsjakten på vargtiken i Junsele. Vinner vargrörelsen kan det innebära ett dråpslag mot jägare, samer och djurhållare i Norrland.

  130430 Vargar måste kunna leva i renområdena
  Naturvårdsverket bör kunna ställa rimliga krav på renskötarna när det gäller samexistens med varg. Att skjuta den genetiskt värdefulla vargtiken i Junsele visar tydligt myndighetens undfallenhet. Idag ska förvaltningsrätten avgöra vargens öde, skriver Ann Dahlerus, generalsekreterare Svenska Rovdjursföreningen.

  130430 Muntliga förhandlingar om jakten på Junselevargen
  Just nu pågår muntliga förhandlingar i förvaltningsrätten i Stockholm angående skyddsjakten på Junselevargen.

  130430 Junselevargens framtid i rätten
  Idag hålls en unik förhandling när förvaltningsrätten ska avgöra om skyddsjakt ska tillåtas eller inte.

  130430 Junselevargen i förvaltningsrätten
  Muntliga förhandlingar om skyddsjakt På tisdagen hålls muntliga förhandlingar i förvaltningsrätten om skyddsjakt på Junselevargen.

  130430 Förhandlingar om Junseletiken
  (UPPDATERAD VERSION) I dag inleddes förhandlingarna i Förvaltningsrätten i Stockholm angående den stoppade skyddsjakten på Junseletiken.

  130430 Förhandlingar igång om Junseletiken
  I dag inleddes förhandlingarna i Förvaltningsrätten i Stockholm angående skyddsjakten på Junseletiken.

  130429 Ledare: Junseletiken visar att JRF har rätt
  Junseletikens vandring tillbaka till renskötselområdet efter en fjärde flytt visar flera saker, konstaterar JRF-basen Solveig Larsson. All mänsklig inblandning i att utöka vargens levnadsområde är fullständigt onödigt. Det är en logisk ståndpunkt att inte ha frilevande varg i Sverige. Den stoppade skyddsjakten på flyttvargstiken visar att det är fel att ge bevarandesidan talerätt, skriver JRF-basen Solveig Larsson.

  130419 Att stänga in ett vilt djur i ett hägn vore inte lyckat"
  Den riksbekanta Junselevargen finns troligtvis fortfarande i länet. Många har sagt att det vore succé om Junselevargen kunde visas upp på Junsele djurpark, men djurparksägaren Ulf Henriksson säger att det inte går att spärra in ett vilt djur på det viset.

  130416 Var är vargen?
  Det har snackats mycket om Junsele-vargen den senaste tiden. Vi gav oss ut på en resa i vargens spår.

  130411 Nu får vargen stanna i Junsele
  Vi har inga planer alls för vargen längre, säger Ruona Burman, viltsamordnare vid Naturvårdsverket.

  130411 Muntlig förhandling om Junseletiken
  Ärendet kring överklagan om skyddsjakten på Junseletiken ska avgöras i en muntlig förhandling, meddelar förvaltningsrätten i Stockholm.

  130406 Målmedveten vandrare har hittat hem igen
  Junselevargen och Rödluvan. Nu är hon så känd att det räcker med att bara säga vargen. Hon är unik på det sättet att hon är den första varg som flyttats i Sverige och den enda som flyttats fyra gånger. Men så fort hon vaknat i södra Sverige har drivkraften varit att ta sig norrut. Stadigt och bestämt norrut. – Hon är målmedveten, säger Ruona Burman, viltsamordnare på Naturvårdsverket.

  130406 Är Junselevargen ett problem?
  I Ungern har man ingen jakt som vi har utan det finns orörd natur med massor av vilt som utgör föda för varg och andra rovdjur.

  130405 Naturvårdsverket väntas lämna yttrande om Junselevargen
  Naturvårdsverket väntas lämna yttrande om Junselevargen

  130405 Junselevargen tillbaka i sitt revir
  Den genetiskt viktiga vargtiken som Naturvårdsverket flyttat är åter i sitt revir i närheten av Junsele. Länsstyrelserna samarbetar med berörda samebyar om åtgärder för att minimiera risken för skada för renskötseln

  130404 Skjut inte vargtiken från Junsele
  Komplettera med en ny varghane eftersom den andra hannen blev skjuten under skyddsjakt.

  130403 Vargen har slagit två renar "Det är krisläge för oss"
  Junselevargen har slagit två renar i Ångermanland sedan hon kom in i sitt gamla revir i Junseletrakten. Nu är det krisläge, enligt samer i området.

  130403 Starka känslor om vargens återkomst
  Tidningen har talat med ett antal personer i Junsele.

  130403 Starka åsikter om vargen som kommit tillbaka
  Tidningen har talat med ett antal personer i Junsele.

  130403 Många vill testa björnhundar
  Intresset är fortsatt mycket stort för att testa hund på hägnad björn i Junsele djurpark.

  130402 Junselevargen rör upp känslor i Västerbotten
  Junselevargen är tillbaka i Västernorrland. Hon har också varit i Västerbotten – något som väcker starka känslor hos många länsbor. – Det här är ingen gullig liten varelse, det är en best, menar lyssnaren Inger som driver renskötsel i länet.

  130402 Junselevargen gäckar förföljarna
  Tappat halsbandet Junselevargen nådde fram till sitt gamla revir på långfredagen. 15 dar efter hon flyttats 50 mil till Norrtälje.

  130401 Vargtiken i Junsele – följ ärendet
  Den genetiskt viktiga vargtiken som Naturvårdsverket flyttat är åter i sitt revir i närheten av Junsele. Det finns inga större rensamlingar i området eftersom samebyarna hunnit flytta sina renar under den tid vargtiken inte funnits i området. Det troliga är att vargtiken nu stannar kvar i reviret. Drop-off halsbandet med sändare, som sattes på i samband med att vargtiken flyttades, har lossnat av sig själv.

  130401 Junselevargen tillbaka i sitt revir
  Den så kallade Junselevargen är nu tillbaka i sitt revir i Junsele i Ångermanland.

  130330 Vargen kvar i länet
  Det senaste dygnet har Junselevargen kommit närmare Åsele, men befinner sig ännu inte i renskötselområdet.

  130328 Vargen kvar i Björkåbruk
  Vargens vandring norrut Enligt de senaste gps-rapporterna är Junselevargen fortfarande kvar i trakterna kring Björkåbruk mellan Kramfors och Sollefteå.

  130328 Stort engagemang för Junselevargen
  Junselevargen Susi fortsätter väcka känslor under sin fjärde vandring norrut efter att ha flyttats. Namnunderskrifter mot skyddsjakt från 150.000 personer i 75 länder ska enligt uppgift ha samlats in och överlämnas på onsdagen till miljöminister Lena Ek.

  130328 Stor namninsamling för Junselevargen
  'Behöver ny hane' En privatperson har samlat över 150.000 namnunderskrifter om att skydda vargtiken, och på onsdagen överlämnades listan till miljöministern

  130328 Popduo kämpar för Junselevargen
  Vill ha dialog Popartisterna Lili och Susie Päivärinta har engagerat sig i Junselevargen. Susie Päivärinta ska uppvakta regeringen.

  130328 Namnlista: Junselevarg behöver en partner
  Debatten har tagit ny fart sedan vargtiken från Junsele vandrat hem från Norrtälje kommun. På onsdagen överlämnas en namninsamling till miljöminister Lena Ek om att skydda Junselevargen.

  130328 Kritik mot hantering av Junselevargen
  Organisationen Wolf Association Sweden har skickat ett brev till Naturvårdsverket för att ge sin åsikt om Junselevargen.

  130328 Junselevargen har hittills kostat fyra miljoner kronor
  Junselevargen har nu sövts ner och flyttats för fjärde gången. Hittils har kostnaderna för att hålla vargtiken vid liv kostat kring fyra miljoner kronor.

  130328 JRF-basen efter Junseletikens återkomst: ”Avbryt vargexperimentet”
  Junselevargen är inom kort tillbaka i Junseleområdet efter en fjärde flytt. Det är dags att avbryta vargexperimentet, anser Solveig Larsson, förbundsordförande för Jägarnas Riksförbund. - Vargen bör omgående avlivas genom statens försorg för att förebygga ytterligare skador, kommenterar hon i ett pressmeddelande.

  130328 Ingen vargjakt under påsken
  Samebyar avvaktar Det kommer inget beslut om skyddsjakt på varghonan i Junseletrakten på skärtorsdagen. Samebyarna i området tycker inte att det är någon idé att skicka in en ansökan.

  130327 Skarp kritik mot hanteringen av Junselevargen
  Organisationen Wolf Association Sweden har skickat ett brev till Naturvårdsverket för att ge sin åsikt om Junselevargen.

  130327 Namninsamling för Junselevargen
  Namninsamlingen startade den 17 februari när beslutet om skyddsjakt på den finskryska vargen kom.

  130327 Million-ulven
  Junsele-ulven i Sverige har blitt flyttet på fire ganger, men har vandret tilbake til området den er flyttet fra hver gang. Siste flytting var for halvannen uke siden, ulven er altså tilbake igjen.

  130327 Ledare: Skjuta eller skydda?
  Naturvårdsverket har flyttat den så kallade Junselevargen söderut fyra gånger. Tre gånger har vargtiken snabbt återvänt norrut till renskötselområden där hon har orsakat nya problem.

  130327 Junselevargen på väg norrut
  Vargtiken som sövdes och flyttades från Junseletrakten till Stockholmsområdet för elva dagar sedan har stadigt förflyttat sig norrut. Hon har passerat Ångermanälven i sin väg norröver. Om det är Junseleskogarna som är slutdestionation är det ingen mer än den rikskända vargtiken som vet.

  130327 150 000 vill rädda Junselevargen
  Idag överlämnas en lista med över 150,000 namnunderskrifter till miljöminister Lena Ek för att Junselevargen Susi ska skyddas från jakt.

  130326 Varg i Näsviken var inte Junselevargen
  Den varg som ska ha setts i Långby, Näsviken, i lördags morse kan inte ha varit den så kallade Junselevargen.

  130326 Tåssåsenvargen snart tillbaka i renbeteslandet
  Den så kallade Junselevargen eller Rödluvan är snart tillbaka inom renbeteslandet. I lördags sågs hon utanför Sundsvall, de senaste rapporterna kommer nu från Kramfors kommun. Vargen som flyttades för drygt en vecka sedan har då vandrat cirka en 50 mil.

  130326 Junselevargen är tillbaka i Ångermanland
  Den vargtik som sövdes och flyttades från Junseletrakten till trakterna av Rimbo i Norrtälje för elva dagar, men som satte kurs norrut så fort hon vaknade, passerade i natt Ångermanälven. Det är fjärde gången man försöker flytta henne söderut.

  130326 Hör vad Junseleborna tycker om att vargen är tillbaka i Västernorrland
  Junselevargen, vargtiken som sövdes ner och flyttades från Junseletrakten till Stockholmsområdet för elva dagar sedan, har nu vandrat tillbaka till Västernorrlands län. Hör vad Junseleborna tycker om det.

  130325 Mötte vargen i Sundsvall
  Sex, sju meter från Susanne Björnebäck stod Junselevargen på lördagseftermiddagen och tittade på henne. Hennes japanska spetsar befann sig på ena sidan staketet till kraftverket i Viforsen. På andra sidan sprang Junselevargen, eller Rödluvan som hon kallas, fram och tillbaka.

  130325 Junselevargen på väg tillbaka – ige
  Den rikskända Junselevargen har gjort ännu en långresa tillbaka till Norrland efter att myndigheterna förgäves försökt placera den i södra Sverige. På fredagseftermiddagen gick vargen förbi Susanne Björnebäcks hem i Viforsen utanför Sundsvall. – Jag kände hur håret reste sig på armarna, det är inte varje dag man ser en varg, säger Björnebäck.

  130325 Junselevargen är tillbaka i Ångermanland
  Foto: Naturvårdsverket.

  130325 Har du sett Junselevargen?
  Vi behöver din hjälp att fånga den på bild.

  130324 Siktad i Medelpad – tog sig 40 mil på en vecka
  'Jag såg den fem meter bort' Junselevargen har nu siktats i Sundsvall. Sussi Björnebäck i Viforsen utanför Sundsvall såg den hemma på tomten på lördagseftermiddagen.

  130323 Junselevargen har passerat Söderhamn
  Envis varg på väg hem Junselevargen har bestämt sig - hon ska hem. Under fredagen passerade hon Söderhamn.

  130323 Junseletiken gick rakt genom Gävle
  Flyttvargstiken fastnade inte i en ”återvändsgränd” vid Gävle. Hon gick istället rakt genom stan, nära hamnområdet, enligt Jakt & Jägares källor. Junseletiken fortsätter att gå spikrakt tillbaka till sina renar efter den fjärde tvångsflytten till vargbältet i Mellansverige.

  130322 Junselevargen passerade Söderhamn
  Under fredagen vandrade den omskrivna varghonan Junselevargen genom kommunen.

  130321 @Junselevargen
  Jag är landets dyraste varg och Norrlands mest bereste medborgare. På väg norrut

  130320 Vandrar norrut igen
  Junselevargen är på vandring norrut. Sedan Junselevargen släpptes på en plats i Stockholms län har hon vandrat cirka nio mil.

  130320 Finsk-ryskan har korsat Dalälven - tillbaka i Norrland
  UPPDATERAD. Drygt ett dygn fanns vargtiken från Junsele kvar i Stockholms län där hon släpptes sent på torsdag kväll förra veckan. Redan på lördagen hade hon passerat länsgränsen på sin vandring norrut. Hon gick rakt norrut och befann sig i måndags eftermiddag redan i norra delarna av Tierps kommun. Enligt Naturvårdsverket är hon på onsdagen tillbaka i Norrland i och med att hon gått över Dalälven.

  130319 Junseletiken vandrar norrut – som vanligt
  Förra veckan flyttades den så kallade Junselevargen för fjärde gången. Den här vändan flyttades vargtiken till Stockholms län, men sin vana trogen vandrar hon även den här gången målmedvetet norrut. Enligt Naturvårdsverket har hon nu passerat norra delarna av Tierps kommun i Uppsala län och är därmed på god väg att nå Gävleborgs län.

  130318 Junsele-vargen i Knutby
  Den rikskända Junsele-vargen släpptes i norra delarna av Norrtälje kommun natten till fredag. I helgen syntes den i Knutby.

  130316 TV: Gianluca strider för vargen
  Han har sovit i tält i 25 minusgrader, åkt skidor hundratals mil och stundtals levt enbart på det naturen har att erbjuda. I två månader har Gianluca Gaudenzi, 50 år, uppehållit sig i skogarna kring Junsele, med syfte att försöka förhindra skyddsjakt och flytt av vargtiken.

  130315 Vargtiken i Junsele flyttas idag
  Idag har Naturvårdsverket tillsammans med länsstyrelserna i Västernorrlands och Västerbottens län fångat in vargtiken. Efter en kort jakt fångades hon in i Västerbottens län, söder om Åsele. Tiken är undersökt av veterinärer på plats.

  130315 Vargtiken i Junsele - följ ärendet
  Nu har Naturvårdsverket flytat den genetiskt viktiga vargtiken som befunnit sig i Junsele inom en samebys vinterbetesmarker. Det är samma vargtik som Naturvårdsverket har flyttat tre gånger tidigare. Samebyn har ett flertal gånger ansökt om skyddsjakt.

  130315 Rödluvan och vargjakten
  Där hon har gått på sina jaktmarker utanför Junsele kan inte vargtiken Rödluvan ha vetat att hon utgjort centrum i en juridisk och byråkratisk kraftmätning. En kraftmätning som ställer hela regeringens vargpolitik i fråga. I själva verket kan vargtiken förstås inte ens veta att hon egentligen heter M-11-14, men alltså kallas för Rödluvan, eller vilka associationer det ger.

  130315 Junselevargen på fri fot i Stockholmstrakten
  Vargtiken i Junseletrakten som fångades igår, har släppts ut igen i Stockholms län. Enligt Naturvårdsverket har transporten gått bra och vargen var pigg när hon gav sig iväg.

  130315 Junselevargen flyttad till Stockholms län
  Naturvårdsverket genomförde under torsdagen en flytt av en varghona från renbetesområdet i Västernorrland. Den så kallade Junselevargen släpptes i det område i norra Stockholms län som Länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation tidigare pekat ut som det mest lämpliga för sådana åtgärder.

  130315 Junselevargen fångad – flyttas ännu en gång
  På torsdagen har Naturvårdsverket tillsammans med länsstyrelserna i Västernorrlands- och Västerbottens län fångat in vargtiken i Junsele.

  130315 Flytt av vargtiken i Junsele är genomförd
  Vargtiken är nu släppt på utsläppsplatsen i Stockholms län. Transporten gick bra och tiken var pigg när hon gav sig iväg.

  130314 Vargcirkusen fortsätter...
  Ännu har vi inte sett den sista föreställningen i vargcirkusen. Knappt hinner Naturvårdsverket ge klartecken till skyddsjakt på Junselevargarna och beslut om selektiv vargjakt på 16 inavlade individer innan de så kallade vargvärnarna lägger krokben. De kör över regeringen, forskarna, naturvårdsverket och jägarna samt andra som tvingas leva med en finsk-rysk vargstam.

  130313 Junselevargen är nu lokaliserad
  Vargtiken i Junsele har hittats. Under torsdagen kan det bli aktuellt med en flytt.

  130312 Vi flyttar henne inte en gång till"
  I morgon tisdag börjar Naturvårdsverkets beslut om att flytta Junselevargen gälla, och så fort förhållandena tillåter kommer hon att flyttas. För fjärde gången.

  130312 Vargtiken flyttas igen
  Vargtiken från Tåssåsen och Junsele ska sövas och flyttas en fjärde gång.

  130312 Sametingets ordförande tror vargen i Junsele återvänder om hon flyttas
  Det var ett misstag att låta vargtiken stanna kvar i trakterna av Junsele. Det sa Per Mikael Utsi, ordförande för Sametinget på Vargsymposiet i Vålådalen. Och även om hon nu flyttas så talar mycket för att hon återvänder, tror han.

  130309 Vargflytt, del IV
  Skyddsjakten på vargtiken i Junsele stoppades två gånger. Nu ser Naturvårdsverket ingen annan utväg än att flytta vargen till Mellansverige – för fjärde gången!

  130309 Situationen ohållbar – beslut om flytt av vargtiken i Junsele
  Idag har Naturvårdsverket fattat beslut om att försöka genomföra en flytt av vargtiken i Junsele. Bakgrunden till beslutet är en ohållbar situation för renskötseln och att det inte går att genomföra en skyddsjakt just nu.

  130309 Nej till flytt av Junselevargen
  Enligt vad Naturvårdsverket redovisat är rovdjursskador på ren i området begränsade. Det finns heller inga rapporter om massdöd som ersätts i särskild ordning. SRF menar att de ersättningar som betalas ut för vargförekomsten ekonomiskt täcker in de skador som just vargen orsakat. Samtidigt som ersättningssystemet syftar till att ersätta skador syftar det även till att möjliggöra en bättre samexistens mellan tamdjursnäringar och rovdjur.

  130308 Situationen ohållbar – beslut om flytt av vargtiken i Junsele
  Idag har Naturvårdsverket fattat beslut om att försöka genomföra en flytt av vargtiken i Junsele. Bakgrunden till beslutet är en ohållbar situation för renskötseln och att det inte går att genomföra en skyddsjakt just nu.

  130308 Samråd om Junselevargen med planer på en fjärde flytt
  Idag samråder Naturvårdsverket med Nationella rovdjursrådet för att hitta en lösning med vargtiken i Junsele. Beslut att skjuta vargtiken har överklagats, och Naturvårdsverket undersöker möjligheten att trots risk flytta vargtiken en fjärde gång.

  130308 Nationella rovdjursrådet kallas in för att ge Naturvårdsverket stöd för Junseletikens framtid
  I dag kommer ett samrådsmöte att hållas mellan Naturvårdsverket och Nationella rovdjursrådet. 'För att lösa en ohållbar situation för renskötseln i Junsele' skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande. - Vargtikens närvaro i renskötselområdet i Junsele är mycket svår och problematisk för renskötseln. Den samlade skadebilden är omfattande och förvärras hela tiden, skriver verket vidare.

  130308 Möte för att lösa ohållbar situation för renskötseln i Junsele
  Vargtikens närvaro i renskötselområdet i Junsele är mycket svår och problematisk för renskötseln. Den samlade skadebilden är omfattande och förvärras hela tiden. Naturvårdsverket samråder idag med Nationella rovdjursrådet för att hitta en lösning.

  130306 Liberg i webbradio: Så funkar hägn för ”mjuka” vargsläpp
  Amerikanerna har släppt 50-60 vargar genom att hägna in dem ett par månader innan de återfått friheten efter flytten. Den här metoden utreds just nu av Naturvårdsverket. Frågan är om samhället ska flytta vargtiken i Junsele en fjärde gång och försöka få henne att inte vandra tillbaka till renskötselområdet igen, genom att hägna henne en tid. Vargforskare Olof Liberg har varit inne i ett av de acklimatiseringshägn man använt vid utplantering av varg i USA.

  130304 Verket utreder en fjärde flytt av Junselevargen
  Det kan bli aktuellt att flytta vargtiken i Junsele en fjärde gång. – Vi utreder om det finns förutsättningar för ytterligare en flytt, säger Ruona Burman, viltsamordnare vid Naturvårdsverket. Då utreder man också om den kontroversiella metoden med ”mjukt släpp” ska användas. Den innebär att vargtiken först placeras i ett hägn där samhället bestämmer att de vill ha hennes revir.

  130302 Junselevargen får leva
  Kammarrätten tar inte upp fallet. Och förvaltningsrättens beslut om att tillfälligt stoppa skyddsjakten på vargtiken i Junseleområdet står fast.

  130301 Extra: Kammarrätten prövar inte skyddsjakten på Junseletiken
  Stockholm (JJ) Kammarrätten i Stockholm har idag beslutat att inte pröva förvaltningsrättens beslut om inhibition av skyddjakt på den så kallade Junselevargen.

  130228 Flera JO-anmäler Junselejakt
  I tisdags kom besked från Naturvårdsverket att de beviljade en ny skyddsjakt på vargtiken i Junsele.

  130227 Sameby överklagar om Junseletiken
  Nu överklagar Vilhelmina södra sameby Förvaltningsrättens stopp av skyddsjakten och saken kommer upp i Kammarrätten.

  130227 Sameby överklagar inhibitionsbeslut
  Vilhelmina södra sameby överklagar Stockholms förvaltningsrätts beslut om att inhibera skyddsjakten på den röda vargtiken i Junsele.

  130227 Nya skyddsjakten avbröts direkt
  På tisdag morgon beslutade Naturvårdsverket att vargtiken i Junsele skulle skjutas, men kort därefter överklagade flera organisationer skyddsjakten, och förvaltningsrätten stoppade den igen.

  130227 Förvaltningsrätten stoppar jakten på finsk-ryskan igen efter flera överklaganden
  Förvaltningsrätten i Stockholm har beslutat om en ny inhibition av jakten på den finsk-ryska vargtiken i junsele. Skyddsjakten får därmed inte genomföras i avvaktan på förvaltningsrättens slutliga avgörande i målet.

  130227 Chatt Bör vargen skjutas eller räddas?
  Naturvårdsverket fattade i tisdags beslut om skyddsjakt på vargtiken i Junsele.

  130226 Vargjakt i Junsele stoppas - igen
  Först fattade Naturvårdsverket beslut om jakttillstånd.

  130226 Svenska Rovdjursföreningen överklagar Naturvårdsverkets nya jaktbeslut om att skjuta vargtiken i Junsele
  Naturvårdsverket beviljade idag återigen en ansökan om skyddsjakt på den genetiskt värdefulla vargtiken i Junsele, bara dagar efter att en domstol underkänt verkets förra beslut på den aktuella vargen.

  130226 Stopp för skyddsjakt på Junselevargen
  Stopp för skyddsjakt på Junselevargen

  130226 Skyddsjakt på Junselevargen
  Skyddsjakt på Junselevargen

  130226 Ryska varghonan i Junsele får skjutas
  Naturvårdsverket fått en ny ansökan om skyddsjakt från en sameby och de anser sig ha mycket goda skäl att bevilja den, skriver verkets generaldirektör Maria Ågren på Svenska Dagbladets debattsida.

  130226 Nytt skyddsjaktbeslut på Junselevarg
  Nytt skyddsjaktbeslut på Junselevarg

  130226 Nytt beslut om skyddsjakt på vargtiken i Junsele
  Idag har Naturvårdsverket fattat ett nytt beslut om skyddsjakt på vargtiken som befinner sig i renskötselområdet i Junsele.

  130226 Nytt beslut att avliva Junseletiken
  Bild: Naturvårdsverket Nytt försök få vargtiken avlivad.

  130226 Nytt beslut att avliva flyttvargen i Junsele
  Bild: Naturvårdsverket Nytt försök få vargtiken avlivad.

  130226 Nya turer kring vargtiken i Junsele
  Naturvårdsverkets nya beslut är en ren provokation mot Förvaltningsrättens dom och riskerar att trissa upp debatten i stället för att lugna den, säger Ann Dahlerus, generalsekreterare på Svenska Rovdjursföreningen i ett pressmeddelande.

  130226 Naturvårdsverket: Junselevargen får skjutas
  Naturvårdsverket: Junselevargen får skjutas

  130226 Laddar för att stoppa Junselejakten
  Både Rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen tänker överklaga Naturvårdsverkets beslut om skyddsjakt på vargtiken i Junsele.

  130226 Junselevargen: Protest mot jaktbeslut
  I dag tog Naturvårdsverket beslut om skyddsjakt på den så kallade Junselevargen.

  130226 Junselevargen ska skjutas
  Jakten som avbröts tidigare i februari ska återupptas beslutar Naturvårdsverket på tisdagen.

  130226 Junselevargen får skjutas från och med i dag
  Det beskedet kommer Naturvårdsverket att ge i dag.

  130226 Jakten på Junselevargen stoppad
  Förvaltningsdomstolen har återigen stoppat Naturvårdsverkets beslut om skyddsjakt på den genetiskt värdefulla Junselevargen.

  130226 Jakten på Junseletiken stoppad igen
  Frågan om skyddsjakt på flyttvargen i Junsele börjar anta karaktären av en fars.

  130226 Ingen annan lämplig lösning" - Idag fick vargtiken i Junsele en ny dödsdom
  Naturvårdsverket fattade vid lunchtid det formella nya beslutet om skyddsjakt på den finsk-ryska vargtiken som befinner sig i renskötselområdet i Junsele.

  130226 Hård JRF-kritik mot stoppad Junselejakt
  Det är en väldigt hård insinuation, men jag börjar undra, säger JRF:s Per Wanström om att skyddsjakten på flyttvargstiken i Junsele har stoppats igen.

  130226 Därför tar vi beslut idag om att skjuta vargen
  Naturvårdsverket fattar idag beslut om skyddsjakt på den vargtik som befinner sig i Junsele. Skadorna för renskötseln i området är nu omfattande, därav beslutet.

  130226 Avlivningen av flyttvargen i Junsele stoppad igen
  Frågan om skyddsjakt på flyttvargen i Junsele börjar anta karaktären av en fars.

  130226 Ansökan om skyddsjakt efter en varg i Västernorrlands och Västerbottens län
  Beslut: Naturvårdsverket beslutar med stöd av 15 §, 21 §, 23 a § första stycket punkten 3, 23 b § och 24 d § jaktförordningen (1987:905) samt med beaktande av skyddsreglerna i artikel 12 rådets direktiv 92/43/EEG av den 21 maj 1992 om bevarande av livsmiljöer samt vilda djur och växter (art- och habitatdirektivet) och undantagsreglerna beträffande jakt och förvaring av jaktbyte i artikel 16 samma direktiv samt artikel 9 i Bernkonventionen, att bevilja tillstånd till skyddsjakt efter den revirmarkerande vargtik som uppehåller sig i Västernorrlands och Västerbottens län inom det område som framgår av bilaga 1.

  130223 Domen gör ingen skillnad för verket
  Naturvårdsverket påverkas inte av Förvaltningsrättens dom i sitt nya skyddsjaktsbeslut på Junselevargen.

  130222 Hundra tusen vill rädda Junselevargen
  Mer än 100 000 personer världen över har skrivit under en protest mot en eventuell skyddsjakt på vargtiken utanför Junsele.

  130221 Stopp för skyddsjakt på Junsele - Förvaltningsrätten river upp Naturvårdsverkets beslut
  Förvaltningsrätten i Stockholm ger i två domar Svenska Naturskyddsföreningen och Svenska Rovdjursföreningen rätt. Domarna innebär att Naturvårdsverkets beslut om skyddsjakt på vargtiken Junsele, med östlig härkomst, upphävs.

  130221 SNF: Resursslöseri om vargen skjuts
  Naturskyddsföreningen är kritiska mot att regeringen fattar beslut om vargjakt – samtidigt som staten öser miljoner på att bevara vargtikar som ska minska inavel i vargstammen.

  130221 Sametinget: Kritiskt uttalande om vargjaktsbeslut
  Igår kom beslutet från Förvaltningsdomstolen att inte inte medge skyddsjakt på den genetiskt viktiga vargtiken i Junseleområdet, som samebyar tidigare begärt.

  130221 Jakten stoppad på Junselevargen
  Ikväll upphävde Förvaltningsrätten Naturvårdsverkets beslut om skyddsjakt på de två vargarna i Junsele. I praktiken handlar det enbart om varghonan eftersom hanen sköts direkt när jakten inleddes.

  130221 Jakten på Tåssåsenvargen stoppad
  Naturvårdsverkets beslut om skyddsjakt på den genetiskt värdefulla varghonan i Junselereviret är upphävt efter ett beslut i förvaltningsrätten under onsdagen.

  130221 Förvaltningsrättens dom drabbar tredje part
  Turerna kring vargtiken i Junsele fortsätter. Nu kommenterar Svenska Samernas Riksförbund Förvaltningsrättens dom om Naturvårdsverkets beslut om skyddsjakt på tiken.

  130221 Förvaltningsrätten upphäver Naturvårdsverkets beslut om skyddsjakt på vargtiken i Junsele
  Förvaltningsrätten i Stockholm Förvaltningsrätten bifaller i två domar överklaganden från Svenska Naturskyddsföreningen och Svenska Rovdjursföreningen.

  130221 Fel att skyddsjaga Junselevargen
  Flyttvargstiken i Junsele är fredad från skyddsjakt enligt ett beslut i Förvaltningsrätten som kom idag.

  130221 Fel att bevilja skyddsjakt på Junselevargar
  Fel att bevilja skyddsjakt på Junselevargar

  130221 Äntligen hopp för vargförvaltningen
  Svenska Rovdjursföreningen fick rätt i Förvaltningsdomstolen i målet om den genetiskt värdefulla vargtiken i Junsele.

  130220 Vargskydd har kostat fyra miljoner
  Den genetiskt viktiga Junselevargen har kostat staten närmare fyra miljoner kronor. Bara helikopterflygningarna landade på över en halv miljon.

  130220 Naturvårdsverket kritiseras i vargfrågan
  'Trotsar domstolen' Naturvårdsverket ska åter fatta beslut om skyddsjakt på Junselevargen. Samtidigt pågår den rättsliga prövningen av det förra beslutet som stoppades efter överklagan från naturvårdsorganisationer.

  130220 Förvaltningsrätten stoppar jakten på vargtik i Junsele
  På onsdagskvällen upphävde förvaltningsrätten Naturvårdsverkets beslut om skyddsjakt på varghonan i Junsele.

  130220 Fel att skyddsjaga flyttvargen i Junsele
  Nu är skyddsjakten på flyttvargen i Junsele definitivt stoppad av Förvaltningsrätten.

  130219 Ingen ny jakt på finsk-ryskan - hon får inte röras så länge Förvaltningsrätten utreder
  Naturvårdsverket kan inte ta nytt beslut om skyddsjakt på den finsk-ryska vargtiken i Junsele. Enligt Förvaltningsprocesslagen kan man inte ta ett nytt beslut som rör t ex en varg som ingår i en pågående prövning.

  130218 Vill att annan domstol beslutar om flyttvargen
  Frågan om skyddsjakten på flyttvargen i Junsele är laglig ska inte avgöras av Förvaltningsdomstolen. Det anser Svenska samernas riksförbund, som menar att saken måste prövas i Mark- miljödomstolen eller civilrättslig domstol.

  130218 Ny omgång väntar för varghonan
  Den tillåtna tidsperioden för skyddsjakt på vargtiken i Junsele har nu gått ut. Men Naturvårdsverket har redan fått in en ny ansökan från en sameby i området.

  130218 Naturvårdsverket berett att godkänna skyddsjakt på den finsk-ryskan tiken i Junsele
  Enligt vad rovdjur.se erfar kommer Naturvårdsverket att ta beslut att skjuta den finsk-ryska vargtiken i Junselen under någon av de kommande dagarna.

  130214 Oklart vad arbetet med Junselevargen kostar
  Länsstyrelserna i Västernorrland och Västerbotten har daglig bevakning av vargtiken i Junselereviret tillsammans med samebyn.

  130207 Efter tre besöker samerna i Junsele
  Trots att det inte finns några Västernorrländska samebyar, så finns ändå rennäringen och samerna här i vårt län. Och ett område som fått väldigt mycket uppmärksamhet den senaste tiden är Junsele.

  130206 Betesbrist kan drabba Junselerenar
  Den genetiskt viktiga vargtiken utanför Junsele tränger undan renarna som får ett minskat betesområde. Och det kan betyda betesbrist för renarna nu i vår, säger ordföranden för Vilhelmina södra sameby Tomas Nejne.

  130131 Jönköpingskvinna misstänkt för dödshot mot pilot
  Jämtlandspolisen och åklagare har inlett en förundersökning mot en 17-årig kvinna från Jönköping som på Rovdjursföreningens Facebooksida misstänks ha skrivit att hon ville sätta ut skyttar i skogen för att skjuta ner den helikopter som länsstyrelsen använt för att avliva vargar under skyddsjakt i Junseleområdet.

  130130 Påhittade fakta om vargen
  Ett slående exempel är skyddsjaktbeslutet på det genetiskt viktiga vargparet i Junselereviret, där Länsstyrelsen i Västernorrland i sitt yttrande för jakten uppenbarligen anger skäl som inte är tillräckligt underbyggda.

  130130 Färre olyckor trots vargarnas närvaro
  Ett slående exempel är skyddsjaktbeslutet på det genetiskt viktiga vargparet i Junselereviret, där Länsstyrelsen i Västernorrland i sitt yttrande för jakten uppenbarligen anger skäl som inte är tillräckligt underbyggda.

  130130 Beslut om Junselevargen dröjer
  Förvaltningsrätten väntar på nya yttranden från Rovdjurföreningen och Naturskyddsföreningen innan det kommer ett avgörande när det gäller Junselevargen.

  130128 Vargjakten i Junsele stoppad - tillfälligt
  Förvaltningsrätten i Stockholm har tillfälligt stoppat jakten på vargtiken i Junseleområdet i Ångermanland. Idag är sista dagen för yttrande i frågan, men Svenska Rovdjursföreningen har fått anstånd fram till den 31 januari att svara på Naturvårdsverkets senaste yttrande.

  130125 Så försöker SNF förhala att flyttvargen avlivas
  Svenska Naturskyddsföreningen försöker förhala skyddsjakten på flyttvargen i renskötselområdet i Junsele. I en skrivelse till Förvaltningsrätten vill man ha nio veckor på sig för att inkomma med ett yttrande.

  130125 Junselevargen kan komma att skjutas - trots överklagan
  Naturvårdsverket menar att vargtikens måste skjutas för att skydda rennäringen i området, det skriver Västerbottens-kuriren.

  130124 Verket står fast om Junselevargen
  Naturvårdsverket står fast vid att vargtiken i Junsele bör avlivas. Skälet är att hon orsakat mycket stor skada för renskötseln och alla försök att skydda renarna misslyckats.

  130123 Naturvårdverket vill se fortsatt skyddsjakt på Junselevargen
  Naturvårdverket vill se fortsatt skyddsjakt på Junselevargen

  130123 Naturvårdsverkets yttrande om skyddsjakt på Junselevarg
  Naturvårdsverkets yttrande om skyddsjakt på Junselevarg

  130122 Han polisanmälde Junselejakten
  Åsikterna kring skyddsjakten på vargarna i Junsele går kraftigt isär. Efter att jakten överklagats av Svenska Rovdjursföreningen är den nu stoppad helt.

  130121 Renägarförbundet ryter till om vargen
  Renägarförbundet har allvarliga invändningar mot att skyddsjakten på vargtiken avbrutits i Junseletrakten, och vill att skyddsjakten återupptas så fort som möjligt.

  130118 JRF-basen: -Bedrövligt att SRF får avgöra”
  – Bedrövligt! Det säger Solveig Larsson, ordförande i Jägarnas Riksförbund, om Förvaltningsrättens beslut att tillfälligt stoppa skyddsjakten på flyttvargstiken i Junsele.

  130118 Jakten på vargtiken i Junsele har stoppats!
  Förvaltningsrätten i Stockholm har efter överklagande beslutat om så kallad inhibition, vilket innebär att Naturvårdsverkets tillstånd till skyddsjakt på Junselevargarna inte får genomföras innan Förvaltningsrätten behandlat frågan i sin helhet.

  130117 Vargjakten i Junsele stoppas tillfälligt
  Förvaltningsrätten ska ompröva Naturvårdsverkets beslut och under tiden får jakten inte verkställas, skriver domstolen.

  130117 Skyddsjakten på varg i Junsele avbruten
  Skyddsjakten på varg i Junsele avbruten

  130117 Skyddsjakt på Junselevarg stoppas
  Skyddsjakt på Junselevarg stoppas

  130117 Samer dödshotas på grund av vargjakt
  Flera dödshot har riktats mot samer och länsstyrelsens personal efter att Naturvårdsverket fattat beslut om skyddsjakt på vargparet i Junsele.

  130117 Naturvårdsverket har fått 2 500 mejl om vargjakten
  Naturskyddsföreningen och Svenska Rovdjursföreningen har överklagat Naturvårdsverkets beslut att skjuta varghonan i Junseletrakten.

  130117 Naturskyddsföreningen tar inget ansvar i rovdjurspolitiken
  Naturskyddsföreningen har en tacksam roll som enbart kan kritisera rovdjurspolitiken utan att behöva ta ansvar för något, skriver Bengt-Anders Johansson och fortsätter: NSF har anmält skyddsjakten på Junselevargarna.

  130117 Jakten på Junselevargen stoppas
  Naturvårdsverkets beslut om skyddsjakt överklagades av Svenska Rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen.

  130117 Jakt på Tåssåsenvargen stoppas
  Förvaltningsrätten i Stockholm stoppar tillfälligt jakten på den så kallade Tåssåsenvargen som befinner sig i Junseleområdet i Ångermanland.

  130117 Domstol stoppar vargjakten i Junsele
  Skyddsjakten på den kända vargtiken som senaste tiden uppehållit sig i trakterna runt Junsele stoppas nu, tills Förvaltningsrätten tagit ställning till om skyddsjaktsbeslutet ska stå fast.

  130117 De vill stoppa jakten på Junseletiken
  Hannen sköts ihjäl bara några timmar efter Naturvårdsverkets beslut att tillåta skyddsjakt på paret i fredags.

  130116 Rovdjursföreningen begärde i dag inhibition av jakten på den finsk-ryska vargtiken
  Svenska Rovdjursföreningen överklagar i dag tisdag Naturvårdsverkets beslut om skyddsjakt på den genetiskt värdefulla vargtiken i Junsele.

  130116 Rovdjursförening överklagar jaktbeslut på varg i Junsele
  Rovdjursförening överklagar jaktbeslut på varg i Junsele

  130116 Naturskyddsföreningen överklagar vargjakten
  Naturskyddsföreningen överklagar nu Naturvårdsverkets beslut att skjuta vargtiken i Junseletrakten.

  130116 Naturskyddsföreningen överklagar skyddsjakt på Junselevarg
  Naturskyddsföreningen överklagar skyddsjakt på Junselevarg

  130116 Kräver avbruten jakt på Junselevarg
  Svenska Rovdjursföreningen kräver att jakten på varghonan i Junsele avbryts direkt i avvaktan på rättslig prövning.

  130116 Försöker rädda vargtiken
  Naturvårdsverkets beslut om att skjuta vargparet i Junseletrakten överklagas nu av Naturskyddsföreningen.

  130116 Dödshot efter beslutet om vargjakt
  Sprids i sociala medier Beslutet att avliva det finskryska vargparet i Junsele har lett till en het debatt om vargjakt, men även tydliga hot mot samerna som folkgrupp.

  130115 Vargtiken fortfarande vid liv
  När spårningarna avbröts på måndagen hade vargtiken norr om Junsele ännu inte skjutits. Länsstyrelsen ser inte positivt på den utdragna processen.

  130115 Svåra förhållanden för att inleda skyddsjakt på varg i Junsele
  Svåra förhållanden för att inleda skyddsjakt på varg i Junsele

  130115 Samer känner sig hotade av vargdebatten
  Vargarna som skapat oreda bland renarna och oro bland renägarna i Junseletrakten skapar nu hård debatt. Renägarna känner sig hotade.

  130115 Miljonkostnad för Junselevargen
  Vargtiken utanför Junsele – som nu skyddsjagas – har kostat staten mer än 1,5 miljoner kronor. – Det är främst spårningarna och helikoptern som kostar, säger Helene Lindahl på Naturvårdsverket.

  130115 Arbetet pågår med att lokalisera Junselevargen
  Så här såg det ut när miljöminister Lena Ek och Naturvårdsverket mötte samer förra veckan .

  130114 Varghonan ännu inte skjuten
  Vargtiken i Junseletrakten är ännu inte skjuten sedan det beslutades om skyddsjakt i fredags.

  130114 Jagad vargtik gick över gränsen
  Naturvårdsverket har fattat beslut om skyddsjakt på det genetiskt mycket viktiga vargparet som upprätthåller sig i renskötselområdet runt Junsele.

  130114 Dödsdömda vargtiken har överlevt ännu en dag
  Vargtiken i Junseletrakten som har en dödsdom över sig efter Naturvårdsverkets beslut om skyddsjakt i fredags har gäckat förföljarna ännu en dag.

  130113 Skyddsjakten på vargparet i Junsele - en bottennotering för svensk vargförvaltning!
  KOMMENTAR FRÅN ROVDJURSFÖRENINGEN Naturvårdsverkets beslut att avliva den genetiskt viktiga finsk-ryska vargtiken och hennes partner i Junseleområdet är katastrofalt illa för den svenska vargstammens återhämtning och överlevnad.

  130113 Jakten på vargtik fortsätter
  Under gårdagen fortsatte skyddsjakten i Junseleområdet på den vargtik som Naturvårdsverket beslutat ska avlivas.

  130113 Andrum för jagade vargtiken
  På söndagen bedrevs ingen aktiv jakt i Junseleområdet efter vargtiken som Naturvårdsverket beslutat ska avlivas.

  130112 Junsele. Smart varg gäckade jägare
  Junsele. Smart varg gäckade jägare

  130112 Junsele. Fortsatt skyddsjakt på vargtik
  Junsele. Fortsatt skyddsjakt på vargtik

  130112 Jägare letar efter vargtik
  I går beslutade Naturvårdsverket om skyddsjakt på vargparet som bildat revir i Junsele.

  130112 Genetiskt värdefulla vargar ska skjutas
  Naturvårdsverket har idag fattat beslut om skyddsjakt på de genetiskt mycket viktiga så kallade Junselevargarna .

  130111 Vargparet i Junsele ska skjutas
  Naturvårdsverket har beslutat att bevilja skyddsjakt på vargparet i Junsele.

  130111 Varghannen i Junsele skjuten
  Bara några timmar efter att Naturvårdsverket beslutade om skyddsjakt på ett vargpar utanför Junsele på fredagen sköts varghanen.

  130111 Varghannen är skjuten
  Jagas med helikopter Bara timmar efter beskedet att skyddsjakt beviljas på vargparet i Junsele, så sköts hanne

  130111 Varghanen skjuten
  Naturvårdsverket beslutade i dag om skyddsjakt på vargparet utanför Junsele.

  130111 Tåssåsenvargen är dödsdömd
  Naturvårdverket har beviljat skyddsjakt på vargparet i Junsele då vargarna gör för stor skada.

  130111 Skyddsjakt inledd - hanen skjuten
  Skyddsjakt på vargparet utanför Junsele har beviljats och hanen sköts på fredagen.– Vi kunde inte bara stå och se på när vargarna orsakar så mycket skada för rennäringen, säger Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren.

  130111 Skyddsjakt beviljas på vargparet i Junsele
  Skyddsjakt beviljas på vargparet i Junsele

  130111 Nu skjuts de värdefulla vargarna i Junsele
  Naturvårdsverket har idag fattat beslut om skyddsjakt på de genetiskt mycket viktiga så kallade Junselevargarna . Vargtiken i paret är oerhört värdefulla för att minska inaveln, vilket är avgörande för att få en livskraftig vargstam.

  130111 Naturvårdsverket: Vargpar i Junsele får skjutas
  Naturvårdsverket: Vargpar i Junsele får skjutas

  130111 Junselevargarna får skjutas
  Vargarna har orsakat samebyarna i området stor skada och därför ger nu Naturvårdsverket klartecken för skyddsjakt.

  130111 Junsele. Genetiskt viktig varg får skjutas
  Junsele. Genetiskt viktig varg får skjutas

  130111 Det blir skyddsjakt på vargparet i Junsele
  Det blir skyddsjakt på vargparet i Junsele

  130111 Det blir skyddsjakt på vargpar i Junsele
  Det blir skyddsjakt på vargpar i Junsele

  130111 Beslut om skyddsjakt på vargparet i Junsele
  Beslut om skyddsjakt på vargparet i Junsele

  130110 Samebyarna: Inga vargar i renskötselområdet
  Nu vänder sig samerna direkt till regeringen för att protestera emot vargetableringen i Junsele nära länsgränsen.

  130110 Miljöministern i vargmöte
  På onsdagen deltog miljöminister Lena Ek i ett möte tillsammans med de samebyar som påverkas av vargparet i Junsele. – Jag är här för att lyssna och lära.

  130110 Länsstyrelser vill avliva Junselevargar
  Västerbottens länsstyrelse stöder ansökan om skyddsjakt på vargarna som bildat revir i Junseleområdet.

  130110 Länsstyrelsen stödjer skyddsjakt
  Västerbottens länsstyrelse stödjer skyddsjakt på vargarna som bildat revir i Junseleområdet.I yttrandet till Naturvårdsverket skriver Länsstyrelsen i Västerbottens län att sannolikheten är liten att de vargvalpar som förväntas födas till följd av vargetableringen, kommer att kunna flyttas till nya vargrevir för att förstärka genetiken i den svenka vargstammen.

  130110 Länsstyrelsen säger ja till skyddsjakt på Junselevarg
  Länsstyrelsen säger ja till skyddsjakt på Junselevarg

  130110 Inga klara besked kring vargfrågan
  På onsdagen träffade tre samebyar och Svenska Samernas Riksförbund (SSR) miljöministern Lena Ek (C), samt Naturvårdsverket och länstyrelserna i Västerbotten och Västernorrland, för att prata om vargproblemen runt Junsele.

  130110 Fortfarande oklart med vad som händer med vargparet i Junsele
  Miljöminister Lena Ek (C) besökte i dag Junsele för att träffa representanter från de samebyar som bedriver rennäring i området.

  130110 Finskryskan kommer inte att flyttas en fjärde gång trots svårigheterna med renskötseln
  I dag deltog miljöminister Lena Ek och Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren i ett möte tillsammans med de samebyar som berörs av vargparet i Junseletrakten.

  130109 Vargpar får ministerbesök
  Lena Ek till Junsele Vargparet i Junseletrakten har nu dödat minst tio renar. Ytterligare en ansökan om att få skjuta vargarna har nu skickats till Länsstyrelsen.

  130109 Junselevargar kan komma att avlivas
  På onsdagen deltog miljöminister Lena Ek och Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren i ett möte tillsammans med de samebyar som berörs av vargparet i Junseletrakten.

  130109 Informationsmöte i Junsele om varg och renskötsel
  Informationsmöte i Junsele om varg och renskötsel

  130109 Eventuell skyddsjakt på Junselevargar
  Vargparet som befinner sig utanför Junsele orsakar stora problem för de samebyar som har renbetesmarker i området. Vargen skingrar flockarna och har dödat flera renar.

  130108 Vargpar ställer till med problem i Junsele
  Naturvårdsverket uppger att situationen är problematisk för rennäringen med anledning av det vargpar som befinner sig i renskötselns vinterbetesområden i Junseletrakten.

  130108 Samebyar fortsätter kräva skyddsjakt på Junselevarg
  Samebyar fortsätter kräva skyddsjakt på Junselevarg

  130108 Problematiskt med vargparet i Junsele
  Ytterligare en ansökan om skyddsjakt har inkommit till Naturvårdsverket. Naturvårdsverket, länsstyrelserna och samebyarna vill informera Miljödepartementet och EU-kommissionen om situationen och bjuder därför in dem till att besöka samebyarna för att på plats diskutera situationen och arbetet med genetisk förstärkning av den svenska vargstammen.

  130108 Minst åtta renar dödade av flyttvargen i Junsele
  Samerna har stora problem med flyttvargen och hennes partner. Hittills har vargarna lyckats döda åtta renar, trots att både länsstyrelsens tjänstmän och renskötarna försöker stöta bort dem från renhjordarna.

  130108 Krismöte om Junselevargarna
  Vargparet som etablerat sig i ett rennäringsområde utanför Junsele har redan rivit ett tiotal renar och nu bjuder Naturvårdsverket in EU-kommissionen och Miljödepartementet till ett krismöte i veckan.

  130107 Varg skjuten i Finland
  Finland (JJ) På juldagen sköts en varghanne i Vieremän av polisen. Vargen haltade på ena bakbenet. Till färgen är hannen mycket lik den svenska flyttvargen som nu uppehåller sig i Junsele.

  130107 Problematiskt med vargparet i Västernorrlands län
  Sövd och flyttad varg.

  121229 Vargarna bortskrämda från renarna
  Med hjälp av skotrar har Vilhelmina södra sameby spårat upp och skrämt bort vargarna från renarna i Junseleområdet – men bara tillfälligt.

  121228 Junselevargarna uppspårade
  Nu är Junselevargarna lokaliserade igen. Länsstyrelsens rovdjursspårare återfann på annandagen vargarna i det nordöstra området av Junselereviret.

  121220 Riksdagsfråga om Junselevargarna
  Frågan om huruvida det ska tillåtas ett vargrevir i Junsele tas upp i riksdagen idag . Det är Helén Pettersson, socialdemokratisk talesperson för jaktfrågor, som ställer två frågor till miljöminister Lena Ek (c) om flyttvargstiken och hennes partner.

  121219 Riksdagsdebatt om vargrevir i renskötselområde
  Naturvårdsverkets beslut att tillåta ett vargrevir i renskötselområdet i trakterna av Junsele blir idag en riksdagsfråga.

  121218 Samerna ilskna över vargbeslut: "Oacceptabelt"
  Vargen har bildat revir i renskötselområde i Junseletrakten. Honan får stanna eftersom hon bedöms som genetiskt viktig. Nu rasar Samernas riksförbund mot beslutet.

  121217 Ingen skyddsjakt på Junsele-vargarna
  Ingen skyddsjakt på Junsele-vargarna

  121214 Ingen skyddsjakt på vargar i Junsele
  Ingen skyddsjakt på vargar i Junsele

  121214 Grimsöforskare säger nej till att flytta små valpar från Junselereviret
  Fyra forskare vid Grimsö vill låta den finska-ryska vargtiken i Junsele föda upp sina eventuella valpar i vår utan inblandning av människan.

  121212 Snart dags plantera ut vargvalpar
  Arbetet med att plantera ut vargvalpar i det svenska vargbältet går vidare. I första hand är målsättningen att ta flyttvargens valpar i Junsele och flytta dem söderut.

  121209 Samer vill flytta Junselevarg igen
  De vargar som finns i renskötselområde i Junseletrakten fortsätter att skapa debatt. Vargtiken har flyttats tre gånger, men alla gångerna vandrat tillbaka.

  121130 Vargchock i Junsele
  Beskedet att flyttvargen och hennes partner får vara kvar i Junsele har tagits emot med chock bland jägare i området. - Samhället har inte resurser till någonting i våra trakter.

  121130 Samerna försöker flytta renarna från vargreviret
  Samebyar som har sina renar i Junseletrakten, där två vargar bildat revir, försöker nu styra om renarna norrut av rädsla för rovdjursangrepp.

  121130 Renarna blir ju vargmat"
  Samebyarna har nu tvingats flytta sina renar från betesmarkerna utanför Junsele - på grund av vargen. De riktar skarp kritik mot beslutet att vargparet ska få stanna.

  121130 Möte om vargetablering utan lösning
  I går kväll hade Naturvårdsverket möte med samebyarna Vilhelmina Norra, Vilhelmina södra, Voernese och Ohredahke, angående den genetisk viktiga vargtik från Ryssland som tillsammans med en hane har etablerat sig i Junseletrakten.

  121130 Försöker flytta renarna från vargreviret
  Samebyar som har sina renar i Junseletrakten, där två vargar bildat revir, försöker nu styra om renarna norrut av rädsla för rovdjursangrepp.

  121129 Hetsig vargdebatt i Junsele
  Junselevargarnas vara eller icke vara debatterades hetsigt och flitigt på ett informationsmöte på onsdagkvällen.

  121123 Samebyar överlägger om varg
  Ekonomiska åtgärder är tänkt att minimera risken för skadorna på renskötseln sedan ansökan om skyddsjakt avslagits. Naturvårdsverket har, som VK tidigare berättat, sagt nej till Vilhelmina södra samebys ansökan om skyddsjakt efter varg i vinterbeteslandet nära Junsele.

  121122 Webbradio: S tycker att flyttvargen och partnern ska avlivas
  Socialdemokraternas jaktpolitiska talesperson, Helén Pettersson, är kritisk till att Naturvårdsverket och regeringen låter flyttvargen och hennes partner vara kvar i trakterna av Junsele.

  121120 Junselevargarna nu en riksdagsangelägenhet
  Nu har frågan om Junselevargarna blivit en riksdagsangelägenhet. I en interpellation till miljöminister Lena Ek undrar nämligen socialdemokratiska riksdagsledamoten Helen Pettersson i Umeå om regeringen har en ny princip när det gälller vargar i renskötselområdet.

  121117 LRF vill inte ha varg i Junsele
  Vargparet utanför Junsele har väckt känslor. Nu ger sig LRF Västernorrland in i debatten. De motsätter sig vargetableringen.

  121116 LRF säger nej till Junselevargen
  Lantbrukarnas Riksförbund i Västernorrland motsätter sig vargetableringen i Junseletrakten. Beslut från Naturvårdsverket säger att vargtiken inte ska flyttas en gång till trots att den befinner sig i renbetesområde

  121116 Junselebor protesterar mot vargen
  Susanne Öberg, regionchef LRF Västernorrland efterlyser samråd med de landsbygdsbor, djurägare och företagare som är berörda av vargetableringen, och uppmanar Naturvårdsverket att snarast ta initiativ till det.

  121113 Kritiserar avslag på skyddsjakt
  Sametinget kritiserar Naturvårdsverkets beslut att avslå skyddsjakt på vargtiken i junseleområdet.

  121111 Varg kan inte få etablera sig i renskötselområdet
  Sametingets politiska ledning protesterar mot Naturvårdsverkets beslut att inte göra nya försök att flytta vargtiken från området norr om Junsele.

  121110 Sametinget kritisk mot varg i renskötselområdet
  Vargparet som spårades i Junsele och påverkar renskötare i Västerbotten måste föras bort eller hållas i karantän till valparna kan släppas, anser Sametinget.

  121109 Vargparet i Junsele kan skjutas
  Vargparet vid Betarsjön norr om Junsele får leva. Det beslutade regeringen vid lunchtid i torsdags. Men frågan är om de får leva längre än till sin första kull valpar.

  121109 Vargen stannar - förtroendet försvinner
  Naturvårdsverket kommer avslå ansökningarna om skyddsjakt på varg i Junsele-området, och inte heller kommer vargarna flyttas.

  121109 Finsk-ryskans eventuella valpar i vår kommer att placeras ut i vilda lyor i Mellansverige
  När det handlar om varg tycks det inte finnas några gränser hur långt får man gå i manipuleringen med vilda djur. I en intervju med Jakt & Jägare avslöjar Naturvårdsverkets viltsamordnare Ruona Burman att eventuella valpar i vår hos det finsk-rysk-svenska vargparet i Junsele kommer att tas ifrån dem.

  121109 Beslut att låta vargen stanna ogillas av jägare
  Den genetiskt viktiga vargen utanför Junsele får leva kvar, det blir inga fler flyttförsök och ingen skyddsjakt. Beslutet att låta vargen leva är något som framförallt ogillas av jägare i Junsele.

  121108 Möte om ryssvargen
  Naturvårdsverket besökte samebyar. Under onsdagen var en delegation från Naturvårdsverket med generaldirektören Maria Ågren i spetsen på plats i Vilhelmina för att diskutera etableringen av den genetiskt viktiga vargtiken i Junseletrakten.

  121108 Junselevargen blir kvar
  Det blir varken flytt eller skyddsjakt på vargarna i Junseletrakten.

  121108 Genetiskt viktig varg ska skyddas
  Flytt eller jakt inte möjlig Den invandrade vargtik som flyttats tre gånger har nu bildat revir i renskötselområdet i i Junseletrakten i nordvästra Ångermanland.

  121105 Unik vargetablering utanför Junsele
  För första gången har en invandrad varg bildat revir i västra Ångermanland. En varghona och en varghane har slagit sig ned utanför Junsele och markerar att de tänker stanna.

  121105 Samebyar vill avliva flyttvarg
  Två samebyar, södra och Voernese, har ansökt om skyddsjakt på vargparet som bildat revir inom renarnas vinterbetesområde i närheten av Junsele.

  121103 Lena Ek får nu ta ansvaret för den finska-ryska vargtiken - vargparet flyttas inte
  Den finsk-ryska vargtiken kommer inte att flyttas. Naturvårdsverkets viltsamordnare Ruona Burman säger att man nu kommit fram till att en flytt av henne och hennes hane sannolikt inte betyder annat än att vargparet går tillbaka till Junseleområdet där de bildat revir.

  121102 Vargtiken flyttas inte
  Man kommer inte flytta den vargtik som tillsammans med en hanne håller på att bilda revir i Junseletrakten där flera samebyar har vinterbete, det har Naturvårdsverket beslutat.

  121101 Kräver att vargpar flyttas
  Det vargpar som är på väg att bilda revir norr om Junsele mot gränsen till Västerbotten kommer inte att tillåtas att stanna kvar där.

  121101 Junselevargarna kan komma att skjutas
  Det kan bli skyddjakt på vargarna som är på väg att bilda revir norr om Junsele, trots att den ryska vargtiken anses genetiskt viktig för den svenska vargstammen.

  121029 Vargar etablerar sig som par
  Länsstyrelsens vargspårare har nu hittat revirmarkeringar efter det vargpar som spårats norr om Junsele i trakterna av Betarsjön.

  121027 Varghonan har fått sällskap
  En varghona som senast spårades norr om Junsele har fått följe av en varghane. Det slår Länsstyrelsen fast efter att ha analyserat DNA-prover från vargspillning.

  121018 Flyttad vargtik har bildat revir i Junsele
  Den vargtik som under mycket uppmärksammade former flyttats tre gånger från renskötselområdet till Mellansverige har etablerat revir i Junseletrakten.

  120629 Historiskt bra resultat i björnhundtest
  Fyra jägare i Jägareförbundet Västra Götalands hundgrupp åkte över 100 mil enkel väg för att testa sina hundar på björn i Junsele djurpark.

  120615 Laika imponerade i björnhundtest
  Drygt 100 personer kom till Junsele när det hölls öppet hus på björntestanläggningen den 13 maj. 01052

  120422 Anmäl din hund till björntest
  Sedan 1 april är det möjligt att anmäla sin hund till hägntestet på björn i Junsele. I fjol testades 315 hundar i hägnet och nu laddar björnarna upp för en ny säsong.

  120419 Vargbesök väcker känslor - kan vara ryssvargen
  JUNSELE - Familjen Jakobsson i byn Eden utanför Junsele trodde inte sina ögon när de tittade ut i söndags, en varg jagade grannens får.

  120418 Vargbesök väcker känslor
  JUNSELE - Familjen Jakobsson i byn Eden utanför Junsele trodde inte sina ögon när de tittade ut i söndags, en varg jagade grannens får.

  120417 Såg varg i byn Eden
  Igår morse när familjen Mari och Anders Jakobsson i byn Eden i Junsele satt med sitt morronfika fick dom se vad dom tror var en livs levande varg.

  120415 Varg jagade får i Junsele
  Familjen Jakobsson drack kaffe under söndagsmorgonen och upptäckte plötsligt något väldigt ovanligt. 'En varg jagade fåren på grannens gård'.

  120415 Sannolikt att det är en varg"
  Länsstyrelsens rovdjursspårare, Stefan Tågestad bedömer det som 'oerhört sannolikt' att det är en varg som rört sig kring Eden i Junsele.

  120318 Nytt spårtest på björn i Junsele
  I sommar kommer det att ske en del nyheter på björnhundstestanläggningen i Junsele djurpark. En nyhet är att när du testar din hund på hägnad björn kommer du även att kunna gå ett släpspår efter björn.

  111225 Jämthundshanar sladdar i björnhundtest
  Endast sex procent av hundarna klarade i år testet vid björnhägnet i Junsele. Av jämthundshanarna var det bara 2 hundar av 72 testade som fick godkänt.

  110716 Jakthundar björntestas
  JUNSELE - Hur reagerar en hund som möter en björn i skogen? På Junsele djurpark finns landets enda hägn för att björntesta hundar.

  110526 Ta chansen att testa din hund inför björnjakten
  Björnjakten kräver en god hund. Även i år inbjuds jägare i vår region att testa sina hundar på björn i Junseleparken.

  100114 Ingen rädder för (smitande) vargar
  Junsele Helgens massflykt och avlivning av vargarna i Skånes djurpark har väckt en hel del uppståndelse.

  .....

vargrevlogonew73