Idre-Drevsjö  Uppdaterat: 2016-01-09
  Län : Dalarna/Hedmark

  Minst en revirmarkerande varg under november/december 2004

  Ingen tecken på stationär varg efter januari 2005

  Med all sannorlighet blev det skjuten en varg här, illegalt, under december 2004

  161121 Två vargar skjutna i skyddsjakt
  Två vargar sköts under lördagen i skyddsjakt vid Stoåsen, strax norr om renslakteriet norr om Idre.

  161118 Beslutat om skyddsjakt på tre vargar inom Idre Sameby
  De vargar som under en tid angripit ren inom Idre Sameby ska fällas vid skyddsjakt. På grund av problembilden och risken för framtida skada har Länsstyrelsen tagit beslut om skyddsjakt på varg.

  161118 Beslut om skyddsjakt på tre vargar i Idre Sameby
  Länsstyrelsen Dalarna har beslutat om skyddsjakt på tre vargar inom Idre Sameby. Vargarna har under en tid angripit ren i området.

  160524 Skyddsjakten på björn i Idre saknar grund
  Den skyddsjakt på björn som Länsstyrelsen Dalarna utlysteden 25 april saknar grund. Det efter att Idre Nya Sameby uppgett att man har18,7 procent rovdjursskadade renar.

  160425 Sex björnar får skjutas i skyddsjakt i Idre
  Renarnas kalvningstid är nu inne och då uppstår problemet med närgångna rovdjur. För att minska skadorna har länsstyrelsen därför beviljat tillstånd för skyddsjakt på högst sex björnar inom Idre nya samebys kalvningsland.

  151202 Länsstyrelsens duo Peter Wallin och Stefan Nordin i Idre följer vargspår
  Nu är det fin spårsnö och då rapporteras en rad rovdjursobservationer. Länsstyrelsens duo Peter Wallin och Stefan Nordin i Idre, har funnit flera spår efter både varg och järv.

  151117 Rovdjursstammen måste ner"
  ent rovdjursdödade renar i samebyarna är regeringens toleransnivå. Men just nu är dödssiffran mer än dubbelt så hög för Idre sameby.

  151008 BENNY JONSSON
  Idre sameby är Sveriges sydligaste sameby och vargar som strövar norröver hamnar ofta bland samebyns renar. - Vi har haft flera observationer och ett antal skadade djur, det kan röra sig om en... Något gick fel med att ladda in artiklar om Benny Jonsson på dt.

  151007 IDRE SAMEBY
  Prinsparet kan bli nya ambassadörer för Idre sameby Som avslutning på Prinsparets dalaresa stod ett besök vid Idre sameby - Sveriges sydligaste sameby. Efter att ha fått vandra i 2,5 kilometer från Grövelsjöns fjällstation mötte samebyn upp i...

  150608 Ønsker å få felle jerv mens det ennå er sporsnø
  Øystre Slidre, Nord-Fron, Sør-Fron og Gausdal kommune har på oppfordring av Oppland Sau og geit søkt om forebyggende skadefelling på jerv i området LangsudalenlLiomseter.

  150515 Tre björnungar skjutna i Idre
  I onsdags sa länsstyrelsen ja till skyddsjakt på fyra björnar som uppehöll sig i ett område i Idre där renkalvning pågår. Tre av björnarna, tre fjolårsungar, sköts redan i onsdags.

  150514 Ja till skyddsjakt på björnar
  Länsstyrelsen Dalarna säger nu ja till skyddsjakt på ytterligare björnar. De björnar som tidigare rört sig i ett område i Idre där renkalvning pågår har återvänt.

  150514 Björnar återvänder till Idre - ja till skyddsjakt
  Länsstyrelsen säger nu ja till skyddsjakt på en björnhona med tre ungar som uppehåller sig i ett området i Idre där renkalvning pågår.

  150512 SSR utreder rovdjurspolitiken
  Svenska Samernas Riksförbund, SSR, får en halv miljon kronor från Samefonden. Pengarna ska användas till att utreda möjligheten att stämma staten för dess rovdjurspolitik. Det är jäkligt bra, det säger Benny Jonsson, ordförande i Idre Sameby.

  150512 Idre Sameby får nej till skyddsjakt på björnhona
  Länsstyrelsen avslår en ansökan om skyddsjakt på en björnhona med tre ungar . Idre Nya Sameby ansökte om jakten i slutet av april.

  150427 Skyddsjakt på björn i Älvdalens kommun
  Fredagen 24 april fälldes den björnhona med två fjolårsungar som Idre nya sameby hade begärt skyddsjakt på. Det skedde efter muntligt beslut dagen innan om skyddsjakt från Länsstyrelsen.

  150427 Björnhona och två ungar skjutna i skyddsjakt
  En björnhona med två fjolårsungar sköts i slutet av veckan i skyddsjakt inom renskötselområdet norr om Idre. Björnhonan befann sig i anslutning till de renar som inom kort ska inleda renkalvningen.

  150203 Får jakte på jerv - men ikke herfra
  ØYSTRE SLIDRE (NRK): Ivrige jervejegere ønsker å legge ut åte ved idylliske Klantebu, men Langsua nasjonalparkstyre sier nei.

  150128 Rovdjuren har hälften av renarna
  Dalarna (JJ) Idre sameby i nordvästra Dalarna skulle enligt Länsstyrelsens första vargjaktsbeslut haft licensjakt på varg. Samebyn protesterade dock eftersom de på grund av rovdjurstrycket måste kunna göra akutinsatser när det krävs.

  150122 Tolv olika vargar härjade i renhjorden"
  Så här ser samebyn på rovdjuren. Hör Benny Jonsson, ordförande i Idre sameby, om hur rovdjuren påvekar byn och arbetet med renarna.

  150121 Idre Sameby överklagar beslut om rovdjursersättning
  Ifjol var första gången som en sameby fick rovdjursersättning för att ha ett vargrevir inom sitt renskötselområde.

  150114 Berörs inte av stoppad licensjakt på varg
  Licensjakt behövs för att hålla nere vargsstamen, säger Benny Jonsson ordförande i Idre sameby och konstaterar samtidigt att det inte ska finnas någon licensjakt på varg i renskötselområdet - bara skyddsjakt.

  150107 Ulvejakta kan få flere etterspill
  Ulvejakta og skadene på reinflokken i Valdres kan få flere etterspill. Reinsgjeter og medeier i Fram Reinlag, Knut Ola Bakkene, sier til OA at de frykter at flere reinsdyr går rundt med skader som ikke er oppdaget ennå. Totalt er rundt 40 rein drept eller avlivet etter at en voksen hann ulv herjet i flokken inne i Øystre Slidre-fjellet i romjula.

  150102 Kommunen reagerer sterkt på Frp-politikers ulvejakt
  Rådmannen i Øystre Slidre har rapportert inn sak til lensmannen angående Morten Ørsal Johansen som har uttalt seg til flere medier på en måte som oppfattes dit hen at han deltok på ulvejakt i helgen.

  150102 Kommune retter sterk jaktkritikk mot Ørsal Johansen
  Stortingsrepresentant Morten Ørsal Johansen (Frp) får hard kritikk fra Øystre Slidre kommune etter at han sa han ville skyte en ulv dersom han fikk den på skuddhold.

  141231 Ulven som drepte 40 rein er skutt
  Ulven som for en uke siden drepte 40 tamrein i Valdres ble skutt på grensen mellom Gausdal og Øystre Slidre klokka 13.20 i dag.

  141231 Dette er ulven som skadet og drepte tamrein
  Like før klokka 14 i dag ble ulven felt nordøst for Fullsenn i Øystre Slidre i Valdres. Jakten på ulven som har skadet og drept minst 40 tamrein har foregått siden mandag ettermiddag

  141230 Vurderer helikopter i ulvejakta
  Det kommunale jaktlaget er i formiddag på leting etter ulven som har drept og skadet mange titalls reinsdyr i flokken til Fram Reinlag. Så langt er det ikke kommet meldinger om at ulven er funnet. Jakten foregår i Øystre Slidre-fjellet på løyve fra fylkesmannen.

  141229 Ulven er julefredet - reinen er fritt vilt
  Styreleder i Fram Reinlag, Halgeir Opdal, reagerer sterkt på avslaget om å felle ulven som herjer i reinsflokken i Øystre Slidre-fjellet. I natt var ulven på ferde igjen.

  141217 Varg skjuten i Idre efter rivna renar
  Personal från Länsstyrelsen har skjutit en varg som misstänks ha rivit renar på marker där Idre nya sameby har sina djur.

  141217 Skyddsjaktsområdet utökades - sedan sköts vargen från helikopter
  En skyddsjakt var utlyst på varg som stört ett renskötselområde. När vargen begav sig utanför skyddsjaktsområdet utökade Länsstyrelsen arean och sköt sedan vargen från helikopter. Under tisdagen fälldes en vargtik vid skyddsjakten i Idre. Enligt en artikel på Jakt och Jägares webbsida säger Peter Wallin, Länsstyrelsens besiktningsman, att vargen tidigare uppehållit sig i ett renskötselområde i Idre.

  141217 Skyddsjakt i Idre nya sameby avslutad
  Den 16 december sköts en varg som misstänks ha rivit renar inom marker som nyttjas av Idre nya sameby. Skyddsjakten genomfördes av personal utsedd av Länsstyrelsen. Vargen som var en tik , sköts öster om Knipparna, Älvdalens kommun.

  141209 Ja till skyddsjakt på en varg i renskötselområdet
  Länsstyrelsen beviljar en ansökan från Idre nya sameby om skyddsjakt på en varg som stört samebyns renskötsel under en längre tid. Jakten får pågå till och med söndag 14 december 2014.

  141206 Så blir vinterns vargjakt i Dalarna
  Det blir vargjakt i två områden: Idre och väster om Ludvika. Beslutet fattades på fredagen av länsstyrelsen i Dalarna. Sammanlagt får åtta vargar skjutas i länet. Beslutet möter dock kritik.

  141113 Fler renkalvar har överlevt
  När renarna samlades för renskiljning så kunde medlemmarna i Idre nya sameby se en liten förbättring jämfört med de senaste åren. – Vi räknar med att vi har tre procent fler kalvar i år än ifjol, säger Benny Jonnson, som är ordförande för samebyn.

  140814 Her snuser jerven på viltkameraet i et beiteområde
  Bildet fra viltkameraet dokumenterer at det fortsatt er jerv i beiteområdene i Valdres. Likevel tyder årets beitesesong på at det går mot den roligste sommeren på mange år for sauebøndene øverst i Valdres. Etter tre-fire år med opptil 500 tapte sauer på fjellbeitene, er det hittil ikke dokumentert at sau er tatt av jerv i Øystre Slidre.

  140622 Kritik mot nekad björnjakt i Idre
  Företrädare för Idre sameby är kritiska mot länsstyrelsen och Naturvårdsverket, som avslagit deras ansökan om skyddsjakt på en björnhona med tre ungar. Det började med att länsstyrelsen sa nej till skyddsjakt och det beslutet överklagade Idre sameby till Naturvårdsverket, som inte heller beviljade skyddsjakt. Det beslutet går inte att överklaga.

  140615 Ingen skyddsjakt på björn
  Idre nya sameby fick nej på sin begäran om skyddsjakt på en björnhona med tre ungar. Först av länsstyrelsen och nu även av naturvårdsverket dit samebyn överklagade beslutet.

  140514 En björnhona och hennes ungar sköts igår i Idre under skyddsjakt
  I går sköts en björnhona med tre ungar i Långfjällets naturreservat i Idre i en ovanligt snabbt genomförd skyddsjakt. Björnhonan hade tidigare på dagen rivit renar inom renbetesområdet.

  140430 Fant hiet - ingen jerv
  Forsøket på å ta ut jerv i Langsudalen i langsua Nasjonalpark, lyktes ikke. Dermed går det fortsatt flere jerv tett på området der sauene skal slippes om få uker. Miljødirektoratets to løyver til å grave ut jervehi og avlive to tisper med valper, ga ikke det resultatet beitenæringa og rovviltnemnda hadde håpet på. I Langsudalen tett ved grensa til Øystre Slidre fant mannskapene til Statens Naturoppsyn (SNO) et hi og spor etter jerv. Men det ble ikke funnet dyr i hiet. I Ringebu ble et hi gravd ut, og tre valper ble avlivet. Men tispa ble ikke funnet.

  140323 Tullete? Nei, dette er galskap!
  Måtte kjøpe en hel slaktegris til åte for rovdyr. Konfliktnivået mellom beitenæringa og forvaltningen blir ikke mindre av slike historier. Les bare her: I vinter skulle sauebønder og jegere i Øystre Slidre jakte jerv under lisensjaktperioden. De fikk tillatelse til å bruke åte for å lokke rovdyr til to jaktpunkt inne i fjellet.

  140320 Två vargar skjutna efter beslut om skyddsjakt
  Naturvårdsverket beviljade skyddsjakt på två vargar som bildat revir sydväst om Idre, i det område där samebyn har sitt vinterbetesområde. Under torsdagen sköts de från en helikopter.

  140320 Nordulv saknar resurser att överklaga nytt skyddsjaktsbeslut på varg
  Stockholm (JJ) Naturvårdsverket beslutade på onsdagen om skyddsjakt på tre vargar i två olika fall. Inom Idre sameby får två vargar skjutas och inom Oredahke sameby en varg vid Edsele. - De här båda skyddsjaktsbesluten kommer vi inte att överklaga, säger Föreningen Nordulvs ordförande Jakob Norstedt-Moberg i Örnsköldsvik.

  140314 Her får statssekretæren et brutalt innblikk i sauebøndenes virkelighet
  I en vennlig atmosfære fikk statssekretær Hanne Blåfjelldal i dag et unikt innsyn i sauebøndenes mistillit til rovdyrforvaltningen. I to timer satt hun til bords med sauenæringa i fjellkommunen Øystre Slidre - Konstitusjonelt hører ikke rovdyrpolitikk inn under Landbruks- og matdepartementet. Men jeg vil mer enn gjerne ta med signalene deres tilbake. Jeg har en løpende god kontakt med statssekretæren i Klima- og miljødepartementet.

  140314 Blåfjelldal til Øystre Slidre
  Statssekretær Blåfjelldal vitjar 14. mars eit sauebruk i Øystre Slidre. Tema for vitjinga er landbruk og rovdyrutfordringar. Statssekretær Hanne Maren Blåfjelldal i Landbruks- og matdepartementet vitjar 14. mars Heggenes gard i Øystre Slidre og møter Øystre Slidre Bondelag, Øystre Slidre Sau og Geit og representantar for reindrift og jegerlaug. Tema for vitjinga er landbruk, sauenæringas rammevilkår og rovviltutfordringar. Pressen er velkomne med på heile vitjinga.

  140304 Katastrofläge för Idre sameby
  Idre (JJ) På grund av att sex vargar befinner sig på byns vårvinterbetesområde öster om Dalälven och riksväg 70 kan inte Idre Sameby flytta renarna dit. Nu finns renarna på västra sidan älven. - Det vore ju som att skicka renarna rakt i gapet på vargarna, säger samebyns talesman Benny Jonsson till Jaktjournalen.

  140228 Gaupefar på vandring
  Radiomerket hanngaupe tatt med viltkamera i Vestre Slidre. 350.000 kroner er blitt bevilget til dette kameraprosjektet for overvåkning av gaupe i Valdres, Hadeland, og i GLT-regionen. Norges Jeger- og Fiskerforbund, NJFF, og lokale grunneiere samarbeider om den praktiske oppgaven med utplassering og sjekking av kameraene, mens prosjektets faglige ansvar ligger på Norsk Institutt for Naturforskning, NINA.

  140220 Bakgrund: Junselevargen
  I över tre år har den uppmärksammade Junselevargen jagats, sövts och flyttats. Men ändå överlevt. Men ursprungligen kallades vargen faktiskt för 'Idre-vargen' eller 'Rödluvan'.

  140217 Renägare anmäls
  Idre nya sameby är anmälda för att rovdjur skadar deras renar. Det finns två anonyma anmälningar om bristande djurskydd för att renar drabbats av rovdjursangrepp.

  140206 Sameby hårt drabbad av överklagan
  Idre sameby tänker inte bjuda de sex vargar som finns på deras vårvinterbetesområde på julbord. Därför avstår samebyn tills vidare att flytta sina renar dit, vilket nu annars skulle ha skett.

  140126 Hopplöst läge för sameby
  – Här har riksdagen gett Naturvårdsverket rätt att delegera frågor om skyddsjakt på rovdjur till länsstyrelserna och så kan en liten organisation som nu Föreningen Nordulv gå in och överklaga detta till Förvaltningsrätten. Helt otroligt! säger Benny Jonsson, rovdjursansvarig vid Idre sameby.

  140114 Begär skyddsjakt på sju vargar i Idre
  Det finns nu två skyddsjaktsansökningar på tillsammans sju vargar inlämnade till naturvårdsverket. Det är Idre nya sameby som begär skyddsjakt på sex vargar och Ruvhten sijte som begär skyddsjakt på en varg.

  140109 Skyddsjakt begärs på sju vargar
  Det finns nu två skyddsjaktsansökningar på tillsammans sju vargar inlämnade till naturvårdsverket. Det är Idre nya sameby som begär skyddsjakt på sex vargar och Ruvhten sijte som begär skyddsjakt på en varg.

  131212 Vargjakt i Idre anmäld för djurplågeri
  Sex privatpersoner har polisanmält länsstyrelsen i Dalarna för djurplågeri och tjänstefel i samband med att två vargar sköts sydost om Idre i helgen.

  131211 Anmäls för vargskjutning
  Två vargar fälldes genom skyddsjakt i Idre i lördags. Nu har polisen mottagit ett flertal anmälningar mot länsstyrelsen.

  131208 Två vargar skjutna under eftermiddagen
  På lördagsdagen innan mörkret föll sköts två vargar i Idre. Vargarna sköts från en helikopter på uppdrag av länsstyrelsen som skyddsjakt.

  131204 Beslut om skyddsjakt på ytterligare en varg i Idre
  Ytterligare en varg får skjutas i Idre. Detta efter rapporter om att två vargar följs åt inom det aktuella området. Det beslutade Länsstyrelsen sent i fredags den 29 november.

  131203 Två vargar får skjutas i Idre
  Ytterligare en varg får skjutas i Idre. Detta efter rapporter om att två vargar följs åt inom det aktuella området. Det beslutade Länsstyrelsen sent i fredags.

  131127 Fjellstyret støtter beitenæringa i statsallmenninga
  På grunn av dei store tapa på beite dei siste åra, og den ekstra belastninga dette har ført til for beitenæringa i Øystre Slidre, ønskjer fjellstyret å bidra med ein økonomisk eingongsstønad til Øystre Slidre sau- og geit, pålydande kr 25 000 som kan nyttast fritt i laget.

  131112 Jakt på varg tillåts i Idre
  Stockholm Länsstyrelsen i Dalarna har sagt ja till skyddsjakt på en varg i Älvdalens kommun. Vargen hålls i närheten av renar som tillhör Idre nya sameby och stör hopsamlingen inför vintern.

  131109 Varg orsakar problem i Idre sameby
  Rovdjur och framförallt varg orsakar stora problem för Idre Sameby. En vargriven renkalv hittades under torsdagsmorgonen av länsstyrelsens naturbevakare vid kultsjön, som avlivades på grund av skadorna.

  131108 Varg härjar bland renar
  Idre sameby har åter stora problem med rovdjur och då framförallt varg inne bland samebyns renar. – Det här spolierar allt arbete vi lagt ner sedan 1984 med att etablera renskötseln i området, suckar Jörgen Jonsson som är ordförande i Idre nya sameby, när han ser tidningens bild av ytterligare en svårt tilltygad ren.

  131031 Wøien etterlyser nytt bestandsmål for ulv
  Rovviltforliket seier at det skal fastsetjast nytt bestandsmål for ulv seinast innan 2013. Det vil eg ta opp med den nye miljøvernministeren, opplyste stortingsrepresentant Anne Tingelstad Wøien (Sp) då ho besøkte Øystre Slidre.

  131031 Anne Tingelstad Wøien besøkjer Øystre Slidre
  Anne Tingelstad Wøien besøkjer i dag Øystre Slidre. Ho skal blant anna snakke om rovviltpolitikk.

  131004 Hannjerv skutt i Øystre Slidre
  En voksen hannjerv ble onsdag skutt i området nord for Skaget i Øystre Slidre. – Dette er de første jerven som blir skutt under årets lisensjakt i Oppland, opplyser Espen Bø i Statens Nauroppsyn.

  130909 Nye sauetap i Øystre Slidre
  Det vart natt til sundag nok ein gong konstatert jervedrept lam i Øystre Slidre. Fylkesmannen har gitt feillingsøyve på ein jerv fram til måndag kl 24.

  130822 Skadegjørere må tas ut i beiteområder
  Ordfører i Øystre Slidre, Kjell Berge Melbybråten (Ap) er frustrert over Miljødirektoratets forvaltning av rovdyrforliket.

  130730 Nå drar jaktlaget ut igjen
  Jerven har vært på ferde blant sau i fjellet. Øystre Slidre kommune fikk fellingstillatelse i morgentimene.

  130717 Ulvejakt frå helikopter
  Klokka seks søndag morgon observerte ein jeger på det kommunale jaktlaget i Øystre Slidre ulven som i det siste har herja i fjellområda mellom Øystre Slidre og Nord-Fron i Gudbrandsdalen.

  130717 Slapper ikke av selv om en ulv er skutt
  Ordfører Kjell Berge Melbybråten i Øystre Slidre sier det i løpet av dagen skal organiseres et kommunalt beitetilsyn.

  130717 Fellingssøknad avvist på timen
  Saubeøndene i Øystre Slidre fortviler etter at Fylkesmannen i Oppland blankt avviste deres søknad om felling av jerv. Bøndene mener avslaget strider med miljøvernministerens tidligere uttalelser om forebyggende rovdyrtiltak.

  130716 Ulv skutt i Skåbu
  Leder i Øystre Slidre sau og geit, Arnfinn Beito, bekrefter at en ulv ble skutt i Skåbu tirsdag. - Dette er en gledens dag.

  130708 Wøien vil ha stående fellingstillatelse på ulv og jerv
  Stortingsrepresentant Anne T. Wøien støtter sauebøndene i Øystre Slidre, som ønsker en stående fellingstillatelse fram til ulven er skutt.

  130706 Får ikke skyte «massemorderen»
  Fellingstillatelsen på ulven i Øystre Slidre blir ikke fornyet, tross nye spor i området.

  130706 Avslag på utvidet fellingstillatelse
  Øystre Slidre har ikke fått utvidet fellingstillatelsen på ulv. Den forrige fellingstillatelsen gikk ut klokka 12.00 i dag.

  130704 Vedum på kadaverbesøk hos rovdyrrammede bønder i Oppland
  Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum har i dag vært på tur til Nord-Fron og Øystre Slidre for å se konsekvensene av ulvens herjinger.

  130701 Ulv gjør skade i Fron og Vågå
  – Det er ulv, ikke jerv, som har skadet og drept et stort antall sauer og lam i beiteområder i Fron, Vågå og Øystre Slidre, opplyser Ole Petter Berget, Skåbu.

  130701 Så ulv på Toten
  SNO har ikke funnet spor av den ennå. SNO og rovviltkonsulentene antar nå at det ikke bare er jerv som står bak angrepene på sau i Øystre Slidre.

  130701 Rovdyrkonsulent: - Vi har også gitt fellingstillatelse på ulv
  Det er ikke bare jerv som har tatt sau i Øystre Slidre. I helgen ble både ulv og ulveskader observert i Oppland. – Aldri har vi hatt en så urolig rovdyrmåned som i juni, sier rovdyrkonsulent Harald Klæbu.

  130629 SNO bistår Øystre Slidre Jervejakta trappes opp
  Espen Bø fra Statens Naturoppsyn kunne fredag ettermiddag informere Øystre Slidre kommune om at de får bistand fra SNO.

  130629 Mobiliserer alle jegere i desperat jakt
  Antallet skadde og drepte sau øker fortsatt i Øysre Slidre. Mens rikspolitikerne toer sine hender mobiliserer alle kommunens jegere nå for å verne om sauene fra dag til dag.

  130628 60-70 sauer er borte etter angrep fra jerv
  Saueeierne Ragnhild og Ole Steinde i Skammestein i Øystre Slidre kan ha mistet så mye som 60-70 sauer på beite de fem første dagene.

  130627 Smertelige rovdyrtap i Øystre Slidre
  Tysdag 25. juni vart det gjeve løyve til skadefelling av 1 jerv i området nord for Vinstervatn i Øystre Slidre kommune. Det kommunale skadefellingslaget er mobilisert og gjør forsøk på uttak.

  130627 25 sauer er døde - spesialhund er satt inn i jakt på jerven
  Jerven som har herjet i en sauebesetning på fjellbeite i Øystre Slidre, har trolig sørget for at 25 sauer har måttet bøte med livet.

  130626 Ber Miljøverndepartementet om strakstiltak: Fem sau drept og ti skadet av rovdyr
  Rovdyr drepte fem sauer og skadet ytterligere ti i Øystre Slidre i går. Det er helt spesielt at rovdyr går berserk i en saueflokk i starten av beitesesongen.

  130626 20 sauer er funnet skadde og drept
  Det er funnet rundt 20 skadde og drepte sauer ved Haugseter i Øystre Slidre. Saueiere OA har snakket med, sier at dette er en stor tragedie for dem.

  130520 Varg skjuten i Idre
  Sköts enligt uppgift inne i en renflock. Idre sameby bekräftar att en varg sköts på söndagsförmiddagen.

  130519 Varg avlivad i Idre med stöd av paragraf 28
  Varg avlivad i Idre med stöd av paragraf 28

  130506 Vargen i Idre skjuten
  Den skyddsjakt på varg i Idre som beslutats på Länsstyrelsen Dalarnas initiativ resulterade idag den 5 maj, att vargen sköts från helikopter under eftermiddagen. Vargen uppehöll sig i rennäringens åretruntmarker. Vargen var en hane.

  130505 Vargen i Idre skjuten
  Den varg som Länsstyrelsen i Dalarna beslutade om skyddsjakt på i början av april dödades på söndagen.

  130505 Skyddsjakt på varg i Idre sameby förlängs
  Länsstyrelsen förlänger skyddsjakten på den varg som befinner sig i Idre samebys kalvningsområde. Det har varit tillåtet med skyddsjakt på den här vargen sedan i början av april i år men snöförhållandena har varit sådana att det inte har gått att spåra vargen.

  130505 Idre. Varg skjuten i norra Dalarna
  Idre. Varg skjuten i norra Dalarna

  130503 Förlängd skyddsjakt på varg i Idre
  Förlängd skyddsjakt på varg i Idre

  130426 Varg skrämde renar i Idre sameby?
  Varg skrämde renar i Idre sameby?

  130426 Varg satte skräck i renar
  En varg satte skräck i 220 rentjurar, renarna trampade ner beteshagens stägsel, riktigt illa säger Benny Jonsson i Idre Sameby

  130422 Varg eller björn fick 220 rentjurar att forcera stängsel
  Det kraftiga stängslet runt renhagen söder om Idre slets itu. – Vi hade samlat in 220 rentjurar i en stor beteshage under veckan, men när vi skulle driva dem mot våra åretruntmarker idag så var de alla borta och stängslet nedrivet, suckar Benny Jonsson, som misstänker att varg eller björn skrämt renarna.

  130405 Skyddsjakt på Idre-varg
  Skyddsjakt på Idre-varg

  130404 Jakt på revirsugen Idrevarg
  Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en varg som rört sig i renarnas året runt-marker i Idre nya sameby.

  130403 Kommun reagerar mot vargpolitik
  Länsstyrelsen Dalarna säger nej till skyddsjakt på varg och vill att Idre sameby istället flyttar sina renar.

  130402 Kommunledning reagerar mot vargpolitik i Dalarna
  Länsstyrelsen Dalarna säger nej till skyddsjakt på varg och vill att Idre sameby istället flyttar sina renar.

  130326 Ingen skyddsjakt för sameby
  Skyddsjakt på fyra vargar i den sydligaste samebyn Idre i Dalarna har fått avslag av länsstyrelsen.

  130309 Ett lodjur fällt i renskötselområdet
  På tisdagen fälldes ett lodjur vid Vålberget i Idre. Nu återstår ett lodjur som får skjutas i delområde 1, renskötselområdet.

  130305 Renar och rovdjur
  Onsdag 13 mars kl. 18.30 Biblioteket Strömsund Föreläsning med Benny Jonsson, renägre från Idre sameby. Om hur renskötarnas liv konkret påverkas av rovdjurens närvaro.

  130305 Nej till skyddsjakt vid Särnaheden
  Länsstyrelsen Dalarna avslår i dag en skyddsjaktsansökan på varg. Det är Idre nya sameby som vill ha skyddsjakt på fyra vargar som observerats i närheten av samebyns vinterbetesland utanför Särnaheden.

  130226 Fler vargar vid spårning
  Under helgen har ett omfattande spårningsarbete pågått i Särna och Idre när det gäller fastställandet av antal rovdjur.

  130225 Rovdjursfälla och död järv hittade på Långfjället
  Två ripjägare hittade en rovdjursfälla och benrester av en död järv på Långfjället i Idre. Men målet går inte till åtal.

  130225 Fallet med den döda järven nedlagt!
  Idre (JJ) Två ripjägare hittade förra hösten en fälla avsedd för rovdjur och benrester av en död järv på Långfjället i Idre.

  130217 Nej till skyddsjakt på varg i Älvdalens kommun
  Idre nya Sameby fick nej på sin ansökan om skyddsjakt på tre vargar från Fulufjällsreviret som setts söder om Särnaheden.

  130212 Länsstyrelsen avslår skyddsjaktsansökan på järv
  Länsstyrelsen Dalarna har sagt nej till Idre nya samebys ansökan om skyddsjakt på järv i renskötselområdet. I sin ansökan uppger samebyn att det finns både järv och andra rovdjur som tar renar och försvårar renskötseln.

  130129 Mye spor etter jerv i fjellet-men ingen skutt så langt
  Vi har sett mye spor i nærheten av et reinsdyr-kadaver som ligger i fjellområdet sør for Trollåsen, sier daglig leder i Øystre Slidre Fjellstyre, Reidar Gran.

  130128 Nå må du se opp for jerv i skiløypa
  Midt i de populære skiområdene i Øystre Slidre går jervesporene på kryss og tvers. Denne vinteren kan by på unike naturopplevelser, om du har flaks.

  130124 Vill avliva tre vargar
  Idre sameby ansöker om skyddsjakt på tre revirmarkerande vargar som befinner sig inom samebyns område söder om Särnaheden i Älvdalens kommun.

  130113 Andrum för jagad vargtik
  På söndagen bedrevs ingen aktiv jakt efter vargtiken som tidigare skapat problem för Idre sameby och som Naturvårdsverket beslutat ska avlivas.

  130107 Rovdjursersättningar till renskötseln
  Rennäringen har rätt till ersättning för förekomst av rovdjur inom renskötselområdet. För Idre nya Sameby utgick under 2012 ersättning med 761 907 kronor för det rovdjurstryck som registrerades på samebyns renskötselområde.

  121218 Idrevarg fälld
  Under måndagsförmiddagen fälldes en varg inom betesområdet för ren i Älvdalens kommun. Det var en hanvarg som vägde 42,5 kilo.

  121217 Idrevarg avlivad från helikopter
  Under måndagsförmiddagen avlivades en varg inom betesområdet för ren i Älvdalens kommun. Det var en hanvarg som vägde 42,5 kilo.

  121120 Länsstyrelsen beviljar skyddsjakt på varg i Idre
  Länsstyrelsen beviljar skyddsjakt på varg i Idre

  121120 Ja till skyddsjakt i renskötselområdet
  Länsstyrelsen beviljar i dag skyddsjakt på en varg inom Idre nya samebys renskötselområde. Vargen har tagit renar och skapat oreda under samebyns renskiljning.

  121016 Finskryskan lever farligt - igen
  Vargtiken, som är landets viktigaste varg på grund av sina gener, flyttades från Idre eftersom hennes revir låg för nära samebyarna.

  121004 Försökte smuggla en björn till Norge
  Tullen i Idre beslagtog vid en kontroll en björn, eller rättare sagt ett välberett björnskinn med tillhörande björnskalle.

  120829 Fellingstillatelse på jerv i Øystre Slidre, Gausdal og Sør-Fron kommuner - ny forlengelse
  Skadefellingstillatelse på jerv i Øystre Slidre/Sør-Fron og Gausdal kommuner gitt i brev av 9. august 2012, er forlenget fram til og med søndag 9.

  120829 Fellingstillatelse på jerv i Øystre Slidre, Gausdal og Sør-Fron kommuner - forlengelse
  Skadefellingstillatelse på jerv i Øystre Slidre/Sør-Fron og Gausdal kommuner gitt i brev av 9. august 2012, er forlenget fram mandag 27.

  120806 Nordulv säger nej till rovdjursförvaltning
  Föreningen Nordulv säger nej till planerna på lokal rovdjursförvaltning i Särna och Idre. Det med att åberopa att det skulle innebära en avsikt att få bort vargen från området.

  120803 Lokal rovdjursförvaltning i Särna och Idre
  Människan måste vara i centrum när det gäller den framtida rovdjurspolitiken och rovdjursförvaltningen. För att lyckas med det startar nu ett projekt i Särna och Idre med en lokal förvaltning av rovdjuren.

  120720 Färre kalvar att märka
  Årets renkalvmärkning är nu avslutad och för medlemmarna i Idre nya sameby går det att konstatera att antalet kalvar fortsätter att minska.

  120620 Nej till skyddsjakt av björnhona med unge i Idre nya sameby
  Länsstyrelsen har beslutat att säga nej till skyddsjakt på en björnhona med unge mellan Grövelsjön och Svenska turistföreningens fjällstation.

  120615 Jerven herjer på fjellbeite
  Sauebønder i Øystre Slidre vurderer å gå til sivil ulydighet dersom ikke Direktoratet for naturforvaltning (DN) tar jerveherjingene på alvor.

  120425 Vargtik bar på fem valpar
  Skjuten varg i Idre Vargtik bar på fem valpar

  120423 Avlivad varg bar fem valpar
  Den vargtik som sköts i Idre i torsdags bar fem stycken nästan fullgångna valpar. Det har utlöst raseri bland vargvänner på sociala medier.

  120422 Skyddsjakten i Idre är över - en av de tre skjutna vargarna var en dräktig tik
  I måndags sade Länsstyrelsen i Dalarna ja till skyddsjakt på tre vargar i Idreområdet som uppehöll sig i Idre Samebys renbetesområde.

  120422 Idre Nya Sameby: Nej till vargfri zon
  IDRE - Det blir ingen vargfri zon kring Idre Nya Sameby. Länsstyrelsen Dalarna menar att det enligt nuvarande lagstiftning inte är möjligt.

  120420 Tre vargar skjutna i Idre
  Skyddsjakten på varg i Idre är nu över.

  120420 Skyddsjakten avslutad i Idre sameby
  Skyddsjakten på de tre vargar som hade slagit sig ner i renskötselområdet i Idre avslutades sent på torsdagseftermiddagen.

  120419 Jakt på vargar överklagas
  Länsstyrelsens beslut om att tillåta skyddsjakt på tre vargar inom Idre nya samebys kalvningsområde har överklagats av flera personer.

  120418 Länsstyrelsen i Dalarna ger Idre sameby tillstånd att jaga tre vargar och skattebetalarna får stå för halva helikopterhyran
  Länsstyrelsen Dalarna har godkänt skyddsjakt av tre vargar som uppehåller sig i renskötselområdet i Älvdalens kommun.

  120417 Tre vargar får skjutas i Dalarna
  Länsstyrelsen Dalarna har gett klartecken för skyddsjakt på tre vargar som uppehåller sig i Idre nya samebys renskötselområde i Älvdalens kommun.

  120417 Klart för vargjakt
  Länsstyrelsen i Dalarna har godkänt skyddsjakt av tre vargar som uppehåller sig i renskötselområdet vid Idre Sameby i Älvdalens kommun.

  120417 Idre sameby får ja till skyddsjakt på tre vargar
  Länsstyrelsen Dalarna har godkänt skyddsjakt av tre vargar som uppehåller sig i renskötselområdet i Älvdalens kommun.

  120319 Fylkesmannen nektar sporing av jerv med snøskuter
  Fylkesmannen har av eige tiltak i medhald av kommunelova § 59 nr. 5, oppheva Øystre Slidre kommune sitt vedtak som ugyldig, og nektar køyring med snøskuter i samband med sporing av jerv for vintersesongen 2012.

  120314 Nej till skyddsjakt på varg i Idre
  Idre Nya sameby får nej på sin ansökan om skyddsjakt på de två vargar som uppehåller sig norr om Drevfjällen och delvis inne i renskötselområdet.

  120219 Wolf army JO-anmäler vargbeslut
  Wolf army Sweden, som enligt deras hemsida företräder 2000 anhängare, har lämnat in en JO-anmälan angående den avlivade idrevargen.

  120212 Varg fälld i skyddsjakt i Idre
  På torsdagseftermiddagen fälldes en varg i Idre i skyddsjakt av Länsstyrelsens jägare. Tidigare samma dag hade Länsstyrelsen Dalarna beviljat skyddsjakt på vargen, som hade börjat riva renar på vinterbete.

  120211 Varghane skjuten i skyddsjakt
  En varg avlivades i samband med skyddsjakt nordväst om Idre på torsdagseftermiddagen.

  120211 Varg skjuten norr om Idre
  Efter några timmars jakt fälldes en varg norr om Idre av länsstyrelsens jägare under eftermiddagen igår. Tidigare på dagen hade länsstyrelsen beviljat en ansökan om skyddsjakt på vargen som hade börjat riva renar.

  120211 Idrevarg sköts från helikopter
  Skyddsjakten på vargen i Idre, som beviljades i går, var avslutad redan klockan 16 samma dag.

  120209 Ja till skyddsjakt på Idrevarg
  Idre samebys begäran om skyddsjakt på varg beviljas nu av länsstyrelsen.

  120209 Idrevarg får skjutas
  IDRE - Länsstyrelsen har sagt ja till en ansökan från Idre Sameby om skyddsjakt på varg.

  120201 Varg skjuten efter störningar i sameby
  Den varg som den senaste tiden orsakat störningar för Idre sameby i Dalarna och Mittådalens sameby i Härjedalen, sköts i går i trakterna väster om Sonfjället.

  120124 Naturvårdsverket överväger ny flytt av varg - Svenljunga kan bli aktuellt
  Naturvårdsverket överväger att åter flytta den genetiskt värdefulla vargtik som före jul flyttades från Idre till Karlsborg, men som nu befinner sig Jämtland.

  120124 Flyttvargen kan vara på väg tillbaka till Dalarna
  Den genetiskt viktiga vargtik som flyttades från Idre i december kan vara på väg tillbaka - till norra Dalarna.

  120120 Skyddsjakt på varg i Idre sameby
  För första gången utnyttjar Länsstyrelsen Dalarna möjligheten att besluta om skyddsjakt av varg på eget initiativ, utan att någon ansökan har kommit in.

  120118 Varg slog till - renhjord splittrad
  Sedan två veckor har Idre nya sambey haft en ansökan inne hos länsstyrelsen om skyddsjakt på tre vargar, en ansökan som avslogs på måndagen av länsstyrelsen.

  120118 Varg med halsband tros vara skjuten
  Pejlhalsbandet från en varghane har hittats och lämnats in till polisen i Sälen. Hanen flyttades från renskötselområdet i Idre till Karlsborgstrakten, till den genetiskt värdefulla Kilsbergstiken.

  120118 Flytthanens sändare påträffad i Idretrakten
  (Uppdaterad) Den flyttade varghanens sändarhalsband har påträffats i trakterna av Idre. En förundersökning om grovt jaktbrott har inletts av polisen i Dalarna.

  120111 Vargparets vandring efter flytten
  Vargtiken som flyttades från Idre till trakten av Karlsborg i Västra Götalands län före jul var igår i norra delen av Gävleborgs län och varghannen i mellersta Dalarna.

  120111 Flyttad vargtik finns i Hälsingland
  Det vargpar som flyttades från Idre strax före jul, är nu åter på väg norrut. Tiken finns nu i norra Hälsingland, medan hannens senaste position är mellan Lima och Transtrand.

  120109 Här finns flyttade Idrevargarna
  Den genetiskt värdefulla vargtiken som flögs från Idre till Karlsborg befinner sig nu i Gästrikland, medan den hanne som flyttades med tiken nu återfinns i Dalarna.

  120105 Varghonans återkomst förvånar inte samer
  Nyheten om att varghonan som placerades ut i Karlsborg har flyttat hem till Dalarna igen förvånade inte Jörgen Jonsson, ordförande i Idre Sameby.

  120103 Spänt läge om vargarna i Särna-Idre
  Tjänstemän på länsstyrelsen Dalarna är bekymrade över att jägarna i Särna-Idre inte rapporterar observationer på varg.

  120103 Det flyttade vargparet har delat på sig
  Det vargpar som Naturvårdsverket har flyttat från Idre i norra Dalarna till det nordöstra utsättningsområdet i Västra Götalands län har delat på sig.

  120102 Fler vargobservationer i norra Dalarna
  Vargobeservationerna blir allt fler runt Idre och Särna. Samtidigt vägrar jägarna att samarbeta med länsstyrelsens ansvariga, som de anser kör över glesbygden.

  111228 Idrevargarna rör sig planlöst
  Idrevargarna är fortfarande kvar i Örebro län. Men de rör sig planlöst. - Vi ser ingen tydlig riktning, säger Rauna Burman vid Naturvårdsverket.

  111227 Kilsbergsvargen finns i länet
  Den så kallade Kilsbergsvargen från Idre, och den hanne som slagit följe med henne, och som för en dryg vecka sedan sattes ut i Karlsborg i Västra Götaland befinner sig för närvarande i Örebro län enligt Naturvårdsverket som följer vargparet med hjälp av GPS-sändare.

  111223 Idrevargarna kvar i Örebro
  De båda vargar som flyttades från Idre för snart två veckor sen till Karlsborg har rört sig norrut. Men inte längre än till Örebro län.

  111218 EXTRA: Tullen rykte ut när vargar märktes av norrmän i Dalarna!
  I byn Flöttningen, utanför Idre i Dalarna, orsakade ett gäng Norska vargforskare utryckning av tullverket sedan de boende ringt och anmält att det var personer med pannlampa som gick runt i byn under fredagmorgonen.

  111217 Fortsatta vargproblem i Idre Sameby
  Efter att två vargar skjutits och två vargar flyttats från Idre, har nu samerna börjat få ordning på renhjorden och slakten kunnat komma i gång.

  111216 Flyttvargarna på väg norrut
  De två vargar som flyttades från Idre till Karlsborg i söndags är nu på väg norrut.

  111215 LRF ordnar vargdrev på lördag
  LRF:s kommungrupper i norra Skaraborg kommer på lördag att arrangera ett vargdrev, i protest mot att två vargar den gångna helgen flyttades från Idre till ett område utanför Karlsborg.

  111215 Info från SKANDULV
  Ett vargpar flyttat från Idre sameby, ett annat skjutet på skyddsjakt.

  111215 Finskrysksvenska vargparet "slussades" ut i södra Tiveden norr om Karlsborg
  Det finskrysksvenska vargparet som fångades in i det snöklädda Idre i söndags släpptes i södra Tiveden norr om Karlsborg, som var en av de två platser som Västra Götaland angivit som möjligt område att slussa ut flyttade vargar.

  111213 Vargarna har rört sig från utsläppsplatsen
  De två vargarna som flyttades från renskötselområdet i Idre i helgen har nu återhämtat sig efter att ha varit sövda.

  111213 Vargar kan flyttats till Svenljunga
  En finskrysk vargtik och hennes partner flyttades i söndags från ett renskötselområde i Idre. Svenljunga är en av de platser dit vargparet kan ha flyttats.

  111213 Svenskene skjøt ulvepar ved Engerdal kommune
  Svenske myndigheter har skutt et ulvepar i Idre like ved Engerdal kommune søndag kveld.

  111213 Hit flyttades vargarna
  Vargparet från Idre flyttades till ett område i Karlsborg i Västra Götaland.

  111212 Vargparet i Idre sköts i söndags
  Skyddsjakten på ett vargpar som försökt bilda revir i Idres renskötselområde var över på söndag ca kl 13.30. Vargparet sköts väster om Idre, nära norska gränsen, från helikopter av personal som anlitats av Länsstyrelsen.

  111212 Vargpar skjutna nordväst om Idre
  Två vargar sköts nordväst i om Idre under gårdagen. - Det ska inte vara revirbildande par i renskötselområdet, säger Stig-Åke Svensson vid Länsstyrelsen.

  111212 Två vargar har flyttats av Naturvårdsverket
  Naturvårdsverket har genomfört en flytt av två vargar från Idre till en ännu hemlig plats i landet. - Vi kommenterar inte var vargarna har satts ut innan de lämnat området, säger Helene Lindahl Vik, handläggare på Naturvårdsverket.

  111212 Pressmedelande: Genetiskt viktiga vargar flyttade
  Naturvårdsverket har flyttat en genetiskt viktig vargtik och den hane som slagit följe med tiken. Flytten av vargparet från Idre fungerade enligt planerna i gott samarbete med Idre sameby och länsstyrelsen.

  111212 Finskryskan och hennes hane i Idre flyttades till hemlig plats - samtidigt som ett annat vargpar i Idre dödades
  Enligt samstämmiga uppgifter i jaktmedia på söndagen sövdes och flyttades den finskryska vargtiken och hennes hane under söndagsdygnet.

  111211 Vargpar avlivat i Idre
  Två vargar avlivades på söndagen av länsstyrelsens personal, från helikopter i Idre. Skyddsjaktsbeslutet togs eftersom de båda vargarna bildat revir i renskötselområdet.

  111210 Kilsbergsvargen flyttas igen - nu till hemlig ort
  Nästa vecka flyttas den så kallade Kilsbergsvargen från Idre. Var den kontroversiella vargtiken placeras är okänt - Naturvårdsverket håller platsen hemlig.

  111210 Flytta två vargar komplicerat: Dags för vargpolitisk rysare
  Snötäcket lägger sig sakta över Idre i norra Dalarna och snart är det dags för en operation som kommer att bli en rysare för inblandade tjänstemän och de styrande politikerna i Sverige.

  111209 Vargar i Idre flyttas nästa vecka
  Under nästa vecka kan den så kallade Kilsbergsvargen och hennes partner komma att flyttas från sitt revir i Idre.

  111205 Ja till skyddsjakt i Dalarna
  Länsstyrelsen i Dalarna har sagt ja till skyddsjakt på två vargar som bildat ett nytt revir inom renskötselområdet inom Idre sameby.

  111203 Ja till skyddsjakt på två vargar i Idre samebys renskötselområde
  I går torsdag 1 december godkände Länsstyrelsen Dalarna en skyddsjaktsansökan från Idre nya sameby på två vargar som bildat revir i renskötselområdet.

  111123 Mer varg än väntat"
  - När spårsnön faller så kommer det att visa sig att vi har mer än femton vargar, kanske 20 stycken i Särna och Idre, säger Jonny Persson som är jägare och bekymrad över den hastighet som vargen nu vuxit med.

  111122 Nej till ansökan om skyddsjakt på samtliga vargar i Särna och Idre
  Länsstyrelsen Dalarna avslår på tisdagen 15 identiska ansökningar om skyddsjakt på samtliga stationära vargar i Särna och Idre socknar.

  111122 Begär skyddsjakt på samtliga vargar
  Jägarna i Idre och Särna bombarderar Länsstyrelsen med skrivelser där de nu begär tillstånd till skyddsjakt på samtliga vargar med fast etablering inom Särna och Idre socken.

  111121 Rasar mot förslag om varg bland renarna
  Naturvårdsverkets öppning för vargetableringar i renskötselområdet får Benny Jonsson i Idre sameby att rasa. - Det är helt enkelt ett d-a dåligt förslag.

  111114 SMS-grupp för vargvarningar
  En SMS-grupp är startad i Idre-Särna för att hjälpas åt att håll koll på var vargarna i området håller till.

  111108 Följer Naturvårdsverket riksdagens beslut? Även inavlad varg flyttas
  Snart kommer snön och då är det dags för finskryska vargtiken i Idre att få lift av människan igen. Men Naturvårdsverket avser också att flytta hennes partner, en inavlad skandinavisk varg.

  111105 Vargdebatten lika infekterad
  Nu får rennäringen i Idre politisk support från Socialdemokraternas Myr Herbert Halvarsson i Idre. Han är starkt irriterad över att myndigheterna ignorerar riksdagsbeslut på ett sätt som han anser kan äventyra hela rennäringen i norra Dalarna.

  111101 Vill ha bra stängsel
  LUNG: Nej till skyddsjakt på varg. Länsstyrelsen Dalarna har beslutat att säga nej till skyddsjakt av varg i Malung, Leksand och Idre.

  111031 Professor: " Flytta inte vargpar i Idre"
  Dag Lindgren, pensionerad professor i skogsgenetik, ger Naturvårdsverket bakläxa och menar att vargparet nära Idre sameby i-n-t-e ska flyttas.

  111028 Vargen orsakar problem för ny sameby
  Den så kallade Kilsbergsvargen, som flyttades från trakten av Ytterhogdal på grund av att den dödade renar för Tossåsens sameby ställer nu istället till med problem för Idre sameby.

  111025 Vargparet i Idre flyttas!
  Nu ska den invandrade varghonan och hennes hane bort från renarna i Idre.

  111025 Ren rovdjursdödad vid Idre Fjäll
  Idre nya sameby har problem med vargar och då framför allt det vargpar där den märkta Kilsbergstiken ingår. En vargdödad ren alldeles intill Idre Fjäll, är den senaste funna vargdödade renen.

  111023 Nej till skyddsjakt av varg i Malung, Leksand och Idre
  Länsstyrelsen Dalarna har beslutat att säga nej till skyddsjakt av varg i Malung, Leksand och Idre.

  111022 Nya tag i Dalarna: Finskryska paret flyttas bort från Idre och fårbönderna uppmanas stängsla
  Naturvårdsverket planerar att flytta finskryskan och hennes hane bort från renarna i Idre. Samtidigt visar Länsstyrelsen i Dalarna hur fårbönderna ska ha det runt sina får, istället för att lösa problemet med skyddsjakt på vargarna.

  111022 Nej till vargjakt
  Länsstyrelsen i Dalarna har idag sagt nej till skyddsjakt på varg i Vallerås i Malung, i Helgbo utanför Insjön och i renbetesområdet i Idre.

  111020 Har vargen högre värde än renskötare?
  Vargarna har bildat revir på Idre samebys marker, även fast rennärings lagen klart säger att det inte får finnas vargetablering i renskötselsområde har vargen varit där sen maj månad.

  111018 Nye yngleområder for jerv
  Området nord for Vang og Øystre Slidre og hele Jotunheimen er vedtatt som yngleområder for jerv.

  111008 Idé från Dalarnas miljövårdsdirektör: "Skjut övriga rovdjur för att rädda vargen"
  Den ryska flyttvargen som håller till i närheten av Idre och som samebyarna begärt skyddsjakt på har fått Stig-Åke Svenson, miljövårdsdirektör på länsstyrelsen Dalarna, att kläcka en del kreativa idéer.

  110921 Möte om värdefull varg i Idre
  Idre Nya sameby har fått ett revirmarkerande vargpar på sina åretruntmarker. Ansökan om skyddsjakt har avslagits, däremot fick samebyns medlemmar träffa representanter från kommun, länsstyrelsen, naturvårdsverket och Grimsö forskningsstation.

  110920 Idresamer vill döda unik varg
  Samerna i Idre vädjar nu till myndigheterna att få ta bort en varg som ställer till stora problem för rennäringen där.

  110918 Fårägare får 14 700 för vargrivna får
  En fårägare i Älvdalen som hade sina får på Foskvallen i Idre får 14 700 kronor i ersättning sedan vargar tagit tre tackor och sex lamm.

  110916 Idresamerna ger sig inte - överklagar nej till skyddsjakt på finskryskan
  Länsstyrelsens sa nej till skyddsjakt på den genetiskt viktiga finskryska varghona som nu har uppehållit sig fem månader i Idre/Särna-området utan att ha gjort något större väsen av sin närvaro.

  110915 Jerven veide 13 kilo
  ØYSTRE SLIDRE: Denne 13-kilos hannjerven ble skutt under lisensjakta i Øystre Slidre sist helg.

  110913 Strid om jerven i Øystre Slidre
  Øystre Slidre sau- og geitalslag har meldt Direktoratet for naturforvaltning til politiet for dyreplageri fordi et jervehi i Langsudalen ikke ble tatt ut i vår.

  110911 Finskryskan får nu skulden för två försvunna getter
  Som väntat sade Länsstyrelsen i Dalarna nej till skyddsjakt på den finskryska tiken och hennes hane som två samebyarna Idre nya sameby och Ruvhten Sijte i Tännäs och en fäbodbrukare i området ansökt om.

  110830 To jervar boltrar seg i Langsudalen
  Syndagskvelden fekk eit sankelag frå Øystre Slidre oppleve marerittet, sju sauer var tekne av jerv. No har dei akkurat fått fellingsløyve frå Fylkesmannen på ein av jervane.

  110826 Ingen skyddsjakt på värdefull vargtik
  Länsstyrelsen har avslagit två ansökningar om skyddsjakt på det vargpar som tagit får vid två tillfällen. Både fårägaren Anna Dahlgren och samebyarna i Idre, respektive Tännäs hade ansökt om skyddsjakt på vargparet.

  110826 Finskryskan är värdefull och ska inte jagas anser Länsstyrelsen
  Som väntat sade Länsstyrelsen i Dalarna nej till skyddsjakt på den finskryska tiken och hennes som två samebyarna Idre nya sameby och Ruvhten Sijte i Tännäs och en fäbodbrukare i området ansökt om.

  110825 Samebyar vill ha skyddsjakt på varg
  Två samebyar har ansökt om skyddsjakt på den finskryska vargtik som i dagsläget befinner sig nordväst om Idre i Dalarna.

  110819 Hund kan vara lösning på renskötarnas problem
  Rovdjur och renskötsel innebär problem, men det finns också förslag till lösningar. Det framkom när representanter för Idre Nya sameby träffade andra renskötare från Alaska och Sibiren.

  110817 Idre ställer utlimatum för finskryskan - flytta eller skyddsjakt
  Idre sameby ställer åter krav på Naturvårdsverket att något måste hända med den finskryska vargtiken som uppehållit sig runt Idre och Särna sedan början av maj.

  110816 Sameby kräver skyddsjakt på flyttvargen
  Samerna i Idre vill ha skyddsjakt på den ryska flyttvarg som etablerat sig på samebyns året runt-marker. - Vi förordar skyddsjakt eftersom vi tror att hon kommer att vandra tillbaka om hon flyttas.

  110809 Kilsbergsvargen misstänks för ha dödat åtta får
  Den genetiskt värdefulla vargtik som flyttats från renbetslandet till Närke, men återvänt, misstänks för att ha dödat åtta får i Foskvallen öster om Idre.

  110808 Hane från Fulufjällsreviret ser ut att gå tillsammans med den finskryska vargtiken
  När finskryskans sändare plötsligt gav ifrån sig en position som inte stämde med tidigare förflyttningar inom området mellan Idre och Särna började spekulationerna.

  110801 Finskryskan tillbaka öster om Idre söndag kväll
  I lördags 30 augusti fanns den finskryska vargtiken rakt öster om Särna, på betryggande avstånd från Idres åretruntbete och §28.

  110729 Vargen skapar oro i samebyn
  Den finskryska vargtiken befinner sig inne i Idre samebys åretruntmarker. Renskötarna hyser en stor oro för att vargen ska riva vajor och kalvar.

  110729 Ingen flytt på gång
  Naturvårdsverket har konstaterat att vargtiken för ett par dagar sedan befann sig norr om Idre. Men i dagsläget finns inga planer på att flytta den.

  110728 Flyttvargen utmanar ödet
  Den finsk-ryska flyttvargen utmanar sitt öde. Under tisdagen befann hon sig mitt i det område där Idre sameby har sina vajor och kalvarna som föddes i våras.

  110728 Finskryskan nu farligt nära sydkanten av Idre samebys sommarbete
  I går hade den finskryska vargtiken för första gången flyttat sig norr om Idre farligt nära Idre nya samebys sommarbete på Långfjället.

  110712 Flyttvargens sändare fungerar igen
  Efter nästan en månads tystnad har den finskryska flyttvargens sändare åter börjat berätta var hon befinner sig. I Idre sameby är man inte glada över hennes geografiska position.

  110711 Försvunnen varg dök upp igen
  Den finskryska vargtiken i Idre som varit försvunnen sedan mitten av juni har gett sig till känna igen.

  110629 Vargtiken försvunnen
  Den genetiskt värdefulla vargtik av rysk/finskt ursprung, som flyttades från Ytterhogdal till Kilsbergen i Närke och som sedan vandrade norrut och senast befunnit sig i trakten av Idre är försvunnen.

  110627 Idre: Ingen vargflytt på gång
  Idre sameby vill få den så kallade Kilsbergsvargen flyttad från norra Dalarna. Men Naturvårdsverket väljer att avvakta.

  110623 Varg ska avlivas i Idre
  Myndigheterna har gett klartecken för avlivning av en varg i Idre. Den har befunnit sig i området sedan maj och angripit renar för Idre sameby.

  110623 Skyddsjakt på varg i Idre sameby
  Länsstyrelsen har beviljat skyddsjakt på en varg i Idre sameby. Vargen har hållit till i området sedan september och har tidigare tagit en ren.

  110622 Tåssåsenvargen kanske flyttas
  Det kan bli aktuellt att flytta den så kallade Tåssåsenvargen ännu en gång. Anledningen är att Idre sameby står i beredskap att flytta sina vajor med kalvar till sommarbetet, som ligger nära området där vargtiken befinner sig.

  110621 Jämtlandsvargen i Sverige igen - samerna kräver ny förflyttning
  Först flyttades den till Örebro. Sedan vandrade den in i Norge. Nu har den så kallade Jämtlandsvargen begett sig till Idre - vilket retar upp samerna på nytt.

  110621 Flyttad varg skapar problem igen
  Den varg som tidigare i år flyttades från Jämtland till Örebro län, men som sedan dess vandrat norrut igen, verkar nu ha bosatt sig i Idre i norra Dalarna.

  110618 Idre sameby vill att vargtiken flyttas bort från byns sommarfjäll dit kalvar flyttas snart
  Idre sameby vill få bort den finksryska vargtiken från sina betesmarker. Hon har redan varit farligt nära Nipfjället där byn har delar av sitt sommarbete dit man snart flyttar vajor med kalvar från kalvningsfjället.

  110614 Vargtiken kan ha hittat sitt revir
  Den genetiskt värdefulla vargtiken från Finland/Ryssland kan ha hittat sitt revir i renskötselområdet söder om Idre ner mot Trängsletdammen.

  110603 Finskryskan revirtrampar nu området mellan Särna och Idre
  Finskryska invandrarvargen är sedan i morse tillbaka nära Idre. Förrförra lördagen gav hennes sändaren beskedet att hon fanns sex mil söder om Idre, och det såg ut som att hon var på väg att lämna fjällområdet i norra Dalarna med alla hot som det innebär för en varg.

  110525 Vargen tillbaka i Idre
  Naturvårdsverket kan komma att flytta den invandrade finskryska varghonan - igen. Vargen är nämligen tillbaka - enligt den senaste positionen - nära samernas kalvningsområde öster om Idre.

  110521 Vargen på väg söderut
  Den vargtik, som uppehållit sig i Idre i drygt två veckor, är på väg söderut, enligt Naturvårdsverket.

  110521 Flyttvarg kan hamna i Hedesunda
  Den vargtik som flyttades från Jämtland till Örebro, har nästan gått tillbaka till det område där hon fångades. I går var hon väldigt nära Idre nya samebys kalvningsområde och myndigheterna gjorde sig beredda att flytta vargen igen.

  110518 Björn som dödat renkalvar skjuten
  En björn sköts i går kväll, måndag, på Långfjället i norra Dalarna. Den hade då slagit ett antal renkalvar, som tillhör Idre sameby.

  110514 Skjuten varg var inte flyttad tik
  Den varg som sköts i Idre sameby på gränsen till Härjedalen i onsdags kväll var inte den tik som flyttats till Örebro län från Jämtland och som sen vandrat tillbaka igen.

  110512 Varg sköts i Idre sameby
  En varg sköts i Idre sameby på onsdagskvällen, då den angrep renar vid Långfjället.

  110512 Renskötare sköt varg
  En varg sköts på onsdagskvällen av en renskötare i Idre sameby. Vargen sköts när den angrep renar. Vargen sköts vid 19-tiden på onsdagskvällen vid Långfjället och polis utreder nu händelsen.

  110510 Finskryskan vände i natt plötsligt tillbaka västerut och finns nu tillbaka vid norska gränsen
  Renägarna i Idre har åter anledning att vara oroliga. Den finskryska långvandrerskan vände i natt nosen västerut och gick fyra mil tillbaka från Järmland till norska gränsen.

  110505 Idre-vargen kan skjutas
  Den utflyttade varg som vandrat från Örebro län till Dalarna kan komma att skjutas om den rör sig närmare renkalvningslandet i Idre.

  110505 Idre: Vargen nu längre från renhjorden
  Renarna i Idre kan nu vara något säkrare mot vargangrepp. Den vargtik som i går morse befann sig cirka 15 kilometer söder om Idre samebys renhjord har nu rört sig österut.

  110504 Ryska flyttvargen nära kalvande renhjord
  Larmet går bland renskötarna i Idre sameby: Den flyttade ryska vargtiken befinner sig bara någon mil från den kalvande renhjorden.

  110503 Mötte varg på joggingtur
  En kvinna i en by nordväst om Idre mötte på lördagsmorgonen en varg när hon joggade. - Vargen klev upp endast runt 15 meter framför henne.

  110503 Flyttade vargen åter i Sverige
  Den östliga varg som i mars flyttades till Örebro län var på tisdagsförmiddagen i norra Dalarna. Först såg det ut som om hon närmade sig Idre nya sameby, men senare har hon gått österut istället.

  110226 Tiotusentals renar rivs
  Diskussionen om rovdjuren i Sverige har en speciel innebörd för rennäringen. Tiotusentals renar rivs av rovdjur varje år, och ersättningen till ägarna är för låg, anser Svenska Samernas Riksförbund, SSR, där Jörgen Jonsson i Idre Sameby är ordförande.

  101201 Sameby söker skyddsjakt på fler vargar
  ade trycket på renskötseln från främst varg har ökat snabbt i Idre.

  101125 Vargdrabbade dalajägare vill gärna ha ren
  Idre samebys jakt på nya betesmarker får jägare i norra Dalarna att vädra morgonluft.

  101116 Två vargar fällda i skyddsjakt i Idre
  På måndagen fälldes de två vargar i Idre som Länsstyrelsen Dalarna tidigare hade fattat beslut om skyddsjakt på.

  101116 Två Idrevargar fällda efter helikopterjakt
  Två vargar som visade tendens till revirbildning sköts på måndagen i norra Dalarna.

  101110 Två vargar får skjutas i Idre
  Idre sameby har fått tillstånd till skyddsjakt på två vargar inom sina året-runt-marker.

  101106 Två vargar får skjutas
  Två gånger under sommaren har Idre nya sameby fått avslag på ansökan om skyddsjakt på varg.

  101006 Sameby fick nej till skyddsjakt
  Länsstyrelsen Dalarna säger nej till Idre Nya samebys begäran om skyddsjakt på ett vargpar inne på deras åretruntmark för renskötsel.

  100616 Björn avlivad vid Idre
  En björnhona med skadad labb, avlivades av eftersöksjägare i Idre på måndagsförmiddagen.

  .....

vargrevlogonew73