Halån
  Uppdaterat: 2017-13-01
  Län : Västernorrland/Jämtland
  Status vintern 2015/2016 : Revirmarkerande par
  Utplånad, skyddsjakt
  Föryngring 2015 : nej

  Nytt revirmarkerande par vintern 2015/2016

  2016


  Båda de revirmarkerande vargarna skjuten vid skyddsjakt 18 januari 2016

  160227 Edselevargen död trots allt
  Edselevargen har konstaterats död efter att länsstyrelsen fått svar på DNA-prov.

  160213 Edselevargen - rena dokusåpan
  Först var Edselevargen död efter skyddsjakten på honom och hans tik. Sedan visade ett bajsprov att han överlevt. Men nu är hanen kanske död ändå.

  160209 Edselevargen fortfarande vid liv Fördrevs från reviret och undkom skyddsjägarna
  Den så kallade Edselevargen dödförklarades den 18 januari, men det blev inget längre lugn för jägare och renägare i området.

  160208 Påstods skjuten från helikopter - Edselevargen fortfarande vid liv
  Edselevargen var dödförklarad - men nu har det setts spår av honom igen. En helt osannolik historia har räddat djuret som gäckar rennäringen.

  160124 Kritik mot skyddsjakt på Edselevargen
  I måndags sköts den varghane som under en längre period uppehållit sig i trakten av Edsele i Ångermanland efter ett snabbt muntligt beslut om skyddsjakt från länsstyrelsen i Västernorrland, ett beslut som nu möter kritik.

  160120 Två vargar i Edelsereviret avlivade
  Den 18 januari avlivades två vargar efter skyddsjakt i det så kallade Edselereviret i Sollefteå kommun. Beslut om skyddsjakt kom efter att vargarna orsakat stora problem för samebyar i området.

  160120 Edselevargarna skjutna från helikopter
  Vargen som länge rört sig kring Edsele i nordvästra Ångermanland blev på måndagen skjuten tillsammans med den tik han gått tillsammans med på senare tid.

  160119 Vargpar sköts i västra Ångermanland
  Varg springer i snön (arkivbild). Foto: Länsstyrelsen i Jämtlands län Den så kallade Edselevargen och den tik han ska ha slagit sig ihop med sköts igår i västra Ångermanland, i gränstrakterna mot Jämtland.

  160119 Edselevargen skjuten
  Den så kallade Edselevargen och den tik han ska ha slagit sig ihop med sköts igår, enligt tidningen Jakt och Jägare. Vargarna lokaliserades i närheten av Mustsjön väster om Helgum och sköts från helikopter.

  160119 Edselevargarna avlivade från helikopter
  Efter otaliga försök lyckades på måndagen skyddsjakten på Edselevargen och tiken han slagit sig ihop med. Vargarna ringades in i Västernorrland på avlivades från helikopter.

  151126 Varghanen i Edsele har träffat en hona: "Kan betyda att det blir valpar framåt våren"
  Edselevargen har fått sällskap. Alltså den varghanne som under två år hållit till väster om Edsele, på gränsen mot Jämtland.

  151126 Edselevargen har träffat en hona
  Edsel (JJ) Varghannen som under två år hållit till väster om Edsele, på gränsen mot Jämtland har troligtvis fått sällskap av en hona.

  150225 Beslut om skyddsjakt på varg
  Länsstyrelsen har idag beslutat om skyddsjakt på den varg som uppehåller sig i trakterna väster om Edsele och över länsgränsen in i Jämtland.

  141126 Vargen finns kvar i Edsele
  En av de två varghannar som förra vintern höll till väster om Edsele, på gränsen mellan Västernorrland och Jämtland, har stannat kvar. Det visar en första översiktlig inventering som länsstyrelsen hann göra medan nysnön låg kvar.

  140414 Vargen i Edsele fälldes inte under skyddsjakten
  Tiden för skyddsjakten på vargen som uppehållit sig i trakterna av Edsele har löpt ut. Ohredahke sameby har samlat merparten av renhjorden för flytt till åretruntmarkerna och risken för allvarlig skada är liten. Ett skyddsjaktsförsök gjordes den 19 mars men vargen fälldes inte. Kuperad och tätbeskogad terräng medförde att jakten blev svår att genomföra med hjälp av helikopter. Senast vargen spårades i området var den 28 mars.

  140327 Skyddsjakt på Edselevargen bör beviljas
  Länsstyrelsen i Jämtlands län säger nu att de anser att en skyddsjakt på Edselevargen bör beviljas.

  140321 Vargjakt i Edsele
  Den varg som uppehåller sig i anslutning till ett rengärde i trakten av Edsele skyddsjagades igår förgäves.

  140320 Nordulv saknar resurser att överklaga nytt skyddsjaktsbeslut på varg
  Stockholm (JJ) Naturvårdsverket beslutade på onsdagen om skyddsjakt på tre vargar i två olika fall. Inom Idre sameby får två vargar skjutas och inom Oredahke sameby en varg vid Edsele. - De här båda skyddsjaktsbesluten kommer vi inte att överklaga, säger Föreningen Nordulvs ordförande Jakob Norstedt-Moberg i Örnsköldsvik.

  140319 Beslut om skyddsjakt på en varg i Edsele
  Naturvårdsverket har fattat beslut om skyddsjakt på en varg som befinner sig i Edseleområdet. Det har visat sig att vargen har orsakat allvarliga skador för rennäringen som befinner sig där.

  140207 Edselevargen är skjuten
  Edselevargen är nu skjuten och skyddsjakten är avlyst. Jakt beviljades från och med den 30 januari och hanen sköts redan efter två dagar.

  140202 Ohredahke fick ja till skyddsjakt på varg
  Naturvårdsverket har fattat beslut om skyddsjakt på en varg inom Ohredahke samebys vinterbetesmarker, som sträcker sig från Edsele i Västernorrland och västerut in över Jämtlandsgränsen ner mot Bispgården. Skyddsjaktsbeslutet gäller fram till den 20 februari och omfattar en hanvarg av skandinaviskt ursprung. DNA-analys har visat att vargen härstammar från Acksjön i Värmland.

  140129 I Ohredahke hägnar de in renarna för att skydda dem mot varg
  Ett par dagar innan jul såg Örjan Åhrén spår av varg på sina vinterbetesmarker utanför Edsele, mellan Sollefteå och Strömsund. Vargen som finns området har gjort renarna oroliga och spridit dem över ett stora områden. För att hålla kvar dem inom betesområden har man tvingas hägna in delar av renhjorden.

  140108 Vargar orsakar skador på renhjordar i Edsele
  En eller två vargar i trakterna av Edsele har orsakat så stora skador på renhjordar att länsstyrelsen tillstyrkt skyddsjakt. Först måste vargen DNA bestämmas för att ta reda på om den är inhemsk eller har vandrat in.

  140108 Stora problem för rennäringen"
  Den varg som en tid befunnit sig i trakerna av Edsele ställer till stora problem för rennäringen. Nu har länsstyrelsen tillstyrkt en ansökan om skyddsjakt.

  140103 Länsstyrelsen har yttrat sig i skyddsjaktsansökan
  Naturvårdsverket har den 2 januari 2014 begärt yttrande från Länsstyrelsen Västernorrlands angående en ansökan om skyddsjakt på två vargar, inom vinterbetesområdet väster om Edsele.

  140102 Skabbig varg nallade älgskalle från garage
  Nya vargar i Ångermanland. Tillåtet att döda sjuka djur. Under jul- och nyårshelgen har två nya vargar, förutom vargparet i Junsele, upptäckts i Ångermanland. Det handlar om en varg i Forsed utanför Bollstabruk och en varg väster om Edsele.

  140102 Rekordmånga vargpar
  Det finns troligen fler vargar just nu i Västernorrland och Jämtland än det gjort de senaste hundra åren. Och den senaste lokaliseringen finns väster om Edsele i Ångermanland.

  120211 Här släpptes Edselevargen
  Nu har Naturvårdsverket avslöjat var man släppte ut den varg som rört sig i gränsområdet mellan Ångermanland och Jämtland.

  .....

vargrevlogonew73