GimmenVisa Gimmenreviret på en större karta


  Uppdaterat: 2017-12-01
  Län : Dalarna
  Status juni 2009 : Övrig stationär varg
  Status juni 2010 : Osäker revirmarkerande par
  Status juni 2011 : Familjegruppe
  Status vintern 2011/12 : Familjegruppe
  Status vintern 2012/13 : Övrig stationär
  Status vintern 2013/14 : Revirmarkerande par
  Status vintern 2014/15 : Familjegruppe
  Status vintern 2015/2016 : Stationär varg
  Föryngring 2010 : ja
  Föryngring 2011 : ja
  Föryngring 2012 : ?
  Föryngring 2013 : nej
  Föryngring 2014 : ja
  Föryngring 2015 : ja, endast obs. sommertid

  Ej säkerställd att det inte rör sig om vargar från angränsande revir

  Löpblod registrerat 2010

  Löpblod möjligt registrerat 2011

  Vintern 2012/2013 spårades en tik född i reviret tillsammans med en hane från Långsjöreviret.

  Vintern 2013/2014 spårades samma hona tillsammans med en ny hane, en förstegeneration avkomma från den invandrade Galvenhane.

  Tik G85-13 grån Gimmenreviret

  Hane G37-10 F1 från Galvenreviret

  Angrepp 2014: 5 får dödade vid ett angrepp och en hund dödad och en annan skadat.

  Angrepp 22 maj 2015, 1 get dödad en skadat, inget rovdjursstängsel!

  Angrepp 2 juni 2015, 2 får dödade, inget rovdjursstängsel.

  Angrepp 17 juli 2015, nio får, ingen rovdjursstängsel men boskapsvaktande hundar.

  Angrepp 25 juli 2015, 24 får dödades, rovdjursstängsel men med brister rörande avstand till underste tråd.

  Angrepp 26 juli 2015, 10 får dödade.

  Länsstyrelsen beviljer skyddsjakt på en varg. Skyddsjakten måste endast bedrivas i närheten till drabbade djurbesättningar.

  2015

  Föryngring registrerat sommaren 2015, men inte vid spårning vintern 2015/2016

  161011 Dreverblandning attackerad av vargar
  Tre och ett halvtårige dreverblandningen Kaos attackerades på måndagen av vargar i Gimmenreviret i Dalarna. – Han är söndertuggad i bakdelen, ryggen och halsen, berättar ägaren Emil Portström.

  160312 Vuxna Gimmenvargarna försvunna
  Det kontroversiella Gimmenreviret i Dalarna kan ha förlorat sina båda alfadjur. Länsstyrelsen har i alla fall inte hittat några spår efter dem i vinter.

  151014 SKYDDSJAKT VARG
  Reviret finns framför allt inom Leksands kommun. Trots att boende inom revirets gränser flera gånger haft problem med rovdjuret väljer länsstyrelsen att avslå skyddsjaktsansökan. Så sent som i... Nej till ny skyddsjakt på varg i Gimmenreviret Beskedet kom på tisdag eftermiddag.

  151014 Avslår skyddsjakt på varg
  Länsstyrelsen avslår ansökan om skyddsjakt på varg i Gimmenreviret i Leksands kommun. Det var i början av oktober som en privatperson skickade in en ansökan om skyddsjakt på varg i området, som nu länsstyrelsen avslår.

  150824 Jägareförbundet sågar länsstyrelse
  Jägareförbundet Dalarna ser allvarligt på länsstyrelsens Dalarnas passiva hållning inför vargproblematiken i Gimmenreviret.

  150822 Jägareförbundet kritiserar länsstyrelsen
  Jägareförbundet i Dalarna tycker att länsstyrelsen har en för passiv hållning till problemen med vargarna i Gimmenreviret. Idag har dom lämnat in en, som dom säger, "skarp skrivelse" där dom efterlyser en offensivare hållning när det gäller beslut om avlivning av skadegörande vargar.

  150819 Nej till ny skyddsjakt på varg i Gimmenreviret
  Efter ett vargangrepp som dödade tre får i Leksands kommun lämnades en ny en ansökan om skyddsjakt in till Länsstyrelsen.

  150819 Naturvårdsverket avslår överklagan om skyddsjakt på varg i Dalarna
  Naturvårdsverket avslår överklagandena som gäller skyddsjakt på varg i Gimmenreviret i Dalarna. Länsstyrelsens beslut om skyddsjakt på en varg i reviret gäller.

  150819 Länsstyrelsen avslår ny ansökan om skyddsjakt på varg i Gimmenreviret
  Vargangreppet skedde den 11 augusti i en fårhage på en gård i Hackmora, Leksands kommun. Tre får dödades och ett saknades.

  150814 Stöd till förebyggande åtgärder i Gimmenreviret
  Efter flera allvarliga vargangrepp mot tamboskap i Gimmenreviret i Dalarna undersöker Länsstyrelsen och Naturvårdsverket möjligheterna för ett utökat stöd till rovdjursavvisande stängsel.

  150814 Stängsel ska stoppa vargarna i Gimmenreviret
  Länsstyrelsen i Dalarna undersöker om det går att få fram extra medel för att snabbare få upp bra rovdjursstängsel för att skydda tamdjuren från vargattacker i Gimmenreviret.

  150813 ROVDJURSSTÄNGSEL
  Efter vargangreppen i Gimmenreviret kan stöden för rovdjursstängsel ökas - Vi har kontaktat Naturvårdsverket för att se om det finns möjligheter att få extra medel och därmed öka möjligheterna till att fortare få upp stängsel där sådana behövs, säger Jemt Anna Eriksson,...

  150813 Länsstyrelsen vill ha extra pengar till rovdjursstängsel i Gimmenreviret
  Länsstyrelsen i Dalarna undersöker om det går att få fram extra medel för att snabbare få upp bra rovdjursstängsel för att skydda tamdjuren från vargattacker i Gimmenreviret.

  150812 Ny vargattack i Gimmenreviret
  Ytterligare tre får har hittats dödade i Gimmenreviret, mellan Sågmyra och Insjön. Dela De tre tackorna hittades döda i går morse.

  150812 Ny attack på tamboskap
  Tre tamdjur dödade inom Gimmenreviret – misstänks vara vargattack. På måndagsmorgonen hittade en djurägare tre djur döda i hagen, inom vargreviret Gimmen mellan Insjön och Sågmyra.

  150812 Misshandel och ofredande i vargrevir
  Fyra personer har polisanmält misshandel och ofredande av grupp. Två i gruppen blev omkullputtade och alla fyra kände sig ofredade när de härom dagen inspekterade stängsel till hagar inom Gimmenområdet.

  150811 Ännu en vargattack i Gimmenreviret
  Ytterligare en vargattack på tamdjur har skett i Gimmenreviret som ligger mellan Insjön och Sågmyra. I måndags morse hittade ännu en djurägare tre tamboskap döda i hagen.

  150801 Vi går efter verkets riktlinjer- Chef på länsstyrelsen om skyddsjakten i Gimmen
  Om det inte dyker upp jägare som är beredda att sköta avlivningen av en varg i Gimmenreviret i Dalarna, blir det i nuläget ingen skyddsjakt.

  150801 Skyddsjakten på varg i Leksand stoppas inte
  Länsstyrelsen i Dalarnas län fattade i tisdags beslut om skyddsjakt på en varg i Gimmenreviret i Leksands kommun. Beslutet har överklagats av ytterligare en förening som yrkar på att jakten stoppas, så kallad inhibition.

  150731 Jägarna säger nej till skyddsjakt i Gimmenreviret
  Det blir ingen skyddsjakt på en varg i Gimmenreviret. Jägarna säger nej till att jaga en enda varg – deras krav var att skyddsjakten skulle omfatta ytterligare två djur, rapporterar Dalarnas Tidningar.

  150731 Jägarna kräver att få jaga tre vargar
  Skyddsjakten är inställd i det så kallade Gimmenreviret i Dalarna. Beslutet står fast så länge länsstyrelsen inte ändrar sitt beslut om att jägarna bara får skjuta en varg.

  150731 Jägarna bojkottar Gimmenjakten
  De jägare som skulle skjuta vargen vill inte jaga den om de inte får skjuta ytterligare två vargar i reviret. Därför ställs skyddsjakten på vargen i Gimmenreviret i Dalarna ställs in, skriver jaktojägare.

  150731 Jägare vägrar jaga vargen i Gimmenreviret
  Skyddsjakten på varg i Gimmenreviret kunde ha påbörjats igår, men efter ett möte i går kväll med jaktledare från länsstyrelsen och lokala jägare så blev det ingen jakt.

  150731 Jägare stoppar skyddsjakt på varg
  Skyddsjakten på en varg i Gimmen- reviret i Dalarna ser ut att bli inställd. Jaktlaget som skulle skjuta vargen vägrar att delta om de inte får skjuta tre vargar.

  150731 Jaktlag kräver få skjuta fler vargar | Västerbottens-Kuriren
  Skyddsjakten på en varg i Gimmenreviret i Dalarna ställs in, skriver jaktojägare.se. De jägare som skulle skjuta vargen vill inte jaga den om de inte får skjuta ytterligare två vargar i reviret.

  150731 Frågor och svar om beslutet om skyddsjakt på varg i Gimmenreviret
  Här svarar vi på de frågor som har kommit fram i medierna om Länsstyrelsens beslut kring skyddsjakten på vargen i Gimmenreviret.

  150731 Beslut om skyddsjakt står fast
  Länsstyrelsen meddelar att beslutet om skyddsjakt på en varg i Gimmenreviret står fast och att några andra alternativ inte finns i dagsläget.

  150730 Vargstriden i Gimmenreviret tar ny vändning
  Länsstyrelsen Dalarna gav i tisdags klartecken för skyddsjakt på en varg i Gimmenreviret. Wolf Association Sweden (WAS) och Rovdjursföreningen har lämnat in en överklagan med begäran om inhibition (verkställighetsförbud) som Länsstyrelsen skickat vidare till Naturvårdsverket.

  150730 Skyddsjaktsbeslutet på en varg i Gimmenreviret överklagas
  I tisdags fattade Länsstyrelsen Dalarna beslut om att bevilja skyddsjakt på en varg i Gimmenreviret. På onsdagen kom överklagan med begäran om inhibition (verkställighetsförbud) från både Wolf Association Sweden (WAS) och Rovdjursföreningen.

  150730 Jakt i väntan på beslut
  Länsstyrelsen Dalarna har fått in flera överklaganden på beslutet om skyddsjakt på en varg i Gimmenreviret. Svenska Rovdjursföreningen och Wolf Association Sweden (WAS) överklagar Länsstyrelsens om skyddsjakt, och begär inhibering av jakten.

  150730 Beslut om skyddsjakt på varg med karta
  Länsstyrelsen har beviljat skyddsjakt på en varg i Gimmenreviret med start idag den 29 juli. Hela beslutet finns här att ladda ner.

  150729 Överklagande organisationen: "Ansvaret ligger hos ägarna"
  Tre överklaganden har kommit in till länsstyrelsens beslut att en varg i gimmenreviret mellan Falun och Leksand får skjutas. En av dom som överklagat är den ideella organisationen Wolf Associations Sweden.

  150729 Varg ska skyddsjagas i dalarevir | Västerbottens-Kuriren
  Under den senaste månaden har ett flertal vargangrepp inträffat i Gimmenreviret, som sträcker sig från Insjön och ner mot Falun, i Dalarna. På tisdagseftermiddagen beslutade länsstyrelsen i Dalarna att det blir skyddsjakt på en varg i Gimmenreviret, skriver Jakt & jägare.

  150729 Varg ska skyddsjagas i dalarevir - Sverige - Corren.se - Nyheter Linköping Östergötland
  Vargar Under den senaste månaden har ett flertal vargangrepp inträffat i Gimmenreviret, som sträcker sig från Insjön och ner mot Falun, i Dalarna. På tisdagseftermiddagen beslutade länsstyrelsen i Dalarna att det blir skyddsjakt på en varg i Gimmenreviret, skriver Jakt & jägare.

  150729 Varg ska skyddsjagas i dalarevir - Omvärld
  Under den senaste månaden har ett flertal vargangrepp inträffat i Gimmenreviret, som sträcker sig från Insjön och ner mot Falun, i Dalarna. På tisdagseftermiddagen beslutade länsstyrelsen i Dalarna att det blir skyddsjakt på en varg i Gimmenreviret, skriver Jakt & jägare.

  150729 Skyddsjakt på varg i Dalarna
  Länsstyrelsen i Dalarna beslutade på tisdagen om skyddsjakt på varg efter fem vargattacker som dödat över 40 får och getter, skriver webbtidningen Jakt & Jägare. Enligt beslutet får en varg skjutas i Gimmenreviret mellan Falun och Lek- sand.

  150729 Naturvårdsverket stoppar inte skyddsjakten
  Det finns i nuläget inga hinder för skyddsjakt på varg i Gimmenreviret mellan Insjön och Sågmyra. Naturvårdsverket har beslutat att avslå yrkandet om inhibition som en organisation lämnat in. Men överklagandet i sak kommer att prövas framöver.

  150729 Länsstyrelsen om skyddsjakt-beslutet
  Det beslutet kom från Länsstyrelsen idag efter flera angrepp på får. En varg som den senaste tiden rivit får i det så kallade Gimmen-reviret mellan Insjön och Sågmyra.

  150729 Länsstyrelsen beviljar skyddsjakt på varg i Gimmenreviret
  Länsstyrelsen beviljar skyddsjakt på en varg i Gimmenreviret med start 29 juli. Skyddsjakten får pågå fram till och med 20 augusti och kommer att ske inom ett begränsat område kopplat till den senaste tidens skadedrabbade delar av reviret.

  150729 Jakt på varg beviljad i Gimmen - beslut överklagat
  Länsstyrelsen i Dalarna beslutade på tisdagen att tillåta skyddsjakt av en varg i Gimmenreviret utanför Borlänge från och med i dag, den 29 juli.

  150729 Ja till skyddsjakt på varg i Dalarna
  Över 40 får och getter har vargdödats under en månad i Dalarna. På onsdagen beslutade därför länsstyrelsen att godkänna skyddsjakt på en varg i det så kallade Gimmenreviret.

  150729 Ingela Portström glatt överraskad av skyddsjaktbeslutet
  Alldeles nyss beslutade länsstyrelsen att det blir skyddsjakt på en varg i Gimmenreviret mellan Insjön och Sågmyra. Ingela Portström, som förlorade ett 20-tal får under ett vargangrepp i lördags, är glatt överraskad över beslutet.

  150729 Dalarna beviljar skyddsjakt på varg
  Länsstyrelsen i Dalarna har gett klartecken till att skjuta en varg i det så kallade Gimmenreviret. Över 40 får och getter har dödats i området - och nu är pengarna till skyddsstängsel slut, rapporterar .

  150729 Beslut om skyddsjakt dröjer
  Under tisdagen ska beslut tas i frågan om det blir skyddsjakt på varg i Gimmenreviret mellan Sågmyra och Insjön. I dag ska arbetet med utvärderingen av de vargattacker utrönas. Det säger Jonas Bergman, funktionssamordnare på Länsstyrelsen i Dalarna.

  150728 Ja till skyddsjakt i Gimmenreviret
  Den så kallat viktiga hanen inte undantagen. Det blir skyddsjakt på en varg i Gimmenreviret - och den så kallat värdefulla hannen är inte undantagen.

  150728 Inget beslut om skyddsjakt igår - väntas komma idag
  Länsstyrelsen lyckades igår måndag inte fatta beslut om det blir skyddsjakt på varg i Gimmenreviret mellan Sågmyra och Insjön.

  150728 Fårägarna känner sig otrygga efter upprepade vargattacker
  Under helgen inträffade två vargangrepp i det så kallade Gimmenreviret här i Dalarna. I lördags dödades 24 får och lamm i Solarvet i Sågmyra och dagen efter tio stycken i Östra Insjön.

  150728 Beslut om skyddsjakt i Gimmenreviret dröjer
  Något beslut om skyddsjakt i Gimmenreviret har inte tagits under måndagen. Arbetet med utvärdering och bedömning av läget hos Länsstyrelsen i Dalarna kommer att fortsätta under tisdagen.

  150728 Beslut om Gimmenvargarna dröjer
  Länsstyrelsen lyckades på måndagen inte ta något beslut om hurvida det blir skyddsjakt på Gimmenvargarna eller inte.

  150727 Länsstyrelsens uppmaning efter vargattacken
  Under helgen har två nya vargangrepp ägt rum i Gimmenreviret. Områdena som drabbats ligger mellan Insjön och Sågmyra.

  150727 Länsstyrelsen Dalarna uppmanar till uppmärksamhet i Gimmenreviret
  Under helgen har två vargangrepp skett i Gimmenreviret. Områdena som drabbats ligger mellan Insjön och Sågmyra. Totalt har fem angrepp skett inom loppet av en månad.

  150727 Kan bli skyddsjakt på varg
  Länsstyrelsen kommer idag, måndag, att behandla en ansökan om skyddsjakt på varg i det så kallade Gimmenreviret.

  150726 Ny vargattack på får i Dalarna
  Natten till lördagen attackerades en gård i Gimmenreviret som breder ut sig i skogarna mellan Leksand och Falun. – Totalt är det 35 får och lamm som har drabbats, säger Jan Bergström på Svenska Rovdjursföreningen.

  150726 Gimmenvargarna specialiserade på får
  Ytterligare en attack mot en fårbesättning på söndagsmorgonen. Vargarna i Gimmenreviret i Dalarna specialiserar sig på att döda får.

  150609 Skyddsjakt på varg avslås
  Den 27 maj lämnade en privatperson in en ansökan om skyddsjakt på varg i det som kallas Gimmenreviret mellan Sågmyra och Insjön sedan vad man tror är en vargattack mot tamboskap.

  150524 Gimmenvargarna dödade getter
  Minst en get dödades på fredagsmorgonen av varg i Bäckeberg i Leksands kommun. Familjen hade tre getter som betade i en hage alldeles intill huset.

  141013 Avslag på ansökan om skyddsjakt i Gimmenreviret
  Den ansökan om skyddsjakt på varg i Gimmenreviret som inkom 7 oktober till Länsstyrelsen Dalarna har avslagits. De skador som inträffat är visserligen allvarliga för de drabbade, men den samlade bedömningen är att de inte är tillräckliga för att skyddsjakt ska beviljas. Beslutet kan överklagas till Natuvårdsverket.

  141010 Gimmenvargarna fortsätter plåga befolkningen: Vargattack mot får i Insjön
  Vargarna i Gimmenreviret i Dalarna fortsätter att plåga befolkningen. På onsdagen upptäcktes att fem får dödats i Helgbo i Insjön.

  141002 Ingen skyddsjakt på varg i Gimmenreviret
  Det blir ingen skyddsjakt på en varg i Gimmenreviret väster om Falun. Två hundar har nyligen blivit angripna av varg i området och en av hundägarna ansökte om skyddsjakt.

  141001 Nej till vargjakt i Dalarevir
  En hund har dödats och en skadats. Trots det säger länsstyrelsen i Dalarna nej till skyddsjakt på varg i Gimmenreviret väster om Falun.

  140914 Varg till attack under hardrevet
  En tvåårig, välmeriterad hamiltonhanne attackerades av varg under jakt i Dalarna på förmiddagen på fredagen. Hunden drev hare mellan Gagnef och Insjön när en varg i Gimmenreviret gick till anfall. Hamiltonstövaren fick upp hare direkt på morgonen men sedan gick allting väldigt snett.

  130301 Nej till skyddsjakt på varg i Gimmenreviret
  De som bor i området tycker att vargarna beter sig närgånget. Nu säger Länsstyrelsen nej till skyddsjakt på vargar i Gimmenreviret väster om Falun.

  130115 Förbereder för utsättning av vargvalpar i Dalarna
  Under onsdagen ska viltförvaltningsdelegationen i Dalarna diskutera utplantering av vargvalpar. Den gamla planen, att placera djurparksvalpar i reviren Gimmen och Norn, är ändrad.

  121122 Nej till skyddsjakt i Enviken och Insjön
  Länsstyrelsen Dalarna avslår i dag två skyddsjaktsansökningar på varg. En i Gimmenreviret öster om Insjön och en i Björnåsreviret väster om Enviken.

  121109 Vargvalpar placeras ut i Dalarna
  Den genetiskt viktiga finskryska varghonans valpar kan komma att placeras ut i vår - hos alfahonan i Gimmenreviret.

  121020 Här ska vargvalpar placeras ut
  Två vargrevir i Dalarna kan bli föremål för valputsättning - redan i vår. Det handlar om Gimmenreviret utanför Falun och Nornreviret, söder om Hedemora.

  120914 Gimmenvargar får inte skjutas
  Länsstyrelsen tillåter inte skyddsjakt på varg i Gimmenreviret, som är beläget mestadels i kommunerna Leksand och Falun.

  120720 Nej till skyddsjakt av varg i Gimmenreviret
  Länsstyrelsen Dalarna har beslutat att säga nej till skyddsjakt av varg i Gimmenreviret väster om Falun. En ansökan om skyddsjakt har kommit in efter angreppet mot får i hage i närheten av Sågmyra i juni.

  120628 Felaktigt riggat rovdjursavvisande stängsel "släppte in" varg på jakt
  dödades och två fick avlivas efter en vargattack mot ett fårhägn i går natt vid Sågmyra i Dalarna, som ligger inom Gimmenreviret.

  120627 15 får dödade i felaktigt rovdjursavvisande häng
  dödades och två fick avlivas efter en vargattack mot ett fårhägn i går natt vid Sågmyra i Dalarna, som ligger inom Gimmenreviret.

  120612 Rekordfå vargvalpar födda i år
  Rekordfå vargvalpar föddes under våren 2011 i revir enbart i Dalarna. Det är bara konstaterat föryngringar i reviren Gimmen, Långsjön och Görsjön.

  120527 Två nya vargrevir i Dalarna
  Två nya vargrevir har bildats i Dalarna - Gimmen norr om Falun och Tansen sydväst om Borlänge. I båda fallen kommer sannolikt valpar att födas i vår.

  120311 I hundtäta Oxberg lever de gärna med varg
  Trots att lilla Oxberg hyser 30 hundar och ligger mitt i Gimmenreviret, tycker inte byborna att det är något problem att ha vargarna som grannar.

  111221 Nej till skyddsjakt på varg i Gimmenreviret
  Först ska vargen skrämmas iväg med gummikulor och knallskott. Länsstyrelsen Dalarna säger nej till skyddsjakt på den närgångna vargen i Insjön.

  111221 Nej till skyddsjakt i Gimmenreviret
  Länsstyrelsen Dalarna säger nej till skyddsjakt i det så kallade Gimmenreviret. Beslutet motiveras med att ett nyfiket och undersökande beteende är naturligt hos vargar och att man bör pröva andra åtgärder först, framför allt skrämselåtgärder.

  111221 Ingen skyddsjakt i Insjön
  Det blir ingen skyddsjakt på den varg från Gimmenreviret i Insjön i Dalarna som den 6 december förföljde två kvinnor på häst när de hade tre hundar med sig.

  111215 Sex vargar i Gimmenreviret
  Länsstyrelsens naturbevakare har hittat spår efter sex vargar i Gimmenreviret, som sträcker sig i Falun och upp till Insjön.

  110330 Två vargrevir i Dalarna lämpliga för inplantering av vargvalpar
  Vid viltförvaltningsdelegationens möte tisdag den 29 mars fattades beslut om att Gimmenreviret norr om Borlänge och Nornreviret mellan Smedjebacken och Hedemora ska föreslås som mest lämpliga för inplantering av vargvalpar.

  110330 Besked om inplantering av varg upprör inte
  Nornreviret mellan Smedjebacken och Hedemora och Gimmenreviret norr om Borlänge föreslås av Länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation som lämpliga platser för inplantering av varg.

  100317 Två nya vargrevir i Dalarna
  Två nya vargrevir har bildats i Dalarna - Gimmen norr om Falun och Tansen sydväst om Borlänge.

  .....

vargrevlogonew73