vargrevlogonew73

Giftåtel och vargdödade djur preparerat med gift
 i syfte att döda varg.

Förgiftade åtel och vargdödade djur preparerade med gift, har under åren lopp hittads i många av landets vargrevir utlagt i syfte att döda varg.
Vart i samhället förövarna ska hittas, om man även ser till den övriga illegala jakt riktad mot varg, är väl numera även det rätt så klart, nämligen inom gruppen jägarna. 

Poison

Motiv, medel och möjlighet, det mesta pekar klart och tydligt mot medlemmar av jägarkollektivet, om det då inte är fråga om renbetesmarkarna, där även rennäringen hamnar i skottgluggen.

Listan över fall från Sverige och Norge som finns på denna sida, är troligen bara en bråkdel av vad som har förekommit.

Att sedan inga förgiftade vargar har hittads, med möjligen ett undantag (se längst nere), är en helt annan sak som är helt utan betydelse i sammanhanget.
För det att lägga ut gift i naturen, är ett hänsynslöst, grymt och fullständigt avskyvärd brott, som endast gravt mentalt rubbade personer kan tänkas ägna sig åt.
Men trots detta, så görs det utöver en och annan beklagelse över att sånt drabbar jägarkåren negativt, absolut intet från våra två stora jägarorganisationer för att förpassa detta pack bakom lås och bom.


Visa Gift på en större karta 

Karta över fynd av giftåtel i Skandinavien
i syfte att döda varg
.

BLÅ:
Säkra fall

GUL:
Misstänkta fall

 

Källor till de nedan beskrivna fall av försök till förgiftning av varg är angivna tidningslänkor och Viltskadecenter rapport nr 1 / 2008
“Dödlighet och illegal jakt i den skandinaviska vargstammen”.

 

Älgkadaver preparerat med giftet
Alfaklorolyse, Elverum Norge 2009

Ikke ett tips i giftåtesaken

[090612]
I midten av mars ble det funnet to elgkadavre i Elverum, og tirsdag ble det slått fast at kadavrene var tilført potensielt dødelig gift. Politiet har ikke fått inn et eneste tips i saken.

Giftstoff analysert

[090609]
Analysen av stoffet er nå ferdig. Det dreier seg om alfaklorolyse, opplyser politiførstebetjent i Hedmark politidistrikt, Knut Mælen, som også er fauna- og miljøkoordinator i Hedmark, til NRK Hedmark og Oppland.

Prøvde å forgifte rovdyr

[090609]
- Vi fikk melding om at det var funnet et elgkadaver. Etterhvert viste det seg at det var merker med litt blått på snøen ved kadaveret, forteller Mæhlen.
Det ble tatt ut et stykke av kjøttet og sendt til analyse. Her ble det funnet et stoff som heter alfaklorolyse.

Mulig giftåte mot ulv i Elverum

[090505]
I midten av mars i år ble politiet tipset om funn av to elgkadaver - en ku og en kalv - to kilometer fra Nøtåsen i Heradsbygd.
På kadavrene og på bakken ble det funnet blå sprayaktige merker, opptil en halv meter brede. Like ved kadavrene ble det også funnet vingefjær etter to nøtteskriker. Fuglene kan ha fått i seg gift og senere blitt spist av andre dyr.

Älgkadaver och köttbullar med Cyanid,
Ore Älv Dalarnas län 2009

Tips om förgiftade älgar ger belöning

[090129]
100 000 kronor. Så mycket kan belöningen bli för den som tipsar om vem som förgiftat älgarna i Furudal. Belöningen utgår om tipset leder till att någon fälls för brottet. Pengarna kommer från Naturskyddsföreningen i Rättvik och Rovdjursföreningen.

Misstankar om ännu en förgiftad älg i Ore

[090123]
En ung älg hittades död på Oreälvens is. Misstankar finns att det är gift i kadavret.

Ny misstänk förgiftad älgkropp i Dalarna

[090122]
Naturbevakare från länsstyrelsen i Dalarna fann delar av en död älg norr om Furudal, nära Ore älv, måndagen den 19 januari. Fynd vid platsen väckte misstankar att älgkroppen har förgiftats och fyndet polisanmäldes.

Misstänkt förgiftad älg hittad

[090122]
En död älg som misstänks vara preparerad med gift har hittats i Ore. - Åklagare har nu inlett en förundersökning. Älgen ska skickas till SKL för undersökning, säger Rättviks polischef Jonas Holfve.

Älgkadaver innehålland giftet Warfarin,
Fåsås Fäbod Dalarnas län 2008

Warfarintablets5-3-1Älgkadavret öster om Mora var förgiftat

[090206]
Älgkadavret som hittades öster om Mora var preparerat med ett giftigt ämne som skulle kunna vara skadligt för andra djurarter. Det har Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, konstaterat. Vilket giftigt ämne som påträffas hemlighålls så länge förundersökningen pågår.

Misstänkt fall med förgiftat älgkadaver

[090115]
Några dagar in på det nya året hittades ett älgkadaver öster om Mora. Det finns misstankar att kroppen har preparats med gift för att skada varg, eller andra rovdjur.

Två älgkadaver med råttgiftet Warfarin,
Furudal Dalarnas län Januari och Februari 2008

Älgkadaver förgiftat med bekämpningsmedel

[080509]
Det var det giftiga bekämpningsmedlet Karbofuran, som påträffades i de älgkadaver som hittades i skogarna norr om Furudal i vintras.
Det visar analyser av de prover Statens Kriminaltekniska Laboratorium (SKL) gjort.

Älggiftet var karbofuran

[080509]
Enligt SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium, var det karbofuran som älgarna i Furudal förgiftades med, troligtvis för att bekämpa varg.

Älgkadavren var förgiftade

[080507]
De två älgkadaver som hittades norr om Furudal den 30 januari och 23 februari var förgiftade. Det visar analyser gjorda av SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala

Förgiftat älgkött drabbade rovfåglar

[080203]
Onsdagen den 30 januari hittades en vargdödad älg norr om Furudal. På platsen låg även en död duvhök och en skadad kungsörn.
Polisen har varit på platsen och gjort en undersökning. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har konstaterat att fåglarna var förgiftade.

Giftig åtel dödade duvhök

[080201]
En duvhök har dött och en kungsörn har skadats efter att ha ätit förgiftat älgkött. Polisen tror att älgen förgiftats för att skada vargstammen.

Åtel preparerat med Glykol,
Malung Dalarnas län 2005

Misstänkt förgiftat åtel påträffat i Malung

[050307]
I helgen påträffades slaktavfall i skogarna runt Malung som man misstänker var förgiftat. På fyndplasen hittades en död fågel och där fanns även nya och gamla vargspår. Redan i går beslutade åklagaren att inleda en förundersökning.

Höns och huvudet från en hjort preparerat med giftstoffarna
Carbofuran och Warfarin,
Sør-Odal Norge 2001

CarbofuranUmoralsk innsamling

[040824]
I går kunne Glåmdalen fortelle at en konto i Odal sparebank samler inn penger til dem som er kommet i konflikt med norsk rovdyrpolitikk. Blant dem som har fått økonomisk støtte er mennene som er dømt for å ha lagt ut giftåte til å ta livet av ulv i Sør-Odal.

Faunakriminelle fikk pengestøtte

[040823]
Rovdyrmotstandere i sør-fylket har fått pengestøtte fra ukjente givere etter å ha blitt dømt for faunakriminalitet.
To domfelte menn fra Sør-Odal er blant de som har fått utbetalt penger etter at de hadde lagt ut giftåte til ulv.

Samler inn penger til faunakriminelle

[040822]
Kontoen er oppdrettet i Odal Sparebank. I flere år skal det ha blitt samlet inn penger som er utbetalt til personer som er dømt for faunakriminalitet eller på annen måte er kommet i konflikt med norsk rovviltforvaltning.
- Vi har betalt ut penger etter behov, sier en ordknapp Ole Magne Skarphol fra Disenå, som er oppført som disponent for kontoen.

Innrømmer utlegging av giftåte til ulv

[020612]
Åter med både insektmiddel og rottegift ble spredt over et større område i Sør-Odal i februar i fjor. Nå har to menn innrømmet at det var de som sto bak. Giftene som ble benyttet er dødelige i svært smådoser, og kunne tatt livet av både husdyr og mennesker. Itillegg til at det rammer viltet blindt.

Glåmdøler i ulvegift-rettssak

[020607]
To menn fra Glåmdalsregionen møter mandag i retten, tiltalt for å ha forsøkt å forgifte ulv. De risikerer inntil to års fengsel. En mann fra Kongsvinger og en fra Skarnes la i følge tiltalen i februar i fjor ut forgifta åte på Speismark i Sør-Odal. De to tiltalte la ut flere giftåter, som besto av et hjortehode og ni høner, innsatt med giftstoffene carbofuran og warfarin.

Forgiftet ulv - leder kjendis-jaktlag

[021114]
Om noen uker tar Sponsor Service og Terje Bogen med seg en rekke kjendiser på elgjakt i Kviteseid. En av jaktlederne ble for en måned siden fradømt retten til å drive jakt, etter at han forgiftet ulver. Både jegere og politiet reagerer kraftig. Førstestatsadvokat Rune B. Hansen, som leder avsnittet for miljøkriminalitet ved Økokrim, sier til TA at det er moralsk forkastelig å bruke mannen som jaktleder. Mannen er dømt både i herredsretten og lagmannsretten for å forgifte ulver.

Åtel förgiftad med Cyanid,
Furudal Dalarnas län 2003

Jones (c) vill skjuta vargflockens alfapar  10 april 2004

[040410]
Jones framhåller att jägarna i Ore ska ha en eloge eftersom ingen illegal vargjakt förekommit i området, så vitt vad som är känt. - Det finns inga spår efter tjuvjakt. Med undantag av cyanid i en åtel förstås.

Rovdjursspårare: - Det är för jäkligt

[030717]
DD berättade igår att analysen av det kött som påträffades i våras visade sig innehålla det mycket giftiga ämnet cyanid.

Vargåtel i Furudal cyanidförgiftad

[030716]
Det var nån gång i våras åtelmaterialet påträffades i vargreviret i Furudal, ett av landets största vargrevi som vid årsskiftet beräknas ha inrymt cirka tio vargar.

Cyanidförgiftat kött lockbete för varg

[030715]
På tisdagen kom beskedet från Statens kriminaltekniska laboratorium att det utlagda lockbetet som polisen hittat i ett vargrevir verkligen hade preparerats med det livsfarliga ämnet cyanid. Det rapporterar Sveriges Radio Dalarna.

Rovdjursdödad rådjur fylld med en blanding av köttfärs och råttgiftet Warfarin,
Glaskogen Värmlands län 2003

Råttgift

Rådjur med råttgift rovdjursrivet

[030403]
Ett råttgiftspreparerat rovdjursrivet rådjur har upptäckts i skogarna i västra Värmland. Förmodligen med syfte att skada eller döda varg.

Rovdjursriven älg indränkt i Glykol,
Åmot Gävleborgs län 2003

Glykol skulle förgifta vargar?

[030520]
På lördagen stannade några förbipasserande för att titta på älgen och upptäckte då att det fanns en grön vätska på sidan om och på själva älgen.
- Det var etylglykol, samma glykol som vi använder i våra bilar, som fanns på älgen. Det är ett mycket farligt gift som i små mängder kan döda en hund, berättar kriminalinspektör Torgny Hallonen i Gävle.

Köttbitar med giftstoffarna Carbofuran og Warfarin,
Kongsvinger Eidskog Norge 2002

Har funnet nye giftåter

[020226]
På en øde skogsbilvei - midt i reviret til ulveflokken Aurskog-Høland - lå de to forgiftede kjøttåtene. Igjen har politiet slått giftalarm og satt i gang full etterforskning. rb.no spør:Bør ulvene fanges, eller få gå fritt? Diskutér. Lensmannskontoret i Aurskog-Høland har holdt saken hemmelig i flere uker. Da Romerikes Blad tok kontakt i går valgte imidlertid lensmannsbetjent Patrick Solberg, etter samråd med lensmann Per Torgersen, å bekrefte funnene.

Köttbitar tillsatt gifter Isofenfos,
Setskog Norge 2000

- Utsatt for hevnaksjon

[020927]
Mannen som nå er tiltalt for å ha lagt ut giftåte ved to anledninger hevder han har vært utsatt for en hevnaksjon. Han mener at en navngitt person har plantet bevis for å sverte ham, og påpeker at denne personen også skal ha hatt tilgang til plast med hans fingeravtrykk på.

Ubetinget fengselsstraff - for utlegging av giftåte

[020314]
Ved kjennelse av 14.3.2002 forkastet Høyesterett en 63 år gammel manns anke over Eidsivating lagmannsretts dom av 12.10.2001 der han ble dømt til 21 dagers ubetinget fengsel og 2 års fradømmelse av retten til jakt og fangst samt 3.000 kroner i saksomkostninger. Høyesterett har nå markert at det skal reageres strengt ved giftåteutlegging i naturen.

Politiet glemte å veie gift i ulve-åte 

[020307]
Politiet begikk en etterforskningsfeil da de ikke veide giftmengden i et åte som skulle kverke ulv i Setskog i Aurskog-Høland i Akershus. Dette kom fram da Høyesterett torsdag begynte å behandle ankesaken fra en 63 år gammel mann som i Borgarting lagmannsrett er dømt for å ha lagt ut, eller medvirket til å legge ut, forgiftet åte med tanke på å ta livet av ulv.

Giftåte-anken opp i Høyesterett

[020226]
Advokat Espen Wangberg, som forsvarer den 63 år gamle mannen som ble dømt for å ha lagt ut giftåte på Setskog sommeren 2000, er spent foran behandlingen i Høyesterett neste torsdag. - Jeg har anket mange saker til Høyesterett, men aldri tidligere kommet gjennom nåløyet. Derfor har jeg forhåpninger og tro på et annerledes resultat enn i lagmannsretten, sier han.   

Skjerpet straff for å ha lagt ut ulvegift

[011013]
En 62 år gammel mann har fått skjerpet straffen for å ha lagt ut giftåte til ulv i Setskog i Akerhus i fjor sommer. Det er Borgarting lagmannsrett som har bestemt at mannens straff skal skjerpes.

Anker giftdommen

[010326]
Nils Østby (62) og Thor Nilsen (68) anker dommen der de ble kjent skyldige i medvirkning til å ha plantet et giftåte på Setskog i fjor sommer. SETSKOG:Ifølge Østbys forsvarer, Advokat Espen Wangberg, vil anken bli sendt lagmannsretten i løpet av et par dager. - Bakgrunnen er at de nekter straffskyld, opplyser Wangberg til Romerikes Blad.

Organisasjon  Folkeaksjonen ny rovdyrpolitik

Vitne møtte i retten til tross for trusler

[010228]
Et svært sentralt vitne i rettssaken mot Nils Østby og Thor Nilsen - begge tiltalt for å ha plantet gift på Setskog - ble forsøkt truet til taushet. Mannen - en 39-åring fra Setskog - møtte likevel opp som vitne da rettssaken mot de to mennene startet i går.

Gitt opp å bevise at ulv var målet

[010221]
Økokrim mener det er sannsynlig at giftåtene var myntet på ulv, men har gitt opp å bevise at nettopp ulvedrap var målet. Derfor er heller ikke rovdyret nevnt i tiltalen som er tatt ut mot Thor Nilsen og Nils Østby. - Vi anser det som svært vanskelig å bevise at giften var ment for å ta livet av ulv, og har heller ikke funnet tilstrekkelig grunnlag for å tiltale dem for det, forklarer førstestatsadvokat Rune B. Hansen i Økokrim.

Gifttiltalte bedyrer at de er uskyldige

[010221]
Thor Nilsen (68) og Nils Østby (62) har i over et halvt år vært utpekt av politiet som mennene bak giftåtene plantet på Setskog. Selv avviser de to alle anklager. For første gang snakker Nilsen og Østby åpent ut om den alvorlige tiltalen, ryktene og de tunge månedene.

To gift-tiltalt

[001208]
På plasten rundt de forgiftede pølsene og kjøttstykkene fant politiet beviset: Fingeravtrykket til en av mennene som er anklaget for å ha lagt ut giftåten. Nå risikerer de to karene fra Aurskog-Høland- som begge hardnakket bedyrer sin uskyld - straff på inntil to års fengsel for brudd på Viltlovens paragraf 3 og 56.

Ville drepe ulv med giftåte

[001207]
Økokrim har tiltalt tre menn fra Aurskog Høland i Akershus for å ha forsøkt å ta livet av ulv ved å legge ut forgiftet åte. Politiet mener de tre mennene skal ha lagt ut kjøtt og pølser tilsatt det svært giftige plantevernmiddelet Oftanol for å ta livet av ulv. Kripos skal også ha funnet fingeravtrykket til den ene av de tiltalte på en plastpose.

Älgkadaver och annat åtelmaterial tillsat Isofenfos,
Koppang Norge 2001

Ulvehatere legger ut giftåte

[010305]
Lokale ulvehatere i Østerdalen gir seg ikke i kampen mot ulven, og legger ut giftåter for å ta livet av ulveflokken i Atndalen. Et giftåte ble avdekket nå i helga. Koppang-flokken har flere ganger før vært utsatt for drapsforsøk med gift uten at det lokale politiet har kommet til bunns i sakene. Denne helga var imidlertid politiet raskt på åstedet.

Legger ut giftåte til ulvene

[010305]
 Politiet etterforsker nå om det er lagt ut giftig åte i området der ulvene i Koppang-flokken holder til i Rendalen. Det er funnet en rekke døde dyr i området. - Fem av dyrene var fugler - en ravn, en skjære, en kråke og to nøtteskriker. De lå spredt på et mindre område i terrenget. Like ved ble det også funnet et elgkadaver og ubestemte rester fra minst ett annet dyr, opplyser lensmann Bjørn Brænd i Rendalen til VG.

Andra fall där gift har används i syfte att döda varg.

Giftåte i naturen

[011214]
En form for faunakriminalitet med stort skadepotensiale er utlegging av giftstoffer i naturen for å ta livet av vilt. Denne type saker har lav oppdagelsesrisiko og er krevende å etterforske. Frem til omkring 1950 var det akseptert å bekjempe de store rovdyra med alle midler, i den overbevisning at de utgjorde en reell trussel for vår sivilisasjon. Selv giftutlegging var en lovlig metode frem til innføringen av jaktloven av

Ulvevalp var forgiftet

[010110]
Den fem måneder gamle ulvevalpen som ble funnet utmagret og døende i Spydeberg i Østfold i slutten av september, var forgiftet. Det viser undersøkelser som Veterinærinstituttet i Trondheim. Saken er politianmeldt fordi det ikke utelukkes at valpen har fått i seg ulovlig utlagt gift.

Ronja ødelagt av giftåte

Pointeren Ronja har mistet sin framtid som jakt- og prøvehund i toppklassen. Etter å ha spist av et ulovlig giftåte i Aurskog-Høland, bruker hun dagene på å rusle rundt husveggene. Det var i februar at Svein Bråthen i Setskog som vanlig skulle trene pointerne Ronja (5) og Susi (2) i skogen et par timers tid. Bråthen oppdaget ikke noe unormalt før han var hjemme igjen fra turen.- Ronja ble rastløs, kastet opp, og hadde blod i avføringen. Jeg trodde ikke det var alvorlig, men snart begynte hun å pipe og skjelve.

Jeger innrømmer ulovlig ulvejakt

For første gang forteller en norsk jeger om ulovlig ulvejakt han har vært med på. Jegeren Knut Ivar Sæther forteller om to tilfeller av ulovlig jakt. Nordmannen Knut Ivar Sæther bor i Värmland. Han forteller til Brennpunkt at han har skutt to ulver i et område som ligger en mil inne i Hedmark. Dette gjorde han på slutten av 1980-tallet, forteller han.

.....

 

(c) Vargreviret