Omotiverad slakt av
rovdjur i Norge

 

 Skriv under på Norske Fellesaksjonen for Ulv kampanj mot omotiverad slakt av rovdjur i Norge.
Underskrifterna ska brukas i förbindelse med protest till fylkesmannen i Hedmark, Miljøverndepartementet och Direktoratet for Naturforvaltning.
Baggrund : I Norge går de flesta fåren fritt i fjällen om sommaren, utan vare sig stängsel eller annat som skydd mot rovdjuren.

I Stange och omnejd som ligger i Hedmark fylke driver de nu jakt på en varg som har tagit ganska många får, och de tror at bare de får skjutit någon tillfällig varg så vill det lösa alla problemen för fårebönderna.
Detta är en mycket primitiv, gammaldags, oetisk och förkastlig sätt att förvalta rovdjur på och leder inte till att förlustarna av får till rovdjur upphör.
Skjuter man en varg tar det inte lång tid för det kommer en ny varg in som igen börjar ta fåren.Problemet varg kontra får försvinner inte förr man har givit bönderna möjlighet för att lösa problemen genom att lägga om sättet att bedriva fårskötsel.
Därför, skriv under på FFUs protest NU
http://www.fellesaksjonenforulv.org/usaksjon.htm

 

Känd vargmotståndare riskerar åtal för grov jakthäleri.

Uppdrag granskning visar tisdag 20 april den första av två utsändelser om tjuvjakt i Sverige.

Man har fått fram bevis på att det pågått tjuvjakt på varg i bland annat Årjängsreviret och Tisjöreviret.
Bevisen har lämnats över till en norsk journalist av ordförande för ”Sveriges Samarbetsforum i Rovdjursfrågor” SSiR, i tron att dessa skulle användas för att avslöja illegal utsättning av varg.
Ordförande i SSiR riskerar nu åtal för grov jakthäleri!
expressen
Vargmotståndare misstänks för inblandning i tjuvjakt.
Kända vargmotståndare i Sverige och Norge har tillgång till lämningar från tjuvskjutna skandinaviska vargar.
I SVT-programmet Uppdrag granskning nu på tisdag hävdas att de inblandade personerna varit medvetna om att vargarna var illegalt dödade.

dalademokraten
SVT smygfilmade jägare i Dalarna
TV-programmet ”Uppdrag granskning” har gjort borlängebon Tage Collberg minst sagt förbannad.
Han och hans jaktlag har smygfilmats i fyra månader.
Materialet har klippts ihop för att misstänkliggöra honom i jaktfrågan, menar Collberg.

svt 1
Illegal vargjakt kartlagd för första gången
PÅ TISDAG: Uppdrag Granskning har i samarbete med norsk television gjort den första kartläggningen någonsin av den illegala vargjakten.
I filmen Vargjägarna - som sänds i två delar - har reportern Oscar Hedin dessutom kommit över material som kan bevisa att illegal jakt på varg pågår.
SVT1, tisdag 20.00.

 

Styrs Kennelklubben av Jägareförbundet?

Än en gång visar Svenska kennelklubbens (SKK: s) ledning bevis på att de låter sig styras av Svenska Jägareförbundet (SJF) i sin rovdjurspolitik.

För drygt ett år sedan ändrade SJF sin policy till 150 vargar som ett mål, mot riksdagens beslut om 200 vargar som ett delmål.
SKK:s har nu 150 vargar i sin policy.
Mars 2003 uppvaktade SKK Natur- vårdsverket tillsammans med SJF och LRF med en ansökning om att få döda ett antal vargar.
Fler ledare och artiklar har det blivit i SKK:s medlemstidning Hundsport de senaste åren. Mycket tyckande av negativ art om varg och intet faktamaterial eller upplysning om de verkliga förhållanden som till exempel den forskning som bedrivits på Grimsö om Jakthundar i vargrevir  >>>.

Nu senast i SKK: s remissvar över Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdrag om förebyggande av jaktbrott  >>>, som inte är annat än en fortsättning av Jägareförbundets vanliga dravel om att beslut om skyddsjakt måste läggas ut på länsstyrelserna och att jaktbrott är ett resultat av att myndigheterna inte lyssnar på lokalbefolkningen.
Därtill en enda blekare avståndstagande från tjuvjakt på varg och andra rovdjur än den som Jägarförbundet och Jägarnas Riksförbund presenterade.

Kära SKK

 • Blanda inte ihop de vanliga hundägarna med jägarna.
  Jägarna utgör endast några få procent av befolkningen, och även om man bara ser till glesbygdskommunerna är de en minoritet.
 • Den vanliga hundägaren har i allmänhet inga problem med varg.
  Af 54 hundar som dödades under åren 1998-2002 var 53 jakthundar >>>. Risken att jakthunden, som släpps i ett vargrevir dödas av varg är inte större än att den dödas i trafiken, och då snackar vi om den verkliga glesbygden med mycket lite trafik >>>.
 • Ställ er på hundarnas sida.
  Satsa tid och pengar på att lösa problemet den stora ”förbrukning” av hundar som finns i förbindelse med jaktutövningen.
  Av de dödsorsaker som anmäldes till försäkringsbolaget Agria under åren 92 och 93 för jakthundrasen Drever var 44,5 % orsakad av olycksfall och 17,7 % av försvinnande >>>.
  En ökad ”förbrukning” blir det också i och med att vildsvinen brer ut sig mer och mer. Dessa dödar och skadar ett stort antal hundar årligen.
 • Ta ordentligt avstånd från tjuvjakten och rovdjurshatet som även drabbar hundarna.
  På kort tid har man i vargreviren hittat olika åteln preparerat med cyanid (Furudal), glykol (Ockelbo) och råttgift (Glaskogen).
  1999 var det två hundar i Värmland som fick i sig glykol >>>, varav en dog och 2002 var det en pointer på andra sidan av gränsen som fick i sig gift utlagt åt varg >>>.

Det är INTE vargarna som är det största hotet mot hundarna.

 

Patetisk ansökning om vargjakt.

Än en gång har Svenska Jägareförbundet sökt om skyddsjakt på varg.
En av begrundelserna för ansökningen är den ”snabba ökningen” av vargstammen och dödandet av 7 jakthundar, 100 får och 5 kalvar.

Med ”snabba ökningen” av vargstammen menar man att det i år har säkerställds 11 föryngringar tillsammans i Sverige och Norge mot 2002 års 10 och 2001 års 10-11.
Av dessa 11 föryngringar är endast 9 svenska.
Det finns dock fortsatt möjlighet för att det kan ha varit föryngring i ytterligare 3 revir varav två är i Sverige.
Ett av alfadjuren eller båda alfadjuren i tre av de revir där det har varit föryngring har dödats.

Ökningen i vargstammen, om man nu kan prata om en ökning, har i alla fall inte blivit så dramatiskt som en lättare hysterisk och uppjagad representant för Jägareförbundet i Värmland befarade i en intervju i Värmlands Folkblad i januari 2003 i förbindelse med föregående ansökning om vargjakt.
- I den rovdjursplan som finns har man talat om 20 föryngringar som ett "etappmål".
- Rent teoretiskt skulle man alltså kunna nå dit redan det här året.

Vidare sagde han att
- Ska vi ha en vargförvaltning värd namnet måste vi få komma igång med vargjakt snarast. Vargstammen ökar snabbt och jag är mycket bekymrad för hur det här utvecklas.

Inte bara är han “bekymrad”, men även propagandist och inte speciellt trovärdig i rovdjurssammanhang!

Förra året var det stora rubriker om hur rovdjurstaben hade nästan tredobblats.
Man hade då kring 175 angrepp. I år har man förlorad 96 djur på grund av varg vilket inkluderar 16 ”försvunna”, men tidningsrubrikkerna om att angreppen nästan har halverats sedan förra året saknas.

Angreppen på tamdjuren har varit i de områden där vargen är relativ nyetablerat och rovdjursstängsel därför inte så vanligt, nämligen Västra Götalands och Örebro län.
På trots av stor vargförekomst i Värmland har det inte varit ett enda fall där, och i Dalarna har varg endast dödat 1 får och 1 kalv.

8 jakthundar har skadats, 1 har avlivats och 6 dödats på grund av vargangrepp.
De flesta av dessa angrepp har varit inom kände vargrevir där det tidigare har varit incidenter mellan varg och hund. Det är visserligen djupt tragiskt för den enskilda hundägaren, men samtidigt kan man fundera på varför man igen och igen släpper ut hundar i dessa områden.

Jägareförbundet ansökning kan i alla fall inte retfärdigas av vare sig ”växten” i vargstammen eller att 96 tamdjur förlorats.

PATETISKT och YNKLIGT!

Hyllat för att ha kört på varg!

Politiaksjon mot mann som kjørte på ulv.
Den 30 år gamle mannen fra Aurskog-Høland som i januar kjørte på en ulv, er siktet for ulvedrap. Torsdag gjennomførte politiet en razzia hjemme hos mannen, skriver Nationen.

Hyllet på sms etter ulvedöd.
Mannen som kjørte på ulven «Einstein» og stakk av har allerede fått flere gratulasjonsmeldinger på mobiltelefonen.

- Kjørte i hjel ulven med vilje.
– Bilisten forserte først en provisorisk veisperring. Så regelrett klinte vedkommende til ulven med bilen. Vi er ikke i tvil om at dette var med vilje, sier seniorforsker Hans Christian Pedersen ved Norsk Institutt for Naturforsking (NINA).

Merket ulv påkjört - bilföreren stakk av.
En radiomerket ulv ble ved 19.30-tida i går kveld påkjørt i nærheten av Garsjøen ved Søndre Mangen. Ulven ble så skadet at den senere måtte avlives av politiet. .

 

Göran Greider i samtal med en modig jägare.

Jan Dahlin och Göran Greider diskuterar vargdebatten i länet. -Jägarförbundet har lagt sig platt för propagandan som de mest hätska organisationer bedriver, menar Jan Dahlin
>>>

 

Nya möjligheter för tjuvjägarna?

Jägarna och markägarna i Furudalsområdet spärrar nu vägarna i området för turister och även för länsstyrelsens och naturvårdsverkets personal.
Som orsak säger man att bilarna skadar vägarna, vilket ju inte är speciellt trovärdigt eftersom vägarna i området är tjälade.

I området finns några av de mer rabiate vargmotståndarna, som bland annat har lagt ut cyanidförgiftat åtel i syfte att döda vargarna.
Dessa vedervärdiga individer av människosläkten som ägnar sig åt giftutläggning och tjuvjakt på varg, kan nu ostört bedriva sin verksamhet, tacket vare de lokala jägares och markägares beslut.

Spärra  gärna av vägarna i området men spärra i så fall av dem för all trafik så att tjuvjägarna och giftutläggarna inte gynnas.
Här finns lite info om tidigare fall av giftåteutläggning:

Furudalsreviret : Spårare: Det är för jäkligt.  
Ockelboreviret : Glykol skulle förgifta vargar?
Glaskogsreviret : Rådjur med råttgift rovdjursrivet

 

Ovanligt skitigt utspel från jägarna!

Nu har fler jaktlag i områden där det finns varg hotat med att de inte längre vill ägna sig åt att spåra upp och avliva trafikskadat vilt.

Först ut var jägarna från Karlskoga/Degerfors älgskötselområde.
” - Anledningen är att vi inte vill ha våra hundar uppätna av varg.” säger en talman för jägarna till Värmlands Folkblad. >>>
Senare följde jägarna från Rättvik med argumentet
” - Om staten inte lyssnar på oss, varför ska vi hjälpa dem?” >>>

 • Risken för att hundarna dödas i förbindelse med eftersök av skadat vilt, är i det närmaste obefintlig.
  Mig vetligt har inte en enda hund dödats under sådana omständigheter. Hundar som dödats av varg har dödats i förbindelse med reguljär jakt och inte vid eftersök.
  Se bland annat tabellen längre nere på sidan.
   
 • Man spårar upp och avlivar ett skadat vilt för att avsluta djurets lidande! Man gör det inte för att hjälpa staten.
  Den som vägrar att göra så, om han/hon får förfrågningen, ska inte ha rätt att bedriva jakt på levande djur. En sådan funtat person kan inte förstå innebörden av jaktlagen som bland annat säger att ” Jakten skall bedrivas så att viltet inte utsätts för onödigt lidande”.
   
 • Om man vägrar att göre eftersök på trafikskadat vilt, kan man inte heller göre eftersök på skadeskjutet vilt.
  Förutom att sådant är helt förkastligt ur moralisk synvinkel, bryter det också mot jaktlagens bestämmelse om att jägaren vid en skadskjutning ”snarast ska vidta de åtgärder som behövs för att det skadade djuret skall kunna uppspåras och avlivas”.

Om man som jägare vägrar att göre eftersök efter trafikskadat vilt, måste man ta konsekvensen av sin handling, och helt lägga bössan på hyllan.
Att fortsätta jaga med en sådan inställning till skadat vilt, kan inte beskrivas som annat än skitigt!

Vargfrossa i Furudal.

Med stöd av vargmotståndaren Malte Sandström från Jakt & Fritidsklubben (som visade blodiga bilder på tamdjur som attackerats och dödats av rovdjur) slog man fast att det var hög tid att sätta ned klacken i backen för att få myndigheterna att börja lyssna.

Jägarna ger sig inte.

På onsdag kväll är representanter för samtliga viltvårdsområden i Orsa, alla jaktvårdskretsar i länet plus hundklubbarna för stövare, drever, tax och älghundar kallade till ett stormöte i Orsa.

Extra påslag för eftersök i vargrevir.

Polisen vill inte att jägarna ska riskera sina hundar under eftersök i områden där det bevisligen finns varg.

 Jägarhot om bojkott.

Rättviksjägarna överväger att bojkotta alla eftersök i samband med viltolyckor. Orsaken är helgens vargattacker mot jakthundar. - Om staten inte lyssnar på oss, varför ska vi hjälpa dem?

Säger upp avtal i protest mot varg

Jakthundar som attackeras av varg ställer nu till problem för polisen i Örebro län.
Jägarkåren där vill inte längre hjälpa till med att spåra upp skadade djur i samband med viltolyckor då hundarna riskerar att bli vargmat.

 

Ändring av
jaktförordningens 28 §?

Jägareförbundet är en av de organisationer som jobbar för att få en till en förändring av jaktförordningens 28§ som säjer 

Har en björn, varg, järv eller lo angripit och skadat eller dödat tamdjur och finns det skälig anledning att befara ett nytt angrepp, får tamdjurets ägare eller vårdare utan hinder av fredning eller bestämmelserna i 9 § döda det angripande djuret, om det sker i omedelbar anslutning till angreppet. Sådan jakt är dock inte tillåten inom nationalpark.

Jägareförbundet vill ha en ändring för att tillåta skyddsjakt vid ett direkt angrepp på hundar eller tamdjur. Syftet är att jakthundägare ska få lättera att freda sina hundar vid ett rovdjursangrepp.

Om man ser på de fall som varit de senaste åren, och ser på hur angreppen gått till, framgår det tydligt att en ändring av jaktförordningens 28 §  kommer att vare verkningslös i fråga om att få ner antalet vargdödade jakthundar.

 • Hundarna har varit utom synhåll.
 • Så långt borta att ingripande har varit omöjlig.
 • Händelseförloppet varit så våldsamt och snabbt att man inte har haft tid att ingripa.

Risken med en sådan ändring av 28 paragraf - om man då  inte undantar fredande av jakthund i förbindelse med jakt - är uppenbar.
De mer extreme vargmotståndarna inom jägarkåren kan då skjuta en varg utan att hunden ens har varit i närheten och sedan påstå att det var för att freda hunden. Det blir i de flesta fall helt omöjligt att bevisa motsatsen, om det inte finns vittnen. Och då krävs det att dessa vittnen ju är villiga att prata, vilket ju kårandan inom jägarna förbjuder.

Nr

Beskrivning

Län

Källa

 

 

 

 

1

Den som lånat Hunden hörde två snabba skrik. Sedan blev det tyst. Dagen efter hittade jag enbart tarmar och pejlutrustning efter henne, säger ägaren.

Dalarna

Falukuriren
2002-10-28

2

Hunden försvann under fågeljakt i slutet av oktober och hittades död i fredags.  Jag har letet dagligen, säger ägaren Roger Olsson- Anebo till Falu Kuriren.

Dalarna

Hudiksvall
Tidning
2001-11-21

3

Medan jakten pågick hörde jägarna plötsligt ett gällt skrik från hunden. Sedan blev det alldeles tyst. Några dagar efter att hunden försvunnit hittade han svaga blodspår i snöen och hundhår.

Värmland

Värmlands
Folkblad
1999-01-04

4

Plötslig tystnade hundskallen och på pejlingsutrustningen såg jägaren hur hunden ibland rörde sig ryckvis. När han kom fram till platsen, ungefär 500 meter från där han själv stått, mötte honom ett förfärlig syn.

Värmland

Värmlands
Folkblad
1999-10-11

5

Hunden hade försvunnit ur jägarnas åsyn, men han var då inte orolig för dens säkerhet. Dagen därpå hittades hundens sargade kropp.

Värmland

Svenska
Dagbladet
1996-01-17

6

Hon brukar alltid komma tillbaka och ägaren började därför följa spåren och fann en slaktplats med tydliga spår efter fyra vargar i snön.

Värmland

Aftonbladet
1999-11-26

7

Efter en timmas jakt upphörde plötsligt drevskallet. När ägaren efter närmare två timmars sökande hittade sin hund återstod bara huvudet och en bit av ena baklåret.

Värmland

Göteborgs-
Posten
1999-10-03

8

Jägaren hittade sin drevertik söndertrasad sedan hon försvunnit när de var ute och jagade i onsdags.

Östra
Götaland

Nerikes
Allehanda
1999-10-25

9

Hunden försvann för jägarna. De kunde vid något tillfälle höra hur hunden skrek.  Ytterligare pejling gjordes dagen därpå, och pejlingssändaren påträffades bredvid tarmar och maginnehåll från hunden.

Dalarna

Polisen i
Dalarna
2002-10-15

10

Jägaren hörde ett skrik och hunden skällde, sedan blev det tyst. Han gick åt det håll skriket kom från. I en svacka på en åker såg han en stor varg som stod och åt på hunden.

Dalarna

Falukuriren
2001-09-03

11

Under söndagsförmiddagen försvann hunden under jakt. Några timmar senare påträffades hunden död, delvis uppäten och sannorlikt dödad av varg.

Västre Götaland

Göteborgs-
Posten
2003-01-21

12

Ägaren släppte hanhunden när den fick upp älg. Malungjägaren hörde ett par underliga skall, sedan blev det tyst. Senare mötte han sin hund i skogen, mycket svårt sargad.Hunden avlivades senare av veterinär.

Dalarna

Dala-
Demokraten
1999-08-30

13

Förste älgjaktsdagen kund ha börjat bättre för jaktlaget.
Runt tio tiden hördes ett ylande från vargarna och efter det hittades en av jägarnas hund död.

Dalarna

Dala-
Demokraten
2001-10-09

14

Hunden är spårlöst borta och det syns tydliga vargspår och märken efter en hård strid.

Dalarna

Dala
Demokraten
1997-10-13

15

Eieren av harehunden hörte hundeleven, og kikket ut av vinduet i hovedbygningen på gården. På jordet på ca 200 meters hold, ble hunden nådd igen och bitt ihjel.

Östfold, Norge

Halden
Arbeiterblad
2001-03-21

16

Plötslig hörte han ett vanvittig hyl. To minutter etter fant han hunden liggande i en blodpöl, men tre ulver slet och dro i hundens tarmer.

Norge

Östlendin-
gen
2001-01-25

17

Hunden sto i elglos och ble värende igen i skogen om natten. Da ägaren kom tilbake morgenen etter fant han hunden ved hjelp av en hundpeiler. Hunden var da drept av ulven.

Östfold, Norge

Moss-Avis
2001-10-04

18

Hunden försvann under en småviltsjakt och ett par timmar senare hittade ägaren hunden död.

Örebro

ATL
2001-09-19

19

Hundens los etter en hare ble brått avbrudt, och da eieren fant hunden efter ett par minutter var blandt annet magen revet opp.

Hedmark Norge

NRK.NO
2002-11-01

20

Efter 10-20 minutter hörde jag några konstiga skall, följde av några svaga skrik. 40 meter från där han hittade tiken så han två vargar och när han var 20 meter från, så han ytterligare en varg. När han kom fram till hunden så han att vargarna hade ätit upp hela tarmpaketet.

Värmland

Södra
Dalarnas
Tidning
2002-11-05

21

Plötslig hörde han hunden skrika till, men det gick fort över och sedan blev det alldeles tyst. Hunden var då cirka 1 kilometer från ägaren. När den hittades var ena sidan rivit upp och tarmarna låg utanpå kroppen.

Jämtland

Läns-
tidningen
2003-09-13

22

Ägaren så hunden på andra sidan mossen, kanske 500 meter bort. Så hördes två grova skall och sedan skrek den, sen blev det tyst. När hunden  hittades fanns bara huvudet och delar av bogarna kvar.

Västra Götaland

Svensk Jakt
Nyheter,
1119_nyhet.asp

Risken är stor att ett antal vargar kommer att dödas helt i onödan.

 

 

Tjuvjakt

Tjuvjakt på varg är det som Svenska Jägareförbundet jävligt fegt kallar för illegalt avlivning. Man försöker därmed antyda att det är andra som inte har någon anknytning till jägarkåren som står för merparten av brotten.

Men denna TJUVJAKT på varg som är det rätta namnet för denna handlingen, är det fortsatt vissa inom jägarkåren som påstår endast pågår i enstaka fall.
Om det är sant, hur stor är då risken att en varg råkar ut för att bli tjuvskjuten två gångar? (se juni 1999 och december 2002)
Hur stor är risken att en varg först tjuvskjuts (skadskjuts) och sedan dödas av en bil? (se januari 1996, november 1999, december 1999, november 2000)

Följande lista är det fritt fram att kopiera och använda i sin helhet.

Januari 1996

Borås

Bildödad. Hagel hittas i kroppen. 

T

1998

Hagforsreviret

Alphahannen i Hagforsreviret försvinner. 

S

Juni 1999

Malung

Varg skjuten i buken, hittas i vattendrag. Gammal skottskade i halsen! Öron avskurna!

T

Augusti 1999

Hagforsreviret

Alphatiken i Hagforsreviret försvinner.

S

November 1999

Tärnsjö

Bildödad. Gammal skottskada i käken upptäcks.

T,S

December 1999

Hällefors

Bildödad. Gammal skottskada i käken upptäcks. 

T

Januari 2000

Torsås

Skjuten varg hittas.

T,S

Oktober 2000

Aurskog-Høland,
Akershus fylke Norge.

En vargtass slängd på trappan hos polisen. 

T

November 2000

Jumkil

Bildödad. Gammal skottskada i ena framfot..

T

November 2000

Grangärdereviret

Man mister kontakten med sändarförsedd varg mitt under pejling..

S,F

Juli 2001

Årjäng/Kongsvingerreviret

Man mister kontakten med sändarförsedd varg.

S

Vintern 2001/200 2

Moss/Vålerreviret

Man mister kontakten med sändarförsedd varg.

S

Januari 2002

Grangärde

Forsök på att skjuta varg.

T,F

April 2002

Malung

Man mister kontakten med sändarförsedd varg.

F,S

13/14 maj 2002

Nes, Norge

Man mister kontakten med sändarförsedd varg.

S

Juni 2002

Tyngsjöreviret

Man mister kontakten med sändarförsedd varg.

F,S

Juni 2002

Skärplinge, Uppsala län.

Varg skjuten med hagel upphittas.

T,F

Sommare n 2002

Årjäng/Kongsvingerreviret

Kött preparerat med växtskyddsmedel.

T

2002

Glaskogsreviret

Man mister kontakten med sändarförsedd varg.

S

2002

Norge

Man mister kontakten med sändarförsedd varg.

S

Septembe r 2002

Leksandsreviret

Man mister kontakten med sändarförsedd varg.

F,S

November 2002

Tyngsjöreviret.

Man mister kontakten med sändarförsedd varg.

F,S

December 2002

Åmål

Varg dödas olagligt av rävjägare. Gammal skottskada efter hagel hittas i kroppen..

T,S

Januari 2003

Tåssåsen, Jämtlands län.

Avskuren sändarhalsband från en varg hittas på botten av en älv.

T,F,S

Februari 2003

Glaskogsreviret.

Ett vargdödad rådjur preparerat med råttgift.

T,F

Mars 2003

Ulriksbergsreviret.

Man mister kontakten med sändarförsedd varg.

T,F,S

Mars 2003

Åmot, Gävleborgs län.

En vargdödad älg preparerat det giftiga ämnet etyl.

T,F

April 2003

Dalarna.

Kött utlagt intill bilväg mitt i vargrevir..

T,F

T : Teknisk bevis, F : Förundersökning pågår, S : Sänderforsedd varg

 

Hitta vargen.

Enligt Svenska Jägareförbundet (SjF)  jobbar man inom förbundet för god vilt och naturvård.

I SjF’s handlingsplan för varg går det att läsa att “Vargstammen har nått en sådan numerär och täthet att det är hög tid att medge skyddsjakt”. Der står även att man vill verka för att riksdagen antar SjF mål på 150 vargar i Sverige som ett nationellt mål.

Nedan ser ni ett exempel på det perverterade syn man inom SjF har på vad som är god vilt och naturvård. Antalet älgar är vad vi har i dag i vinterstam, antal vargar är vi inte ens nära!
Varje prick motsvarar 150 djur, svart är älg, röd är varg.

Hitta vargen!"De tre små grisarna och den stora stygga vargen" eller "Det är dags att ändar rovdjurspolitiken!" , Jägareförbundets rovdjurspolicy.

Är det god vilt och naturvård?
Har vi nått en sådan numerär och täthet att skyddsjakt kan medges?

I en förtydligande av SjF’s rovdjurspolicy på deras hemsida säger man
”-- Med tanke på att den svenska vargstammen ökat med ungefär 25 procent årligen i genomsnitt de senaste åren, …….”>>>
25 procent ökning?

Är SjF’s representanter lögnaktiga eller okunniga?
Är det så att man räknar med det stora antalet vargar som faller offer för kriminella jägare, tjuvjägarna?
Är möjligen tjuvjakten än större än man tror?

Hur det nu är så hade vi vintern 2002/2003 färre vargar än vintern 2001/2002. Trenden är tydlig, tillväxttakten är fallande och antalet föryngringar kommer troligen inte att nå de rekordhöjder som den lokala jaktvårdskonsulenten Värmland mente var teoretiskt möjligt. >>>
Till Värmlands Folkblad sagde han i ett intervju i januari att vi redan i år kan nå riksdagens mål om 200 vargar / 20 föryngringar.

Enligt senaste forskningsrapport ”Ulv i Skandinavia vintern 2002-2003 : foreløpig statusrapport” tror forskarna att vi i år kan få mellan 10 och 15 föryngringar eller med andra ord samma antal som de senaste två åren.
Vem är mest trovärdig Svenska Jägareförbundet och dess representanter eller forskarna?

 

Tjuvjakt på varg nästan riskfritt.

Jägare som sköt varg döms till kraftigt skadestånd
Vargskytt får betala högt skadestånd
I Dalarna pågår elva förundersökningar om grovt jaktbrott på varg.

De signaler som domen över den 38-åriga jägaren som sköt en varg utanför Åmål i vintras skickar ut är att det är närmast riskfritt för jägarna att illegalt döda varg.
Även om han blev dömt för grovt jaktbrott blev straffet endast 140 timmars samhällstjänst och skyldighet att betala en ersättning på 100.000 kronor till naturvårdsverket för den dödade vargen, ett belopp som redan minuter efter att domen avkunnades började samlas in bland jägare som var mött upp till stöd för vargskytten.

Redan nu diskuteras på Svenska Jägareförbundets hemsida på Internet hur man ska gå till väga för att utnyttja paragraf 28 i jaktförordningen som säger att en varg som har angripit tamboskap kan skjutas i samband med ytterligare angrepp.
Man föreslår bland annat att binda upp något tamdjur i skogen för att använda som levande åtel och om man blir upptäckt att åberopa sig paragraf 28.

Även om rätten inte godtar paragraf 28 argumentet så går det troligen inte heller att bevisa att syftet med att binda upp tamdjuret ute i skogen var att få skjuta vargen och därmed kan man inte heller döma ut lagens strängaste straff för grovt jaktbrott som är på 4 års fängelse.
Vargskytten slipper troligen under med straff i samma storlek som jägaren från Åmål.
Att denna jägaren så till råka på allt även får tillbaka det konfiskerade gevär, värt 30.000 kr, trots att det är fråga om ett grov jaktbrott är alldeles förkastligt.

Denna dom måste överklagas.

 

  Anonymitet.

(Läs : Anklagad på Internet)

Jag -  ägare och ansvarig för denna hemsidan - blir beskylld för att vilje vare anonym!
Visst - mitt namn står inte att läsa någonstans på hemsidan, men inte betyder det att jag försöker att dölja min identitet.
På sidan OBS gör jag tydlig uppmärksam på att de som vill veta mitt namn och var jag bor endast  behöver att maila frågan till min epost adress som är mdj300c@tninet.se
Det är det fler som har gjort och aldrig, ALDRIG har jag låtit bli att lämna ut mitt fulla namn med samt adress och telefonnummer till dem som frågad!

Jag kunna ha använd vilket namn som helst och jag hade inte blivit ifrågasatt men nu har jag valt att inte ha mitt namn stående på hemsidan och plötslig är fan är lös och man blir satt i bås med Ku Klux Klan och gamla Stalinisterna.
(Att Stalin ju inte var speciell förtjust i yttrandefriheten och att det finns folk även i detta landet som i den frågan enligt min uppfattning tydligen delar Stalins åsikter är en annan sak.)

Det enda jag kan vare lite ledsen över och beklaga, är att jag har valt namnet OBS  på sidan där jag berättar om ägaren av Vargreviret.
Detta blir nu ändrat och nya namnet blir,
ANSVARIG ÄGARE . Detta är enda ändringen jag kommer att göra i denna sammanhang.

Mitt namn kommer inte heller i framtiden att synas på dessa sidorna, så ni som vill veta vem jag är måste även i fortsättningen fråga genom att skicka ett mail till mdj300c@tninet.se.

Så får de som tycker att detta är fel, tycka vad de vill.

 

Belöning för tips som kan leda till gripande av de som olagligt dödar varg.
( 35 300 kr )

NORDULV är en grupp människor från olika delar av Skandinavien som  menar att ulven/vargen är en naturlig del av de skandinaviska skogarnas ekosystem och som jobbar för att skapa accept för att vargen hör hemma i naturen, som är gemensam för oss alla.

NORDULV utlovar en belöning till förste personen som, till polisen lämnar sådana tips att den eller de personer som olagligt dödat någon av vargarna på skandinaviskt territorium eller försökt döda varg genom giftåtel kan dömas för dessa brott.

Belöningen består tills vidare av en summa om 30 100 kronor, och gäller tips som inkommit under år 2003. NORDULV uppfordrar andra föreningar och privatpersoner som liksom NORDULV anser att situationen är helt oacceptabel och vill stå som garant för ett belopp att betala ut enligt ovanstående, att kontakta NORDULV.

Mer info på NORDULV’s hemsida
www.nordulv.org

 

Inte ens en fördubbling av vargangreppen på tamdjur på två år!

Tre gånger fler vargattacker.
Vargen dödar alltfler tamdjur.

Lika sant som påståendet att det har dödats 3 gångar så många tamdjur år 2002 som år 2001 är påståendet : 
”Inte ens en fördubbling av vargangreppen på tamdjur på två år”

 

Ansökan om tillstånd till begränsad skyddsjakt
efter varg.

Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund  - ansöker om skyddsjakt  på varg i syfte att ” förebygga vargangrepp på tamdjur och för att möta lokala problem i en situation där vargstammen ökar snabbt
och koncentrationen av varg är stor.”
 Läs Sjf’s och Lrf’s ansökning här >>

Läs även “Tillväxttakten i vargstammen avtar”
av Uffe Stridsberg från Svenska Rovdjursföreningen.
och
Sjf’s Gunnar Glöerssen fantastiska förutsägelser om
 vargstammens förökning.
Krav på vargjakt.

Enligt honom finns det redan nu cirka 25 vargrevir i Sverige och Norge!!!!
De 25 revir han hänvisar till inkluderar revir som Bograngen där tiken är mycket gammal och inte född de senaste åren, Moss-Våler reviret som numera helt har utplånats (troligen tjuvjakt) och 6 ensamma stationära vargar däribland Laponiavargen.
Det blir 23 revir om man går strikt efter senaste statusrapport för varg som blev släppt i oktober förra året.
Glöersen rundar upp till 25 revir och säger att rent teoretiskt kan vi nå upp till riksdagens delmål om 20 föryngringer redan i år.

Vintern

Antal individer

Föryngringar

Familiegrupper

98-00

62-78

5-6

6

99-00

67-81

6

7

00-01

87-97

10-11

12

01-02

98-114

10

11

Wabakken, P., Aronson, Å., Sand, H., Steinset,O.K., Kojola, I.
Ulv i Skandinavia:
Statusrapport for vintern 2001-2002

Tabell över familiegrupper, revirmarkerande par och andra stationära vargar finns på sidan Revir.

 

Ansökning om skyddsjakt på varg i Jämtland.

Tåssåsens sameby vill att den varg som sedan en tid uppehåller sig kring Flåsjöberget, 10 km väster om Börtnan avlivas genom Naturvårdsverkets försorg eller alternativt ges tillstånd till skyddsjakt på.
Läs ansökningen här >>

Flåsjövargen märkt.
Beslut om Flåsjövargen dröjer. 
[2003-01-10] 
Länsstyrelsen ställer sig bakom krav på vargjakt.
Varg i Jämtland lever farligt. 
[2003-01-09]
"Vargen skapar kaos i hela renhjorden" 
[2003-01-08]
Länsstyrelsen vill tillåta skyddsjakt. 
[2003-01-08] 

 

Nej till skyddsjakt i Dalsland

Naturvårdsverket säger nej till skyddsjakt på vargen i Dals-Edtrakten. Andra lösningar finns, exempelvis har bara få av de drabbade fårägarna ännu satt upp rovdjurssäkra elstängsel trots att varg funnits i trakten sedan början av sommaren.

 Ansökan om skyddsjakt kom från Jägareförbundet i Göteborgs och Bohuslän, Jägareförbundet i Norra Älvsborg och LRF Väst.

Läs Naturvårdsverkets beslut >>

Ny ansökan om vargjakt i Dalsland.
[2002-12-20]

 

Ny varg i Norrbottens län.

Laponiavargen ser ut att ha fått sällskap i länet.
Länsstyrelsens naturbevakare spårade i går efter en ny varg utanför Pajala. - Jag vill inte säga för mycket, men vi är till 90 procent säkra på att det är en varg, säger Karina Lövgren på länsstyrelsen.

Läs mer på Norrländska Socialdemokratens hemsida :
Feltinad spillning - vargen spåras igen.
Spår efter ny varg i Pajala.

 

Ny kull valpar i Hasselforsreviret!

Föryngring har av allt att döma skett i Hasselforsreviret även ett tredje år. Hanen är den samme som tidigare men honan är okänd. Antalet valpar är ännu så länge okänt.
Flocken har fört ett mycket mer undanskymt liv än tidigare år.
(Del av lägesrapport från Länsstyrelsen i Örebro län.
Mer på Länstyrelsens hemsida
>>> )

 

 

Beskjutna för att de vill ha
vargarna kvar.

- Det är som i filmen Jägarna, säger Gullan Holst och visar vägskylten som genomborrats av kulor från ett grovkalibrigt vapen.
Det var för ett par veckor sedan som skottlossningen skedde - sannolikt för att skrämma henne och maken Leif till tystnad.

Holsts Finnskogs- upplevelser
Upplev äventyret med hundspann. Du har chansen att åka med i storsläde som dras av ett tiotal hundar eller kanske själv köra ett mindre spann.

 

 

Radiopejling av varg

Pejling av varg i Tyngsjöreviret.
Bilden visar en av dom många personer som er involverat i det Skandinaviska vargforsknings- projektet.

 

Aktuellt: Status för varg
per 1 februari 2002.
Talen i parentes avser 2000/2001

  11 (12) familjegrupper.
  5-6 (4) revirmarkerande par.
  10 (10-11) föryngringar (våren 2001).
  90-97 (80-81) stationära.
  98-114 (87-97)  totalt, netto.


 

 • Finns det något här som du tycker du kan använda på din egen hemsida?
  Om du har någorlunda samma åsikter om vargen som Vargreviret får du klippa och klistra hur mycket du vill.
  Följande krav skal dock uppfyllas :
  1) Fråga först
  2) Länka tillbaka till Vargreviret.com
 • Sitter du inne med information om vargarna i Sverige som du tror att andra kan vare intresserat av.
 • Har du hittat någon intressant tidningsartikel.
 • Har du lust att skriva något själv som du tycker passar in här på sidorna.
 • Är det något här på sidorna som du tycker är helt tokig
 • Maila på adressen mdj300c@tninet.se.

Nej till skyddsjakt på norrbottensvargen

- Villkoren för skyddsjakt är inte uppfyllda. Den här vargen har inte orsakat så allvarliga skador att skyddsjakt kan tillåtas. Vargen är genetiskt värdefull och bör få fortsatt möjlighet att vandra söderut för att bidra till att förnya vargstammen, säger Björn Risinger, chef för natur- resursavdelningen.

Ingen skyddsjakt på Norrbottensvargen.

 

 Ja till skyddsjakt på varg i norra Uppland

Naturvårdsverket har beslutat att tillåta skyddsjakt på vargen i Norduppland som dödat eller skadat cirka 120 får.
- Nu finns ingen annan lämplig lösning än skyddsjakt, säger Björn Risinger, chef för Naturresursavdelningen på Naturvårdsverket.
När angreppen började var Nordupplands fårägare tämligen dåligt rustade mot angrepp av stora rovdjur. De hade stängsel runt fåren, men inte rovdjurssäkra elstängsel.

Skyddsjakt tillåts på varg i Norduppland.

 

Nej till skyddsjakt på varg i Dalsland

-Länsstyrelsen står fast vid att den sändarförsedda varghanen i Dals Edtrakten inte bör skjutas.
Om människor på nytt upplever att vargar i området uppträder oroande oskyggt, så förordar Länsstyrelsen att Naturvårdsverket ser till ytterligare skrämselbeskjutning kan genomföras.
Det säger Torbjörn Nilsson, naturvårdshandläggare vid Länsstyrelsen, i en kommentar till resultaten av det försök med beskjutning med knallskott som just avslutats.

Pressmeddelande från Länsstyrelsen i Västre Götaland.

 

Nej till skyddsjakt på varg i norra Uppland

 Naturvårdsverket säger nej till ansökningarna om skyddsjakt på varg i norra Uppland. Villkoren för skyddsjakt är inte uppfyllda, eftersom risken för nya angrepp bör kunna hanteras med andra metoder, främst med elstängsel. Skyddsjakten på en varg i Värmland förlängs.

Pressmeddelande från Naturvårdsverket.

 

6 Mb ren vargdynga för fri nerladdning.

Lars Toverud, författaren till boken ”Utsetting av ulv i Norge og Sverige 1976 - 2001” har tydligen gitt upp försöket att sälja denna boken över disk och gör den nu tillgänglig för fri nerladdning på nättet.

Boken är ett sammelsurium av rykten och halva sanningar. Snart släpps vargar ut ur svenskregistrerade biler, och snart är det flygplan med forskare som pejlar efter de nyss utsläppte vargarna. Samma svammel som i ”Vargmannens Testameente” men i och med att den numera är gratis kan den vare värt att ladda ner, om inte annat för att få sig ett befriande skratt.

Läs mer om Toveruds teorien >>>

 

Vargjakten i Värmland

Debatt om vargjakten i Värmland :

Skyddsjakt på varg kan vara bra
Förbjud den vidriga vargjakten!

 

Naturvårdsverkets beslut och Länsstyrelsen i Värmland’s yttrande. Sida 2

Bemärk att vare sig i Länsstyrelsens yttrande eller Naturvårdsverket beslut är det omnämnd att 4-5 alfadjur har försvunnit den senaste tiden.
I stället pratar man om en vargstam i växt och hänvisar bland annat till en ny föryngring i vad som troligen är Tisjöområdet.
Inte ens i den senaste rapporten från det Skandinaviska vargprojektet är denna föryngring nämnd.
Hur hela saken har hanterats av myndigheterna är mildast talat bedrövligt och väcker många frågor. Naturvårdsverket lutar sig tydligen helt på Länsstyrelsens yttrande och tyvärr har de personer på Länsstyrelsen i Värmland som tagit hand om ärendet tagit semester, och kommer först tillbaka i mitten av augusti, som även är när tillståndet till skyddsjakt går ut.
 ”Statusrapport för varg i Skandinavien vintern 2001/2002”

 

SjF och LRF ansöker om vargjakt i Värmland.

Under 2001 dödades 14 personer och inte mindre än 662 skadades vid viltolyckor. Nästan varannan polisrapporterad olycka är just en viltolycka! enligt Älgskadefondföreningen.

Viltolyckorna kostar samhället 140.000 kr om dagen, enbart för Värmlands län.

När en varg, troligen från Filipstadsreviret, dödar fem kalvar på en gård vid Väse i Värmland är det med en gång full panik.
LRF och SjF  skickar blixtsnabb representanter till Stockholm för att uppvakta Naturvårdsverket och där ansöka om tillstånd till vargjakt, och riksdagsman från Värmland kräver allmän jakt på varg.

Vilket förbannad hyckleri!!!

Riksdagsman kräver allmän jakt på varg

Vargstammen i Värmland är för stor. Allmän jakt måste införas omedelbart.
Riksdagsmannen Runar Patriksson (fp) skräder inte orden.
- Vi är på väg att tappa kontrollen över vargstammen vilket den senaste tidens angrepp på tamboskap visar, säger han.

Värmland toppar i viltolyckor

- Vi måste i alla fall göra vad vi kan för att minska olyckorna, vi har räknat ut att 140 000 kronor om dagen är vad viltolyckorna i Värmland kostar samhället

"Skjut mer älg!"

Värmland toppar listan över antalet älgolyckor 1997.
Nu kräver bilister, trafikssäkerhetsexperter och skogsvårdare en sak:
- Skjut mer älg!

"Värmland ligger efter med viltstängsel"

Varje år inträffar cirka 400 älgolyckor och 2 000 rådjursolyckor i Värmland.
- Vi ligger i topp när det gäller viltolyckor i landet, säger Rune Gustavsson.

Jakt med rekord i olyckor

Under de två senaste veckorna har Värmland drabbats av inte mindre än 150 viltolyckor.
Polisen ser ingen annan orsak till olyckstoppen än den pågående älgjakten: Allt folk som rör sig i skogen driver ut viltet på vägarna.
 

Naturvårdsverkets beslut och Länsstyrelsen i Värmland’s yttrande. Sida 2

Jägarförbundet och tjuvjakten.

I den nyss publicerade ”Statusrapport för varg i Skandinavien vintern 2001/2002” kan man bland annat läsa,

 • ” Förväntad föryngring 2002
  På basis av vinterns material (oktober-april) kan det förväntas att 9-11 nya valpkullar har fötts våren 2002. Inkluderas även kunskap från radiopejling av potentiellt ynglande märkta vargar från maj och början av juni blir antalet förväntade föryngringar reducerat till 7-9, varav 6-8 i Sverige (inklusive gränsreviren).”

Några av dem försvunna eller döda vargarna.

Alfatik 0004

Grangärdereviret

Försvunnen

Alfahane

Gravendalsreviret

Försvunnen

Alfahona

Hasselforsreviret

Avlivad, skabb

Tik 0106

Hasselforsreviret

Avlivad, skabb

Tik 0103

Hasselforsreviret

Avlivad, skabb

Alfahane 9808

 Moss-Våler reviret

Försvunnen

Alfahane 0001

Årjängsreviret

Försvunnen

Tik (Camilla) 0101

Malung

Försvunnen

Hane (Malte) 0102

På vandring

Försvunnen

Alfahane 0006

Tyngsjöreviret

Försvunnen

Tik 0210

Glaskogsreviret

Hittat druknad

Alfahane

Glaskogsreviret

Lämnat reviret?

Hane

Skärplinge

Hittat skjuten

Vem ligger bakom den omfattande illegala tjuvjakten på rovdjur som pågår här i Sverige?  Arkiv 2

.....

vargrevlogonew73

Uppdaterat 11 mars 2013 Revirstatus

(c) Vargreviret

line773
nyheter1
Arkiv